Samsung Galaxy S20 FE 5G
7.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,5 tum
Bra att veta:Det finns en version utan 5G. Den har också en annan processor än 5G-versionen.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Ljusstark skärm
+ Utmärkt kamera
+ Vattentät
Nackdelar
- Saknar eSIM-stöd
- ”Bara” 6 GB RAM i basmodellen
- Saknar hörlursport
Kamera8.2
Skärm8.5
Batteri7.8
Kamera8.2
Skärm8.5
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S20 FE 5G är den pragmatiske Android-användarens flaggskepps-val. På flera sätt lyckas den med vad företag såsom OnePlus inte riktigt klarar av. Den är ett flaggskeppsalternativ som erbjuder prestanda och kvalitet av absolut världsklass. Samtidigt gör den kompromisser som är väl anpassade för en praktiskt orienterad målgrupp med höga krav på prisvärdhet. Den platta och mer lågupplösta skärmen ger en mobil som har mycket bättre batteritid, som kan tyckas vara lättare att använda och som är billigare att reparera. Baksidan är gjord av plast och känns därmed lite billig men erbjuder trådlös laddning och undviker problem med sprickor. Kamerasystemet saknar 8K-stöd men är ändå väldigt bra. Samsung Galaxy S20 FE varken känns eller ser lika dyr ut som Galaxy S20 och S20+. På många sätt är den ändå minst lika bra. Det är en stor komplimang till en telefon som lanseras med ett betydligt lägre pris.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy S20 FE 5G är enkel och redo att göra kompromisser. Kompromisserna har både fördelar och nackdelar. S20 FE har till exempel en plastbaksida som är både praktisk och som känns ”billig”. Andra kompromisser möter konsumenter som till exempel ogillar rundade skärmar. På vissa sätt är Galaxy S20 FE därför snarare ett annat alternativ, än ett sämre alternativ.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy S20 FE är den pragmatiskes Galaxy S20. Den erbjuder ett lägre pris med främst praktiska kompromisser. Det inkluderar flera viktiga skillnader i designen. Baksidan byter till exempel ut syskonens glas mot plast. Plasten har ingen ambition om att se ut som något annat än plast. Vårt mattsvarta exemplar ser helt enkelt lite plastig ut. Det är inte nödvändigtvis bara en dålig sak. Plasten stoppar telefonens baksida från att spricka vid en fallolycka. Plast är samtidigt transparent för radio och gör det möjligt för Galaxy S20 FE att ha stöd för trådlös laddning. Med det sagt är plast betydligt enklare att repa än glas. Du som vill undvika repor bör med andra ord använda ett skal, som inte ingår i lådan.

Plastbaksidan har inte samma ”lyxkänsla” som tungt och stabilt glas. Med det sagt är Galaxy S20 FE en väl konstruerad mobil som känns stadig i handen. Plasten knakar inte och baksidan känns inte ihålig. På baksidan finns för övrigt en kameramodul med tre kameror. Den har en enkel design som passar med telefonens övriga estetik. Modulen sticker ut en millimeter från telefonen, vilket kan göra den lite vinglig på ett platt underlag. Det kan lättast åtgärdas med ett skal.

En stadig ram och en platt skärm

Det är främst sidorna av Galaxy S20 FE som gör att telefonen känns stadig, trots sin plastbaksida. Sidorna är gjorda av metall och har en blank finish. Längas höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. De är lätta att nå och använda. Längs ovansidan finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Galaxy S20 FE har för övrigt inget stöd för eSIM, vilket de dyrare Galaxy S20-modellerna har. Undersidan har en högtalare, mikrofon och USB Typ C-port. Galaxy S20 FE har alltså ingen hörlursport.

På framsidan fortsätter Galaxy S20 FEs pragmatiska inställning till design. Här har Samsung valt en platt bildskärm. Det gör telefonen lite bredare än sina syskon. Det betyder kort sagt att Galaxy S20 FE är nästan exakt lika stor som Galaxy S20+, trots att Galaxy S20 FE har en skärm som mäter 0,2 tum mindre. Den platta skärmen gör det samtidigt enklare att undvika att trycka på skärmen av misstag. Vi väntar oss dessutom att den platta skärmen kommer att göra skärmreparationer billigare. Skärmen är kort sagt ännu en pragmatisk förändring för Galaxy S20-serien.

En lite förbluffande skillnad mellan Galaxy S20 FE och de dyrare modellerna är den främre kameran. Av någon anledning har Samsung valt att omringa den med ett reflekterande material som gör att kameran är väldigt väl synlig. Det är möjligt att vissa användare vill se sin kamera tydligt. I vår värld vore det bättre om kameran syntes så lite som möjligt. Inte nog med att den skapar ett svart hål i skärmen – den reflekterar dessutom onödigt mycket ljus.

Skillnader som är svåra att se

Ovanför skärmen finns en hörlur och ett par sensorer. Här finns ingen notislampa. Notiser och laddningsstatus indikeras istället med skärmen. I skärmen finns för övrigt också en fingeravtrycksläsare. Den skiljer sig från läsarna i de andra Galaxy S20-mobilerna eftersom den är optisk, inte ultraljud-baserad. Den är också placerad betydligt längre ner på skärmen. Den fungerar snabbt och pålitlig men är lite mer känslig för smutsiga och våta fingrar. I stora drag är det en skillnad som är ganska betydelselös.

Utöver att Galaxy S20 FE förhoppningsvis är lite mer tålig än sina syskon, tack vare plastbaksidan och den platta skärmen, behåller den givetvis sitt vattenskydd från syskonen. Den har IP68-certifiering som ska göra det enkelt för den att skydda sig mot regn och till och med ett oönskat besök i badkaret.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S20 FE har en 6,5 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Det är alltså högupplöst men märkbart mindre än sina dyrare syskon. Skärmen är inte heller riktigt lika ljusstark som Galaxy S20+. Samsungs flaggskeppsmobiler har samtidigt världens bästa bildskärmar – jämförelsen är möjligtvis lite orättvis. I jämförelse med de allra flesta konkurrenter i klassen har Galaxy S20 FE en utmärkt bildskärm. En maximal ljusstyrka på knappt 900 nits är riktigt imponerande och vi är likvärdigt imponerade av skärmens färgexakthet, som bara har en gnutta blå ton. Med 120 Hz uppdateringsfrekvens är skärmen dessutom oerhört rapp. Mjukvaran flyger under fingrarna. Även om Galaxy S20 FE inte har Samsungs bästa skärm, är den helt enkelt ändå väldigt bra.

 

Högtalare

Samsung Galaxy S20 FE har en högtalare på undersidan och en i hörluren. Tillsammans presterar de så bra som vi väntar oss från Galaxy S20-serien. Hörluren är möjligen en gnutta svagare än i Galaxy S20 men den levererar ljud med hög volym och kvalitet. En av få konkurrenter i klassen som kan klå S20 FE är Apple iPhone 12, som också erbjuder riktigt bra ljud, med snäppet bättre stereoseparering. För sin klass levererar Galaxy S20 FE sällsynt bra högtalarkvalitet.

 

Batteri

Med ett batteri på 4 500 mAh har Galaxy S20 FE samma batterikapacitet som Galaxy S20+. Med en annan processor och en relativt lågupplöst skärm har den betydligt bättre batteritid. Den är faktiskt en gnutta bättre än Galaxy S20 Ultra, som har ett 5 000 mAh-batteri. I praktiken betyder det att de flesta kan vänta sig två hela dagars användning, medan mer krävande användare bör landa på minst 40 batteriprocent vid slutet av dagen. Det är imponerande, med tanke på att vi har gjort alla tester med skärmen satt till 120 Hz. Om batteriet skulle närma sig botten inkluderar Samsung en kompetent snabbladdare och stöd för trådlös Qi-laddning.

 

Kamera

Samsung Galaxy S20 FE har ett justerat kamerasystem som än en gång tar en mer pragmatisk väg till specifikationer. Det lämnar 8K bakom sig och ersätter det med en telefotokamera. Resultatet är imponerande kamerakvalitet som är ovanlig i klassen.

Läs mer om kameran

Galaxy S20 FE överraskar inte. Den har samma huvudkamera som Galaxy S20. Den erbjuder alltså riktigt bra prestanda, nu i en lägre prisklass. Huvudkameran fångar bilder med en 12 MP-sensor som erbjuder ett av marknadens bredaste dynamiska omfång, imponerande detaljrikedom och bra färgåtergivning. Om vi försöker hitta fel så kan vi se att till exempel Apple iPhone 12 har en gnutta bättre skärpa i hörnen av bilder från huvudkameran. På det stora hela erbjuder dock Galaxy S20 FE bilder med absolut världsklass i ljusa miljöer.

I mörka miljöer fortsätter den att prestera bra. Den hittar en generellt bra balans mellan brusreducering och detaljrikedom. I autoläget prioriterar Samsung en snabb fotoupplevelse framför ljusa exponeringar. Det kan jämföras med Apple iPhone 12 som tar tre sekunder på sig att ta mörkerexponeringen i exemplet nedan. Samsungs ”Scenoptimering” har en liknande prioritering men tenderar att ge lite överdriven kontrast och färger.

Riktig telefoto

Telefotokameran i Galaxy S20 FE skiljer sig från Galaxy S20 eftersom den har ett fysiskt telefoto-objektiv, medan Galaxy S20 förlitar sig på digital zoom. Skillnaderna är troligen främst kostnadsmässiga. I praktiken fungerar nämligen Galaxy S20:s digitala system ganska bra. Även Galaxy S20 FE erbjuder bra kvalitet. Den fungerar bäst i ljusa miljöer, där den erbjuder bra detaljrikedom som vi inte kan klämma ur huvudkameran.

Vidvinkelkameran erbjuder ett brett perspektiv och ett väldigt brett dynamiskt omfång, i klassisk Samsung-stil. Den erbjuder helt okej skärpa i mitten av bilden men saknar skärpa i alla andra delar. Den fungerar bra för små format men bör inte användas för mer än det.

Huvudkameran är en riktigt bra videokamera med bra fokus och stabilisering. Den filmar i 4K 60p och saknar alltså det 8K-läge som finns i Galaxy S20. Det är definitivt sant att Galaxy S20 kan filma med märkbart högre detaljrikedom. Än en gång kan vi dock konstatera att Galaxy S20 FE gör ett väldigt bra jobb och att den är ett mer pragmatiskt alternativ.

Stäng

 

Mjukvara

Samsungs mjukvara är minst sagt unik. Den har Android i grunden men skiljer sig både funktionellt och estetiskt från Googles tolkning av vad Android borde vara. Det ger mjukvara som har ett överflöd av funktionalitet. Det hjälper användaren att faktiskt dra nytta av den extrema hårdvaran men det kan också förvirra.

Läs mer om mjukvaran

OneUI 2.5 bygger vidare på den OneUI-mjukvara som vi såg Samsung introducera med Galaxy S20-serien tidigare i år. Det är en mjukvara som baseras på Android 10. Nyheterna från de tidigare 2.x-versionerna är definitivt små och på det stora är skillnaderna mot de övre Galaxy S20-modellerna obefintliga. Även funktioner såsom Kantpaneler, som tidigare har introducerats som funktioner för rundade skärmar, finns med i Galaxy S20 FE.

Samsungs mjukvara är på många sätt ganska konservativ. Som standard håller den sig fast vid de tre knapparna för navigation och delar av hur till exempel ljud och snabbgenvägar fungerar. OneUI påminner mer om Android 8 än om Android 10. Det betyder att Samsungs mjukvara inte har blivit av med många av de funktioner som Google har tagit bort i Android 9 och 10.

Mjukvara för hårdvarans skull

OneUI 2.5 fortsätter också att använda en hårdvarukompenserande mjukvarudesign, som sätter fokus på innehåll som visas längre ner på skärmen. Designen är tänkt att göra telefonen lättare att använda, eftersom den gör viktiga knappar lättare att nå med en hand. Designen funkar bra i praktiken. Samsungs design faller kanske inte alla i smak men den är i alla fall någorlunda kontinuerlig genom alla delar av operativsystemet. Den nya skärmen gör dessutom att Samsungs mjukvara känns snabbare än någonsin.

S20 FE har flera inställningar för att hantera sin hårdvara. Det finns till exempel en inställning för att sätta skärmen i ett 120 Hz-läge. Inställningen som kallas Rörelseutjämning aktiveras med ett klick, så länge skärmens upplösning inte är satt till max. Därefter visas allt innehåll i den höga bildfrekvensen.

Samsung fortsätter sin tradition med att installera en lång rad egenutvecklade appar. Det finns en Samsung-webbläsare, Samsungs egen appbutik och ersättare för mail, kalkylator, kalender och mycket mer. Många av Samsungs appar är frivilliga och kan avinstalleras. I kombination med ett oerhört funktionsrikt operativsystem är det ändå inte konstigt att många användare kan känna att Samsungs mjukvara är lite krångligare än vad det hade behövt.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Galaxy S20 FE 5G har ett Qualcomm Snapdragon 865-chipset. Det är samma processor som används av Samsungs amerikanska versioner av Galaxy S20. De europeiska versionerna av Galaxy S20 har kritiserats för Exynos-kretsarnas bristande prestanda men i många fall är skillnaderna svåra att notera. Vi ser mycket riktigt skillnader i prestanda, som ofta ger Galaxy S20 FE en fördel, särskilt vid långvarig belastning. Galaxy S20 ligger ofta runt 15 procent lägre än Galaxy S20 FE i grafiktunga applikationer. Med det sagt har Galaxy S20 FE bara 6 GB RAM, medan Galaxy S20 har 12 GB. 256 GB-versionen av Galaxy S20 FE har 8 GB RAM och bör därmed klara alla användningsområden med marginal. För vanligare användare är även 6 GB RAM mer än nödvändigt och ger marginal in i framtiden. Vi har testat 6 GB-modellen och har inte sett några som helst prestandaproblem.

 

5G

Samsung Galaxy S20 FE 5G har stöd för 5G-nät med så kallade sub6-frekvenser. Det ger bra stöd för den första generationen av 5G-teknik. I skrivande stund är dock stödet inte värt mycket för många konsumenter, eftersom de svenska 5G-näten är förhållandevis små. Det kommer sannolikt dröja flera år tills de svenska 5G-näten har bra täckning över hela landet. Innan dess kan du dra nytta av högre hastigheter och/eller mer pålitlig prestanda i de områden där täckning finns. Med Samsung Galaxy S20 FE 5G kan du kort sagt vara med i det tidiga skedet av 5G-utbyggnaden, även om vi inte tycker att 5G-stöd är en nödvändighet i smartphones just nu.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 159,8 × 74,5 × 8,4 mm
Vikt 190 gram
Kamera 12 MP, 12 MP, 12 MP
Främre kamera 32 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IP68
Processor Qualcomm Snapdragon 865, 2,84 GHz
Lagring 128/256 GB
RAM 6/8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × tre =