Bland teknikentusiaster är få saker lika stora vattendelare som valet mellan de mobila operativsystemen Android respektive IOS, och i samband med många telefonlanseringar rasar debatterna i forumet om vilket system som är bäst. Testpiloten Sebastian @sebastiannystrom Nyström har sedan inköpet av fjärde generationens Ipod Touch hängt i Apple-lägret, men är i detta nu i full gång med att utvärdera Android.

Läs Sebastians tester

Detta görs tillsammans med tre andra testpiloter som alla klämmer på Samsungs flaggskeppstelefon Galaxy S20 Ultra 5G. I testets forumtråd har Sebastian nu kommit fram till och publicerat en slutsats med avseende på telefonen som Iphone- och IOS-ersättare, en slutsats som överraskar honom på ett positivt sätt.

sebastiannystrom.jpg

23-åriga Sebastian studerar till nätverkstekniker och bor tillsammans med sambo och son i Eskilstuna. Medan det finns vissa som pressar all hårdvara till gränsen – telefoner inkluderat – menar testpiloten att han är en ganska vanlig användare. I den dagliga telefonrutinen används en Iphone XS Max till att surfa runt på sociala medier, fota familjen och för kommunikation genom videosamtal och textmeddelanden.

Iphone-luren har sällskap av hans Apple Watch och Macbook Pro, men den sistnämnda har på senare tid fått konkurrens av en mer högpresterande och egenbyggd Windows-dator. Inför Galaxy S20 Ultra 5G-projektet var Sebastian därför nyfiken på hur ett byte till Android fungerar i praktiken, vad som förändras med ekosystemet och vilka för- respektive nackdelar bytet innebär för en inbiten IOS-användare.

I och med att jag kommer med en stor svart turtleneck som jag burit med mig sen min iPod Touch 4th gen så har jag noll koll på Android eller Samsung överlag, men startprocessen var väldigt enkel och straight forward. [...] Fantastisk smart lösning av Samsung och jag blev riktigt chockad när jag fick upp Smart switch under installationsprocessen. Android hamnade på ett stort + där och jag kände att “Android kanske inte är så dumt ändå”

Sebastian tar oss även på en djupare rundtur i operativsystemet och möjligheterna till alternativa applikationsbutiker och justering av hemskärmen, men även detaljer om prestanda och uppdateringar. Testpiloten lyfter vidare hur betallösningen Samsung Pay klarar sig mot Apples motsvarighet, samt hur dörren till ett nytt ekosystem med Android och Windows 10 öppnas med testtelefonen.

Samsung Pioneers 14.jpg

Den som funderar på om gräset är grönare på Android-sidan, eller bara är nyfiken på telefonen, kan läsa Sebastians test och slutsatser i den dedikerade länkade forumtråden. I de två inledande inläggen är användarupplevelsen fokus och fler tester är på ingång, där nästa anhalt handlar om det rymliga batteriet. Hoppa in i forumtråden och ställ frågor!

Läs Sebastians tester

Fler tester av Samsung Galaxy S20 Ultra 5G:

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Samsung som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.