Annons

Billiga true wireless, för billiga?

Test: Urbanista Paris – Bättre men inte alls bra

Det behövs billiga och bra alternativ till Apples Airpods. Urbanista Paris är billiga, men inte i närheten av bra.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
5/10

Trådlösa hörlurar är det självklara tillbehöret till en mobiltelefon idag och de höga klagosångerna om mobiler som saknar 3,5-millimeterskontakt för hörlurar är inte lika vanliga längre. Anledningen är säkert att trådlösa lurar som de här, så kallade true wireless-lurar, är riktigt smidiga att använda när de fungerar som det är tänkt. 

Urbanista har säkert gjort sitt bästa och jämfört med till exempel deras Urbanista Stockholm innebär de här Urbanista Paris som vi testar nu flera steg framåt men behåller samtidigt ett i sammanhanget lågt pris.

Isolerar från omgivningens ljud

Hörlurarna ser till stor del ut som Apples minst sagt välkända Airpods, med en längre arm ner där mikrofonen sitter. Hörluren är av in-ear-typ så det innebär att det finns en gummiplupp som tätar och stänger ute i alla fall en del av omgivningens störande ljud. I paketet följer det med tre par gummipluppar i olika storlekar så att du kan byta och framförallt prova dig fram mellan de olika storlekarna och se vilken som passar bäst.

Bra på samtal

När det gäller ljudet i lurarna så verkar den lite längre armen för mikrofon göra sitt jobb. När jag jämför med flera andra true wireless-headset hör Urbanista Paris till de som ger bäst ljud vid samtal. Den jag pratar med märker visserligen att jag pratar i headset och inte direkt i mobilen, men jag behöver inte upprepa mig eller överösas av klagomål på ljudet som i flera andra headset. Headsetet är dessutom relativt bra på att förmedla min röst till samtalspartnern även när jag befinner mig i stökiga miljöer med mycket annat ljud.

Oacceptabelt

Musikljudet i Urbanista Paris är dock tyvärr en helt annan historia. Man märker det direkt när man lyssnar första gången. Dels hör jag ett störande brus om musiken inte gått igång ännu eller om musiken är på låg volym. När jag sedan lyssnar vidare och även höjer volymen är ljudbilden en tydlig besvikelse. Det låter begränsat, långt borta och burkigt instängt. Det finns varken den dynamik man söker eller basresurser. Byter jag till någon av hörlurarna Sudio Fem eller Apples Airpods som jag har bredvid mig är det som natt och dag. 

Om vi för ett ögonblick ser förbi ljudet så styr du hörlurarna med touchkontroller, men inte heller det fungerar helt som man önskat. När du lyfter upp lurarna ur laddningsboxen för första gången ska du hålla dem nära varandra för att de ska kopplas ihop. Det verkar fungera bra, första gången. Andra gånger jag tar upp lurarna och ska börja lyssna på musik har kopplingen mellan lurarna försvunnit, så att ljud bara kommer i den ena hörluren. 

Spelar i lådan

När du lyssnat klart ska du stänga av lurarna antingen genom att hålla fem sekunder på logotypen på hörlurens arm, eller genom att helt enkelt lägga tillbaka dem i laddningslådan. Det här fungerar dock inte alltid för mig och det händer att hörlurarna fortsätter spela även i laddningslådan. En magnet håller hörlurarna på plats i lådan, men trots det så verkar det bli något glapp som gör att de inte får kontakt och därför varken laddas eller känner att musiken ska stoppas. 

Resten av touchkontrollerna fungerar i alla fall som utlovat. Ett dubbeltryck på höger hörlur startar din röstassistent, alltså Siri eller Google Assistant och ett dubbeltryck på vänster hörlur startar och stoppar musikuppspelning. Ett tryck på ena hörluren sänker volymen, ett tryck på andra hörluren höjer den och du kan med hjälp av att toucha även hoppa mellan låtar. Det gör du genom att trycka och hålla kvar fingret i två sekunder.

Dåligt val

Jag dömde ut systermodellen Urbanista Stockholm när jag testade de hörlurarna och trots att de här är förbättrade på flera punkter håller de inte måttet. Passform är något bättre och vi har fått trådlös laddning av laddningsetuiet, men det finns fortfarande, som jag redogjort för ovan, en lång rad tillkortakommanden som gör Urbanista Paris till ett dåligt val. Det är synd, för det behövs fler billigare, väl fungerande alternativ till Apples Airpods.

Betyg:
5/10

Fakta Urbanista Paris

Mått: 16 x 24 x 40 mm (vardera hörlur)
Anslutning: Bluetooth 5.0
Bästa överföringskvalitet: SBC, AAC, AptX
Sensorer: Accelerometer, optiska sensorer
Batteritid: 5 timmars lyssning, ytterligare 15 timmar i  medföljande laddningsfodralet som i sin tur laddas via usb-c eller via trådlös laddning.
Webbplats: www.urbanista.com/se
Pris: 1 000 kr