öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 30 januari 2020

Apple släpper en ny version av appen Kartor för alla användare i USA

Kartor har fått en ny utformning med större vägtäckning, bättre information för fotgängare, mer exakta adresser samt detaljerad information om markslag.

En gif som visar vägtäckningen i nya Kartor.
Apple släpper en ny version av appen Kartor med större vägtäckning och mer exakta adresser.
Apple meddelade idag att alla användare i USA nu har tillgång till en helt ny version av appen Kartor som ger snabbare och mer exakt navigering samt detaljerade vyer av vägar, byggnader, parker, flygplatser, shoppingcentrum och mycket annat, så att det blir enklare och roligare att planera resor. Apple har lanserat den nya versionen av Kartor i USA och kommer att inleda lansering i Europa under de kommande månaderna. 
”Vårt mål var att skapa världens bästa och mest privata kartapp, som skulle återspegla hur folk utforskar världen idag”, säger Eddy Cue, Apples vice vd för Internet Software and Services. ”Vi har lagt ner mycket möda i det här projektet, då vi behövde skapa en helt ny karta för att kunna förse användarna med nya, bättre sätt att navigera till jobbet och skolan eller planera en viktig semester – allt med samma höga standard för integritetsskydd. Slutförandet av den nya USA-kartan och utvecklingen av nya funktioner som Se dig omkring och Samlingar utgör viktiga steg mot att förverkliga denna vision. Vi ser fram emot att lansera den nya kartan i övriga världen med början i Europa längre fram i år.” 
En skärmbild på nya Kartor som visar restauranger i närheten på iPhone 11 Pro.
Apple släpper en ny version av appen Kartor för alla användare i USA.
Kartor hjälper hundratals miljoner människor i över 200 länder att navigera i och utforska världen. Den finns överallt där kunderna är: hemma, på kontoret, på språng på deras iPhone, iPad, Mac och Apple Watch samt i bilen med CarPlay. Integritetsskyddet är centralt i Kartor och tillhandahåller smarta inbyggda funktioner. Kartor är djupt integrerad med de populäraste apparna som folk använder dagligen, bland annat Bilder, Meddelanden, Kalender och Väder. Med MapKit och MapKit JS gör Kartor det även möjligt att använda många populära appar och tjänster från tredje part, exempelvis Instagram, Bank of America och Nike Run Club. 
Med utgångspunkt från den nya kartan har iOS 13 försetts med många nya funktioner som hjälper användarna att navigera i och utforska världen med bara en tryckning. 

Utforska storstäder med Se dig omkring

Se dig omkring i Kartor utnyttjar interaktiva bilder på gatunivå med högupplöst 3D-foto och mycket jämna övergångar i storstäder. Kunder överallt i världen kan navigera genom New York City, San Francisco Bay Area, Los Angeles, Las Vegas, Houston och Oahu samt många andra platser som tillkommer efterhand.
En skärmbild på den nya funktionen Se dig omkring i Kartor på iPhone 11 Pro.
Se dig omkring är ett interaktivt sätt att utforska en stad i 3D.

Användare kan dela sina favoritplatser med Samlingar

Med Samlingar kan användare enkelt skapa och dela listor över sina favoritrestauranger, platser de vill besöka eller önskedestinationerna för nästa sommarsemester.
En skärmbild på Samlingar i den nya versionen av Kartor på iPhone 11 Pro.
Med Samlingar är det enkelt att dela platser med familj och vänner.

Navigering med en tryckning till ofta besökta platser med Favoriter

Kunderna kan snabbt och enkelt navigera till platserna de besöker dagligen med Favoriter. Oavsett om det är hemmet, arbetet, gymmet eller skolan kan användaren navigera dit med en enkel tryckning, så länge platsen finns i Favoriter på appens startskärm.
Favoritfältet i den nya versionen av Kartor på iPhone 11 Pro.
Färdbeskrivningar till vanliga destinationer med en snabb tryckning på Favoriter.
Några andra nya funktioner i Kartor: 
  • Kollektivtrafik i realtid visar detaljerade tidtabeller, uppdaterade avgångstider, ankomsttider, var en buss eller ett tåg befinner sig på linjen samt anslutningar, vilket förenklar reseplaneringen. Kartor tillhandahåller också viktig realtidsinformation om exempelvis avbrott. Kollektivtrafik i realtid är tillgängligt i många städer runt om i världen, bland annat i San Francisco Bay Area, Washington D.C, New York, Los Angeles och från och med i dag även i Miami. Många fler städer tillkommer efterhand.
  • Dela beräknad ankomsttid skickar den beräknade ankomsttiden till familj, vänner eller arbetskollegor med en enkel tryckning. Mottagarna kan då följa resans gång, och Kartor förser dem med uppdateringar av den beräknade ankomsttiden om det uppstår större förseningar. 
  • Flygstatus utnyttjar enhetsbaserad Siri-intelligens för att söka efter information i Mail, Kalender eller Wallet och visa flyginformation avseende terminaler, gater och avgångstider samt ändrade eller inställda avgångar för kommande resor. 
  • Med Inomhuskartor för flygplatser och shoppingcentrum kan användare få ut mesta möjliga av sin nästa resa eller shoppingtur. Genom att starta appen Kartor ser användarna vilken våning de befinner sig på, var toaletterna finns samt vilka butiker och restauranger som är öppna. 
  • Siri-vägledning på naturligt språk tillhandahåller mer naturlig färdbeskrivning som är ännu enklare att följa, till exempel ”Sväng vänster vid nästa trafikljus”. Siri-vägledning på naturligt språk är tillgängligt i hela USA. 
  • Flyover kan visa utvalda storstäder med fängslande verklighetstrogna 3D-vyer. Användaren kan förflytta sin enhet genom luften och uppleva en stad uppifrån, eller utforska i hög upplösning genom att zooma, panorera, luta och rotera sig runt staden och dess sevärdheter. Flyover är tillgängligt i över 350 städer.
Nya funktionen Inomhuskartor på iPhone 11 Pro.
Med Inomhuskartor för flygplatser och shoppingcentrum kan användarna se vilken våning de befinner sig på, var toaletterna finns samt vilka butiker och restauranger som är öppna.

Kartor och integritetsskydd

Apple gör allt för att skydda din personliga information. Därför är inbyggt integritetsskydd en central komponent i Kartor. Appen Kartor kräver ingen inloggning och är inte på något sätt knuten till ett Apple-ID. Anpassade funktioner, som förslag på avgångstid för att hinna till nästa möte, skapas med hjälp av inbyggda smarta funktioner. Alla data som Kartor samlar in då appen används, exempelvis söktermer, rutter och trafikinformation, är knutna till slumpmässiga identifierare vilka med jämna mellanrum nollställs för att ge användaren bästa möjliga upplevelse och för att förbättra appen. Kartor går ett steg längre genom att dölja användarens plats i Apples servers vid sökning efter en plats, med hjälp av en process som kallas fuzzning. Kartor omvandlar den exakta platsen varifrån sökningen gjordes till en mindre exakt plats efter 24 timmar. Appen sparar ingen historik över utförda platssökningar eller platser där användaren har varit. 

Kartor – bilder

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48