öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 25 oktober 2023

Dubbeltrycksgesten på Apple Watch är nu tillgänglig i watchOS 10.1

Den nya dubbeltrycksgesten kommer till Apple Watch Series 9 och Apple Watch Ultra 2 idag i och med lanseringen av watchOS 10.1.
Den nya dubbeltrycksgesten för Apple Watch Series 9 och Apple Watch Ultra 2 är tillgänglig idag i watchOS 10.1. Den ger användaren ett snabbt och smidigt sätt att interagera med Apple Watch.
Med den nya dubbeltrycksgesten kan användarna enkelt styra Apple Watch Series 9 och Apple Watch Ultra 2 med bara en hand utan att röra skärmen. Användarna kan trycka klockhandens tumme och pekfinger mot varandra snabbt två gånger för att snabbt utföra många av de vanligaste åtgärderna. Den här nya funktionen kompletterar befintliga gester, såsom tryck, svep, lyft för att väcka och täck för att tysta, som gör Apple Watch enkel och intuitiv att använda.

En smidig, elegant upplevelse

Dubbeltrycksgesten är praktisk när användarens andra hand är upptagen, till exempel med ett hundkoppel, matlagning eller en kaffekopp. 
Med dubbeltryck kan användare aktivera huvudfunktionen i en rad watchOS-appar och notiser, bland annat följande:
  • Öppna smart trave från valfri urtavla och skrolla bland widgetar i traven.
  • Svara på och avsluta telefonsamtal.
  • Visa ett meddelande från en notis, skrolla genom längre notiser med ytterligare ett dubbeltryck, svara med diktering och skicka ett meddelande.
  • Pausa, återuppta och avsluta en timer.
  • Stoppa och återuppta ett tidtagarur.
  • Snooza ett alarm.
  • Spela och pausa musik, poddar, och ljudböcker.
  • Växla till den nya stigningsvyn i appen Kompass.
  • Ta iPhone-bilder med kamerastyrningsfunktionen i appen Kamera.
  • Starta eller stoppa automatiska träningspåminnelser.
  • Utföra huvudåtgärden i notiser som att svara på ett meddelande från en meddelandeapp och snooza påminnelser – även från tredjepartsappar.
Tre av de senaste Apple Watch-modellerna visas.
Med dubbeltryck kan användarna utföra huvudåtgärden i en rad olika watchOS-appar och notiser. De kan till exempel öppna smart trave och skrolla genom widgetarna, svara på och avsluta telefonsamtal samt spela upp och pausa musik.

Drivs av S9 SiP

Dubbeltrycksgesten finns på Apple Watch Series 9 och Apple Watch Ultra 2 och drivs av S9 SiP, som är 25 procent mer energieffektiv än föregående generation, och en ny Neural Engine med fyra kärnor som kan utföra maskininlärningsuppgifter dubbelt så snabbt. 
Neural Engine bearbetar data från accelerometer, gyroskop och optisk pulssensor med en ny maskininlärningsalgoritm. Algoritmen identifierar de unika mönstren med små handledsrörelser och förändringar i blodflödet som uppstår när handen och fingrarna utför ett dubbeltryck.
Duppeltrycksgesten fungerar närhelst skärmen är på och kan användas hela dagen med minimal inverkan på batteritiden som är 18 timmar för Apple Watch Series 9 och 36 timmar för Apple Watch Ultra 2.
Med dubbeltryck kan användare öppna smart trave från valfri urtavla och skrolla genom widgetar i traven.

Inställningar för dubbeltrycksgesten

Dubbeltryck väljer automatiskt huvudfunktionen i de flesta appar och notiser. I två fall kan användaren välja en annan funktion: att gå igenom widgetar i smart trave eller välja den första widgeten, och att spela eller pausa media under en aktiv session eller att hoppa till nästa spår istället.
En användares inställningar för dubbeltryck visas under inställningar på en iPhone 15 Pro.
Dubbeltryck väljer automatiskt huvudfunktionen i de flesta appar och notiser. I två fall kan användaren välja en annan funktion under inställningar på iPhone.
Tillgänglighet
  • watchOS 10.1 finns till Apple Watch Series 4 och senare och kräver iPhone XS eller senare med iOS 17.
  • Dubbeltrycksgesten är aktiverad som standard på Apple Watch Series 9 och Apple Watch Ultra 2 med watchOS 10.1 utan att användaren behöver göra något. Funktionen kan stängas av i inställningar.
  • Funktionen stöds inte i följande appar och upplevelser: EKG, Puls, Syrenivå i blodet, Sömnfokus, Walkie-Talkie, Kartor (under navigation), Mindfulness (under ett aktivt pass), SOS-funktioner (Nödsamtal SOS, falldetektering, kraschdetektering) och Träning (under ett pågående pass).
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Martin Lund Nielsen

Apple

media.dk@apple.com

+45 33 42 22 36

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48