När Apple beslutade sig för att ta steget över till att göra egna processorer för bolagets Mac-datorer togs steget med flera års erfarenhet av processorsnickrande. Apple har sedan år 2013 med processorn A7 utvecklat egna ARM-processorer, där en för mobila enheter avancerad och potent arkitektur kombinerat prestanda i stationär klass samtidigt som effektbudget hållits inom ramarna för mobila enheter.

Under 2020 års sista Apple-evenemang avtäckte bolaget till slut processorn M1, där stommen från bolagets mobila ARM-arkitektur skalats upp till datorformat. Av de åtta kärnorna M1 hyser är fyra stora prestandakärnor av typen Firestorm, vilka sällskapas av fyra enklare och mer energieffektiva varianter vid namn Icestorm. Under avtäckandet lovar Apple prestandamässiga stordåd, vilket de första prestandaresultaten styrker.

AppleMacbookAir_M1_Geekbench.jpg

Resultaten kommer från Macbook Air, den passivt kylda och tunna bärbara datorn i Apples uppställning datorer med M1 under huven. Trots den passiva kylningen anger Geekbench att de snabba kärnorna körts i 3,2 GHz med en effektbudget runt 10 watt. Det enkelkärniga resultatet imponerar stort med 1 719 poäng, vilket överträffar betydligt mer strömtörstiga konkurrenter i Intels och AMD:s läger.

Det flertrådade resultatet är inte lika övertygande, men ändå imponerande med tanke på den låga effektbudget som används. Totalt 6 967 poäng står sig väl mot konkurrenterna som i liknande scenarion hamnar strax över eller under. Intels elfte generationens Core i7-1185G7 når exempelvis runt 1 590 poäng i enkeltrådat test, och runt 6 060 poäng i flertrådat test.

Core i7-1185G7 är bestyckad med fyra kärnor och stöd för åtta trådar, och har en TDP-nivå om 12 watt. Denna kan dock konfigureras upp till 28 watt (cTDP). Många av Geekbench 5-resultaten kan med andra ord avse en väsentligt högre effektbudget än Apples M1. En titt på AMD:s läger med bärbara Renoir-processorn Ryzen 7 4700U visar typiska siffror om 1 230 poäng enkeltrådat och 6 300 poäng flertrådat.

Ryzen 7 4700U är bestyckad med åtta kärnor som kan hantera lika många trådar. Basfrekvensen utgår från 2 GHz men kan sticka upp till 4,1 GHz i boostläge. Standardnivå för TDP är här 15 watt, men denna kan konfigureras mellan 10 och 25 watt. På samma sätt som med Intel kan flertalet Geekbench 5-resultat alltså avse datorer med högre konfigurerad TDP-nivå än vad som använts med Apples M1 i Macbook Air. Den sistnämnda är också passivt kyld, vilket processorerna från Intel och AMD inte nödvändigtvis behöver vara.

Att de flertrådade testerna inte springer om Intels och AMD:s alternativ i samma utsträckning som enkelkärniga diton kan förklaras av att M1 kombinerar enkla kärnor med mer avancerade, något vare sig Intel eller AMD använder i de modeller som jämförs här. När Apple skalar upp M1 till de prestandafokuserade stationära datorerna i Imac- och Mac Pro-familjerna följer med största sannolikhet antalet prestandakärnor också med, med tillhörande lyft i flertrådad kapacitet.

Apples Mac-datorer med M1-processor börjar levereras den 17 november år 2020 och utgörs av de två bärbara datorerna Macbook Air och Macbook Pro samt den kompakta stationära dator Mac Mini.

Läs mer om Apple-datorer med M1: