Hoppa till innehållet

Microsoft stödjer Epic Games i kampen mot Apple

Microsoft stödjer spelutvecklaren Epic Games i den rättsliga kampen mot Apple.

Apples vd Tim Cook, Epic Games pastisch på Apples ikoniska reklamfilm ”1984”, och Microsofts vd Satya Nadella.
Apples vd Tim Cook, Epic Games pastisch på Apples ikoniska reklamfilm ”1984”, och Microsofts vd Satya Nadella.

IT-konglomeratet Microsoft ställer sig bakom spelutvecklaren Epic Games i den stämningsansökan som lämnats in mot sektorkollegan Apple, enligt en rättsinlaga som inlämnats till domstol.

Apples agerande hotar förgöra den Epic-ägda spelutvecklarplattformen Unreal Engine, som också nyttjas av utvecklare för design av spel till plattformar som Microsofts Xbox och för PC.

Epic Games strid mot Apple grundar sig i vad spelutvecklaren hävdar är oskäliga avtal för att ta emot betalningar från användarna i det storsäljande spelet Fortnite. Spelutvecklaren har gått till domstol för att tvinga Apple att bibehålla App Store-accessen. Apples användaravtal tvingar appägare att tillhandahålla betaltjänster via plattformen till en upp till 30-procentig provision till Apple för appanvändare i Iphone.

”Vidden av Apples hämndaktion är en illegal åtgärd ämnad att bibehålla monopolet och skrämma bort andra aktörer som överväger att utmana detta”, skrev Epic i stämningsansökan.

Microsoft, som alltså äger tv-spelskonsolutvecklaren Xbox och även har intressen inom PC-spel, hävdar i den aktuella inlagan att Apples agerande att sparka ut Epic från App Store även hotar ge stora konsekvenser genom den Epic-ägda utvecklarplattformen Unreal.

Unreal Engine har blivit ett vida nyttjat verktyg och används inte bara av Epics egna utvecklare, skriver Microsoft.

”Om Epics tillgång till Apples mjukvaruutvecklingskod och andra utvecklingsverktyg stryps så kommer Unreal Engine inte kunna användas till utveckling och säkerhetsuppdateringar av spel för IOS och Mac OS (Apples operativsystem för mobil och dator reds. anm.), vilket avsevärt skulle försämra konkurrensvillkoren för spel som utvecklas eller har utvecklats på Unreal Engine”, skriver Microsoft.

Striden mellan Epic och Apple har centrerat kring betalningar inom Fortnite-appen, som Apple menar var ämnad att kringskära Apples avtalade rätt till provision på betalningar via IOS. En liknande strid pågår också mellan Apple och den svenska ljudstreamingtjänsten Spotify.

Läs mer: Spotify stödjer Epic Games krig mot Apple

Apple har svaromål till stämningen anklagat Epic för att basunera ut ”ett falskt nödläge” genom beslutet att försöka kringskära användarvillkoren med direktbetalningar i appen, efter att Apple sagt nej till ett specialavtal som gav Epic den särskilda rätten.

”Utvecklare som arbetar för att förleda Apple, som Epic gjort, kastas ut. Det är jämförbart med om en kund lämnar en Apple-butik utan att betala för snattade varor: Apple får inte betalt”, skrev Apple i svaromålet.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera