öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 19 november 2020

Apple tillkännager den andra årliga upplagan av Apple Music Awards

Lil Baby tar hem priset som Årets artist, övriga pristagare är Megan Thee Stallion, Taylor Swift och Roddy Ricch

Logotypen för den andra upplagan av Apple Music Awards.
Den andra upplagan av Apple Music Awards hyllar 2020 års bästa och djärvaste musiker.
Cupertino, Kalifornien – Apple tillkännagav idag vinnarna i den andra årliga upplagan av Apple Music Awards, som hyllar 2020 års bästa och djärvaste musiker och deras enorma inverkan på världskulturen. Apple Music Awards lyfter fram musikaliska prestationer inom fem olika kategorier. Vinnarna koras genom en urvalsprocess där man utgår dels från Apple Musics musikredaktörers omdömen, dels från vilken musik som älskas mest av lyssnare över hela världen. Vinnarna i kategorierna Årets artist, Årets låtskrivare och Årets nykomling handplockas av Apple Musics globala redaktionsteam av experter och trendsättare. Vinnarna av Årets album och Årets låt avgörs av streamingdata som avspeglar vad Apple Music-användarna har lyssnat på under året. 
Festligheterna i samband med Apple Music Awards inleds måndagen den 14 december 2020. Det blir en en vecka med specialframträdanden, events för fansen, intervjuer med mera. Och alltihop streamas över hela världen på Apple Music, Apple Music TV och i Apple TV-appen. Du som inte redan har ett Apple Music-abonnemang kan registrera dig för en gratis provperiod på tre månader på apple.com/se/apple-music
”Apple Music Awards utgör en möjlighet för oss att uppmärksamma och hylla de fantastiska artister som vi känner har påverkat och inspirerat hela världen och våra kunder och som har hjälpt oss att känna samhörighet genom musiken under året”, säger Oliver Schusser, Apples Vice President of Apple Music and Beats. ”Vi har en spännande vecka i musikens tecken inplanerad i december och ser verkligen fram emot firandet tillsammans med de här artisterna och deras fans.” 
Och vinnarna är …

Årets artist: Lil Baby 

Lil Baby.
Lil Baby tog hem priset som Årets artist vid den andra upplagan av Apple Music Awards.
Under 2020 kom Lil Baby fram som ett av hiphoppens största namn, med miljarder streams och flera låtar från albumet My Turn på Apple Musics topplistor. Med den djupt rörande och vältajmade låten The Bigger Picture intog han rollen som ungdomskulturens obestridliga och autentiska röst. Hans framförande av låten vid eventet Apple Music Rap Life Live var i sig en av de stora händelserna 2020. Lil Baby har varit ett spännande namn ända sedan han släppte sitt första blandband 2017, men under 2020 har han blivit en riktig världsstjärna. 
Lil Baby säger: ”Jag har förändrats en hel del det här året. Nu när jag blivit artist känner jag att jag kan göra min röst hörd genom min musik och att jag har saker att säga. Och mina fans har lyssnat. Därför tackar jag mina fans, och tack till Apple Music för att ni gett mig en särskild möjlighet att möta mina fans.”

Årets nykomling: Megan Thee Stallion

Megan Thee Stallion.
Megan Thee Stallion tog hem priset som Årets nykomling vid den andra upplagan av Apple Music Awards
Med två singelettor och ett hett efterlängtat debutalbum på väg kan man bara konstatera att rapparen Megan Thee Stallion från Houston äger 2020. Hennes samarbeten med Cardi B på låten WAP och med Beyoncé på remixen av Savage har sammanlagt över 300 miljoner spelningar på Apple Music. Efter att tidigare ha figurerat bland Up Next-artisterna på Apple Music upplever hon i år sitt definitiva genombrott – och det är bara början.
Megan Thee Stallion säger: ”Jag är så glad för utmärkelsen som Årets nykomling. Jag känner att jag har åstadkommit något stort. Jag har alltid gillat att vara på Apple Music, även innan jag blev en Up Next-artist, och jag är bara så otroligt glad och tacksam. Jag älskar er alla för alltid, lika mycket som ni älskar mig.”

Årets låtskrivare: Taylor Swift 

Taylor Swift.
Taylor Swift tog hem priset som Årets låtskrivare vid den andra upplagan av Apple Music Awards.
Taylor Swift är tveklöst en av de mest framstående och prisbelönta låtskrivarna, något som hon återigen bevisar med albumet folklore. Hon skrev och spelade in folklore när hon var isolerad under de första månaderna av coronapandemin. Albumet gick direkt upp till förstaplatsen på Apple Musics albumlista och satte rekord som mest streamade popalbum samma dag som det släpptes. Textmässigt är folklore ett mästerverk, med trånande berättelser i tredje person om triangeldraman, spöken och trauman.
Taylor Swift säger: ”Att få priset som Årets låtskrivare i någon form, vilket år som helst, hade varit fantastiskt, men det är ännu mer speciellt just i år då låtskrivandet varit enda sättet för mig att hålla kontakten med mina fans. Det betyder mycket för mig på grund av fansens gensvar på mina låtar, och det känslomässiga gensvaret är det som verkligen har hållit mig igång under året. Så jag vill verkligen säga tack till fansen för det, och till alla på Apple Music, tack för allt ni gör.”

Årets låt: The Box av Roddy Ricch

Roddy Ricch.
Roddy Ricchs The Box tog hem priset som Årets låt vid den andra upplagan av Apple Music Awards. 
Roddy Ricchs genombrottslåt The Box blev årets största och mest populära singel med över 460 miljoner streams på Apple Music. Den har gett upphov till otaliga memes och toppat listorna fler veckor än någon annan låt under 2020.

Årets album: Please Excuse Me for Being Antisocial av Roddy Ricch 

Efter framgången med The Box släppte rapparen från Compton sitt debutalbum Please Excuse Me for Being Antisocial, som hittills har streamats över 1,5 miljarder gånger på Apple Music. 
Roddy Ricch säger: ”Min första telefon var en iPhone. Det är inte klokt att musikskapandet har kunnat ta mig dithän att en plattform som Apple kan hylla mig eller sätta mig på en piedestal. Jag uppskattar Apple Music så otroligt mycket. Det här priset motiverar mig att jobba ännu hårdare. Det är en bekräftelse på att jag är på rätt spår och gör vad jag måste göra för att bli störst på egen hand.”

Om Apple Music Awards

Apple har designat en serie fysiska priser för att hylla det fantastiska hantverk som musikskapandet innebär. Priset består av en kiselplatta som är monterad mellan en polerad glasskiva och ett specialtillverkat hölje i anodiserat aluminium. Processen pågår i månader innan kiselplattan skärs upp i hundratals enskilda chip, och resultatet är fascinerande. Det finns en tydlig symbolik i att samma chip som sitter i enheterna som ger användarna tillgång till all världens musik också utgör huvudbeståndsdelen i Apple Music Awards priser.
Apple Music Award.
Apple Music Award-priserna består av en kiselplatta som är monterad mellan en polerad glasskiva och ett specialtillverkat hölje i anodiserat aluminium.

Om Apple Music 

Apple älskar musik. Apple revolutionerade musikupplevelsen med iPod och iTunes genom att lägga tusen låtar i din ficka. Apple Music maxar idag upplevelsen med över 70 miljoner låtar, tusentals spellistor och dagliga urval från världens bästa musikexperter, däribland alla artister och programvärdar som dagligen livestreamar på Apple Music 1, Apple Music Hits och Apple Music Country. Sedan 2015 har Apple Music attraherat tiotals miljoner abonnenter i 167 länder. Apple Music streamas smidigt till iPhone, iPad, iPod, Apple Watch, Apple TV, Mac, HomePod och CarPlay och är den mest kompletta musikupplevelsen på planeten. Apple Music finns också på vanliga smarta tv-apparater, smarta högtalare, Android- och Windows-enheter med mera, samt online på music.apple.com.
Dela artikeln

Bilder på Apple Music Awards

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48