öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 13 oktober 2020

Apple presenterar iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max med 5G

Vår bästa iPhone någonsin med kraftfulla A14 Bionic, helt ny utformning med Ceramic Shield- skydd, proffskamerasystem, LiDAR-teknik och den största Super Retina XDR-skärmen någonsin på en iPhone

iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max.
iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max är rena drömmen för proffsanvändare som vill få ut mesta möjliga av iPhone.
Cupertino, Kalifornien – Apple presenterade idag iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max, som ger en kraftfull 5G-upplevelse och innehåller avancerad teknik som spränger innovationsgränserna för användare som vill få ut mesta möjliga av iPhone. iPhone 12 Pro-modellerna har en ny design och Super Retina XDR-skärm från kant till kant, den största någonsin på en iPhone. Skärmen skyddas av ett helt nytt skärmskydd med Ceramic Shield, som gör iPhone-skärmen mer hållbar än någonsin. Det Apple-designade A14 Bionic-chippet är det snabbaste i en smartphone och driver imponerande datoroptimerade bildfunktioner, inklusive helt nya Apple ProRAW för mer kreativ kontroll i bilder, samt den första heltäckande videoupplevelsen med Dolby Vision med upp till 60 bilder/s. De helt nya kamerasystemen innehåller en imponerande ultravidvinkelkamera, ett teleobjektiv med ännu större brännvidd på iPhone 12 Pro Max och nya vidvinkelkameror som tar bilder och videor i proffskvalitet i stark eller svag belysning. iPhone 12 Pro-modellerna har även ny LiDAR-teknik för fängslande upplevelser av förstärkt verklighet (AR), MagSafe som ger kraftfull trådlös laddning och ett helt nytt ekosystem med tillbehör som är enkla att fästa på iPhone.
iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max kommer att finnas i fyra finishar i rostfritt stål: grafit, silver, guld och stillahavsblå. Förhandsbokningen av iPhone 12 Pro startar fredagen den 16 oktober med leverans från fredagen den 23 oktober. iPhone 12 Pro Max kan förhandsbokas från fredagen den 6 november och finns i butik från fredagen den 13 november.
”Det är ett enormt steg för iPhone som nu har marknadens bästa 5G-upplevelse och levererar vår mest avancerade teknik till användare som vill ha ut så mycket som möjligt av iPhone”, säger Greg Joswiak, Apples Senior Vice President för Worldwide Marketing. ”Varje generation iPhone har höjt ribban för vad vi förväntar oss av en smartphone och med 5G tar iPhone 12 Pro steget in i en ny prestandageneration. Vår nära integration av hårdvara och mjukvara möjliggör suveräna datoroptimerade fotofunktioner, till exempel att nattläget nu finns i fler kameror, och stöd för hdr-video med Dolby Vision. Den högteknologiska LiDAR-tekniken innebär inte bara att användarna kan uppleva AR som aldrig förr, utan medför även fördelar för kameran, såsom snabbare autofokus i dålig belysning och porträtt med nattläge. De här upplevelserna och mycket mer gör det här till det bästa iPhone-sortimentet någonsin.”
iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max i guldfinish i rostfritt stål.
iPhone 12 Pro 6,1 tum och iPhone 12 Pro Max 6,7 tum har de största Super Retina XDR-skärmarna någonsin på iPhone.

En överlägsen 5G-upplevelse

iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max ger en avancerad 5G-upplevelse på global nivå, utvecklad med smidig integration mellan hårdvara och mjukvara i världsklass. 5G på iPhone ger bland annat förbättrad hastighet för snabbare nedladdning och uppladdning, videostreaming med högre kvalitet, snabbare spelupplevelser, interaktivitet i realtid i appar, FaceTime i hd-upplösning och mycket mer. Kunderna får även en säker, snabb anslutning som minskar behovet av att ansluta till offentliga wifi-åtkomstpunkter.
Med fler 5G-band än någon annan smartphone erbjuder iPhone 12 Pro-modellerna världens bredaste 5G-täckning.1 Modeller i USA har stöd för millimetervågor, en version av 5G med högre frekvens, så att iPhone 12 Pro-modellerna kan nå hastigheter upp till 4 Gb/s, även i tätbefolkade områden. iPhone 12 Pro-modellerna har även ett Smart Data-läge som förbättrar batteritiden genom en smart bedömning av 5G-behoven och balansering av dataanvändning, hastighet och energi i realtid.
Nedladdningsbiblioteket på iPhone 12 Pro.
5G på iPhone 12 Pro-modellerna öppnar för snabbare nedladdning, snabbare spelupplevelser, FaceTime i hd och mycket mer.

A14 Bionic: kraftfullt och effektivt

A14 Bionic ligger generationer före konkurrenterna och är det första chippet i en smartphone som bygger på 5-nanometerteknik. A14 Bionic är snabbare och mer effektivt än någonsin och har upp till 50 procent snabbare processor och grafik jämfört med de snabbaste konkurrerande smartphone-chippen. Det ger en spelupplevelse av konsolklass, kraftfull datoroptimerad fotografering, enastående batteritid och mycket mer. A14 Bionic tänjer på gränserna för maskininlärning (ML) med en 16-kärnig Neural Engine som höjer prestandan med 80 procent. Det klarar av upp till 11 biljoner beräkningar per sekund och ger förbättrad prestanda på även de mest intensiva ML-modellerna.
Användaren kan enkelt lägga på ett filter på en bild av en solnedgång tagen med iPhone 12 Pro.
A14 Bionic är snabbare och mer effektivt än någonsin och möjliggör kraftfull datoroptimerad fotografering och snabbare redigering av bilder och video direkt på enheten.

Ny utformning och innovativ skärmteknik

iPhone 12 Pro-modellerna i premiummaterial har en ny, sofistikerad design med platta kanter som omgärdas av ett snyggt band i rostfritt kirurgstål med en baksida i precisionsskuret matt glas och nya och otroligt hållbara Ceramic Shield. Skärmskyddet med Ceramic Shield är hållbarare än något annat smartphoneglas och tar glas till en helt ny nivå med nano-keramiska kristaller som ger en betydligt bättre hållbarhet och klarar fyra gånger högre fall.2
Med betydligt större, heltäckande skärmar med mindre kanter i välkända storlekar har 6,1-tums iPhone 12 Pro och 6,7-tums iPhone 12 Pro Max3 en Super Retina XDR-skärm med systemomfattande färghantering för branschledande färgåtergivning. iPhone 12 Pro Max har den största skärmen någonsin på en iPhone och den högsta upplösningen med nästan 3,5 miljoner pixlar för en enastående, verklighetstrogen visningsupplevelse. OLED-skärmarna väcker liv i videoinnehåll i hdr med en högsta ljusstyrka på 1200 cd/m2.
iPhone 12 Pro-modellerna har en branschledande IP68-klassificering. De står emot nedsänkning i vatten ner till 6 meter i upp till 30 minuter och är skyddade mot vardagsspill, inklusive kaffe och läsk.4
Sett från sidan kan man se den nya designen med platta kanter och skärmskyddet med Ceramic Shield på iPhone 12 Pro.
iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max har en ny sofistikerad design med platta kanter och det otroligt hållbara skärmskyddet med Ceramic Shield.

Mångsidigt proffskamerasystem

Världens bästa proffskamera är ett ännu mångsidigare verktyg för foto- och videoentusiaster oavsett nivå tack vare den toppmoderna kamerahårdvaran som drivs med A14 Bionic. I kombination med den nya bildsignalprocessorn (ISP) bidrar A14 Bionic till bättre bildkvalitet och kraftfulla funktioner för datoroptimerad fotografering som inte är möjlig med traditionella kameror. iPhone 12 Pro-modeller har även nya Apple ProRAW (kommer senare i år)5 som kombinerar Apples bildbehandling med flera ramar och datoroptimerat foto med RAW-formatets mångsidighet. Användare kan uppleva full kreativ kontroll över färg, detaljer och dynamiskt omfång direkt i iPhone eller med andra professionella fotoredigeringsappar.
Proffskamerasystemets objektiv på iPhone 12 Pro sett bakifrån.
Proffskamerasystemet på iPhone 12 Pro-modellerna innehåller nya vidvinkelkameror som tar ännu bättre bilder i svag belysning, imponerande ultravidvinkel och ett teleobjektiv som tar suveräna bilder och videor.
iPhone 12 Pro har den nya vidvinkelkameran med sju element med en bländare på ƒ/1,8, den snabbaste någonsin på en iPhone, för 27 procents bättre bilder och video i låg belysning, ultravidvinkelkameran med 120 graders bildvinkel, perfekt för att fotografera större scener i trånga utrymmen eller episka landskap och ett teleobjektiv med 52 mm brännvidd som är suveränt för porträtt och ökar det optiska zoomområdet till 4x.
iPhone 12 Pro Max tar proffskameraupplevelsen till en ny nivå. Den nya vidvinkelkameran med en bländare på ƒ/1,6 har en 47 procent större sensor med 1,7μm pixlar för en enorm 87-procentig förbättring i svagt ljus. Den innehåller även den imponerande ultravidvinkelkameran och ett teleobjektiv med 65 mm brännvidd för större flexibilitet med ännu närmare närbilder och snävare beskärningar. Tillsammans erbjuder kamerorna i systemet 5x bättre optiskt zoomområde.
Förbättringar i nattläget som nu har utökats med TrueDepth- och ultravidvinkelkamerorna för ännu ljusare bilder. Och nattläge med uppsnabbad video ger starkare exponeringstider för skarpare video, bättre ljusspår och mjukare exponering i svag belysning när stativ används. Deep Fusion är nu bättre och snabbare och finns i alla kameror och med nya Smart HDR 3 kan användarna förvänta sig ännu mer verklighetstrogna bilder, även i komplexa scener.
iPhone 12 Pro-modellerna har den högsta videokvaliteten hos en smartphone och detta är de första kamerorna och de enda enheterna i världen med en heltäckande hdr-videoupplevelse med Dolby Vision upp till 60 bilder/s och ännu bättre videostabilisering för inspelningar med biokvalitet. Dolby Vision-korrigering sker i realtid och bibehålls under redigering i appen Bilder eller iMovie och kommer till Final Cut Pro X senare i år. Dolby Vision använder Super Retina XDR-skärmen för att skapa otroliga kontraster under inspelning och uppspelning och användarna kan dela med sig av sina videor tack vare stöd för AirPlay upp till 4K Dolby Vision till externa enheter.6 
iPhone 12 Pro-modellerna är de enda i världen som har kameror som ger en heltäckande hdr-videoupplevelse med Dolby Vision. En film inspelad i hdr-video med Dolby Vision på iPhone 12 Pro av filmfotografen Emmanuel Chivo Lubezki.

Realistisk AR och innovativa kameraupplevelser

Den helt nya LiDAR-tekniken finns nu i Pro-serien och gör det möjligt att mäta ljusavstånd och använda informationen om pixeldjup i en scen. Den här tekniken ger snabbare, mer realistiska AR-upplevelser och ger 6x bättre autofokus i svag belysning för bättre återgivning och minskad exponeringstid i bilder och video. Den här avancerade hårdvaran i kombination med den kraftfulla Neural Engine i A14 Bionic gör det möjligt att ta porträtt i nattläge med en snygg bokeh-effekt i svag belysning.
Porträttbild tagen i nattläget med LiDAR-tekniken på iPhone 12 Pro.
Med helt ny LiDAR-teknik på iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max kan användaren ta porträttbilder i nattläget och få mer realistiska AR-upplevelser.

Nya innovativa tillbehör med MagSafe

MagSafe förbättrar den trådlösa laddningen för en bättre, effektivare upplevelse och skapar ett ekosystem med stilrena tillbehör som är enkla att fästa på iPhone 12 Pro-modeller.7 MagSafe gör iPhone till en unik upplevelse med ett flertal magneter runt den trådlösa laddningsspolen, som är optimerade för perfekt placering och effektivitet och som fäster på iPhone varje gång. MagSafe-laddare ger en effekt på upp till 15 W samtidigt som det går att använda befintliga Qi-aktiverade enheter. Laddningslösningarna omfattar MagSafe-laddaren och MagSafe Duo-laddaren för iPhone och Apple Watch samt nya skal i silikon, läder och genomskinliga material som är enkla att knäppa fast på iPhone-enhetens baksida och ett fodral i läder. Kunderna kan även köpa innovativa MagSafe-tillbehör från andra tillverkare.

Nu med iOS 14

iOS 14 skapar en helt ny upplevelse på iPhone med nya sätt att anpassa hemskärmen. Nya snygga widgetar ger snabb information med ett ögonkast och det går att välja storlek på dem när man lägger till dem på en sida på hemskärmen. Appbiblioteket är ett nytt utrymme som automatiskt ordnar användarens alla appar i en enkel och lättnavigerad vy. iOS 14 skapar också nya sätt att upptäcka och använda appar med appklipp, viktiga uppdateringar i Meddelanden, grönare sätt att utforska städer i Kartor och utökade integritetsfunktioner för bättre transparens och kontroll.8

Vårt miljöarbete

Apple är idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten globalt och målet är att hela företaget ska vara helt klimatneutralt år 2030, vilket inkluderar tillverkningskedjan och produktlivscykeln. Det innebär att varje Apple-enhet som säljs kommer att vara 100 procent koldioxidneutral, från materialinsamling, komponenttillverkning, montering, transport, kundernas användning och laddning till materialåtervinning. iPhone 12 Pro-modellerna är utformade med miljön i åtanke. För första gången kommer iPhone 12 Pro-modellerna att innehålla 100 procent återvunna sällsynta jordartsmetaller i alla magneter, inklusive den nya kameran, Taptic Engine och MagSafe, samt i Apples MagSafe-tillbehör. Apple tar även bort strömadaptern och EarPods från iPhone-förpackningen för att minska koldioxidutsläppen ytterligare och undvika utvinning och användning av värdefulla material, vilket gör det möjligt att skapa en mindre och lättare förpackning, och innebär att vi kan skicka 70 procent fler kartonger på en pall. Sammanlagt innebär dessa förändringar att vi minskar koldioxidutsläppen med över två miljoner ton per år, vilket motsvarar nästan 450 000 färre bilar på vägarna per år.
Priser och tillgänglighet
  • iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max kan väljas med 128 GB, 256 GB eller 512 GB lagring i grafit, silver, guld och stillahavsblå och kostar från 12 495 SEK respektive 13 795 SEK. Kunderna kan även köpa iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max med Trade In på apple.com/se, via Apple Store-appen och på Apple Store.9 iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max kan även köpas via auktoriserade Apple-återförsäljare och vissa operatörer (priserna kan variera).
  • Kunder kommer att kunna förhandsboka iPhone 12 Pro med start kl. 14.00 fredagen den 16 oktober med leverans från fredagen den 23 oktober. Förhandsbokningen av iPhone 12 Pro Max börjar kl. 14.00 CET fredagen den 6 november, med leverans från fredagen den 13 november.
  • MagSafe-laddaren, läderfodralet med MagSafe samt silikonskal och genomskinliga skal till iPhone 12 Pro finns att köpa från och med fredagen den 16 oktober. Läderskal till iPhone 12 Pro finns att köpa från fredagen den 6 november. MagSafe Duo-laddaren och läderfodralet kommer vid ett senare datum.
  • Kunder får samma suveräna shoppingupplevelse och support på apple.com/se och på Apple Store. Kunderna kan få hjälp av Apples specialister, byta in godkända enheter, få support och välja kontaktfri leverans eller hämtning på Apple Store. Kunderna uppmanas att ta en titt på apple.com/se/retail för att ta reda på mer om våra säkerhetsåtgärder och vilka tjänster som erbjuds i närmaste butik.
  • Kunder kan byta in godkända enheter mot Apple-presentkort eller tillgodohavande för sitt nya köp. Om enheten inte är godkänd för inbyte tar Apple emot enheten för gratis återvinning.
  • Kunder kan förlänga den begränsade garantin med AppleCare+ och få skydd mot oavsiktliga skador och få förtur till teknisk support dygnet runt. 
  • Alla som köper iPhone från Apple får ett gratis uppstartspass online tillsammans med en Apple-specialist som hjälper dem att utforska och upptäcka alla otroliga saker man kan göra med sin nya iPhone.
Dela artikeln

Bilder på iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max

  1. Kräver dataabonnemang. 5G, Gigabit LTE, VoLTE och wifi-samtal finns i vissa länder och hos vissa operatörer. Hastigheterna baseras på teoretisk genomströmning och påverkas av lokala förhållanden och val av operatör. Mer information om stöd för 5G och LTE finns hos operatören och på apple.com/se/iphone/cellular.
  2. Uppgiften baseras på iPhone 12 Pro med Ceramic Shield-skydd på framsidan jämfört med föregående generation iPhone.
  3. Skärmarna har rundade hörn. När de mäts som en rektangel är skärmen 6,06 tum (iPhone 12 Pro) respektive 6,68 tum (iPhone 12 Pro Max) diagonalt. Det faktiska visningsområdet är mindre.
  4. iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max står emot vatten, stänk och damm. De har testats i laboratoriemiljö och uppfyller kraven för klass IP68 i enlighet med IEC-standard 60529 (ner till 6 meters djup i upp till 30 minuter). Stänk-, vatten- och dammtåligheten är inte permanent och skyddet kan minska som en följd av normal användning. Försök aldrig att ladda en iPhone som är våt. Anvisningar gällande rengöring och torkning finns i användarhandboken. Vätskeskador omfattas inte av garantin.
  5. Apple ProRAW kommer med en uppdatering av iOS 14 längre fram för iPhone 12 Pro och iPhone 12 Pro Max.
  6. För uppspelning av 4K Dolby Vision krävs en Apple TV 4K eller en tv med AirPlay.
  7. MagSafe-tillbehör inklusive laddare, skal och fodral säljs separat.
  8. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller på alla språk. Mer information om iOS 14 finns på apple.com/se/ios/ios-14.
  9. Trade In: Inbytesvärden kräver köp av en ny iPhone i mån av tillgång och eventuella begränsningar. Inbytesvärden varierar beroende på den godkända inbytesenhetens skick, årsmodell och konfiguration. Alla enheter kan inte bytas in mot tillgodohavande. Kunden måste vara minst 18 år för att kunna byta in en produkt mot ett tillgodohavande eller ett Apple-presentkort. Inbytesvärdet kan utnyttjas vid köp av en ny enhet eller läggas till på ett Apple-presentkort. För att inbytesvärdet ska gälla måste enheten som kunden lämnar in stämma överens med den beskrivning som kunden gav när värderingen gjordes. Momssatsen fastställs utifrån fullpriset på den nya enheten. Vid inbyte i butik måste kunden visa upp en giltig id-handling med foto (informationen kan sparas om det krävs enligt lag). Erbjudandet gäller eventuellt inte i alla butiker och värdet kan variera beroende på om inbytet görs online eller i butik. Kraven kan variera beroende på butik. Apple eller Apples inbytespartner förbehåller sig rätten att efter eget godtycke begränsa värdet på en enhet eller neka att ta emot den. Apples inbytespartner kan ge mer information om inbyte och återvinning av godkända enheter.
  10. Apple TV+ och Apple Arcade kostar 59 SEK per månad vardera efter den kostnadsfria provperioden. Erbjudandet gäller i tre månader efter att den berättigande enheten har aktiverats. Erbjudandet om Apple TV+ respektive Apple Arcade kan utnyttjas en gång vardera per familjedelningsgrupp. Abonnemangen förnyas automatiskt tills de sägs upp. Andra begränsningar och villkor gäller. Mer information finns på apple.com/promo.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48