öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 04 augusti 2020

iMac 27 tum får en stor uppdatering

Den ultimata stationära datorn har nu mycket snabbare prestanda, ssd-lagring i hela serien, ännu mer imponerande 5K Retina-skärm samt kamera, högtalare och mikrofoner med högre kvalitet

Nya iMac 27 tum framifrån.
Nya iMac 27 tum är Apples kraftfullaste och mest kapabla iMac någonsin.
Cupertino, Kalifornien – Apple presenterade idag en stor uppdatering av iMac 27 tum. Det här är Apples kraftfullaste och mest kapabla iMac någonsin med snabbare Intel-processorer med upp till tio kärnor, dubbelt så hög minneskapacitet, nästa generation AMD-grafik, supersnabb ssd-lagring i hela serien med fyra gånger så stor lagringskapacitet, nanotexturglas som tillval vilket gör Retina 5K-skärmen ännu mer imponerande, 1080p FaceTime HD-kamera, högtalare med mer kristallklart ljud och mikrofoner i studiokvalitet. Nya iMac 27 tum levererar den ultimata upplevelsen av stationära datorer som nu är bättre på alla sätt – för kunden som använder sin iMac dagen lång varje dag, den blivande kreatören som vill ha inspiration eller det seriösa proffset som tänjer på gränserna för sin kreativitet.
”Kunderna förlitar sig nu på Mac mer än någonsin tidigare. Och många av dem behöver den kraftfullaste och mest kapabla iMac vi någonsin har skapat”, säger Apples vd för Mac and iPad Product Marketing Tom Boger. ”iMac 27 tum är fullspäckad med nya funktioner till samma pris, med blixtsnabb prestanda, dubbelt så mycket minne, ssd-lagring i hela serien med fyra gånger så mycket utrymme, ännu mer imponerande Retina 5K-skärm, bättre kamera, högtalare med mer kristallklart ljud och mikrofoner av studiokvalitet. Det är den ultimata stationära datorn för att jobba, skapa och kommunicera.”
En kvinna använder musen på iMac 27 tum medan två barn tittar på skärmen.
iMac 27 tum ger den ultimata upplevelsen av stationära datorer till alla – från familjer till blivande kreatörer och seriösa proffs.

Upp till tiokärniga processorer och mer minneskapacitet

iMac 27 tum med de senaste sex- och åttakärniga Intel-processorerna (tionde generationen) har prestanda på proffsnivå för många olika behov, oavsett om du komponerar en ny låt med hundratals spår, kompilerar tusentals rader med kod eller bearbetar stora foton med maskininlärning. För proffs som behöver tänja på gränserna ännu mer för iMac har iMac 27 tum för första gången en tiokärnig processor som tillval, med Turbo Boost-hastigheter på upp till 5,0 GHz för upp till 65 procent snabbare processorprestanda. Och när du jobbar med minnesintensiva appar har iMac dubbelt så hög minneskapacitet: upp till 128 GB.
I jämförelse med föregående generation åttakärnig iMac 27 tum har nya iMac:1
  • Upp till 65 procent fler pluggar i Logic Pro X.
  • Upp till 40 procent snabbare 8K ProRes-transkodning i Final Cut Pro X.
  • Upp till 35 procent snabbare rendering med Arnold i Autodesk Maya.
  • Upp till 25 procent snabbare byggtid i Xcode.
Logic Pro X på iMac 27 tum.
iMac 27 tum har nu snabbare processorer med upp till tio kärnor och levererar prestanda på proffsnivå för många olika behov.

Nästa generation AMD-grafik

iMac 27 tum levererar upp till 55 procent snabbare grafikprestanda med grafik i Radeon Pro 5000-serien, med AMD:s senaste RDNA-arkitektur med snabbare, strömsnålare beräkningsenheter för grafikprocessorbaserad rendering, redigering av flera strömmar 4K-video eller grafikintensiva spel. Och för kunder som använder proffsappar som kan dra nytta av omfattande videominne för ännu bättre prestanda har iMac för första gången ett grafikalternativ med 16 GB minne – vilket ger dubbelt så stor minneskapacitet i jämförelse med föregående generation iMac 27 tum.
I jämförelse med föregående generation iMac 27 tum med Radeon Pro Vega 48-grafik har nya iMac:1
  • Upp till 55 procent snabbare rendering i Maxon Cinema 4D ProRender.
  • Upp till 50 procent snabbare genomgång av demo i Unity Editor.
  • Upp till 45 procent snabbare prestanda i ”Total War: Three Kingdoms.”
  • Upp till 30 procent snabbare rendering av tidslinje i Final Cut Pro X.
Två bilder som skapats i Cinema 4D – en med en skiss på ett möblerat rum och den andra en färglagd rendering av samma rum – visar upp de rikliga grafikmöjligheterna på iMac 27 tum.
iMac 27 tum har kraftfullare nästa generation grafik och levererar upp till 55 procent snabbare grafikprestanda.

Ssd-lagring och Apple T2 Security-chippet i hela serien

iMac 27 tum levereras nu som standard med ssd-lagring i hela serien och ger blixtsnabb prestanda på upp till 3,4 Gbit/s, vilket gör att det går snabbare att starta appar och öppna stora filer. För användare som behöver enorma mängder lagringsutrymme har iMac även för första gången ett alternativ för 8 TB ssd – fyra gånger så stort ssd-lagringsutrymme i jämförelse med föregående generation iMac 27 tum.
iMac har även Apple T2 Security-chippet, Apples egna specialutvecklade andra generationen chip. Lagringsstyrenheten i T2 Security-chippet ger kryptering i realtid för allt som är lagrat i ssd-minnet, så filer och data är i säkert förvar. Och T2-chippet kontrollerar även att mjukvara som läses in under uppstartsprocessen inte har manipulerats, vilket ger iMac 27 tum, och alla Mac-datorer med T2-chippet, den säkraste lagrings- och uppstartsprocessen på en dator.
Sextiofem jpeg-miniatyrbilder på olika slags grafik på iMac 27 tum visar hur mycket större lagringsutrymmet är.
iMac 27 har nu supersnabb ssd-lagring i hela serien med fyra gånger så stort lagringsutrymme.

Retina 5K-skärm – nu med True Tone och nanotexturglas som tillval

Retina-skärmen på iMac har 14,7 miljoner pixlar, en miljard färger, ljusstyrka på 500 cd/m2 och stöd för stort färgomfång (P3), vilket ger en otrolig betraktningsvinkel. Mängden pixlar gör att texten på skärmen blir lika tydlig som på en tryckt sida, bilderna blir skarpare med tydligare detaljer och det blir möjligt att redigera video i 4K med full upplösning. Och den imponerande Retina 5K-skärmen på iMac 27 tum har nu True Tone-teknik som automatiskt justerar skärmens färgtemperatur efter användarens ljusförhållanden.
Nya iMac erbjuder nanotexturglas – som först infördes på Pro Display XDR – som tillval så att allt ser ännu bättre ut i olika ljusförhållanden, till exempel ett väl belyst rum eller indirekt solljus. Till skillnad från matta finishar med en ytbehandling som sprider ljuset tillverkas det här branschledande alternativet genom en innovativ process som etsar själva glaset på nanometernivå. Resultatet är minimalt med reflexer och mindre blänk samtidigt som du behåller den otroliga bildkvaliteten och kontrasten plus en Retina 5K-skärm som är snyggare än någonsin.
En kvinna med röd tröja och blus och en annan med gul topp och plisserad kjol är bland de nio foton i rika färger som demonstrerar den kristallklara bildkvaliteten på iMac 27 tum.
Nanotexturglas som tillval ger iMac Retina 5K-skärmen en innovativ matt finish med minimalt med reflexer samtidigt som du behåller den otroliga bildkvaliteten.

Förbättrad kamera, högtalare med mer kristallklart ljud och mikrofoner av studiokvalitet

För kunder som nu använder sin iMac mer än någonsin till att hålla kontakt med släkt, vänner och kollegor har FaceTime HD-kameran nu en upplösning på 1080p och bildsignalprocessorn i T2 Security-chippet ger tonmappning, exponeringskontroll och ansiktsigenkänning för en kameraupplevelse med mycket högre kvalitet. Utöver den förbättrade kameran samverkar T2 Security-chippet även med högtalarna för att justera EQ-inställningarna för bättre balans, mer kristallklart ljud och djupare bas. En ny uppsättning mikrofoner av studiokvalitet gör även att användarna kan spela in ljud med hög kvalitet för bättre FaceTime-samtal, poddinspelningar, röstmemon och mer direkt på Mac.
Fjorton personer interagerar med FaceTime på iMac 27 tum.
iMac 27 tum har nu en 1080p FaceTime HD-kamera för högre kvalitet när du kommunicerar med släkt, vänner och kollegor.

Uppdateringar av 21,5-tums iMac och iMac Pro

Apple meddelade idag även att iMac 21,5 för första gången som standard kommer att levereras med ssd-lagring i hela serien. Kunderna kan även välja att konfigurera iMac 21,5 tum med Fusion Drive.
iMac Pro levereras nu som standard med en tiokärnig Intel Xeon-processor. iMac Pro har designats för proffsanvändare som behöver prestanda i klass med en arbetsstation och har Xeon-processorer med upp till 18 kärnor, grafikprestanda på upp till 22 teraflops, ECC-minne på upp till 256 GB med fyra kanaler samt en kristallklar 27-tums Retina 5K-skärm.

macOS Big Sur kommer i höst

I höst kan iMac uppdateras utan kostnad till macOS Big Sur, den senaste versionen av världens mest avancerade operativsystem för datorer. macOS Big Sur har fått en elegant design som är helt ny men samtidig välbekant, tillsammans med kraftfulla förbättringar av viktiga appar. Safari har fått en massa nya funktioner, såsom en anpassningsbar startsida, mer användbara flikar, inbyggd översättning och en ny integritetsrapport. Med den uppdaterade Meddelanden-appen kan användare skicka mer personliga och uttrycksfulla meddelanden och enkelt hålla koll på och interagera med gruppmeddelanden. Kartor erbjuder också en helt ny upplevelse, med fängslande funktioner för att navigera i och utforska världen.
Priser och tillgänglighet
Nya iMac 27 tum går att beställa från och med idag till ett pris från 22 975 SEK på apple.com och i Apple Store-appen. Den börjar levereras till kunder och finns i vissa Apple Store-butiker och via vissa Apple-auktoriserade återförsäljare från och med den här veckan. De uppdaterade modellerna av 21,5-tums iMac och iMac Pro går att beställa från och med idag till ett pris från 13 995 SEK respektive 57 075 SEK på apple.com och i Apple Store-appen och kommer att finnas i vissa Apple Store-butiker och via vissa Apple-auktoriserade återförsäljare från och med nästa vecka. Teknisk information, tillval för beställningsbyggen samt tillbehör finns på apple.com/se/mac.
Dela artikeln

Bilder på iMac 27 tum

  1. Prestandauppgifter avser jämförelser med föregående generation iMac 27 tum. Mer information finns på apple.com/se/imac.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48