öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 15 september 2020

Apple Watch SE: den ultimata kombinationen av design, funktion och värde

Med den största Apple Watch-skärmen, falldetektering, nya träningsfunktioner och Familjeinställning med watchOS 7

Sex varianter av Apple Watch SE.
Apple presenterar nya Apple Watch SE.
Cupertino, Kalifornien – Apple presenterade idag Apple Watch SE som inrymmer de bästa funktionerna hos Apple Watch i en modern design som kunderna älskar – allt till ett mer överkomligt pris. Den har den största och mest avancerade Retina-skärmen som gör det enklare för kunderna att se fler detaljer och all viktig information de behöver direkt på sina handleder. Apple Watch SE har en accelerometer, ett gyroskop och en höjdmätare som alltid är på precis som Apple Watch Series 6. Och med de senaste rörelsesensorerna och den nya mikrofonen kan den erbjuda pålitliga funktioner för hälsa och säkerhet, bland annat falldetektering, Nödsamtal SOS, internationella nödsamtal och appen Buller.
Med watchOS 7 kan användarna dra full nytta av kraftfulla nya funktioner som sömnspårning, handtvättsavkänning, nya träningstyper och inte minst Familjeinställning så att barn eller äldre personer i familjen som inte har en iPhone ändå kan använda Apple Watch. Apple Watch SE är tillgänglig i tre vackra boettfinishar i hundra procent återvunnet aluminium och passar med alla Apple Watch-armband – även nya sololoop och flätad sololoop.
”Apple Watch SE kombinerar inslag av Series 6-designen med de viktigaste funktionerna hos Apple Watch till ett mer överkomligt pris”, säger Jeff Williams, Chief Operating Officer på Apple. ”Vi är stolta över att kunna erbjuda ännu en suverän modell som har allt man behöver för att hålla sig uppkopplad, vara mer aktiv och hålla koll på sin hälsa.”
Apple Watch SE med aluminiumboett i rosa guld och sportloop.
Apple Watch SE inrymmer de bästa funktionerna hos Apple Watch i en modern design som kunderna älskar till ett överkomligt pris.

Utformning och prestanda

Apple Watch SE har en imponerande Retina-skärm med tunna kanter och rundade hörn och som är 30 procent större än Series 3-skärmen. Gränssnittet möjliggör stora och tydliga appsymboler och typsnitt samtidigt som komplikationerna är exakta och informativa. En mängd nya urtavlor är särskilt anpassade för skärmen så att kunderna enkelt kan visa notiser, meddelanden, träningsdata och annat.
Med S5 SiP (System in Package) och en dubbelkärnig processor erbjuder Apple Watch SE otroligt snabb prestanda, upp till två gånger snabbare än Apple Watch Series 3. Digital Crown har haptisk återkoppling som genererar stegvisa klick när den skruvas för en härligt mekanisk känsla. Apple Watch SE har den senaste högtalaren och mikrofonen som är optimerade för bättre ljudkvalitet när man pratar i telefon, använder Siri eller Walkie-talkie1 med Bluetooth 5.0.
Retina-skärm på Apple Watch SE.
Apple Watch SE har den största och mest avancerade Retina-skärmen.

Nya träningsfunktioner 

En helt ny höjdmätare som alltid är på visar höjdskillnader i realtid under hela dagen genom att använda en ny och mer strömsnål barometrisk höjdmätare tillsammans med gps och närliggande wifi-nätverk. Med den här funktionen kan även små höjdskillnader upptäckas, upp och ner till cirka 30 centimeter. De kan sedan visas som en ny komplikation på urtavlan eller registreras som träningsdata.
Den inbyggda kompassen ger användare bättre vägbeskrivningar samt information om väderstreck, höjdförändringar, latitud och longitud. Användare kan lägga till en av tre nya kompasskomplikationer på urtavlan och utvecklare kan dra nytta av kompassdata i sina appar för att skapa suveräna upplevelser.

Hälsa och säkerhet

Med SOS Nödsamtal på Apple Watch kan användaren snabbt och enkelt ringa efter hjälp och larma 112 med bara en knapptryckning. Användare med Apple Watch SE Cellular-modeller kan känna sig extra trygga på resan eftersom det går att ringa internationella nödsamtal2, oavsett var enheten är köpt eller om man har ett abonnemang.
Falldetektering använder en särskild algoritm och den senaste tekniken för accelerometern och gyroskopet i Apple Watch SE för att känna av när användaren ramlar. Genom att analysera handledens bana och slagacceleration skickar Apple Watch en varning till användaren efter ett hårt fall. Varningen kan sedan avfärdas eller användas för att ringa nödsamtal. Om klockan känner av att man har varit stilla i 60 sekunder efter fallet ringer den automatiskt upp 112 och spelar upp ett ljudmeddelande som anger användarens koordinater och skickar ett meddelande till användarens nödkontakter.
Apple Watch SE drar nytta av den senaste generationen mikrofonteknik för att mäta omgivande ljud så att användaren får bättre koll och kan skydda sin hörsel. Klockan skickar en notis om decibelnivån i omgivningen kan vara skadlig för hörseln. Användaren kan också kontrollera bullernivån när som helst i Buller-appen eller -komplikationen på urtavlan. 
SOS Nödsamtal visas på Apple Watch SE.
Med SOS Nödsamtal kan användaren snabbt och enkelt ringa efter hjälp och larma 112 med bara en knapptryckning.

watchOS 7

Med watchOS 7 kan kunderna anpassa sin klocka på helt nya sätt med sju nya urtavlor, bland annat Ränder, Kronograf Pro, GMT och Artist, och de kan utforska, välja ut och dela nya konfigurationer för urtavlor med andra. Med nya funktioner för hälsa och träning kan användarna få en bättre förståelse för sitt allmänna välmående, bland annat genom information låg VO₂ max, sömnspårning, handtvättsavkänning och nya träningstyper. Med Kartor kan du få färdbeskrivningar på cykel och Siri erbjuder översättningar – allt tillgängligt direkt från handleden.

Familjeinställning och särskilda funktioner för hela familjen

Familjeinställning3 i watchOS 7 ger hela familjen tillgång till Apple Watch eftersom barn och äldre personer i familjen som inte har en iPhone ändå kan använda klockans funktioner för uppkoppling, säkerhet och träning. Barn kan dra nytta av funktioner för kommunikation och anpassning och larma SOS Nödsamtal när som helst. De kan även roa sig med aktivitetsringarna med en upplevelse optimerad för dem samt använda ett nytt läge som heter Skoltid som gör det enklare att behålla koncentrationen och uppmärksamheten både hemma och i klassrummet.
watchOS 7 har också anpassade funktioner för de äldre användarna, till exempel en förenklad process för att komma igång och ställa in klockan, tillsammans med en ny extra stor urtavla som det räcker att kasta ett öga på för att se tiden och en informationsrik komplikation. Äldre kan även ha nytta av en ny Checklista för hälsa i appen Hälsa på iPhone som ger möjlighet att hålla koll på om falldetektering och andra hälsofunktioner har aktiverats på ett och samma ställe.
Familjeinställning visas på iPhone 11, Apple Watch SE och Apple Watch Series 6.
Familjeinställning i watchOS 7 erbjuder Apple Watch-funktioner till familjemedlemmar som inte har en iPhone.
Priser och tillgänglighet
  • Apple Watch SE (GPS) kostar från 3 195 SEK och Apple Watch SE (GPS + Cellular) kostar från 3 795 SEK.
  • Apple Watch SE (GPS) går att beställa idag på apple.com och i Apple Store-appen och finns från och med fredagen den 18 september i USA, Puerto Rico, och 27 andra länder och regioner.
  • Apple Watch SE (GPS + Cellular) går att beställa idag på apple.com och i Apple Store-appen och finns från och med fredagen den 18 september i USA, Puerto Rico, och 21 andra länder och regioner. Du kan kontrollera vilka operatörer som stöds på apple.com/se/watch/cellular.
  • Nya Apple Watch-armband går att beställa idag på apple.com och i Apple Store-appen och finns från och med fredagen den 18 september. Sololoop och flätad sololoop i PRODUCT(RED) kommer i slutet av oktober. Sololoop och flätad sololoop kan användas till Apple Watch Series 4 och senare.
  • watchOS 7 släpps för Apple Watch Series 3 och senare den 16 september och kräver iPhone 6s eller senare med iOS 14. Alla funktioner finns inte på alla enheter.
  • När man handlar direkt hos Apple får man möjligheten att skapa en helt egen look med en kombination av boett och band i Apple Watch Studio. Det kan man bara göra hos Apple.
  • Vi är måna om våra kunders hälsa och välmående och därför finns det många shopping- och supporttjänster att välja bland i Apple Store online. Man kan chatta med en Apple Specialist och få hjälp att handla, välja månadsbetalning, byta in godkända enheter och få Genius-support och kontaktfri leverans. Man kan också hämta i butik. Kunderna uppmuntras att besöka apple.com/se/retail för mer information om vilka hälso- och säkerhetsåtgärder som vidtas och vilka tjänster som erbjuds på närmaste Apple Store.
  • Kunder kan byta in godkända enheter mot ett Apple-presentkort eller tillgodohavande. Om enheten inte är godkänd för inbyte tar Apple emot enheten för gratis återvinning.4
  • Med AppleCare+ kan kunderna utöka sin begränsade garanti och få skydd för oavsiktlig skada och förtur till teknisk support dygnet runt.
  • Kunder som köper Apple Watch direkt av Apple får möjligheten att ha ett uppstartspass online med en Apple Specialist. Under ett sådant kan man utforska och upptäcka allt suveränt man kan göra med Apple Watch.5
  • I linje med Apples miljöengagemang är Apple Watch SE-boetten tillverkad av 100 procent återvunnet aluminium. Dessutom har Apple tagit bort strömadaptern från Apple Watch SE-förpackningarna för att minska mängden elektroniskt avfall och de hjälper sina tillverkningspartners att övergå till förnybar energi.
För att se alla nyheter och foton från dagens event, gå till sammanfattningen på Apple Newsroom.
Dela artikeln

Bilder på Apple Watch SE

  1. Finns inte i alla länder.
  2. Finns inte i alla länder.
  3. Kräver Cellular-modell av Apple Watch Series 4 eller senare eller Apple Watch SE. Vissa funktioner är inte tillgängliga när Familjeinställning är aktiverat på Apple Watch. Trådlöst abonnemang krävs för mobiltjänst. Kontakta din operatör för mer information. Besök apple.com/se/watch/cellular för information om vilka operatörer som stöds.
  4. Inbytesvärdet varierar beroende på den inbytta enhetens skick, årsmodell och konfiguration. Värdet kan också variera beroende på om inbytet görs online eller i butik. Du måste vara 18 år eller äldre. Erbjudandet kanske inte är tillgängligt i alla länder. Vid inbyte i butik måste du visa upp en giltig id-handling med foto (informationen kan sparas om det krävs enligt lag). Ytterligare villkor från Apple eller Apples inbytespartner kan tillkomma.
  5. I de flesta länder.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48