Under årets förmodat sista stora teknikevenemang avtäcker Apple vilka datorer i Mac-familjen som bestyckas med de egna processorerna Apple Silicon. Detta markerar företagets tredje stora teknikskifte, där övergången från Motorola 68000 till IBM Power PC var den första, och Power PC till Intels x86-processorer den andra övergången. Det som är unikt denna gång är att Apple inte förlitar sig på externa bolag för processorerna, vilket ger bättre kontroll över produkternas egenskaper.

Mac Pro (12).png
Macbook air (3).png
Mac mini (8).png

Apple illustrerar dessa fördelar med Apple Silicon-processorer i tre Mac-datorer, där två modeller är av bärbart format och den stationära uppgraderingen görs i minidatorn Mac Mini. Apple trotsar dock tidigare rykten, som angett att A-seriens A14X skulle bli företagets första Mac-processor. Istället bygger Apple en ny processor vars specifikationer skiljer sig från dess mobila dito.

Det nya namnet för Apples första datorfokuserade processor med eget kisel är M1, där "M" logiskt nog står för Mac. Här kan Apple integrera det som tidigare var flera olika kretsar i en och samma processor, där samtliga beräkningsenheter har tillgång till enhetlig minnesåtkomst med låg latens. Kärnorna är åtta till antalet, där fyra snabba sällskapas av fyra mer energieffektiva.

cpu (10).png
cpu (8).png
cpu (7).png
enclave.png
GPU (2).png

Sett till tekniska skillnader mellan kärnorna är de snabba varianterna bestyckade med 192 KB L1-cache, och 8 MB L2-cache. Konfigurationen för de enklare kärnorna är 128 KB L1 och 4 MB L2. När Apple ger exempel på hur M1 presterar ställt mot motsvarande processorer för bärbara datorer menar företaget att M1 levererar dubbelt så bra prestanda med TDP-nivå om 10 watt. Bolaget menar även att M1 kan matcha topprocessorerna på den bärbara sidan till en fjärdedel av energiåtgången.

Grafikdelen består i sin tur av åtta grafikkärnor, som i sig utgörs av 128 exekveringsenheter. När grafikdelen jämförs med integrerade grafikdelar i x86-processorer för bärbara anges den återigen vara dubbelt så snabb vid 10 watt TDP, och ska enligt uppgift bara dra en tredjedel av energin som konkurrenterna. Processor- och grafikdel sällskapas dessutom av en enhet för maskininlärning med 16 kärnor.

cpu (2).png
cpu (3).png
cpu (4).png
GPU.png

För att dra maximal nytta av kapaciteten i M1 har Apple också skräddarsytt mjukvarusystemen i senaste operativsystemet Mac OS "Big Sur" för stationära datorer. Då Apple kontrollerar både mjukvara och hårdvara kan de styra integreringen mellan de båda. Företaget illustrerar detta med att en Mac med Big Sur är nästan dubbelt så responsiv som motsvarande dator med Intel-processor.

En av de skräddarsydda komponenterna är energibalanseringen, som lånar in Apples arbete med energieffektiv drift i A-seriens processorer för mobila enheter. I mjukvaran Final Cut X anger Apple att M1 kan hantera flera tidslinjer för video sex gånger snabbare än nuvarande Intel-motsvarigheter. Sett till mjukvara från extern part anländer Adobe Lightroom i december i år, och flaggskeppet Photoshop lanseras tidigt under år 2021.

Företaget beskriver vidare den goda prestanda som emuleringslagret Rosetta 2 ger. Enligt Apple kan spel prestera bättre under x86-emulering i Rosetta 2 än de gör på Intel-baserade Mac-datorer med integrerad grafik. I en sammanfattande video beskriver flera externa mjukvaruföretag att övergången från x86-kod till M1 är enklare än någon annan processorövergång, med angivna prestandavinster som sträcker sig från fyra till tio gånger.

En duo datorer

Apples M1-processor tar först plats i den bärbara datorn Macbook Air, där företaget menar att datorn omdefinierar den tunna datorn på samma sätt som den ursprungliga Air-modellen. Designen bygger på samma kilformade formfaktor som den ursprungliga Macbook Air med skärmstorlek om 13,3 tum. M1 uppges vara upp till 3,5 gånger snabbare än den tidigare Intel-processorn, och grafikdelen uppges vara fem gånger snabbare. En annan detalj värd att nämna är att fläkten helt skrotas.

Macbook air (2).png
Macbook air (4).png
Macbook air förbättringar siffror (1).png
Macbook air förbättringar siffror (10).png
Macbook air förbättringar siffror (11).png
Macbook air förbättringar siffror (13).png

Bättre processor- och grafikprestanda gäller också ställt mot PC-sidans konkurrenter. Den uppges vara tre gånger snabbare än den mest populära PC-motsvarigheten, utan att ange vilken denna är. Macbook Air med M1 ska också vara snabbare än 98 procent av alla PC-datorer som sålts i år.

Processorn möjliggör 15 timmar med webbläsande, och ger 6 timmar extra vid videouppspelning ställt mot Intel-alternativen den ersätter. En förbättrad bildprocessor (ISP) ger bättre brusreducering och bildhantering vid videosamtal, exempelvis justering av vitbalans. Skärmen uppges också stöda färgstandarden DCI-P3. Svenskt pris blir 12 495 kronor för 8 GB primärminne och 256 GB SSD-lagring.

Mac mini (2).png
Mac mini (3).png
Mac mini (5).png
Mac Min i IO.png
Mac mini (7).png

Dator nummer två med M1 under huven är den kompakta stationära Mac Mini. Där ger den upp till tre gånger bättre processorprestanda ställt mot Intel-processorn den ersätter, och grafikdelen ger hela sex gånger bättre prestanda. Mini ska enligt Apple vara en tiondel av storleken av den bäst säljande PC-motsvarigheten, men erbjuder fem gånger bättre prestanda. Ställt mot prestanda för maskininlärning i Apples tidigare mobila kisel uppges M1 vara 15 gånger snabbare.

Sett till anslutningar på baksidan inkluderar nya Mac Mini en Ethernet-port, data- och bildanslutning via Thunderbolt 3/USB 4 och renodlad bild- och ljudanslutning via en fullstor HDMI 2.0. Mac Mini kostar 8 495 kronor för grundkonfigurationen om 8 GB primärminne och 256 GB SSD-lagring.

Mac Pro (2).png
Mac Pro (6).png
Mac Pro (7).png
Mac Pro (8).png
Mac Pro (9).png
Mac Pro översikt.png

Nästa Mac som bestyckas med M1 är Macbook Pro med 13-tumsskärm. Processordelen uppges vara 2,8 gånger snabbare än Intel-varianten den ersätter, och grafikdelen är 5 gånger snabbare. Här uppges Macbook Pro med M1 vara tre gånger snabbare än motsvarande bärbar PC. Sett till maskininlärning är M1 här elva gånger snabbare än Intel-processorn.

Gällande batteritiden uppges M1 ge 17 timmar för webbläsande via Wifi, och tio timmar utökad videouppspelning mot Intel-ditot. Vidare funktioner innefattar tre mikrofoner som förbättrar ljudupptagning, och en webbkamera som ger bättre bildkvalitet. Sett till anslutningar bestyckas Macbook Pro med två Thunderbolt 3/USB 4. Likt Macbook Air får Pro-syskonet stöd för trådlöst Wifi 6 och dubbelt så snabb SSD-lagring som föregångaren.

Svenskt pris för Macbook Pro med 8 GB primärminne och 256 GB SSD-lagring landar i 15 995 kronor. Samtliga nyheter kan beställas idag, och leveranser inleds under nästa vecka den 17 november år 2020.

Vad tycker du om nyheterna Apple presenterade ikväll? Kommer någon av dessa ta plats i din datorpark? Dela med dig i kommentarerna!