När Apple avtäckte planen på att överge företagets processorpartner Intel till förmån för egna skapelser av ARM-typ var det kulmen på ett år av flitiga rykten och angivna prestandamål. Efter avtäckandet har processorerna ingått i familjenamnet Apple Silicon, men med presentationen av de första datorerna med hemmabygget under huven får den första Apple-byggda processorn för Mac-datorer namnet M1.

Läs också: Likheter och skillnader mellan Apples färska Mac-produkter

Med åtta kärnor, varav fyra är högpresterande och fyra mer energieffektiva diton, anger Apple att M1 presterar dubbelt så bra som motsvarande processorer i Intel-lägret, och upp till sex gånger bättre sett till integrerad grafikprestanda. Processorns arv i energieffektiva kretsar för mobila enheter ger enligt Apple så mycket som 20 timmar batteritid vid videouppspelning och 17 timmar vid webbsurfande. Företaget väljer dock också att låta mängden primärminne stanna vid 16 GB.

Tidigare rykten om väsentligt lägre priser visade sig inte stämma, då Apples 13,3-tums bärbara Macbook Air startar vid 12 459 kronor, medan storasyskonet Macbook Pro börjar vid 15 995 kronor. Den kompakta stationära datorn Mac Mini börjar vid 8 495 kronor. Uppställningen nyheter bjuder alltså både på lovande specifikationer och begränsningar, och vi vill därför veta vad SweClockers medlemmar tycker om Apple-datorerna med M1-processor.

Innehåller alternativen inte alla detaljer du vill ha med? Dela med dig av vad du tycker även i kommentarerna, och motivera varför du är nöjd eller kanske missnöjd med det Apple presenterat!