Hoppa till innehållet

Här är Apples nya datorer – och så snart kommer de till Sverige

Apple lovade datorer med egna processorer innan årets slut. Under tisdagskvällen infriades löftet. Tre av Apples mest populära datorer utrustas från och med nu med vad som beskrivs som mobilprocessorer.

Tim Cook presenterade en linje nya Macdatorer med egna chip under tisdagskvällen.
Tim Cook presenterade en linje nya Macdatorer med egna chip under tisdagskvällen.

Apple har sedan länge egna chip i Iphone och Ipad. 

Nu flyttar mobilarkitekturen in även i tre av bolagets datorer.

Enligt Apple gör det datorerna flera gånger snabbare än tidigare modeller, samtidigt som de drar betydligt mindre batteri.

Processorerna går under samlingsnamnet ”Apple Silicon” – Apple-kisel – och bygger på den senaste 5-nanometerarkitekturen, precis som chippet i Iphone 12.

För Mac heter det ”M1” och är precis som i mobilvarianterna ett så kallat ”system on a chip”, det vill säga alla komponenter som i tidigare generationer varit utspridda kretsar – grafikprocessor, vanlig processer och minnen med mera – nu sitter under samma lock.

Skillnaden jämfört med motsvarigheten i Iphone 12 är att M1 för Mac tillåts att vara större, och därmed rymmer fler kärnor.

Totalt meddelade Apple att M1 rymmer 16 miljarder transistorer totalt.

Bland datorerna som uppgraderas med det nya chippet återfinns techjättens mest populära modell, Macbook Air. 

Nya Macbook Air med M1-chippet har samma fysiska utseende som den tidigare generationen. Det gäller för de övriga uppgraderade Macdatorerna också.
Nya Macbook Air med M1-chippet har samma fysiska utseende som den tidigare generationen. Det gäller för de övriga uppgraderade Macdatorerna också.

Den stationära budgetdatorn Mac mini liksom den minsta modellen av Macbook Pro får också M1-uppgraderingar.

Macbook Air är i det nya utförandet, enligt Apple, 3,5 gånger snabbare än den förra versionen av samma dator och sägs prestera bättre än 98 procent av alla bärbara datorer på marknaden.

Batteriet håller för hela 18 timmar videouppspelning, sex timmar längre än föregående modell.

Apple väljer heller inte att sänka priset på Macbook Air som fortsätter att säljas för från 12 495 kronor.

Läs mer: Tim Cooks galna siffra: Apples appbutik genererar 5000 miljarder

Mac mini, fem gånger snabbare än pc-datorer i samma prisklass, enligt Apple, är till och med billigare än sin föregångare – ned 100 dollar i USA – och i Sverige från 8 495 kronor.

Chipet M1, som bygger på samma arkitektur som Apples mobilchip, har anpassats för Macdatorer. Bland annat för Mac mini, till höger.
Chipet M1, som bygger på samma arkitektur som Apples mobilchip, har anpassats för Macdatorer. Bland annat för Mac mini, till höger.

Macbook Pro, 13 tum-modellen, uppges vara tre gånger snabbare än motsvarade pro-pc-modeller, och kostar från 15 995 kronor.

Baksidan med de nya datorerna är att mjukvara som inte stödjer mobilprocessorerna antingen måste köras via en översättningsmotor i Apples nya operativsystem ”Mac os Big Sur”, med sämre effektivitet som följd.

Apple konstaterar dock att flera utvecklare redan har börjat översätta sina mjukvaror till ett universellt språk som kan hanteras av både M1 och Intels chip – som fortfarande sitter i majoriteten av Apples Mac-datorer.

Datorerna når Sverige om en vecka, den 17 november, men går att beställa redan nu.

Operativsystemet Big Sur släpps på torsdag.

Läs mer: Test: Nya Iphone 12 bevisar Apples självförtroende

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera