öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 15 september 2020

Apple Watch Series 6 levererar banbrytande funktioner för hälsa och träning

Med sensorn och appen för syrenivå i blodet, nya boettfinishar och watchOS 7

Två modeller av Apple Watch Series 6

Nu kommer Apple Watch Series 6 med den revolutionerande sensorn och appen som mäter och registrerar syrenivån i blodet.
Cupertino, Kalifornien – Apple presenterade idag Apple Watch Series 6 med den revolutionerande funktionen som mäter och registrerar blodets syrenivå och erbjuder ännu mer information om din allmänna hälsa. Apple Watch Series 6 erbjuder flera viktiga hårdvaruförbättringar, bland annat snabbare S6 SiP (System in Package) och nästa generation höjdmätare som alltid är på. Dessutom finns det fler färger än någonsin att välja på med en snygg samling av nya boettfinishar och armband. watchOS 7 erbjuder Familjeinställning, sömnspårning, automatisk handtvättsavkänning, nya träningstyper och möjligheten att anpassa och dela urtavlor, så att användarna kan vara mer aktiva, hålla kontakten och hitta nya sätt att ta hand om sin hälsa.
”Apple Watch Series 6 förändrar helt vad man kan göra med en klocka”, säger Jeff Williams, Apples Chief Operating Officer. ”Med nya kraftfulla funktioner, bland annat en sensor och app som mäter syrenivån i blodet1 blir Apple Watch än mer ovärderlig genom att erbjuda ytterligare information om din allmänna hälsa.”
Sensorn och appen för syrenivå i blodet
Apple Watch Series 6 finns i fler färger än någonsin.

Sensorn och appen för syrenivå i blodet

Apple Watch Series 6 utvecklar hälsofunktionerna från tidigare Apple Watch-modeller med en ny funktion som mäter syremättnaden i användarnas blod, så att de kan ha bättre koll på sin allmänna hälsa och kondition. Syremättnaden, eller SpO2, är andelen syre som de röda blodkropparna transporterar från lungorna till resten av kroppen och visar hur väl det syresatta blodet levereras till olika delar av kroppen.
För att kompensera för naturliga variationer i huden och förbättra mätningarna använder sensorn för syrenivå i blodet fyra kluster av gröna, röda och infraröda LED-lampor tillsammans med de fyra fotodioderna i glaset på baksidan av Apple Watch för att mäta ljuset som reflekteras från blodet. Apple Watch använder sedan en avancerad algoritm som är inbyggd i appen Syrenivå i blodet. Den är utformad att mäta syret i blodet mellan 70 procent och 100 procent. Man kan göra mätningar på begäran när användaren är stilla, och regelbundna mätningar görs när användaren är inaktiv eller sover. Alla data visas i appen Hälsa och användaren kan följa trender över tid och hålla koll på hur syremättnaden i blodet förändras.
En gif med sensorn och appen för syrenivå i blodet på Apple Watch Series 6.

Den nya sensorn och appen för syrenivå i blodet mäter enkelt syremättnaden i blodet så att användarna kan ha bättre koll på sin allmänna hälsa och kondition.
Apple samarbetar med forskare i tre hälsostudier där man använder Apple Watch för att undersöka hur blodets syremättnad kan användas i framtida hälsoappar. I år samarbetar Apple med University of California, Irvine och Anthem för att undersöka hur mätningar av syret i blodet över tid och andra fysiologiska signaler kan underlätta hanteringen och kontrollen av astma. 
Vidare ska Apple ha ett nära samarbete med forskarna på Ted Rogers Centre for Heart Research och Peter Munk Cardiac Centre vid University Health Network, en av de största organisationerna för hälsovetenskaplig forskning i Nordamerika, för att få bättre förståelse för hur mätningar av syret i blodet och andra Apple Watch-mätvärden kan underlätta hanteringen av hjärtsvikt. Slutligen ska forskarna på Seattle Flu Study vid Bortman Baty Institute for Precision Medicine och forskare från University of Washington School of Medicine försöka ta reda på hur signaler från appar på Apple Watch, till exempel appen Puls och Syrenivå i blodet, kan användas för att upptäcka tidiga tecken på influensa, covid-19 och andra luftvägssjukdomar.
Glaset på baksidan på Apple Watch Series 6.
Sensorn för syrenivå i blodet använder LED-lampor och fotodioder i glaset på baksidan av Apple Watch Series 6.

Design och prestanda 

Prestandan är ännu bättre på Apple Watch Series 6 tack vare nyutformad hårdvara som har ännu fler funktioner och kraft i samma imponerande kompakta design. Med en ny dubbelkärnig processor som bygger på A13 Bionic i iPhone 11 går det uppgraderade S6 SiP upp till 20 procent snabbare. Det betyder att även apparna öppnas 20 procent snabbare, samtidigt som batteriet fortfarande räcker i 18 timmar.2 Dessutom har Apple Watch Series 6 ett U1-chip och Ultra Wideband-antenner,3 som trådlöst känner igen plats på kort avstånd. Det öppnar för nya upplevelser, till exempel nästa generation digitala bilnycklar. Apple Watch Series 6 erbjuder snabbare laddning och kan ladda fullt på mindre än 1,5 timme. Även batteritiden har förbättrats för att mäta vissa träningstyper, till exempel löprundor inom- och utomhus.
Apple Watch Series 6 har en förbättrad Retina-skärm som alltid är på och som är upp till 2,5 gånger ljusare utomhus när du har handleden sänkt i jämförelse med Apple Watch Series 5, så det är mycket enklare att se urtavlan i starkt solljus. När handleden är sänkt kan användaren nu även öppna Notiscenter och Kontrollcenter, trycka på komplikationer och till och svepa för att byta urtavla, utan att väcka klockans skärm.
Retina-skärmen på Apple Watch Series 6 som alltid är på.

Retina-skärmen som alltid är på är 2,5 gånger ljusare utomhus när du har handleden sänkt.

Höjdmätare som alltid är på

Höjdmätaren som alltid är på förser användaren med information om höjdskillnader i realtid hela dagen. Den använder en ny, mer energieffektiv barometer i kombination med gps och wifi-nätverk i närheten. Med den här funktionen kan även små höjdskillnader upptäckas, upp och ner till cirka 30 centimeter, och den kan visas som en ny komplikation på urtavlan eller träningsmätvärde.
Höjdmätaren på på Apple Watch Series 6 som alltid är på
Höjdmätaren på Apple Watch Series 6 är alltid på och mäter höjdskillnader i realtid hela dagen.

Apple Watch-utbudet

Den här hösten har kunderna fler alternativ än någonsin med nya snygga boetter och armband som passar alla stilar. För första gången någonsin tillkommer en ny blå färg till sortimentet med aluminiumboetter i silver, rymdgrått och guld. Det kommer även en (PRODUCT)RED Apple Watch med exklusiva matchande armband i klarrött. Modellerna i rostfritt stål finns nu i grafit – en fyllig gråsvart ton med en elegant blank finish – och en uppdaterad färg i klassiskt gult guld. Apple Watch Edition finns i naturlig och rymdsvart titanium. 
De tre helt nya armbandsstilarna erbjuder kunderna nyskapande alternativ som ger en specialutformad och bekväm passform utan traditionella knäppen eller spännen. Otroligt lätta sololoop är det första armbandet i branschen med en elastisk design som är helt sammanhängande. Det finns i två material: mjuk silikon och flätad tråd. En särskild UV-behandling har använts på det mjuka silikonet så att sololoop får en mjuk, slät finish. En vävmaskin med hög precision flätar samman de 16 000 polyestertrådarna, som är tillverkade av 100 procent återvunnet material, som ger den flätade sololoopen sin unika elasticitet och utmärkande stil. Ett nytt storlekssystem i nio olika längder ser till att sololoop passar alla perfekt. Leather Link är det första armbandet i sitt slag. Det sluts elegant runt handleden och fästs enkelt i den andra änden med flexibla magneter.
Apple Watch Nike får nya färger till Nike-sportbandet och Nike-sportloopen, och med den nya Nike Compact-urtavlan kan man ha flera Nike Run Club-komplikationer. Apple Watch Hermès erbjuder boetter i rostfritt stål i silver eller rymdsvart med Simple Tour eller Double Tour i ett urval av starka nya färger. Höstens kollektion presenterar även Hermès Attelage Single Tour- och tunnare Double Tour-armband, som har ett förfinat fäste till boetten som påminner oss varumärkets historia som sadelmakeri. En ny Hermès Circulaire-urtavla erbjuder flera alternativ för komplikationer.

watchOS 7

Med watchOS 7 kan kunderna anpassa sin klocka på en helt ny nivå med sju nya alternativ för urtavlor, bland annat Stripes, Kronograf Pro, GMT och Artist. De kan även anpassa, dela och upptäcka nya urtavlor tillsammans med andra. Användarna kan få bättre koll på sin allmänna hälsa med nya hälso- och träningsfunktioner, bland annat låg VO2 max, sömnspårning, automatisk handtvättsavkänning och nya träningstyper. Kartor erbjuder praktiska vägbeskrivningar på cykel direkt från handleden och Siri kan översätta språk.

Familjeinställning och förbättrade funktioner för hela familjen

Med Familjeinställning4 i watchOS 7 kan hela familjen ta del av Apple Watch. Barnen och äldre familjemedlemmar i hushållet som inte har en iPhone kan ändå använda uppkopplingen, säkerhets- och träningsfunktionerna på Apple Watch. Barnen kan kommunicera och anpassa klockan, använda Nödsamtal SOS när som helst, roa sig med aktivitetsringarna med en upplevelse optimerad för dem och använda det nya läget Skoltid, som kan underlätta för dem att behålla koncentrationen och uppmärksamheten både hemma och i klassrummet.
watchOS 7 har även optimerade funktioner för äldre. Till att börja med finns en förenklad inställningsprocess och en uppdaterad X-Large-urtavla som det räcker att kasta ett öga på för att se tiden och en informationsrik komplikation. Äldre kan även ha nytta av en ny Checklista för hälsa i appen Hälsa på iPhone som på ett och samma ställe visar om falldetektering och andra hälsofunktioner har aktiverats.
Priser och tillgänglighet
  • Apple Watch Series 6 (GPS) kostar från 4 495 SEK och Apple Watch Series 6 (GPS + Cellular) kostar från 5 695 SEK.
  • Apple Watch Series 6 (GPS) går att beställa idag på apple.com och i Apple Store-appen och finns från och med fredagen den 18 september i USA, Puerto Rico och 27 andra länder och regioner.
  • Apple Watch Series 6 (GPS + Cellular) går att beställa idag på apple.com och i Apple Store-appen och finns från och med fredagen den 18 september i USA, Puerto Rico och 21 andra länder och regioner. Besök apple.com/se/watch/cellular för information om operatörer.
  • Nya Apple Watch-armband går att beställa idag på apple.com och i Apple Store-appen och finns från och med fredagen den 18 september. Sololoop och flätad sololoop i (PRODUCT)RED kommer i slutet av oktober. Sololoop och flätad sololoop passar till Apple Watch Series 4 och senare.
  • watchOS 7 släpps för Apple Watch Series 3 och senare den 16 september och kräver en iPhone 6s eller senare med iOS 14. Alla funktioner finns inte på alla enheter. 
  • När kunder köper direkt från Apple får de en unik möjlighet att välja önskad kombination av boett och armband genom Apple Watch Studio, så att de kan skapa sin helt egna stil.
  • Med våra kunders hälsa och säkerhet i åtanke har vi flera köp- och supportalternativ på Apple Online Store. Kunderna kan chatta med en specialist på Apple och få hjälp med att köpa produkter, välja bland månatliga avbetalningsalternativ, byta in godkända enheter, få Genius-support och kontaktfri leverans. Hämtning i butik är också tillgängligt och kunderna uppmuntras att besöka apple.com/se/retail för mer information om våra hälso- och säkerhetsåtgärder i butiken och vilka tjänster som är tillgängliga på närmaste Apple Store.
  • Kunder kan byta in godkända enheter mot ett Apple Store-presentkort eller återbetalning på ett köp. Om enheten inte är godkänd för inbyte tar Apple emot enheten för gratis återvinning.5
  • Kunder kan förlänga sin begränsade garanti med AppleCare+ och skydd för oavsiktlig skada samt förtur till teknisk support dygnet runt, alla dagar.
  • Kunder som köper en Apple Watch direkt från Apple erbjuds ett gratis uppstartspass online med en specialist på Apple som hjälper dem att utforska och upptäcka alla fantastiska saker de kan göra med sin nya Apple Watch.6
  • I enlighet med Apples miljöarbete är Apple Watch Series 6 branschledande när det gäller återvunnet material med 100 procent återvunna sällsynta jordartsmetaller i Taptic Engine, nästan 100 procent återvunnet volfram i hela produkten och 100 procent återvunnen boett på aluminiummodellerna. Apple bidrar även till miljön genom att ta bort strömadaptern som skulle kunna bli elektroniskt avfall från Apple Watch Series 6 förpackning, och hjälper även våra Apple Watch-tillverkningspartner att övergå till förnybar energi.
För att se alla nyheter och foton från dagens event, gå till sammanfattningen på Apple Newsroom.
Dela artikeln

Bilder på Apple Watch Series 6

  1. Mätningarna med appen Syrenivå i blodet är inte avsedda för medicinskt bruk, inte heller för självdiagnos eller rådgivning med en läkare. De är utformade för allmänna tränings- och hälsosyften.
  2. Batteritiden varierar beroende på användning.
  3. Finns inte i alla länder.
  4. Kräver Cellular-modeller av Apple Watch Series 4 eller senare eller Apple Watch SE.
  5. Inbytesvärdet beror på enhetens skick, årsmodell och konfiguration. Värdet kan också variera beroende på om inbytet görs online eller i butik. Du måste vara 18 år eller äldre. Erbjudandet kanske inte är tillgängligt i alla länder. Vid inbyte i butik måste du visa upp en giltig id-handling med foto (informationen kan sparas om det krävs enligt lag). Ytterligare villkor från Apple eller Apples inbytespartner kan tillkomma.
  6. I de flesta länder.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48