Apple har under de senaste tio åren satsat allt mer på egenutvecklade komponenter. Inom smarta telefoner och surfplattor representeras detta av de ARM-baserade processorerna i A-familjen, där såväl processor- som grafikdel är egenutvecklade.

iphone a13.jpg

Apples senaste egenutvecklade ARM-processor heter A13 Bionic.

Inom företagets bärbara datorer används fortfarande processorer från Intel, vilka tillämpar instruktionsuppsättningen x86-64. Utvecklingen hos Intels bärbara processorer har stagnerat på senare år, och i samband med detta har en frekvent spekulation varit att att Apples ARM-processorer tar plats även i företagets bärbara datorer.

Detta styrks nu av välkända Apple-analytikern Ming-Chi Kuo, som menar att Apple inom 18 månaders tid släpper en bärbar dator med ARM-baserad processor. Enligt Kuos rapport ska Apples ARM-processorer för bärbara datorer tillverkas på den 5-nanometersteknik som ligger till grund för 2020 års mobila produkter i Iphone- och Ipad-familjerna. Sannolikt handlar det om TSMC:s 5-nanometersteknik vilken når volymproduktion under våren 2020.

Uppgifterna anger inte hur Apple planerar att hantera mjukvara skriven för operativsystemet Mac OS och processorer med instruktionsuppsättningen x86-64. Introduktionen av ARM-processorer skulle göra verktyg som utvecklarpaket (SDK) nödvändiga för att porta mjukvara mellan de båda instruktionsuppsättningarna.

Apple kan också välja att tillämpa emuleringsmjukvara som låter x86-mjukvara köras på ARM-processorer, och vice versa. Microsoft tillämpar en sådan lösning med hybriddatorn Surface Pro X där operativsystemet Windows 10 emulerar x86-mjukvara på ARM-processorn SQ1.

I samband med Ming-Chi Kuos rapport uttalar sig flertalet utvecklare i frågan på Twitter. Konsensus i reaktionerna är att om rapporten stämmer måste Apple avtäcka utvecklarverktyg under årets utvecklarmässa WWDC, vilken typiskt går av stapeln under juni månad. Detta då anpassning av mjukvara för en ny processortyp är en tidskrävande process.

Källa: 9to5mac

Läs mer om Apples bärbara datorer: