öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 13 oktober 2020

Apple presenterar iPhone 12 och iPhone 12 mini: En ny era för iPhone med 5G

iPhone 12 och iPhone 12 mini med ny, snygg design och innovativa funktioner: A14 Bionic, ett avancerat dubbelkamerasystem och en Super Retina XDR-skärm med Ceramic Shield-skydd på framsidan

iPhone 12 i aluminiumfärgerna blå, (PRODUCT)RED, vit, grön och svart.
iPhone 12 och iPhone 12 mini presenterar kraftfulla nya innovationer och snygg design för världens bästa smartphone.
Cupertino, Kalifornien – Apple presenterade idag iPhone 12 och iPhone 12 mini med 5G-teknik och lägger grunden till en ny era för världens bästa smartphone. Nya iPhone 12 har en stor, heltäckande Super Retina XDR-skärm för en ljusare och mer fängslande visningsupplevelse och en nytt Ceramic Shield-skydd på framsidan för den bästa tåligheten någonsin på en iPhone. A14 Bionic, det snabbaste chippet i en smartphone, är designat av Apple och ger kraft till alla funktioner på iPhone 12. Tillsammans med ett avancerat dubbelkamerasystem erbjuder det nya, viktiga funktioner för digital fotografering och den högsta videokvaliteten i en smartphone. iPhone 12 innehåller också MagSafe, som ger kraftfull trådlös laddning och ett helt nytt ekosystem av tillbehör som enkelt kan användas med iPhone.
iPhone 12 och iPhone 12 mini i blå aluminium.
Den imponerande designen på 6,1 tums iPhone 12 och 5,4 tums iPhone 12 mini har en heltäckande Super Retina XDR-skärm för en mer fängslande visningsupplevelse.
iPhone 12 och iPhone 12 mini finns i fem snygga aluminiumfärger, inklusive blå, grön, svart, vit och (PRODUCT)RED.1 iPhone 12 går att förbeställa från och med fredagen den 16 oktober och finns tillgänglig fredagen den 23 oktober. iPhone 12 mini går att förbeställa från och med fredagen den 6 november och finns i butik från och med fredagen den 13 november.
”5G är början på en ny era för iPhone och vi är oerhört glada att kunna ge de här imponerande nya funktionerna till våra kunder med iPhone 12 och iPhone 12 mini” säger Greg Joswiak, Apples vice vd för Worldwide Marketing. ”Vi tänjer återigen på gränserna för att kunna erbjuda imponerande funktioner inom digital fotografering, Super Retina XDR-skärmar och det nya Ceramic Shield-skyddet på framsidan, som gör iPhone till den tåligaste någonsin. iPhone 12 och iPhone 12 mini tar design till en helt ny nivå med en utformning som är lika snygg som tålig, och gör det enklare än någonsin för kunder att hitta en iPhone som passar perfekt för just deras livsstil.”

En banbrytande 5G-upplevelse på iPhone

iPhone 12 och iPhone 12 mini ger en avancerad 5G-upplevelse på global nivå, med smidig integrering av hårdvara och mjukvara i världsklass. 5G på iPhone ger snabbare ned- och uppladdningar, videostreaming av högre kvalitet, smidigare spelupplevelse, interaktivitet i realtid i appar, FaceTime i hd och mycket mer. Kunder får också en säker och snabb anslutning och behöver inte ansluta till offentliga wifi-nätverk i samma utsträckning.
iPhone 12 har fler 5G-band än någon annan smartphone och erbjuder den bredaste 5G-täckningen i världen.2 Modeller i USA har stöd för millimetervågor, 5G-bandet med högre frekvens som gör att iPhone 12 uppnår hastigheter på upp till 4Gb/s, även i tätbefolkade områden. iPhone 12-modeller har också Smart Data-läge som förlänger batteritiden genom att intelligent bedöma 5G-behov och balansera dataanvändning, hastighet och prestanda i realtid.
Nedladdningsbiblioteket för Apple TV+ på iPhone 12.
iPhone 12 och iPhone 12 mini har stöd för en avancerad 5G-upplevelse, som möjliggör snabbare nedladdningshastigheter, videostreaming av högre kvalitet, FaceTime i hd och mycket mer.

A14 Bionic: Oomstridd ledare inom innovation och prestanda

A14 Bionic ligger generationer före sina konkurrenter och är det första chippet i en smartphone som bygger på 5-nanometerteknik. A14 Bionic är snabbare och mer effektivt än någonsin och har upp till 50 procent snabbare processor och grafik jämfört med de snabbaste konkurrerande smartphone-chippen. Det ger en spelupplevelse av konsolklass, kraftfull digital fotografering och mycket mer samtidigt som det ger en enastående batteritid. A14 Bionic tänjer på gränserna för maskininlärning (ML) med en 16-kärnig Neural Engine som höjer prestandan med 80 procent. Det klarar av upp till 11 biljoner beräkningar per sekund och ger förbättrad prestanda på även de mest intensiva ML-modellerna.
A14 Bionic är designat av Apple och ger oöverträffad prestanda och strömsnålhet samtidigt som det ger enastående batteritid.

Tålig design och imponerande skärm

Den imponerande designen på 6,1 tums iPhone 12 och 5,4 tums iPhone 12 mini är lika snygg som tålig. iPhone 12 mini  är den minsta, tunnaste och lättaste 5G-smartphonen i världen och har gjorts om för att rymma tekniken hos iPhone 12 i en enastående liten storlek och samtidigt erbjuda en imponerande stor och fängslande heltäckande skärm. Båda modeller har en elegant design med släta kanter och ett hölje i aluminium som används i rymdindustrin. Tillsammans med Ceramic Shield-skyddet på framsidan, som tar glas till en helt ny nivå med kristallisation vid hög temperatur som skapar nanokeramiska kristaller i glasmatrisen, så klarar den 4 gånger högre fall.4
En stapel med iPhone 12 och iPhone 12 mini i blå aluminium.
En sofistikerad design med platta kanter och det nya Ceramic Shield-skyddet på framsidan ger den bästa tåligheten någonsin på en iPhone.
iPhone 12 och iPhone 12 mini har Super Retina XDR-skärmar som sträcker sig längre ut på kanterna med systemomfattande färghantering för branschledande färgåtergivning. Båda modellerna har ett kontrastförhållande på 2 000 000:1 för äkta svarta nyanser och fängslande hdr-upplevelse för hd-video, skarpare bilder och nästan dubbelt så hög maximal ljusstyrka som iPhone 11. 
iPhone 12 och iPhone 12 mini har en branschledande IP68-klassning för vattentålighet på upp till 6 meter i upp till 30 minuter och står emot spill, inklusive kaffe och läsk.5
iPhone 12 i svart, vitt, rött, grönt och blått som visar vattentåligheten.
iPhone 12 och iPhone 12 mini har en branschledande IP68-klassning för vattentålighet och står emot spill.

Nytt och avancerat dubbelkamerasystem

iPhone 12 och iPhone 12 mini har kraftfulla funktioner för digital fotografering tack vare A14 Bionic och ett nytt dubbelkamerasystem och ger en oslagbar kameraupplevelse som gör det enklare än någonsin att intuitivt ta den perfekta bilden eller videon. Det avancerade kamerasystemet har en ultravidvinkelkamera och en ny kamera med vidvinkel med en bländare på ƒ/1,6, den snabbaste någonsin på en iPhone, och ger 27 procent mer ljus för ännu snyggare bilder och videor i lågt ljus. iPhone 12-modellerna tar digital fotografering till en ny nivå med nattläge och snabbare Deep Fusion på alla kameror – TrueDepth, vidvinkel och ultravidvinkel – för bättre bilder i alla miljöer. Kunder kan ta ljusare bilder och få bättre kontrast på bilder tagna i lågt ljus med nattläge, och mer struktur och mindre brus i Deep Fusion-bilder. Smart hdr 3 använder maskininlärning för att justera vitbalans, kontrast, struktur och mättnad för otroligt naturtrogna bilder.
Dubbelkamerasystemet på iPhone 12.
Det nya dubbelkamerasystem på iPhone 12 och iPhone 12 mini har en ultravidvinkelkamera, en nu kamera med vidvinkel och nattläge i alla kameror.
iPhone 12 har den första kameran som kan ta hdr-video med Dolby Vision och den första och enda enheten i världen med en fullständig Dolby Vision-upplevelse6 där kunderna kan ta, redigera och dela videofilmer i bioklass direkt på iPhone. Dolby Vision-korrigeringen bearbetas live under inspelning och upprätthålls under redigering i appen Bilder eller iMovie. Uppspelning på iPhone 12 är mer realistisk än någonsin på den branschledande Super Retina XDR-skärmen. Båda modellerna har nu förbättrad filmisk videostabilisering, ännu mer verklighetstrogna selfievideor med Dolby Vision och nattläge med tidsfördröjning som ger längre exponeringstider för skarpare videor, bättre ljusspår och smidigare exponering i lågt ljus när stativ används.

Nya innovativa tillbehör med MagSafe

MagSafe förbättrar trådlös laddning för en bättre och smidigare upplevelse och introducerar ett ekosystem av tillbehör som är enkla att använda med iPhone 12-modellerna.7 MagSafe ger en unik iPhone-upplevelse med en rad magneter runt den trådlösa laddningsspolen som är optimerade för inriktning och effektivitet och ansluter perfekt till iPhone varje gång. MagSafe-laddare ger upp till 15 W effekt och har även stöd för befintliga QI-aktiverade enheter. Laddningslösningar inkluderar MagSafe-laddare och MagSafeDuo-laddare för användning med iPhone och Apple Watch samt skal i silikon, läder och genomskinligt material som enkelt trycks på plats på baksidan av iPhone, och en plånbok i läder. Kunder kan också skaffa innovativa MagSafe-tillbehör från andra tillverkare.

Med iOS 14

iOS 14 ger en helt ny iPhone-upplevelse med nya sätt att anpassa hemskärmen. Nya snygga widgetar ger snabb information med ett ögonkast och det går att välja storlek på dem när man lägger till dem på en sida på hemskärmen. Appbiblioteket är ett nytt utrymme som automatiskt ordnar användarens alla appar i en enkel och lättnavigerad vy. iOS 14 skapar också nya sätt att upptäcka och använda appar med App Clips, viktiga uppdateringar i Meddelanden, grönare sätt att utforska städer i Kartor och utökade integritetsfunktioner för bättre transparens och kontroll.8

Apple och miljön

Apple är idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten globalt och målet är att klimatpåverkan i hela företaget ska vara netto-noll till 2030, vilket inkluderar tillverkningskedjan och produktlivscykeln. Det innebär att alla sålda Apple-enheter från insamling av material, komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen till återvinning och materialåtervinning, kommer att vara 100 procent koldioxidneutralt. iPhone 12-modellerna designades med miljön i åtanke. iPhone 12-modellerna kommer för första gången använda 100 procent återvunna sällsynta jordartsmetaller i alla magneter, inklusive den nya kameran, Taptic Engine, MagSafe och Apples MagSafe-tillbehör. Apple tar också bort strömadaptern och EarPods från iPhone-förpackningen och minskar på så vis koldioxidutsläppen och undviker utvinning och användning av värdefulla material. Förpackningen blir mindre och lättare och 70 procent fler förpackningar kan fraktas på en och samma pall. Sammanlagt innebär dessa förändringar att vi minskar koldioxidutsläppen med över 2 miljoner ton per år, vilket motsvarar nästan 450 000 färre bilar från vägarna per år.
Priser och tillgänglighet
  • iPhone 12 och iPhone 12 mini finns i modeller på 64 GB, 128 GB och 256 GB i färgerna blå, grön, svart, vit och (PRODUCT)RED och kostar från 9 995 SEK och 8 695 SEK. Kunder kan även köpa iPhone 12 och iPhone 12 mini för med inbyte från apple.com/se, i Apple Store-appen och i Apple Store-butiker.9 iPhone 12 och iPhone 12 mini finns också hos Apple-auktoriserade återförsäljare och vissa operatörer (priser kan variera).
  • Kunder kan förbeställa iPhone 12 från och med kl. 14.00 fredagen den 16 oktober och den finns tillgänglig från och med fredagen den 23 oktober. iPhone 12 mini kan förbeställas från och med kl. 14.00 CET fredagen den 6 november och finns tillgänglig från och med fredagen den 13 november.
  • MagSafe-laddaren, läderplånboken med MagSafe och silikonskalet och det genomskinliga skalet till iPhone 12 finns att köpa fredagen den 16 oktober. Läderskalet till iPhone 12 är tillgängligt från och med fredagen den 6 november. MagSafe Duo-laddaren och läderfodralet kommer senare.
  • Under en begränsad tid kommer berättigade kunder som köper en ny iPhone, iPad, iPod touch TV eller Mac att få ett års Apple TV+ och tre månaders Apple Arcade kostnadsfritt.10
  • Apple One är det enklaste sättet att få tillgång till många av Apples abonnemangstjänster till suveränt pris. Med det kan kunderna välja det abonnemang som passar dem själva eller hela familjen. Kunderna kan registrera sig för Apple One med start nu i höst.
  • Kunder får samma suveräna shoppingupplevelse och support på apple.com/se och i Apple Store-butikerna. En Apple Specialist kan hjälpa kunden att handla, byta in godkända enheter och få supporttjänster och kontaktfri leverans eller hämtning i Apple Store-butik. Kunderna uppmanas att ta en titt på apple.com/se/retail för att få reda på mer om våra säkerhetsåtgärder och vilka tjänster som erbjuds i deras närmaste butik.
  • Kunder kan byta in godkända enheter mot ett presentkort på Apple Store eller tillgodohavande för sitt nya köp. Om enheten inte är godkänd för inbyte tar Apple emot enheten för gratis återvinning.
  • Kunder kan förlänga den begränsade garantin med AppleCare+ och få skydd mot oavsiktliga skador och få förtur till teknisk support dygnet runt. 
  • Alla som köper iPhone från Apple får ett gratis uppstartspass online tillsammans med en Apple Specialist som hjälper dem att utforska och upptäcka alla otroliga saker man kan göra med sin nya iPhone.
Dela artikeln

Bilder på iPhone 12 och iPhone 12 mini

  1. En del av intäkterna från köp av (PRODUCT)RED-produkter går direkt till Globala fondens arbete med att bekämpa aids. Från och med nu och till den 31 december 2020 går intäkterna till Globala fondens insatser mot COVID-19.
  2. Dataabonnemang krävs. 5G, Gigabit LTE, VoLTE och wifi-samtal finns i vissa länder och hos vissa operatörer. Hastigheter baseras på teoretisk genomströmning och varierar beroende på lokala förhållanden och val av operatör. Mer information om stöd för 5G och LTE finns hos operatören och på apple.com/se/iphone/cellular.
  3. Skärmarna har rundade hörn. När de mäts som en rektangel är skärmarna 6,06 tum (iPhone 12) eller 5,42 tum (iPhone 12 mini) diagonalt. Det faktiska visningsområdet är mindre.
  4. Uppgiften är baserad på iPhone 12 med Ceramic Shield-skydd på framsidan jämfört med föregående generations iPhone.
  5. iPhone 12 och iPhone 12 mini står emot vatten, stänk och damm. De har testats i laboratoriemiljö och är IP68-klassade i enlighet med IEC-standard 60529 (ner till 6 meters djup i upp till 30 minuter). Stänk-, vatten- och dammtåligheten är inte permanent och skyddet kan minska som en följd av normal användning. Försök aldrig att ladda en iPhone som är våt. Anvisningar gällande rengöring och torkning finns i användarhandboken. Fuktskador omfattas inte av garantin.
  6. Uppspelning av 4K Dolby Vision kräver en Apple TV 4K eller en AirPlay-aktiverad tv.
  7. MagSafe-tillbehör, till exempel laddare, skal och fodral, säljs separat.
  8. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller på alla språk. Mer information om iOS 14 finns på apple.com/se/ios/ios-14.
  9. Inbytesvärden kräver köp av en ny iPhone i mån av tillgång och eventuella begränsningar. Inbytesvärdena varierar beroende på den godkända inbytesenhetens skick, årsmodell och konfiguration. Inte alla enheter godkänns för inbyte. Kunden måste vara 18 år eller äldre för att kunna byta in sin enhet mot tillgodohavande eller ett presentkort på Apple Store. Inbytesvärdet kan användas för att köpa en utvald ny enhet eller läggas på ett presentkort på Apple Store. Det faktiska värdet gäller förutsatt att en godkänd enhet som matchar beskrivningen som gavs när uppskattningen gjordes lämnas in. Moms beräknas på fullpriset på ett nyköp. Vid inbyte i butik måste kunden visa upp en giltig id-handling med foto (informationen kan sparas om det krävs enligt lag). Erbjudandet är inte tillgängligt i alla butiker och kan variera mellan inbyte i butik och inbyte online. Vissa butiker kan ha ytterligare krav. Apple eller Apples inbytespartner förbehåller sig rätten att avvisa eller begränsa antalet inbyten. Mer information finns hos Apples inbytespartner för inbyte och återvinning av godkända enheter.
  10. 59 SEK per månad vardera för Apple TV+ och Apple Arcade efter den kostnadsfria provperioden. Specialerbjudanden gäller i tre månader efter att den berättigande enheten har aktiverats. Ett erbjudande på Apple TV+ offer och ett erbjudande på Apple Arcade per familjedelningsgrupp. Abonnemangen förnyas automatiskt tills de sägs upp. Andra begränsningar och villkor gäller, besök apple.com/se/promo för mer information.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48