Annons

Vinnande kombination

Test: Apple Watch series 6 – Ovanligt fullkomlig

Skillnaderna mot föregångarna är inte särskilt stora, men Apple Watch series 6 är som helhet en mycket genomtänkt smartklocka som med sina anpassningsmöjligheter passar de flesta. Så länge du har en Iphone.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
8/10

Apple Watch är en kombination av funktioner som du aktivt använder och hälsodata som klockan samlar in och som vi nog alla hoppas att du inte ska behöva använda dig av. Oregelbunden hjärtrytm till exempel eller blodets syresättning vill man ju inte ha nytta av, samtidigt som man kan uppskatta att klockan har koll den dag det hänt en olycka.

Sömnmätning

Nyheter i Apple Watch har ofta minst lika mycket med mjukvaran att göra som det som kan kopplas till ny hårdvara. Mjukvarumässigt är det sömnmätningen som är den största nyheten i Watch OS 7. Den funktionen är alltså tillgänglig i även äldre klockor. Det här har flera effekter. Inför lanseringen av Apple Watch series 6 och den här sömnmätningen tänkte jag att en förutsättning för att det skulle vara användbart var att Apple Watch fick väsentligt bättre batteritid. Tidigare var ju natten det självklara tillfället att ladda Apple Watch. Klockan har ju till och med en funktion för att under laddning fungera som klocka på nattduksbordet. Någon väsentligt förbättrad batteritid fick vi dock inte. Under mitt test av Apple Watch series 6 får jag ungefär ett dygn batteritid med skärmen i läget Alltid på. När det läget däremot är avstängt klarar jag att ha klockan i två dygn innan den behöver laddas, men det är fortfarande betydligt sämre än många av konkurrenterna. Den korta batteritiden blir ju ett större problem när man förväntas att alltid ha klockan på sig och inte har några riktigt naturliga pauser för att ladda den. För att agera på det här så har i alla fall Apple Watch series 6 snabbladdning, men den är inte extremt snabb. Klockan varnar när den har för lite batteri, särskilt då om den har låg laddning när det snart är läggdags. En laddning som jag då startar innebär att klockan på en halvtimme, från 39 procents laddning går till 74 procent och vidare till 97 procent, alltså nästan fulladdat, på en timme.

Nära vän med Iphone

Om batteritiden är den största svagheten i Apple Watch så är kopplingen till Iphone det som Apple gör bäst. Nu är ju visserligen Apple Watch allt mer fristående från telefonen i och med att App Store finns direkt i klockan och att det finns stöd för e-sim så klockan kan fungera mer fristående. Ändå måste du ha en Iphone för att ens komma igång och det gör att klockan redan första gången du startar den känns hemtam. Dina appar finns redan på plats, meddelanden, inställningar och så vidare. Dessutom har Apple lyckats väldigt bra med sitt gränssnitt. Att förpacka många funktioner i en enhet med så här liten skärm och begränsade interaktionssätt är en utmaning, det märker man när man testar klockor generellt. I Watch OS tycker jag att Apple lyckats med balansgången att kombinera enkelhet och konsekvent navigering i systemet med ändå en lång rad funktioner så att översikten aldrig går förlorad. Rent hårdvarumässigt så reagerar skärmen direkt på varje tryck och svep, långt ifrån självklart i klocksammanhang, och de båda fysiska knapparna, främst Digital Crown som du även kan snurra på, bidrar även de.

Utöver den nya möjligheten i Apple Watch series 6 för att mäta blodets syresättning så kan man även märka att skärmen har högre ljusstyrka. Det påverkar läsbarheten framförallt ute i direkt solljus. Värt att nämna är även skillnader Apple Watch-enheter emellan. Jag tänker då inte på sensorer eller skärmen utan på de olika designval du som kund kan göra. Klockor är ju mer personliga än mobiler eftersom de får mer rollen som ett klädesplagg nästan. Med Apple Watch kan du själv välja utseende, material och armband, vilket också gör att en Apple Watch series 6 kan skilja sig mycket från en annan vad gäller såväl känsla, som färg, vikt och definitivt prislapp. 

Tydligt om hälsa och träning

På hälso- och träningsfronten kombinerar Apple Watch de övergripande hälsomålen med ett bra stöd för tredjepartstjänster. Använder du tjänster som Strava, Runkeeper, Nike eller andra så är det fritt fram även i Apple Watch. Klockans insamlade data samlas i appen Apple Hälsa och dit kan du även koppla andra tjänster för att få en samlad helhetsbild. Utöver att jämföra dig med kompisar och familj i de apparna så kan du dela dina framsteg och träningar med andra Apple Watch-användare och på det viset peppa varandra. 

Apple har även en bra analys av de data som samlas in och i apparna Fitness och Hälsa i telefonen är det lätt att få både en överblick och inspirationen att prestera ännu bättre. Det är batteritiden som är klockans främsta akilleshäl.

Betyg:
8/10

Fakta Apple Watch series 6, gps + cellular, 44 mm

Mått: 44 x 37,8 x 10,7 mm (finns även i 40-millimeters-version)
Vikt: 36,4 gram (finns även i andra vikter beroende på material)
Skärm: Oled-skärm med always-on-läge på 1,78 tum med 448 x 368 pixel (394 x 324 pixel på 40 mm-varianten)
Platform: Dubbelkärnig Apple S6, 64 bitar
Batteritid: Upp till 18 timmar
Operativsystem: Apple Watch OS 7
Uppkoppling: Bluetooth, wifi, 3G och 4G via e-sim 
Sensorer: Pulsmätare, EKG, mätare för blodets syresättning, accelerometer, gyro, barometer, gps, kompass, ljussensor
Pris: Från 4495 kronor (40 mm, aluminium, utan mobilnät), gps + cellular från 5695 kr (40 mm, aluminium)