Hoppa till innehållet

Daniel Ek: ”Långt kvar innan Apples plattform är öppen och rättvis”

Det går åt rätt håll, men än finns mycket kvar att göra för Apple vad gäller hanteringen av sina konkurrenter. Det uppger Spotifys vd Daniel Ek i en intervju med Bloomberg – och indikerar att man växer betydligt snabbare än sin rival.

Daniel Ek är vd på Spotify, Tim Cook är vd på Apple.
Daniel Ek är vd på Spotify, Tim Cook är vd på Apple.

Striden mellan Spotify och Apple fortsätter.

Den amerikanska hårdvarujätten har som bekant en komplicerad relation till sin svenska musikrival sedan länge. Apple är en konkurrent till Spotify genom den egna streamingtjänsten Apple Music – men också en partner genom Appstore som distribuerar Spotifys app och sedermera innehåll.

Detta har lett till en rad olika konflikter de senaste åren.

Läs mer: Spotify anmäler Apple till EU

Spotify har bland annat kritiserat Apple för att ta 30 procent av intäkterna när nya kunder aktiverar sin prenumeration via bolagets App store. 

Apple har skickat en känga tillbaka genom att poängtera att Spotify verkar vilja ha alla förmåner som kommer med att var en gratisapp, även när de själva tar betalt av premiumlyssnare.

I sin intervju med Bloomberg lyfter Daniel Ek att de i fjol anmälde Apple till EU. Han pekar på att klagomålen inte bara är gnäll utan ett fall för unionens konkurrensorgan.

”Det är ett pågående ärende, så jag kan inte säga så mycket om det specifikt, men på sikt förväntar vi oss att Apple ska öppna upp sig”, säger Daniel Ek i intervjun.

Sedan kritiken nådde EU har Apple delvis gett efter.

Under 2019 fick tredjepartstillverkare, däribland Spotify, tillgång till röstassistenten Siri som numera kan kontrollera andra appar än bara Apples egna. Även Apple Watch stödjer numera appar såsom Spotify.

Just Apple Watch och Home Pod är produkter som Daniel Ek nämnt i sitt klagomål till EU.

”Det går åt rätt håll”, säger Daniel Ek i dag, men trycker sedan på att ”det är långt, långt kvar innan vi ser Apple som en öppen och rättvis plattform”.

Läs mer: Hela listan: Daniel Eks fem smockor mot Apple

På en fråga om varför Apple slutat berätta om tillväxten för Apple Music svarar Spotifys vd:

”Jag kan inte uttala mig om deras tillväxt. Men vi har sagt att vi är två gånger större än vår närmsta konkurrent och har tre gånger så högt engagemang som dem. Det tycker vi tyder på att vi växer mycket snabbare.”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera