öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 15 september 2020

Apple presenterar helt nya iPad Air med A14 Bionic, Apples mest avancerade chip

Den mest kraftfulla iPad Air-modellen någonsin är designad från kant till kant med en större 10,9-tums skärm, ny kamera på baksidan med 12 MP, nästa generation Touch ID-sensor och mycket annat

iPad Air i finisharna himmelsblå, grön, roséguld och rymdgrå.
Apple presenterade idag helt nya iPad Air – Apples mest kraftfulla, mångsidiga och färgstarka iPad Air någonsin.
Cupertino, Kalifornien – Apple presenterade idag helt nya iPad Air – Apples mest kraftfulla, mångsidiga och färgstarka iPad Air någonsin. Den finns i fem snygga finishar och är designad från kant till kant med en större 10,9-tums Liquid Retina display, kamera- och ljuduppgraderingar, en ny Touch ID-sensor i den övre knappen och kraftfulla A14 Bionic med avsevärt högre prestanda – allt detta gör tveklöst nya iPad Air till Apples mest storslagna iPad Air någonsin. Nya iPad Air kommer ut till försäljning från och med nästa månad.
”Idag kan vi stolt presentera en helt nydesignad och betydligt mer kraftfull iPad Air som är den första att använda Apples mest kraftfulla chip någonsin, A14 Bionic”, säger Greg Joswiak, Apples Senior Vice President of Worldwide Marketing. ”Den snygga designen från kant till kant med en större Liquid Retina display på 10,9 tum, nästa generation Touch ID och avsevärt högre prestanda tack vare A14 Bionic, gör att nya iPad Air kan erbjuda kunder proffsfunktioner till ett ännu mer överkomligt pris. Vårt iPad-utbud i år slår alla rekord med omfattande uppgraderingar till iPad Pro och åttonde generationen iPad tillsammans med de kraftfulla nya funktionerna i iPadOS 14, vilket berikar kundernas liv på ännu fler sätt.”

Helt ny iPad Air-design i fem vackra finishar

Nya iPad Air har en helt ny och lätt design i fem vackra finishar: silver, rymdgrå, roséguld, grön, och himmelsblå. Den nya designen från kant till kant med en större 10,9-tums Liquid Retina display ger en otrolig visningsupplevelse med 3,8 miljoner pixlar och avancerad teknik, bland annat full laminering, P3 stöd för stort färgomfång, True Tone och en antireflexbehandling för en imponerande visuell upplevelse. För att ge maximalt utrymme till skärmen är nästa generation Touch ID-sensor integrerad i den övre knappen och ger samma snabba, enkla och säkra sätt för att låsa upp iPad Air, logga in i appar eller använda Apple Pay som kunderna redan känner till och älskar. iPad Air är kompatibel med Magic Keyboard med sin svävande design och inbyggda styrplatta, Smart Keyboard Folio och nya Smart Folio-fodral samt Apple Pencil som går att fästa magnetiskt på sidan av iPad för smidig parkoppling, laddning och förvaring.1

Apples mest kraftfulla iPad Air med A14 Bionic

iPad Air har en avsevärt högre prestanda tack vare Apples mest avancerade chip, A14 Bionic. A14 Bionic kan hantera även de mest krävande appar och gör det ännu enklare för användare att redigera videor i 4K, skapa fantastiska verk, spela uppslukande spel och mycket annat. Det använder en banbrytande 5-nanometers processteknik och är fullmatat med 11,8 miljarder transistorer för bättre prestanda och effektiv strömförbrukning i nästan alla delar av chippet. Den här senaste generationen A-series chip har en ny sexkärnig utformning för en 40 % snabbare processor och en ny fyrkärnig grafikarkitektur för 30 % snabbare grafik.2 För att kunna erbjuda banbrytande maskininlärning har A14 Bionic utrustats med en ny 16-kärnig Neural Engine som är dubbelt så snabb och har kapacitet för att utföra upp till 11 biljoner beräkningar per sekund, vilket öppnar helt nya möjligheter för maskininlärningsappar. A14 Bionic har också andra generationen grafikacceleratorer som ger tio gånger snabbare maskininlärning. Den här kombinationen av nya Neural Engine, grafikacceleratorer för maskininlärning och en processor med hög kapacitet möjliggör kraftfulla upplevelser på enheten som bildigenkänning, naturlig språkinlärning, rörelseanalys och annat.
iPad Air som visar djay Pro AI.
A14 Bionic har en ny 16-kärnig Neural Engine som har kraften att utföra upp till 11 biljoner beräkningar per sekund, vilket tar maskininlärningsappar som djay Pro AI till en helt ny nivå.

Uppgraderad kamera och imponerande ljud

iPad Air har en FaceTime HD skärmkamera med 7 MP och nu samma kamera på baksidan som används i iPad Pro med 12 MP som ger bilder i högre upplösning och video i 4K. Apples helt nydesignade iPad Air förhöjer lyssnarupplevelsen med stereohögtalare i liggande läge för ett bredare stereoljud när man tittar på video.
Nu har iPad Air också en usb-c-port för dataöverföring i upp till 5 GB/s, som är 10 gånger snabbare2 när man kopplar in en kamera, hårddisk och externa skärmar upp till 4K. Det här Apples mest kraftfulla iPad Air någonsin med wifi 6-prestanda och 60 procent snabbare LTE-anslutning,3 tillsammans med A14 Bionic.
iPad Air som visar Greyhound på Apple TV+.
Apples helt nydesignade iPad Air förhöjer lyssnarupplevelsen med stereohögtalare i liggande läge för ett bredare stereoljud när man tittar på video.

En unik iPad-upplevelse med iPadOS 14

iPadOS 14 finns tillgänglig från onsdag den 16 september med en ny utformning och nya funktioner som drar nytta av den unika iPad-designen, bland annat den stora Multi-Touch-skärmen och alla mångsidiga tillbehör. iPadOS 14 integrerar även Apple Pencil i iPad-upplevelsen så att det blir enklare att göra anteckningar och nya sätt att jobba med handskrivna anteckningar. När man antecknar på iPad utnyttjar smart textval maskininlärning på enheten för att urskilja handskriven text från teckningar, så det är enkelt att markera text, klippa ut och klistra in i ett annat dokument som inmatad text, med samma välbekanta gester. Med formigenkänning kan användare rita former som justeras till perfekta former och hamnar på rätt plats när man lägger till diagram och illustrationer i Anteckningar. Datadetektorer fungerar smidigt med handskriven text och känner igen telefonnummer, datum, adresser och länkar så att det blir enkelt för användarna att göra åtgärder som att trycka på ett handskrivet telefonnummer för att ringa ett samtal.
iPadOS 14 har nu också funktionen Handskrift som gör det möjligt att anteckna för hand var som helst i en text och utföra åtgärder som att snabbt svara på ett iMessage-meddelande eller smidigt söka i Safari – allt utan att behöva lägga ifrån sig Apple Pencil. Handskrift använder maskininlärning på enheten för att omvandla handskrivna texter till inmatad text i realtid så att texterna alltid förblir privata och skyddade.
iPadOS 14 gör iPad-upplevelsen ännu mer unik och kraftfull även på andra sätt:
  • Nya kompakta utformningar för inkommande Face Time- och telefonsamtal, Siri-interaktioner och sökfunktioner som hjälper användarna att fokusera på sina sysslor.
  • Universell sökfunktion som snabbt hittar i princip vad som helst, från att hitta och öppna appar och ta fram kontakter, filer och information till att få svar på vanliga frågor om människor och platser.
  • Nya sidofält för många appar, till exempel Bilder och Filer, och smidiga verktygsfält som samlar alla reglage på ett ställe så att de blir mer behändiga än någonsin.
  • Nyutformade snygga widgetar som presenterar aktuell information punktligt, bara genom ett snabbt ögonkast på hemskärmen.

Det miljövänligaste och mest avancerade iPad-utbudet någonsin

Nya iPad Air är utformad på ett miljövänligt sätt i linje med Apples målsättning att vara helt koldioxidneutrala år 2030. Apple använder 100 procent återvunnet aluminium i höljet och 100 procent återvunnet tenn i lödningen i huvudlogikkortet. Även magneterna i de nya högtalarna i iPad Air består av 100 procent återvunna sällsynta jordartsmetaller. iPad Air är fortsatt fri från skadliga ämnen, strömsnål och levereras i förpackningar av träfiber som antingen är återvunnet eller kommer från ansvarsfullt förvaltade skogar.
iPad-utbudet med iPad Pro, iPad (åttonde generationen), iPad mini och iPad Air.
Nya iPad Air tillsammans med kraftfulla iPad Pro, åttonde generationen iPad och iPad mini utgör det mest avancerade iPad-utbudet någonsin.
Nya iPad iPad Air tillsammans med kraftfulla iPad Pro, åttonde generationen iPad och iPad mini utgör det mest avancerade iPad-utbudet någonsin. Det finns en iPad för alla, med stöd för Apple Pencil, förstklassig prestanda, avancerade skärmar och ett batteri som räcker hela dagen,4 vare sig kunderna prioriterar mobilitet, kraft eller pris. Läs mer om iPad-utbudet på apple.com/se/ipad/compare
Priser och tillgänglighet
  • Nya iPad Air kan beställas från och med nästa månad på apple.com och via Apple Store-appen i 30 länder och regioner. iPad Air finns i handeln från och med nästa månad och kostar från 6 995 SEK för modeller med Wi-Fi och från 8 495 SEK för modeller med Wi-Fi + Cellular. Nya iPad Air med konfigurationer på 64 GB och 256 GB finns i fem vackra finishar: silver, rymdgrå, roséguld, grön, och himmelsblå.
  • Det kraftfulla operativsystemet, iPadOS 14, som har utformats särskilt för iPad ingår utan kostnad när du köper nya iPad (åttonde generationen) och nya iPad Air, följt av gratis mjukvaruuppdateringar framöver för alla iPad Pro-modeller, iPad Air 2 och senare, iPad (femte generationen) och iPad mini 4 och senare. 
  • Apple Pencil (andra generationen) till iPad Air kan köpas separat för 1 495 SEK.
  • Magic Keyboard för iPad Air-användare och Smart Keyboard Folio kan köpas separat för 3 695 SEK respektive 2 095 SEK, båda med tangentbordslayouter för 30 olika språk, bland annat förenklad kinesiska, franska, tyska, japanska och spanska.
  • Smart Folio-fodral till iPad Air kan köpas för 995 SEK i färgerna svart, vit och de tre nya säsongsfärgerna deep navy, cyprus green och pink citrus.
  • Utbildningsrabatt kan utnyttjas av nuvarande och nyantagna högskolestudenter och deras föräldrar samt lärare, personal och hemundervisningslärare i alla årskurser.
  • Apple One är det enklaste sättet att få Apples abonnemangstjänster till ett förmånligt pris, så att kunderna kan välja ett alternativ som passar just deras familj bäst. Kunderna kan anmäla sig till Apple One med start hösten 2020.
  • Under en begränsad tid kommer kunder som köper en ny iPad, iPhone, Apple TV, Mac eller iPod touch få ett års Apple TV+ kostnadsfritt.5
  • Med våra kunders hälsa och säkerhet i åtanke har vi flera köp- och supportalternativ på Apple Online Store. Kunderna kan chatta med en specialist på Apple och få hjälp med att köpa produkter, välja bland månatliga avbetalningsalternativ, byta in godkända enheter, få Genius-support och kontaktfri leverans. Hämtning i butik är också tillgängligt och kunderna uppmuntras att besöka apple.com/se/retail för mer information om våra hälso- och säkerhetsåtgärder i butiken och vilka tjänster som är tillgängliga på närmaste Apple Store.
  • Kunder kan byta in godkända enheter mot ett presentkort på Apple Store eller tillgodohavande för sitt köp. Apple återvinner enheter som inte är berättigade till tillgodohavande kostnadsfritt.6
  • Kunder som handlar online från Apple kan göra iPad och Apple Pencil (andra generationen) mer personliga med gratis gravyr.
  • Med AppleCare+ kan kunderna utöka sin begränsade garanti och få förtur till teknisk support dygnet runt.
  • Alla kunder som köper en iPad från Apple får möjligheten till personligt uppstartspass online med en specialist på Apple som hjälper dem att utforska och upptäcka alla fantastiska saker de kan göra med sin nya iPad.
För att se alla nyheter och foton från dagens event, gå till sammanfattningen på Apple Newsroom.
Dela artikeln

Bilder på iPad Air

  1. Tillbehör säljs separat.
  2. Uppgifterna om prestanda jämfört med enheter från föregående generation.
  3. Nätverkshastigheten beror på operatörens nätverk.
  4. Batteritiden beror på enhetens inställningar, användning och andra faktorer. De faktiska resultaten kan variera.
  5. Erbjudandet gäller i tre månader efter att den berättigande enheten har aktiverats. Ett abonnemang per familjedelningsgrupp. Abonnemanget förnyas automatiskt tills det sägs upp. Begränsningar och särskilda villkor gäller, besök apple.com/se/promo för mer information.
  6. Inbytesvärdet beror på enhetens skick, årsmodell och konfiguration. Värdet kan också variera beroende på om inbytet görs online eller i butik. Du måste vara 18 år eller äldre. Erbjudandet kanske inte är tillgängligt i alla länder. Vid inbyte i butik måste du visa upp en giltig id-handling med foto (informationen kan sparas om det krävs enligt lag). Ytterligare villkor från Apple eller Apples inbytespartner kan tillkomma.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48