Huawei Watch GT 2
6.9 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Kompatibel:Android/iOS
Specifikationer:Storlek: 46 mm
Offline-musik: Ja
Lagring: 4 GB
4G-stöd: Nej
Fördelar
- Ljusstark skärm
- Seriös sömnmätning
- Nästan två veckors batteri
Nackdelar
- Pulsmätaren
- GPS-prestanda
- Få funktioner
- Inget alltid på-läge
Hälsa/träning6.8
Batteri8.8
Skärm8.9
Hälsa/träning6.8
Batteri8.8
Skärm8.9
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
' if (screen.width < 768) { htmlContent += ''; } else { htmlContent += ''; } // run the scripts inside the dom node var $annonsInline = document.querySelector('.annonsInline') $annonsInline.innerHTML = htmlContent runScripts($annonsInline) /* helpers */ // runs an array of async functions in sequential order function seq (arr, callback, index) { // first call, without an index if (typeof index === 'undefined') { index = 0 } arr[index](function () { index++ if (index === arr.length) { callback() } else { seq(arr, callback, index) } }) } // trigger DOMContentLoaded function scriptsDone () { var husd = 1; } /* script runner */ function insertScript ($script, callback) { var s = document.createElement('script') s.type = 'text/javascript' if ($script.src) { s.onload = callback s.onerror = callback s.src = $script.src } else { s.textContent = $script.innerText } // re-insert the script tag so it executes. document.head.appendChild(s) // clean-up $script.parentNode.removeChild($script) // run the callback immediately for inline scripts if (!$script.src) { callback() } } // https://html.spec.whatwg.org/multipage/scripting.html var runScriptTypes = [ 'application/javascript', 'application/ecmascript', 'application/x-ecmascript', 'application/x-javascript', 'text/ecmascript', 'text/javascript', 'text/javascript1.0', 'text/javascript1.1', 'text/javascript1.2', 'text/javascript1.3', 'text/javascript1.4', 'text/javascript1.5', 'text/jscript', 'text/livescript', 'text/x-ecmascript', 'text/x-javascript' ] function runScripts ($annonsInline) { // get scripts tags from a node var $scripts = $annonsInline.querySelectorAll('script') var runList = [] var typeAttr [].forEach.call($scripts, function ($script) { typeAttr = $script.getAttribute('type') // only run script tags without the type attribute // or with a javascript mime attribute value if (!typeAttr || runScriptTypes.indexOf(typeAttr) !== -1) { runList.push(function (callback) { insertScript($script, callback) }) } }) // insert the script tags sequentially // to preserve execution order seq(runList, scriptsDone) }

Sammanfattning

Huaweis senaste uppkopplade klocka, Watch GT 2, är en ganska liten uppdatering av föregångaren. Med en liknande design är det främst en mikrofon och en högtalare som står för nyheterna. De nya komponenterna låter klockan ta emot och starta samtal medan telefonen ligger i fickan. Det väldigt begränsade funktionsutbudet innebär att Watch GT 2 skulle behöva förlita sig på sin förmåga att spåra vardagshälsa och träning, något den inte lyckas med. Med en GPS som tar genvägar och en pulsmätare som inte lyckas hålla stabila värden, är det svårt att rekommendera klockan till träningsentusiaster. Då återstår egentligen bara det långlivade batteriet som når tio till tolv dagar och sömnmätning som gör ett bra jobb.

 

Hårdvara och design

Watch GT 2 test hardware

Huawei Watch GT 2 är en till synes enkel uppdatering av föregångaren, med en snäppet smalare profil och mindre skärmkant. Det betyder att den har en stabil och praktisk konstruktion som liknar klassiska armbandsur. Nya funktioner, som en högtalare och mikrofon, är välkomna men allra mest uppskattar vi att Watch GT 2 inte vibrerar så att alla i ett stort rum hör den.

Läs mer om hårdvaran

Små uppgraderingar

Cirka ett år efter att Huawei lanserade sin smartklocka Watch GT, kommer uppföljaren med det klassiska namnet, Watch GT 2. Klockans yttre påminner mycket om föregångaren, med små förfiningar. Storleksmässigt skiljer det sig cirka en halv centimeter på klockans bredd, vilket ger den måtten 4,59 x 4,59 centimeter med en höjd på 1,07. Klockan är alltså så stor att vi rekommenderar konsumenter med mindre handleder att se klockan i butik. För användare med mindre handleder finns det även en 4,2 centimeter bred modell som mäter 4,18 x 4,18 centimeter på bredden, med en höjd på 0,94 centimeter. Storleksskillnaden innebär dock ett nästan hälften så stort batteri i den mindre modellen, med fördelen att klockan då väger 29 istället för 41 gram.

Vår testmodell av Watch GT 2 kallas för Sport Edition, vilket innebär att den har färgen svart, med ett medföljande armband av gummi i matchande färg. Klockan kommer också i modellen Classic, med en silvrig stålyta och ett brunt läderarmband. Armbanden fäster med vanliga 22 millimeters klockfästen, vilket vi uppskattar då de är lätta att byta ut. Den mindre modellen har färgvalen Classic med samma färg och koncept som sin storebror och Elegant, som är roseguld-färgad med ett matchande stålarmband. Här fäster armbanden med standard 18 millimeters-fästen. Alla modeller av Huawei Watch GT 2 är primärt gjorda av rostfritt stål, med ett utrymme av plast på undersidan. Väl på armen sitter klockan bekvämt.

Lite gammalt, lite nytt

På höger sida av klockan hittar vi två knappar designade som kronor på klassiska armbandsur. Dessa är lätta att hitta och trycka på. Vår testmodell visar en viss ojämnhet då den övre knappen ger ifrån sig ett tydligare klick och tydligare fysisk återkoppling. På undersidan av knapparna hittar vi två avlånga öppningar för högtalaren, något som den tidigare modellen saknade. På motsatt sida hittar vi också ett ensamt och undangömt hål med en mikrofon, en komponent som också är ny för Watch GT 2. Runt klockansiktet och skärmens kant har Huawei skurit ut dekaler för siffror, något som inte innebär någon särskilt praktisk fördel för digitala klockor. Till skillnad från ursprungsmodellen är inte heller kanten högre än skärmen. Tvärtom så är den vinklad nedåt, vilket betyder att den inte skyddar skärmen från eventuella stötar.

Klockans undersida är gjord av plast. På en upphöjd yta finns en pulsmätare tillsammans med magnetiska mottagare för den medföljande laddaren. Watch GT 2 använder samma proprietära laddare som den tidigare modellen och alltså inte trådlös Qi-laddning.

Begränsad hårdvara

Watch GT 2 recension undersida

Vi gjorde anmärkningar på den tidigare Watch GT-utgåvan på grund av dess ovanligt enkla specifikationer. Med vissa uppgraderingar ser vi nu en klocka med två gigabyte RAM-minne och cirka fyra gigabyte lagringsutrymme, varav cirka 2,2 är tillgängligt till användaren. Huawei Watch GT 2 har även stöd för att lagra musik på klockan för uppspelning via Bluetooth-hörlurar. Även nytt för Watch GT är Huaweis eget processorchip, Kirin A1, som ska bidra med energisnål drift både dag och natt. För att mäta hälsa- och träningsdata använder sig klockan av en accelerometer, ett gyroskop och en magnetometer. En hjärtfrekvenssensor, eller PPG-mätare, används för att mäta puls, pulsvariationer och syremättnad. Huawei Watch GT 2 har alltså, precis som Fitbit och Garmins klockor, förmågan att mäta syresättningen i blodet och därav även andning.

Något som klockan saknar är Wi-F. Bluetooth används alltså för att synka med telefonen. Andra smarta klockor använder gärna nätverk för att förlänga räckvidden för att exempelvis visa notiser. Huawei Watch GT 2 är vattenresistent enligt 5ATM, vilket innebär en teoretisk tålighet för 50 meter i tryck. Det vill säga att klockan kan hantera oväder, simning och att regelbundet bäras i duschen utan problem. Som vanligt rekommenderar vi dock inte att man djupdyker med Watch GT 2 på armen. Den bör inte heller användas för högintensiva aktiviteter i vatten, så som vattenskidor. Den inbyggda vibrationsmotorn tillkallar sig effektivt uppmärksamhet och till skillnad från den tidigare modellen stör den inte omgivningen. Vi kan välja mellan två vibrationslägen, Stark eller Svag, som också påverkar hur länge klockan vibrerar.

Stäng

 

Skärm

skärmtest screen Watch GT 2

Den största uppgraderingen för nya Watch GT 2 ser vi på skärmen. Precis som året innan har Huawei valt en AMOLED-skärm med en storlek på 1,39 tum med en upplösning på 454 x 454. Detta innebär att Huaweis senaste smartklocka fortfarande håller en hög standard för pixeltäthet och skärmens detaljer är inget att klaga på. Den mindre modellen har en skärmstorlek på 1,2 tum med en upplösning på 390 x 390. När vi säger att skärmen är Watch GT 2s stora uppgradering så är det ljusstyrkan vi syftar på. Medan den ursprungliga modellen hade en maximal ljusstyrka på 400 nits, når Watch GT 2 1000 nits och erbjuder alltså en lika ljusstark skärm som Apple Watch 5. Det innebär att skärmen är lätt att läsa utomhus i solljus. I och med AMOLED-teknikens natur erbjuder den också tydlig kontrast med svarta bakgrunder och vit text.

 

Hälsa och träning

träning och hälsa test Huawei Watch GT 2

Som hälsa- och träningsklocka håller Huawei Watch GT 2 koll på puls, dagliga steg, sömn och spårar träningspass med den inbyggda GPS:en. Det är då synd att bara en av dessa aspekter fungerar bra: sömnmätningen. Watch GT 2 blir lite av en besvikelse under vårt test med en osäker pulsmätare, överentusiastisk stegräknare och en GPS som gärna går off-road.

Läs mer om hälsa och träning

Träning och GPS

Som träningsklocka är Huawei Watch GT 2 konstruerad med konditionsträning i fokus. Här hittar vi aktiviteter som jogging, simning, elliptisk träningsmaskin och roddmaskin. Den som vill styrketräna får nöja sig med aktiviteten ”Övriga”, som mäter puls och tidsåtgång utan kontext. Med en inbyggd GPS kan Watch GT 2 lämna telefonen hemma och mäta distans och hastighet samt rutt. Under vårt test på 2,3 kilometer ser vi dock att klockan missar och visar 2,21 kilometer. Största anledningen är att den utmätta rutten ibland inte följer med utan visar en hel del genvägar genom staket och träd som vi inte tog. På skärmen får vi följa vår nuvarande hastighet, pulsnivå och steg. Klockan visar också en smidig animation för kadens och hastighet om vi bläddrar bland de olika vyerna. Det är också under träning som barometern utnyttjas för att mäta höjdskillnader.

Under träningen försöker pulsmätaren mäta nuvarande puls samt ge en indikation på hur effektiv träningen är för användaren. Här ser vi dock att mätaren gärna hoppar till höga värden för fort och att den har svårt att hålla en stabil avläsning. Den blir bättre om vi stramar åt den till en obekväm passform. Den hoppar ändå titt som tätt utanför en godkänd felmarginal. Det är synd eftersom Huawei Health annars erbjuder mycket data om träningspasset, med beskrivning av träningseffekt och det populära värdet VO2max.

Puls och vardagsmotion

Som hälsotracker är Huawei Watch GT 2 aktiv dygnet runt genom att mäta pulsvärden, steg och rörelser. Just pulsmätning är en sak som armbandsur ofta har svårt att göra med precision, då det är så mycket som kan påverka den optiska sensorn. I Watch GT 2s fall ser vi, precis som under träningspass, att klockan har svårt att ge stabila värden. Ibland är pulsmätaren inom en godkänd felmarginal och ibland är den runt tio slag per minut för mycket eller lite. Detta gör den opålitlig och svår att rekommendera för seriösa fitness-entusiaster. Klockan försöker också mäta stressvärden, vars exakthet är svåra att validera. Det vi kan säga är att klockan inte utnyttjar stressvärdet till något annat än att visa data.

Vardagsaktivitet mäts primärt genom att räkna steg. Under vårt test på 500 steg ser vi att klockan har en felmarginal på 9 steg, vid ett tillfälle, och 16 steg vid ett annat. Båda gångerna räknat för mycket. Det innebär att Huawei Watch GT 2 tyvärr är en av de mindre pålitliga stegräknarna vi har testat, där endast Fitbit Versa Lite presterar sämre. Tyvärr ser vi också att klockans stegräkning kombineras med mobiltelefonens. Tanken är att telefonen ska räkna steg om klockan inte är aktiv. Resultatet är två värden som skiljer sig åt och ett totalvärde som är svårt att validera. Skillnaden kan variera med över 100 steg och Watch GT 2s redan opålitliga stegräknare än mer förvirrande. Som en positiv fotnot räknas nu vanliga promenader in i dagens ”Aktiva minuter”, något dem inte gjorde när vi testade den tidigare modellen.

Trappor eller antal meter?

Ett annat populärt värde bland dagens smarta klockor och träningsarmband är att räkna höjdskillnader och stigning, eller antal trappor. Den inbyggda barometern kan mäta lufttryck och därmed ge en ungefärlig höjdskillnad. Istället för att presentera värdet som antal trappor visar Huawei det i antal meter. Under vårt test ser vi att klockan räknar ganska exakt, med en felmarginal på cirka 10 centimeter. Om ett värde för antal trappor börjar visas i framtiden kan felmarginalen dock påverkan resultatet.

Trusleep 2.0 – seriös sömnmätning

Något som Huawei gör bra är sömnmätning. Den fantasifullt döpta funktionen Trusleep 2.0 är en mindre revidering av den tidigare modellens sömnmätning. Precis som på Huawei Watch GT har GT 2 en responsiv och informationsrik sömnmätare som gärna ger uppmärksamhet till vetenskapliga teorier. Huawei Watch GT 2 mäter de tre sömnlägena Lätt-, Djup, och REM-sömn samt tiden användaren har varit vaken på natten. Dessa värden är svåra att validera men vi kan säga att klockan reagerar snabbt på insomning såväl som uppvaknande. Här ser vi inte heller ett oväntat stort antal små uppvaknanden under natten, som Fitbits sömnmätning ofta visar.

I Huawei Health-appen kan vi också se hur kontinuerlig djupsömnen har varit. Ännu mer intressant är värdet Andningskvalitet som utnyttjar pulsmätarens SPo2-läsning. Detta är ett viktigt värde för att mäta tillstånd som exempelvis sömnapné. Huawei påstår att klockan kan identifiera sex vanliga sömnproblem. Vi rekommenderar givetvis att träffa en läkare om man är orolig. Allt som allt ger Trusleep ändå ett seriöst intryck i sömnmätning, som den enda riktiga rivalen till Fitbits motsvarighet.

Stäng

 

Mjukvara

test Huawei Watch GT 2 Lite OS

Huaweis operativsystem, Lite OS, fyller sitt syfte. Det har ett enkelt och lätt gränssnitt som aldrig försöker sno uppmärksamhet i onödan. Det innebär också att det inte finns några tredjepartsappar och att Watch GT 2 egentligen inte gör mycket mer än att visa notiser och klockan. Vi hade önskat lite mer pålitlig prestanda men utöver det gör operativsystemet som marknadsfört. Åtminstone om klockan kopplas till en Android-telefon.

Läs mer om mjukvaran

Lite OS – snål enkelhet

Sedan Huaweis första och väldigt stiliga smartklocka, som använde Google Wear OS, har Huawei utvecklat ett eget operativsystem för smarta klockor. Lite OS har, precis som namnet antyder, ett nedskalat gränssnitt som fokuserar på enkelhet och de mest essentiella funktionerna. Grunden för mjukvaran är enkel. Ett snabbt svep till höger eller vänster från klockansiktet skiftar till en av fem widgets, som ligger i en förutbestämd ordning. Ett svep ned visar istället snabbinställningar och ett svep uppåt visar notiser. Detta påminner i grund och botten om Googles operativsystem men fungerar bara från klockansiktet. Ett snabbt tryck på den övre funktionsknappen öppnar applådan. Funktionen för den nedre knappen kan vi själv bestämma för att till exempel öppna träningsskärmen eller dagens värden. Till skillnad från den övre knappen kan vi också hålla nere knappen för att komma till ström-menyn.

Det tar inte lång tid innan det nedbantade systemet visar vissa problem. Trots mer lagringsutrymme och RAM-minne än i förra modellen, så ser vi fler pauser mellan vår inmatning och klockans reaktion än vi gjorde på den ett år äldre Watch GT. Det är inte ovanligt att vi klickar på den övre knappen för att stänga snabbinställningarna, väntar en sekund eller två och trycker igen för att istället hamna i applådan. Detta är speciellt påtagligt om vi inte har rört klockan på ett tag. Att öppna appar går dock på en sekund från att vi klickar på ikonen. Precis som tidigare har Lite OS inte stöd för tredjeparts-appar. Det innebär att de förinstallerade apparna är det som finns att tillgå. Här hittar vi som vanligt Alarm, Tidtagare, Stoppur och diverse hälsoappar. Det finns en app för dagens sammanfattning, kallad Hälsorekord, en app för puls, en för stress och så vidare.

Inte alltid på

2019 var året då flera tillverkare lanserade smarta klockor med alltid på-lägen. Både Fitbit och Apple implementerade den populära funktionen som Samsung- och Wear OS-klockor har haft i flera år. Med Huawei Watch GT 2 ser vi, precis som med föregångaren, inget sådant alternativ. Huawei har istället en funktion som på svenska heter ”Visa tid” som håller skärmen tänd i fem minuter. Vi kan välja att förlänga detta till 10, 15 eller 20 minuter men inte mer. Om vi till exempel vill hålla visuell koll på vår puls under en viss tid, så är det möjligt. Vi ser dock ingen större praktisk fördel med detta läget. När vi aktiverar ”Visa tid” har klockan inget nedtonat viloläge heller, utan visar skärmen i den automatiska ljusstyrkan, eller det vi själva har valt. Den som inte vill ha en nedsläckt klocka bör alltså titta efter andra alternativ.

Notiser, klockansikten och musik

Notiser är en av de vanligaste funktionerna på smarta klockor, med olika bra hantering bland olika operativsystem. På Huawei Watch GT 2 tar klockan emot notiser utan anmärkning. Förutom att visa notiser i sin enklaste form kan den dock inte göra mycket mer. Om klockan har stöd för den aktiva appens ikon visas den men vi noterar att det snarare är ett undantag än vanligt förekommande. Som regel syns istället en ikon som påminner om vilken SMS-app som helst. Därtill visas notisens text mot en svart bakgrund. För att interagera med notiser kan vi svepa bort dem men inte mycket mer. Det finns alltså inget sätt att svara på meddelanden eller välja mellan notisers inbyggda alternativ. Att byta klockansikten är ungefär lika restriktivt, med 14 förinstallerade klockansikten. Det finns totalt 35 stycken men då behöver vi öppna mobilappen och välja mellan Huaweis designer.

musikspelare watch gt 2 recension

Med nya tillgångar så som en mikrofon och högtalare, är det lätt att föreställa sig en inbyggd röstassistent. Detta är dock något som saknas på Huawei Watch GT 2. Istället ligger fokus på att starta och ta emot samtal på klockan, samt den lite överflödiga möjligheten att lyssna på musik med hjälp av högtalaren. Ljudnivån som kommer från den lilla enheten är först imponerande men vid höga volymer har den problem med distorsion. Högtalaren duger gott till att hålla ett kort samtal, men inte till mycket mer. Musikuppspelning är också begränsad till MP3-filer, som vi kan föra över genom mobilappen. Här hittar vi alltså inga alternativ för streamingtjänster. Om vi bortser från den bristen så fungerar musikströmningen bra, vilket innebär att vi utan tvekan kan lämna telefonen hemma under ett joggingpass.

Telefonanslutning

Huawei Watch GT 2 ansluts till telefonen genom appen Huawei Health. Här hittar vi möjligheten att se över både spårad hälsa- och träningsdata samt ändra klockans inställningar. Som tidigare nämnt är det också härifrån vi kan byta klockansikte eller lägga till musik. Klockan fungerar med både Android- och iOS-enheter och vi ser relativt få begränsningar eller skillnader beroende på vilket operativsystem vi använder. Health-appen är lättnavigerad och ger en enkel överblick av dagens värden samt ett överskådligt sätt att navigera i klockans alternativ. Här sparas även prestationer och totala värden för exempelvis hur många steg vi gått med klockan totalt. På Android-sidan har vi fullt stöd för alla alternativ och får även ett värde för stresshantering. Klockan använder då sin pulssensor för att beräkna stress över dagen.

De olika versionerna skiljer sig som sagt inte mycket, men iOS-versionen saknar stress-mätningen. Vi kan inte heller styra musik som spelas på telefonen, något som fungerar väldigt bra på Android. Förutom dessa skillnader är den största begränsningen att vi inte kan välja mer än de 14 förinstallerade klockansiktena när vi kopplar klockan till en iPhone. För iPhone-användare finns det alltså betydligt mer funktionsrika alternativ, så som Fitbit Versa 2 eller Apple Watch 5, beroende på budget.

Stäng

 

Batteri

batteritest recension Huawei Watch GT 2

Huawei Watch GT 2 lyckas inte riktigt nå de marknadsförda 14 dagarna av batteritid, med 90 minuters GPS-användning per vecka. Med det sagt är det sällan vi behöver ladda klockan oftare än var tionde dag och med en relativt snabb uppladdning är det märkbart att man inte behöver oroa sig för att batteriet ska ta slut.

Läs mer om batteriet

Med Huawei Watch GT imponerade tillverkaren med en smartklocka som varade i upp till två veckor. Watch GT 2 har ett snäppet större batteri, på 472 mAh, vilket matchar Samsungs Galaxy Watch. Det större batteriet innebär dock inte bättre batteriprestanda. Vi ser istället en klocka som med nöd och näppe klarar 14 dagar, om vi har pulsmätaren på och inte utnyttjar GPS eller musikuppspelning. Huawei marknadsför två veckor med totalt 90 minuters träning per vecka och mer användning av högtalaren och Bluetooth, något vi inte ser under vårt test. I och med den begränsade funktionaliteten är det dock inte mycket vi kan göra för att aktivt påverka batteriet, mer än att jogga med GPS aktiv. Detta drar cirka tre procent på 15 minuter, vilket är positivt lite. Användare som ofta använder funktionen ”Visa tid” kan förvänta sig att batteriet påverkas mer.

I tillägg till att klockan varar längre än de flesta konkurrenterna har den också en hög hastighet när vi laddar den. Från 15 procent tar det cirka en timme att nå full kapacitet, vilket innebär att det inte krävs mycket mer än ett vanligt drama-TV-serieavsnitt för att ha batteri för över en veckas användning. Den medföljande laddaren ansluts via USB-C, vilket vi uppskattar, men lyckas inte vara lika praktisk som äkta trådlösa alternativ. I och med dess magnetiska natur måste klockan placeras i rätt riktning för att inte skjuta iväg laddaren. Detta är ett mindre problem, men ett problem som Samsung och Apples klockor undviker helt och hållet.

Stäng

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 4 =