öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 22 juni 2020

Med watchOS 7 får Apple Watch ännu bättre funktioner för anpassning, hälsa och träning

Dela urtavlor, följ sömnen och registrera handtvätt automatiskt

Dansträning, urtavlan Chronograph Pro, och sömnregistrering visas på fem olika Apple Watch Series 5.
Med watchOS 7 får Apple Watch i höst ännu bättre funktioner för anpassning, hälsa och träning.
Cupertino, Kalifornien – Apple gav idag en förhandstitt på watchOS 7 som ger världens mest avancerade smartklocka förbättrade verktyg för anpassning och signifikanta nya hälso- och träningsfunktioner. Nu kan man anpassa sin klocka på helt nya sätt med urtavlor som går att dela och nya konfigurationer. Dessutom kan man få större insikt i sin allmänna hälsa med sömnregistrering, automatisk registrering av handtvätt, fler träningstyper, bland annat dans, samt en ny hörselfunktion. Allt är utformat med integritet i åtanke. Kartor uppdateras med cykelkartor så att du kan få vägbeskrivningar direkt på handleden och Siri erbjuder nu även översättning.
”Vi peppas av den positiva effekt som Apple Watch har på våra kunder och ser verkligen fram emot att kunna förse dem med nya användbara verktyg för hälsa och träning”, sa Jeff Williams, Apples operativa chef. ”watchOS 7 erbjuder sömnregistrering, automatisk registrering av handtvätt och nya träningstyper plus ett helt nytt sätt att upptäcka och använda urtavlor, så att våra användare kan hålla sig friska, aktiva och uppkopplade.”

Urtavlor och delning

Urtavlorna är helt centrala för upplevelsen och erbjuder användarna en möjlighet att kasta ett öga på viktig information och anpassa sin Apple Watch. Med watchOS 7 kommer nya sätt att upptäcka och dela unika kombinationer så att alla, från den nyblivna föräldern till surfaren, tennisspelaren eller fotografen, kan anpassa urtavlan precis som de vill efter aktivitet eller livsstil.  Urtavlorna, och även komplikationerna, går att anpassa i oändlighet och man kan dela dem via Meddelanden och Mail. Man kan även upptäcka fler på App Store eller via länkar på webbplatser och i sociala medier.
watchOS 7 erbjuder uppdateringar av urtavlor så att man kan anpassa dem mer och öppna favoritapparna ännu enklare. Chronograph Pro är snyggt detaljerad och mycket precis med en takymeter som beräknar hastigheten utifrån hur lång tid det har tagit att förflytta sig en viss distans, urtavlan Bilder erbjuder färgfilter och urtavlan X-Large har nu ett alternativ för att lägga till en informationsrik komplikation.
Utvecklare kan nu erbjuda flera komplikationer per app på en och samma urtavla. Glow Baby kan till exempel visa flera komplikationer på samma urtavla, så att nyblivna föräldrar kan hålla koll på matning med nappflaska, amning, utpumpad bröstmjölk och sovtider. Dawn Patrol kan förse surfare med information om tidvatten, vindhastighet och vattentemperatur på bästa surfstället.

Sömn

Med watchOS 7 kan man följa sömnen på Apple Watch. Användarna får en helhetsbild av sömnen via smarta verktyg, så att de kan se till att få tillräckligt med sömn och gå och lägga sig i tid och även skapa kvällsrutiner så att man somnar när man vill. Apple Watch känner på ett smart sätt av när användarna sover och hur mycket sömn de får varje natt genom att klockans accelerometer registrerar de mycket små rörelser som man gör när man andas medan man sover.  På morgonen kan användarna se hur de har sovit under natten och när de har varit vakna respektive sovit. De får även se ett diagram som visar veckans sömn.
Sömnregistrering på iPhone 11 Pro och Apple Watch Series 5
Den nya sömnfunktionen ger en helhetsbild av sömnen.
Enligt American Academy of Sleep Medicine underlättar kvällsrutiner för kroppen att förbereda sig inför sömn. Wind Down erbjuder därför Apple Watch- och iPhone-användare möjligheten att skapa en egen rutin när man ska gå och lägga sig. Man kan bland annan ställa in ett specifikt scenario i appen Hem, lyssna på något lugnande eller använda en meditationsapp. I sovläget slår Apple Watch på Stör ej och gör automatiskt skärmen mörkare över natten.
Apple Watch erbjuder användarna ett tyst haptiskt alarm eller behagliga ljud när det är dags att vakna. Skärmen visar den aktuella batterinivån. Beroende på hur man brukar ladda påminner Apple Watch användaren om att ladda innan man somnar om batteriet är för lågt en timme före läggdags. Sömndata är krypterad på enheten eller i iCloud med iCloud-synkronisering och det är alltid användaren som har kontroll över informationen.

Automatisk registrering av handtvätt

Man kan undvika smittspridning genom att tvätta händerna ordentligt i minst 20 sekunder. Apple Watch erbjuder en helt ny innovation för kroppsburen teknik. Rörelsesensorerna, mikrofonen och maskininlärning på enheten upptäcker automatiskt de ljud och rörelser vi gör när vi tvättar händerna. Då startats en nedräkning på 20 sekunder och om man slutar att tvätta händerna tidigare får man en uppmaning om att fortsätta. Apple Watch kan även påminna användarna om att tvätta händerna när de kommer hem.
Appen Hälsa på iPhone visar hur ofta och länge användaren tvättar händerna och information om hur viktigt det är för den allmänna hälsan att tvätta händerna. Ljuden som används för att upptäcka att användaren tvättar händerna varken sparas eller registreras automatiskt i appen Hälsa eller på Apple Watch.
 EN GIF av nedräkning för handtvätt på Apple Watch Series 5
En nedräkning på 20 sekunder startas automatiskt när enheten upptäcker att användaren tvättar händerna.

Träningstyper och appen Träning

Appen Träning är en av de mest populära apparna på Apple Watch och watchOS 7 erbjuder nu fyra nya spännande träningstyper med kraftfulla algoritmer för puls och särskilda rörelsealgoritmer: core, dans, funktionell styrketräning och nedvarvning.
Apple Watch använder avancerade sensorkombinationer med data från pulsmätaren och information från accelerometern och gyroskopet för att kunna mäta kaloriförbränningen när man dansar. De här kombinationerna klarar de unika utmaningarna med att registrera de olika kropps- och armrörelserna som är typiska för dans. Den här träningstypen har kontrollerats och testats med fyra av de mest populära dansstilarna för träning: bollywood, cardio, hiphop och latinodans.
Apple Watch har nu särskilda algoritmer för att registrera dans, funktionell styrketräning, core och nedvarvning.
Den omgjorda appen Aktivitet på iPhone heter nu Träning och erbjuder en tydlig vy över informationen, bland annat daglig aktivitet, träningar, belöningar och aktivitetstrender i en flik och aktivitetsdelning och tävlingar i en annan.
Aktivitetsdata visas på iPhone 11 Pro och Apple Watch Series 5.
Appen Träning på iPhone har gjorts om helt för att erbjuda en tydligare bild av aktivitetsdatan.

Hörsel

Som en uppföljning till appen Buller i watchOS 6, som mäter ljudnivåerna i omgivningen och hur länge man utsätts, erbjuder watchOS 7 nu ytterligare hörselfunktioner med notiser för ljudet i hörlurar. Kunderna kan nu ta reda på hur högt ljud de har när de lyssnar på medier i sina hörlurar på iPhone, iPod touch eller Apple Watch och om de här ljudnivåerna kan påverka hörseln på sikt.
Apple Watch meddelar användaren när man lyssnat så mycket med hörlurar under en vecka att det kan börja bli skadligt för hörseln. Det grundas på Världshälsoorganisationens rekommendationer som säger att en person kan utsättas för 80 decibel i ungefär 40 timmar per vecka utan att det påverkar hörseln.1 Kunderna kan även se hur länge de har utsatts för höga ljudnivåer varje vecka i appen Hälsa på iPhone och styra högsta volymen i hörlurarna. Inget ljud från funktionen för notiser för hörlurar registreras eller sparas av appen Hälsa eller Apple Watch.
Volymkontroller visas på iPhone 11 Pro och Apple Watch Series 5
watchOS 7 erbjuder nya funktioner för hörseln med notiser för ljudet i hörlurar.

Ytterligare uppdateringar i watchOS 7

  • Nu kan man få vägbeskrivningar för cykel direkt på handleden när man cyklar. Vägbeskrivningarna är stora och enkla att läsa, och Kartor kan tala om när det är bäst att gå av och leda cykeln eller ta trapporna för att spara tid. Användaren kan välja en rutt som undviker branta backar eller den snabbaste eller kortaste vägen.
  • Kunderna kan nu använda Siri för att översätta många språk direkt från handleden. Dikteringen görs på enheten med hjälp av Apple Neural Engine för snabbare och mer tillförlitligt bearbetning när man dikterar meddelanden etc. Apple Watch har nu även stöd för att läsa upp meddelanden med Siri. Appen Genvägar finns nu på Apple Watch och kan öppnas som en komplikation.
  • Utvecklare kan skapa grafiska komplikationer med SwiftUI och med nya utvecklarverktyg, till exempel Xcode Previews är det ännu enklare att utveckla dem.
  • Exempel på nya komplikationer för inbyggda funktioner: Kamerafjärrkontroll, Sömn och Genvägar.
  • Nya rörelsevärden i appen Hälsa är bland annat: enkel konditionsträning, gånghastighet, hur snabbt man går upp och ner för trappor, hur långt man går på sex minuter, hur länge man stöder på båda benen, steglängd och asymmetri. De här värdena är användbara för vårdpersonal för att följa patienters rörelseförmåga när de blir äldre. Det här mäts vanligtvis bara i labbmiljö, men nu kan det mätas på ett unikt sätt med Apple Watch och iPhone. Värdena kan sedan användas av utvecklare i vården och i verktyg. Exempel på det är mymobility och företaget Zimmer Biomet som jobbar med rörelseapparaten.

Integritet

Integritet är grundläggande för Apple och det är särskilt viktigt när det gäller information om vår hälsa. Därför är alla hälsofunktioner utformade med integriteten i åtanke. Hälsodata är krypterade på enheten eller i iCloud med iCloud-synkronisering och det är alltid användaren som har kontrollen.
Tillgänglighet
Förhandsversionen av watchOS 7 för utvecklare finns för Apple Developer Program-medlemmar på developer.apple.com från och med idag. För första gången någonsin kommer en offentlig förhandsversion för watchOS-användare nästa månad på beta.apple.com. watchOS 7 kommer i höst som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering på Apple Watch Series 3, Apple Watch Series 4 eller Apple Watch Series 5 parkopplade med iPhone 6s eller senare med iOS 14 eller senare. Vissa funktioner kanske inte finns i alla länder eller på alla språk eller på alla enheter. Funktionerna kan ändras. Mer information finns på apple.com/watchOS/watchOS-preview.
Dela artikeln

Bilder av watchOS 7

  1. Enligt Världshälsoorganisationen kan en person utsättas för 80 decibel i ungefär 40 timmar per vecka utan att det påverkar hörseln. Det kan alltså ses som den ofarliga dosen per vecka. Rekommendationen för 85 dB är högst 13 timmar per vecka. För 90 dB är rekommendationen högst 4 timmar per vecka, för 95 dB är det 1 timmar per vecka och för 100 dB är det 24 minuter per vecka.

Presskontakt

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48