Samsung Galaxy S10 Lite
6.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:6,7 tum
Bra att veta:Till skillnad från vissa billigare Samsung-modeller får S10 Lite månatliga uppdateringar.
Fördelar
+ Bra batteritid
+ Tunna skärmramar
+ 8 GB RAM
+ MicroSD-kortläsare
Nackdelar
- Saknar hörlursport
- Inte vattentålig
- Lättrepad plastbaksida
- Övermättad skärm
Kamera7
Skärm7.3
Batteri8.1
Kamera7
Skärm7.3
Batteri8.1
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy S10 Lite är en underlig mobil. Den gör sig av med S10-seriens hörlursport, vattentätning, glasdesign och trådlösa laddning, samtidigt som designen påminner mer om S20 än om S10. Den erbjuder riktigt bra batteritid men det är också en av få anledningar att välja S10 Lite. Konkurrensen från Samsungs egna mobiler är hård och Samsungs riktiga konkurrenter sätter ännu högre press. Med många saknade funktioner och sviktande kvalitet i vissa komponenter, har S10 Lite svårt att konkurrera i en marknad full av minst lika batteritunga smartphones med betydligt lägre priser.

 

Hårdvarudesign

Test S10 Lite

S10 Lite har en plastbaksida som knappast inspirerar förtroende i en telefon som försöker låna ett lyxintryck från sitt släktnamn. ”Lite” ger visserligen en tydlig vink om att lyxen inte är på topp. Priset är samtidigt lite för högt för den ganska långa rad kompromisser som Samsung har tvingats till i hårdvaran.

Läs mer om hårdvaran

Samsung Galaxy S10 Lite kan vara en av de underligaste Samsung-mobilerna vi testat på länge. Den hämtar nämligen influenser från S10-serien, S20-serien och lyckas samtidigt skilja sig från båda. På baksidan finns till exempel tydliga designdrag från Samsungs design för 2020. Det kantiga kamerahuset verkar vara designtrenden för året och S10 Lite hoppar på den. I den ganska stora kameramodulen finns tre kameror, en LED-lampa och en text som skryter om Samsungs nya stabiliseringssystem för kameran. Kameramodulen sticker ut lite och det gör telefonen lite ostabil när den ligger på ett platt bord. Det är samtidigt uppenbart att kameramodulens fysiska storlek snarare är tänkt att få den att se modern ut än för att modulen behöver vara så stor. Fördelen med designen är i alla fall att S10 Lite ser ut som S20-serien, en betydligt dyrare produktserie.

Baksidan täcks inte av glas. Det gör den till den första plastkonstruerade S-mobilen på flera år. Baksidan ser visserligen ut som glas men faktumet att den är gjord av plast gör att den är betydligt enklare att råka repa. Det betyder att ett skal är ett krav för att hålla den fri från repor. Fördelen är att den sannolikt är betydligt mer hållbar vid fallolyckor, som kan få glas att spricka.

Praktiska knappar

S10 Lite känns inte plastig, trots sin baksida. Det kan möjligen delvis bero på att den har en stadig metallram som hjälper till. Ramen är relativt bred, bland annat för att skärmen inte är böjd. På höger sida av ramen finns en på/av-knapp och två volymknappar. Det är ovanligt för Samsung, som brukar ha knapparna uppdelade på varsin sida. På/av-knappen i alla fall enklare att nå och därför bättre placerade än på S10+. På ovansidan finns en sekundär mikrofon och på vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort.

Ingen Bixby-knapp här.

Undersidan bjuder på en USB Typ C-port utan stöd för videoutmatning, en högtalare och en mikrofon. Här finns alltså ingen hörlursport. Det är en väldigt underlig brist eftersom resten av S10-serien har hörlursportar. Det är inte nödvändigtvis ett problem för alla konsumenter men det gör definitivt S10 Lite till en mindre funktionspackad mobil än vi sett från Galaxy S-serien tidigare.

Saknade funktioner

När vi ändå är inne på vad hårdvaran saknar så finns det två saker som är särskilt viktiga att notera. Det första är att S10 Lite saknar stöd för trådlös laddning. Det skiljer den från alla tidigare S10-modeller, inklusive S10e. Den har alltså inte heller stöd för omvänd trådlös laddning. Det gör att den förlorar en av S10-seriens mest unika egenskaper i den prisklass som i alla fall S10e försöker konkurrera i. Utöver det förlorar den också en vattentät design. Det är ännu ett hårt slag mot en produktserie som har varit en av marknadens mest vattentåliga, i flera år. Bristerna passar kanske med namnet ”Lite” men det passar definitivt inte med den prisklass som S10 Lite lanseras i. Det kan givetvis förändras i framtiden men i skrivande stund har S10e inga av de nämnda bristerna, som S10 Lite tvingas acceptera. S10 Lite kostar ändå just nu mer än S10e.

Modernare än S10?

På framsidan bjuds vi på en stor skärm med tunna skärmramar. De är faktiskt tunnare än på resten av S10-serien. En lite kantigare design passar dessutom med trenderna för 2020. Det gör att S10 Lite åtminstone kan bjuda på ett lite mer modernt utseende än S10e. I skärmen finns dessutom en centrerad utskuren kamera, som påminner om S20-serien. S10 Lite har kort sagt mer gemensamt i sin design med S20-serien än med S10-serien.

I skärmen finns en inbyggd fingeravtrycksläsare. Den är numera optisk, vilket vissa föredrar. För oss har den varit lite opålitlig i jämförelse med ultraljudsläsaren i S10. Den är till exempel inte lika bra när fingret är lite svettigt. I jämförelse med andra optiska läsare är den inte heller riktigt lika snabb. Det kan dock delvis bero på Samsungs lite långsamma animationer.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy S10 Lite har en 6,7 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400 pixlar. Upplösningen ger den ett lite längre 20:9-format än syskonen i S10-serien. Skärmens storlek och relativt låga upplösning gör tyvärr att den erbjuder synligt sämre detaljrikedom än S10 och S10+. Skärmen har dessutom sämre färgåtergivning än vi är vana vid att se i S-serien. Skärmen har två huvudsakliga lägen: Intensivt och Naturligt. Det förstnämnda är ett övermättat DCI P3-läge med bra vitbalansreglage medan det andra är ett betydligt mer exakt Rec.709-läge utan vitbalansreglage. DCI P3-läget är alldeles för övermättat för att ha en chans att visa verklighetstroget innehåll. Det gör den till exempel svår att lita på för fotografering. Med en maximal ljusstyrka på 680 nits är den i alla fall lätt att se utomhus. Med S10-namnet hade vi ändå förväntat oss en bättre skärm i S10 Lite.

 

Högtalare

Test Samsung Galaxy S10 Lite recension

Galaxy S10 Lite har en monohögtalare på sin undersida. Den presterar helt okej med en normalhög maxvolym med viss distorsion i mellanregistret på högsta effekt. Den är betydligt bättre än högtalaren i till exempel Xiaomi Mi 9 men är inte i närheten av vad Samsung erbjuder i S10. Bristen på en sekundär högtalare är en del av problemet men det är också uppenbart att högtalaren på undersidan inte kan erbjuda samma fylliga och detaljerade ljud som S10:s undre högtalare.

 

Batteri

Test Samsung Galaxy S10 Lite batteri

Med ett batteri på 4 500 mAh är batteritid en av Galaxy S10 Lites största styrka. Batteriet kan ta normala användare genom två dagars användning utan problem. Krävande användare kan vänta sig att sluta dagen med 50 procents marginal. Det är imponerande och särskilt imponerande för en S10-mobil. S10 Lite erbjuder S10-seriens klart bästa batteritid. Det gör batteritid till en av de bästa anledningarna att välja S10 Lite framför Samsungs andra modeller. Konkurrenter så som Xiaomi Mi Note 10 erbjuder samtidigt ännu bättre batteritid. Om batteriet skulle ta slut kan det laddas med den kvicka och inkluderade 25 watts-laddaren. Det går dock alltså inte att ladda trådlöst.

 

Kamera

Test Samsung Galaxy S10 Lite kamera

Samsung Galaxy S10 Lite bjuder på ett kamerasystem med en huvudkamera, vidvinkelkamera och en macro-kamera. Den saknar alltså S10-seriens telefotokamera. Prestandan är tillräcklig för klassen men det märks att detta är Lite-modellen.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy S10 Lite har ett annat kamerasystem än vad vi sett i Galaxy S10-serien tidigare. Huvudkameran är en 48 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/2,0. Den är inte lika bra som kameran i S10. I ljusa miljöer ser vi ett mer begränsat dynamiskt omfång och vi noterar att Samsung verkar applicera hårdare skärpa i behandlingen av bilderna. Det gör att de ofta ser lite onaturliga ut. Detta är dock små klagomål från en kamera som presterar ganska bra för sin klass.

I mörka miljöer har Galaxy S10 Lite ett helt okej automatiskt mörkerläge som förlänger slutartiden och fokuserar på en bra exponering framför detaljrikedom. Den applicerar dessutom ganska hård brusreducering för att få bilderna att se användbara ut. Det är de också ofta. Galaxy S10+ lyckas behålla mer detaljrikedom och även i mörka miljöer ser vi ett försprång i dynamiskt omfång för S10+. S10 Lite klarar sig ändå bra och bättre än flera konkurrenter i den övre mellanklassen.

Två mediokra extrakameror

S10 Lite har en vidvinkelkamera som i vanlig ordning är ganska dålig. Den har ett dåligt objektiv som gör stora delar av bilden oskarp. Den har dessutom problem med kromatiska aberrationer och vinjettering. Samsungs vidvinkelkameror är samtidigt betydligt bättre än liknande kameror från till exempel Xiaomi.

Den har dessutom en macrokamera med fast fokus. Kameran fångar fem megapixelbilder som är lite skarpare än de bilder vi sett från till exempel Huawei Nova 5T. Den har dock stora problem med brus, även i ljusa miljöer. Likt vidvinkelkameran kan bilderna från macrokameran möjligen användas i sociala medier. Bortom det är dock detaljrikedomen för begränsad för att vara användbar.

Samsung Galaxy S10 Lite, macro.

För videoinspelning har S10 Lite ett nytt stabiliseringssystem kallat SuperSteady OIS. Det erbjuder bra stabilisering men i vårt test ser vi inga tecken på att det skulle vara bättre än i S10+. Det är kort sagt ett häftigt namn men det revolutionerar knappast stabiliserad videoinspelning.

Stäng

 

Mjukvara

Samsung Galaxy S10 Lite är en av de första Samsung-telefonerna som lanseras med Android 10 och OneUI 2. En av det nya operativsystemets största nyhet är Mörkt läge, som har förbättrats i OneUI för att till exempel ha en schemaläggningsfunktion. På det stora hela är dock OneUI 2 väldigt likt OneUI 1. Det anpassar Android hårt och erbjuder många funktioner, ofta irriterande många.

Läs mer om mjukvaran

Samsung OneUi 2 har en hel del små justeringar i jämförelse med sin föregångare, i många fall estetiska. Designspråket är så gott som oförändrat och fortsätter att lägga stor vikt vid att göra stora telefoner enkla att använda med en hand. Det uppskattar vi särskilt mycket i en telefon som S10 Lite.

Gammal god funktionalitet

Samsungs klassiska volymreglage finns kvar i OneUI 2.

Det största problemet och den största fördelen med Samsungs mjukvara är nära identisk. Samsung lägger nämligen stor vikt vid funktionalitet. Det ger tillgång till bra funktioner som saknas i Android. Det kan samtidigt göra användarupplevelsen lite förvirrande och frustrerande. För Android-användare kan Samsungs mjukvara ironiskt nog erbjuda en mer klassisk Android-upplevelse än vad Android One kan göra. Samsung har till exempel valt att behålla möjligheten att byta Wi-Fi-nätverk och anslutna Bluetooth-enheter med snabbgenvägarna, utan att byta app. Ljudsystemet är dessutom så gott som oförändrat med volymknappar som styr ringvolym, inte bara mediavolym. Som standard kommer Samsungs mobiler dessutom med de tre klassiska navigeringsknapparna, även om Android 10s gestsystem också finns tillgängligt.

Samsung fortsätter att skicka med en lång lista av egna appar, som i många fall är överflödiga. Det inkluderar företagets egen appbutik, webbläsare, häsloapp och andra appar så som Samsung Notes, Samsung Global Goals, Samsung Members och Smart Things med flera. Många av apparna går att avinstallera. Appar så som Samsung Pay går inte att avinstallera men erbjuder också en av de bästa Samsung-exklusiva användarupplevelserna.

Det finns gott om anledningar att både gilla och ogilla Samsungs mjukvara. För vana Samsung-användare är S10 Lite en bekväm upplevelse. För andra kan OneUI 2 erbjuda funktionalitet som riskerar att irritera.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Samsung Galaxy S10 Lite

Samsung Galaxy S10 Lite drivs av ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset som assisteras av 8 GB RAM. Det är ett kraftfullt chipset som helt klart kan mäta sig med Samsung Exynos-kretsar, som används i de andra S10-modellerna. Det är trots allt det chipset som användes av många flaggskeppen från 2019. Med 8 GB RAM har S10 Lite större marginal för framtidens appar än vad S10e har. För de allra flesta konsumenter, i en överskådlig framtid, är 8 GB RAM ingen märkbar fördel för normala användare. Det är snarare lite för mycket av det goda, än en faktiskt praktisk fördel. Vi kan i alla fall uppskatta microSD-kortläsaren, som inte är en självklar funktion bland konkurrenterna.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,7 tum AMOLED
Skärmupplösning 1 080 x 2 400
Storlek 162,5 × 75,6 × 8,1 mm
Vikt 186 gram
Kamera 48 MP, 12 MP, 5 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 2 160 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 5.0
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Qualcomm Snapdragon 855, 2,84 GHz
Lagring 128 GB
RAM 8 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 4 500 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − femton =