öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 18 september 2023

watchOS 10 är här

Tre Apple Watch-enheter som representerar de senaste Apple Watch-modellerna.
watchOS 10 finns redan idag och innehåller omgjorda appar, en ny Smart trave, fler urtavlor, nya funktioner för cykling och vandring samt verktyg för psykisk hälsa.
Apple lanserade idag watchOS 10, en milstolpe som omfattar ett nytt designspråk för appar så att man ser mer information med ett ögonkast, en ny Smart trave som visar rätt widgetar vid rätt tillfälle och nya snygga urtavlor. Cyklister får nya mätvärden, träningsvyer och Bluetooth-anslutning för effektmätare, hastighetssensorer och kadenssensorer. Ett cykelpass visas automatiskt som en liveaktivitet på iPhone och användaren kan låta den fylla hela skärmen. Vandrare kan glädja sig åt nya hållpunkter i Kompass och nya funktioner i Kartor. Appen Mindfulness har fått nya verktyg för psykiskt välmående, bland annat en funktion för att logga sinnesstämningar. På Apple Watch finns det nu möjlighet att mäta hur mycket tid man tillbringar i dagsljus med sensorn för omgivande ljus.

Nyheter inom designspråk och navigering

Apple Watch-appar som Väder, Aktier, Hem, Kartor, Meddelanden, Världsklocka med flera nyttjar nu mer av skärmen på Apple Watch, vilket ger tillgång till mer information med ett ögonkast. Appen Aktivitet på Apple Watch och appen Fitness på iPhone gör det ännu enklare att hålla koll på vardagsaktiviteter, tack vare fler detaljer, förbättrad delning och ett omgjort troféskåp.
En ny Smart trave innehåller widgetar som påpassligt visar information anpassad till användarens situation och som tas fram med bara en snabb vridning på Digital Crown från vilken urtavla som helst. Exempelvis kan Väder under morgonen visa dagens väderprognos, och under en utlandsresa kan Smart trave visa boardingkort från Plånbok. Kalender och Påminnelser läggs överst när kommande möten eller uppgifter visas. Appar som är igång, exempelvis Podcaster, flyttas också uppåt så att de blir enkla att komma åt. Med Smart trave kan användaren njuta av en snygg urtavla, exempelvis Porträtt, och samtidigt ha snabb tillgång till viktig information.
Kontrollcenter öppnas nu med sidoknappen, så man kan när som helst enkelt öppna det ovanpå en annan app. Nyligen använda appar kan tas fram med ett dubbelklick på Digital Crown.
Nu kommer Smart trave, som påpassligt visar information anpassad till vad användaren gör för tillfället.

Nya urtavlor

Fem nya urtavlor medföljer watchOS 10: Snobben, Palett, Solen analog, Nike Globe och Moduler Ultra som är till Apple Watch Ultra.
  • Den omtyckta tecknade serien Snobben får nytt liv på Apple Watch i form av en ny urtavla med Snobben och Woodstock. Figurerna interagerar och leker med visarna och reagerar på de lokala väderförhållandena. De kan också bli aktiva i samband med att användaren kör ett träningspass.
  • Urtavlan Palett visar tiden i flera olika färger i tre olika överlappande lager. Färgnyanserna på skärmen skiftar under dagens gång.
  • Solen analog visar tiden på en lysande urtavla där ljus och skugga avspeglar solens position under dagen.
  • Den nya urtavlan Nike Globe lyser upp linjerna på globen för varje sekund.
  • Moduler Ultra drar nytta av den stora skärmen på Apple Watch Ultra och använder ytterkanten till att visa realtidsdata som sekunder, höjd över havet eller djup. Det finns fler komplikationer än till någon annan urtavla till Apple Watch, så klockan kan anpassas för idrott, vildmarksutmaningar samt vattenaktiviteter över och under ytan. Sensorn för omgivande ljus på Apple Watch Ultra aktiverar nu automatiskt nattläge på den här urtavlan och på urtavlan Vägvisare när det är mörkt.

Cykling

Apple Watch är en suverän enhet för cyklister, tack vare funktioner som automatiska träningspåminnelser, kaloriberäkning för elcykling samt falldetektering. watchOS 10 tar denna populära aktivitet till en ny nivå med nya avancerade mätparametrar, vyer och upplevelser.
När ett cykelpass startas från Apple Watch i watchOS 10 visas det automatiskt som en liveaktivitet på iPhone som användaren med ett tryck kan få att fylla hela skärmen. Träningsvyer som Pulsintervall, Stigning, Rutt, Avancerade träningspass samt en ny vy för cyklingshastighet har optimerats för skärmstorleken hos iPhone, som med fördel monteras på cykelstyret för snabb och enkel överblick under pågående cykling.
Apple Watch kan nu ansluta automatiskt till Bluetooth-kompatibla cykeltillbehör såsom effektmätare, hastighetssensorer och kadenssensorer. På så sätt kan man dra nytta av helt nya mätparametrar såsom cykeleffekt (watt) och kadens (varv/min) samt ytterligare träningsvyer såsom Effektintervall. Stöd för Bluetooth-anslutning finns för cykelpass inomhus och utomhus samt för GymKit.
iPhone 15 Pro och Apple Watch Ultra med Kraftintervall på skärmen som visar sammanlagd träningstid, aktuellt intervall, tid i intervallet och kadens.
Apple Watch beräknar anpassade kraftintervall som används för att enkelt se aktuellt intervall och registrera hur lång tid som tillbringas i varje intervall – ett effektivt och populärt sätt för cyklister att bli bättre.
Med nya algoritmer i kombination med sensorinformation från Apple Watch och anslutna effektmätare kan man nu mäta FTP (Functional Threshold Power), vilket är den högsta intensitetsnivå en cyklist teoretiskt kan upprätthålla under en timme. Med hjälp av FTP beräknar Apple Watch anpassade effektintervall, vilka används för att enkelt se aktuellt intervall och registrera hur lång tid som tillbringas i varje intervall – ett effektivt och populärt sätt för cyklister att bli bättre.
En cyklist i full fart med Apple Watch på armen.
Cyklister kan glädja sig åt Bluetooth-anslutning för effektmätare, hastighetssensorer och kadenssensorer.

Kompass och Kartor

Appen Kompass på Apple Watch är ett utmärkt verktyg att ha med sig ut på vandringen. Med watchOS 10 skapar Kompass automatiskt två nya hållpunkter när det är möjligt: En hållpunkt för senaste mobiluppkoppling beräknar positionen för den senaste platsen med mobiltäckning, vilket kan vara användbart då man behöver kolla meddelanden eller ringa ett samtal. I händelse av nödsituation finns nu också en hållpunkt för senaste nödsamtal, som beräknar var längs rutten användarens enhet senast var ansluten till något operatörsdrivet nät, ifall användaren behöver ringa efter hjälp.
Vid planering av rutter kan den nya vyn Stigning, som använder sig av data från höjdmätaren, användas för att skapa en tredimensionell vy av sparade hållpunkter. Användare kan också söka efter vandringsleder samt var lederna börjar med platskort som innehåller detaljerad information om exempelvis ledens längd, typ och svårighet.

Psykisk hälsa

Med appen Mindfulness i watchOS 10 kan användare på ett diskret och bekvämt sätt logga sina känslor och sinnesstämningar. Genom att vrida på Digital Crown kan de bläddra bland spännande, flerdimensionella former och välja hur de känner sig, välja vad de påverkas mest av samt beskriva sina känslor.
I appen Hälsa i iOS 17 och iPadOS 17 får användare värdefulla insikter som kan hjälpa dem att komma fram till vad det kan vara som bidrar till en viss sinnesstämning, såsom associationer eller något livsstilsrelaterat som sömn eller träning.

Synhälsa

Närsynthet, eller myopi, är en av de främsta orsakerna till synnedsättning i världen. För att minska risken för närsynthet rekommenderar International Myopia Institute att barn ska tillbringa åtminstone 80–120 minuter per dag utomhus. Med watchOS 10 och sensorn för omgivande ljus på Apple Watch kan användare nu mäta hur mycket tid de tillbringar i dagsljus. Denna information kan de sedan ta del av i appen Hälsa på iPhone eller iPad.
Att vara ute i dagsljus kan förbättra både den fysiska och psykiska hälsan hos människor i alla åldrar. Barn som inte har en egen iPhone kan parkoppla sin Apple Watch till föräldrarnas iPhone med Familjeinställning, så att föräldrarna kan hålla koll på hur mycket tid barnen tillbringar i dagsljus med delningsfunktionen i Hälsa.

Fler uppdateringar i watchOS 10

  • Ultra Wideband ger djupare integrering mellan Apple Watch och HomePod. När en Apple Watch-användare kommer närmare en HomePod som spelar upp ljud än 4 meter öppnar Apple Watch automatiskt Spelas nu, så att användaren kan styra uppspelningen.
  • När en Apple Watch är inom räckhåll för sin parkopplade iPhone kan man ladda ner offlinekartor med detaljerad vägvisning, beräknad ankomsttid, platser i Kartor och mycket annat när man inte har vare sig wifi- eller mobiltäckning.
  • Användare kan nu starta uppspelning av ett videomeddelande i FaceTime och se det direkt på Apple Watch. Dessutom har Apple Watch nu stöd för ljud från FaceTime-gruppsamtal.
  • Appen Läkemedel kan skicka uppföljande påminnelser om ett läkemedel inte har blivit loggat 30 minuter efter utsatt tid.
  • En nyhet i Apple Fitness+ är anpassade planer – ett nytt sätt att få ett anpassat tränings- eller meditationsschema baserat på dag, varaktighet, träningstyp och annat. En annan ny funktion är Travar, som du använder för att välja flera olika träningspass och meditationer och smidigt utföra dem i rad.
  • Andra uppdateringar kommer senare i år: Om ingenting spelas upp på en HomePod i närheten visas istället medieförslag längst upp i Smart trave. Med NameDrop kan du enkelt dela kontaktinformation genom att hålla din Apple Watch intill en annan persons iPhone eller Apple Watch. Och med Ljudfokus kan du välja om musiken eller instruktörens röst ska höras mest.

Företag

Apple Watch har funktioner för företagskunder som vill öka produktiviteten eller säkerheten på kontoret eller på fältet, exempelvis handsfree-kommunikation, att besvara notiser i farten eller falldetektion på arbetsplatsen. watchOS 10 har nu stöd för MDM, vilket innebär att företagskunder kan installera appar och ställa in konton på distans och från en och samma plats för alla företagets enheter, med funktioner som obligatorisk lösenkod och inställning av wifi och VPN. I och med denna uppdatering kan Apple hjälpa till att ytterligare förbättra medarbetares välbefinnande, produktivitet, hälsa och säkerhet.

Tillgänglighet

watchOS 10 finns tillgängligt redan idag till Apple Watch Series 4 och senare. Kräver iPhone XS eller senare med iOS 17. Alla funktioner är inte tillgängliga på alla enheter och i alla områden.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48