öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 10 april 2020

Apple och Google samarbetar kring kontaktspårningsteknik för covid-19

Apple och Google logotyper.
Över hela världen arbetar regeringar tillsammans med hälsovårdsmyndigheter för att bekämpa coronapandemin, skydda människor och få samhället på fötter igen. Mjukvaruutvecklare bidrar genom att ta fram tekniska lösningar som kan hjälpa till att bromsa spridningen av viruset och rädda liv. I denna anda av samarbete meddelar Google och Apple att de två företagen nu ingår partnerskap för att hjälpa regeringar och hälsovårdsmyndigheter att minska smittspridningen med hjälp av Bluetooth-teknik. Användarnas integritet och säkerhet är centrala delar i utformningen av lösningen. 
Eftersom covid-19 kan överföras vid nära kontakt med smittade personer har hälsovårdsmyndigheter lyft fram kontaktspårning som ett användbart verktyg för att begränsa smittspridningen. En rad ledande hälsovårdsmyndigheter, universitet och icke-statliga organisationer världen över har arbetat för att ta fram lösningar för frivillig kontaktspårning. Som ett led i den här teknikutvecklingen kommer Apple och Google att lansera en omfattande lösning för kontaktspårning som innefattar API:er och teknik på operativsystemnivå. Eftersom det är bråttom planerar man att implementera lösningen i två steg, samtidigt som man lägger stor vikt vid ett starkt integritetsskydd för användarna. 
Det första steget tas i maj. Då kommer bägge företagen att släppa API:er som gör det möjligt för Android- och iOS-enheter att samverka vid användning av appar från nationella hälsovårdsmyndigheter. Användarna kommer att kunna ladda ner myndigheternas officiella appar via de vanliga appbutikerna.
Det andra steget tas de närmaste månaderna. Då kommer Apple och Google att ta fram en bredare Bluetooth-baserad plattform för kontaktspårning genom att bygga in funktionaliteten i de underliggande plattformarna. Det här blir en robustare lösning än API:erna, och den kommer att göra det möjligt för fler människor att delta – fortfarande på frivillig basis. Med den här lösningen blir det också möjligt att interagera med ett större ekosystem av appar och hälsovårdsmyndigheter i olika länder. Personlig integritet, transparens och samtycke är av yttersta vikt i det här arbetet, och all funktionalitet kommer att utformas i samråd med berörda parter. Informationen om vårt arbete kommer att publiceras offentligt, så att den kan granskas och analyseras av utomstående.
För oss på Apple och Google har det aldrig funnits ett viktigare tillfälle att samarbeta än nu, när vi står inför ett av världens mest akuta problem. Genom nära samarbete med utvecklare, regeringar och hälsovårdsmyndigheter hoppas vi kunna utnyttja teknikens kraft för att hjälpa länder över hela världen att bromsa spridningen av covid-19 och påskynda återgången till ett normalt liv. 
Som en del i detta partnerskap släpper Google och Apple utkast till tekniska dokument om Bluetooth, kryptografi och ramverk.

Presskontakt:

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48