Samsung Galaxy A41
4.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,1 tum
Bra att veta:Vi har testat den svarta modellen. Det finns även en blå och en vit variant av Galaxy A41.
Fördelar
+ Ljusstark skärm
+ Plats för och microSD och dubbla nanoSIM
+ Kompakt design
Nackdelar
- Lättrepad plastbaksida
- Skal ingår ej
- Låg prestanda
- Saknar 4K-inspelning
Kamera5.6
Skärm7.2
Batteri7.1
Kamera5.6
Skärm7.2
Batteri7.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A41 är en lätt och ganska kompakt mobil, med moderna mått mätt. Tillsammans med sitt låga pris och en ljusstark skärm är formatet dess största styrka. Bortom det erbjuder den en helt okej kamera och gott om funktionalitet, inklusive en hörlursport och dedikerade platser för både dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Den faller tyvärr på målsnöret med dålig prestanda, vilket är ett återkommande problem för Samsung i budgetklassen. MediaTek-processorn är troligen egentligen tillräcklig men bristande optimeringar gör att vi ser prestandaproblem, även vid vardaglig användning. Det gör att Galaxy A41 har svårt att erbjuda den ofta utmärkta vardagsprestanda som många konkurrenter kan ge.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A41 är en kompakt mobil med en modern design. Den är inte lyxigt byggd men ser åtminstone lite lyxig ut. Utöver att den är mindre och lättare än många konkurrenter är den också praktisk tack vare ett brett utbud av portar och kortläsare. Det är dock viktigt att notera att plastkonstruktionen är lätt att repa och att Samsung inte inkluderar ett skydd för den.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy A40-serien uppdateras i år i form av Galaxy A41. Seriens DNA finns kvar. Det inkluderar en modern smartphonedesign som håller sig inom ett betydligt mer kompakt format än de flesta konkurrenterna på marknaden. Årets modell har visserligen ökat skärmens storlek från 5,9 till 6,1 tum men det är främst ett resultat av en längre skärm. Det betyder att Galaxy A41 är nästan exakt lika bred som sin föregångare och alltså minst en halv centimeter smalare än många konkurrenter.

Den kompakta designen gör också Galaxy A41 förhållandevis lätt. Den låga vikten är troligen till stor del möjlig tack vare telefonens plastiga konstruktion. Baksidan kanske ser ut som glas men är egentligen gjord av plast. Den är lätt böjd längs sidorna och har ett skiftande mönster som ger textur. Vårt svarta exemplar har dessutom ljusbrytningar som ger regnbågsreflektioner i direkt ljus. På baksidan finns en kameramodul vars design känns igen från årets andra Galaxy A-mobiler. Den sticker ut en knapp millimeter och gör telefonen lite ostadig på ett platt underlag, men inte alls så ostadig som flera konkurrenter. I modulen finns tre kameror och en LED-lampa.

Full av funktion

Längs höger sida finns en på/av-knapp och två volymknappar. De ger bra fysisk återkoppling men på/av-knappen låter väldigt högt. Längs ovansidan finns en sekundär mikrofon och längs vänster sida finns en kortläsare. Här finns plats för dubbla nanoSIM-kort och ett microSD-kort. Det är flexibilitet som är särskilt uppskattad i en budgetmobil med relativt begränsat lagringsutrymme. På tal om flexibilitet så erbjuder undersidan både en USB Typ-C-port och en hörlursport. Här finns dessutom en högtalare och en mikrofon.

Framsidan av Galaxy A41 har en 6,1 tum skärm med tunna skärmramar och en numera klassisk flärp för den främre kameran. Designen följer formulär 1A för en modern smartphone. Galaxy A41 har ingen ambition av att fånga blickar och gör det inte heller. Skärmen har dock en ovanligt modern hemlighet. Galaxy A41 är en av de billigaste mobilerna som vi har testat med en fingeravtrycksläsare i skärmen. Den optiska läsaren påminner mycket om läsare vi tidigare använt i Samsungs mellanklassmobiler. Det betyder att den ofta presterar sisådär. Den är inte snabb och inte heller särskilt pålitlig. Den har svårt att läsa torra, fuktiga och smutsiga fingrar. Den behöver ett rent och fint finger för att fungera som tänkt. Det gör den lite frustrerande att använda. En bättre kapacitiv läsare hade nog passat bättre i prisklassen.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy A41 har en 6,1 tum Full HD-upplöst AMOLED-skärm. Det relativt kompakta formatet ger skärmen detaljrikedom som är en gnutta bättre än flera AMOLED-baserade konkurrenter. Utöver skillnaden i storlek verkar Galaxy A41 ha en skärm som är nära identisk med Galaxy A51. Det betyder att skärmen imponerar med en maximal ljusstyrka på 675 nits men att den helt saknar stöd för HDR-material. Den erbjuder bra färger med SDR-material men kan alltså inte visa mer mättad färg på något kompetent sätt. Även om den är ljusstark ser dessutom färger mycket onaturligt mättade ut vid höga ljusstyrkor. Med det sagt har Galaxy A41 en riktigt bra bildskärm för sitt låga pris.

 

Högtalare

Högtalaren i Galaxy A41 är dessvärre inte särskilt bra. Den har problem med distorsion på höga volymer, särskilt i mellanregistret. Det gör att även enkla högtalarsamtal kan låta obehagliga på höga volymer. Bristande täckning bland låga frekvenser gör också att den passar dåligt för musik. Den låga prestandan är inte ovanlig i klassen men med bra konkurrenter, så som Motorola Moto G8 Plus, är Galaxy A41 inte ett bra val för dig som bryr dig om ljud.

 

Batteri

Samsung Galaxy A41 uppgraderar batteriet till 3 500 mAh, från 3 100 mAh i föregångaren, och det gör ordentlig skillnad. Det ger ganska bra batteritid, särskilt för en så kompakt och lätt mobil som Galaxy A41 är. I praktiken kan många normala användare vänta sig en batterimarginal på 30–40 procent. Även krävande användare kan klara sig genom långa dagar, dock utan större marginal. I klassen presterar i alla fall Galaxy A41 bra. Apple iPhone SE har till exempel betydligt sämre batteritid, som ger kanske 20 procents marginal för vanliga användare under normala dagar. På det sättet imponerar Galaxy A40 faktiskt.

 

Kamera

Samsung Galaxy A41 har en helt okej kamera för klassen. Den är på många sätt identisk med kameran i Galaxy A51. Vi noterar att den ändå presterar lite sämre i mörka miljöer och att den saknar 4K-inspelning. För klassen levererar den ändå väntad prestanda.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy A41 har ett kamerasystem som består av till synes identiska kameror som de vi redan testat i Galaxy A51, med undantag för en saknad macro-kamera. Huvudkameran kan fånga 48 megapixlar, som sparas som 12 megapixel-bilder. I ljusa miljöer verkar den vara identisk med Galaxy A51. Det betyder att den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och bra detaljrikedom för klassen. Samsung lägger till ganska kraftig skärpa på bilder och tenderar att fånga bilder som lutar mot varma temperaturer.

Trots att huvudkameran verkar vara identisk mellan Galaxy A41 och A51, så presterar A41 lite sämre i mörka miljöer. Det skulle kunna bero på sämre bildhantering från MediaTek-kretsen i Galaxy A41. Den väljer kontinuerligt högre ISO-tal, vilket ger betydligt mer brus. Galaxy A51 kan därför erbjuda lite bättre skärpa och färgåtergivning när ljuset tryter.

Samma som Galaxy A51

Vidvinkelkameran verkar vara identisk med vidvinkelkameran i Galaxy A51. Det betyder att den tyvärr inte är så bra. Den har särskilt stora problem med skärpa längs kanterna av bilden, även om den har ett brett dynamiskt omfång för prisklassen.

En viktig skillnad mellan Galaxy A51 och A41 ligger i processorn. Trots att de två mobilerna verkar ha samma huvudkamera, har de inte stöd för samma videoinspelning. Galaxy A41 är begränsad till Full HD-inspelning, medan Galaxy A51 har 4K UHD-stöd. Det ger det dyrare syskon ett märkbart försprång i videokvalitet.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy A41 bjuder på mjukvara som vi blivit vana vid att se från Samsung. OneUI 2.0 erbjuder en genomtänkt design som håller kvar traditioner och funktioner för att passa både vana Samsung-användare och krävande användare. Mjukvaran sviker dock med dåliga optimeringar för den nya hårdvaran.

Läs mer om mjukvaran

Delar av detta test är likt vårt test av Galaxy A51, på grund av likheterna mellan modellerna.

Gammal god funktionalitet

Samsung har kvar Androids gamla system för att hantera ljudvolym.

Det största problemet och den största fördelen med Samsungs mjukvara är samma sak. Samsung lägger nämligen stor vikt vid funktionalitet. Det ger tillgång till bra funktioner som saknas i Android. Det kan samtidigt göra användarupplevelsen lite förvirrande och frustrerande. För Android-användare kan Samsungs mjukvara ironiskt nog erbjuda en mer klassisk Android-upplevelse än vad Android One kan göra. Samsung har till exempel valt att behålla möjligheten att byta Wi-Fi-nätverk och anslutna Bluetooth-enheter med snabbgenvägarna, utan att byta app. Ljudsystemet är dessutom så gott som oförändrat med volymknappar som styr ringvolym, inte bara mediavolym. Som standard kommer Samsungs mobiler dessutom med de tre klassiska navigeringsknapparna, även om Android 10s gestsystem också finns tillgängligt.

Samsung fortsätter att skicka med en lång lista av egna appar, som i många fall är överflödiga. Det inkluderar företagets egen appbutik, webbläsare, häsloapp och andra appar så som Samsung Notes, Samsung Global Goals, Samsung Members och Smart Things med flera. Många av apparna går att avinstallera. Appar så som Samsung Pay går inte att avinstallera men erbjuder också en av de bästa Samsung-exklusiva användarupplevelserna.

Samsung uppenbara problem med att få mjukvaran att fungera som tänkt med hårdvaran i Galaxy A41. Det ger bitvis mycket dålig prestanda som gör att det tar lång tid att ladda appar och grundläggande animationer hackar sig fram. Vi hoppas att dessa problem kan lösas med uppdateringar men det är definitivt inget vi ser som garanterat.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy A41 är den första Samsung-telefonen som vi har testat med ett MediaTek-chipset. Under huven finns en Helio P65-krets. Det är en krets som vi aldrig har testat tidigare men som i alla fall presterar dåligt i Galaxy A41. Vår erfarenhet säger att det sannolikt är bristande optimeringar för hårdvaran som orsakar problem med prestanda. Galaxy A41 är för övrigt inget bra alternativ för spelintresserade. Konkurrenter så som Xiaomi Redmi Note 8 Pro erbjuder mer än dubbelt så hög prestanda. 4 GB RAM är i alla fall tillräckligt för vardaglig användning och även om 64 GB intern lagring inte imponerar, är vi tacksamma för en dedikerad microSD-kortplats.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,1 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 149,9 × 69,8 × 7,9 mm
Vikt 152 gram
Kamera 48 MP, 8 MP, 5 MP
Främre kamera 25 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G Nej
Vattentålig Nej
Processor MediaTek Helio P65, 2,0 GHz
Lagring 64 GB
RAM 4 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två + ett =