Microsoft ser ut att vara på väg att ”göra en Apple” och ta fram sina egna systemkretsar för framtida Surface-datorer. Det rapporterar Windows Latest, som har upptäckt att företaget i en rad platsannonser letar personal till ett ”Microsoft Silicon team”.

Microsoft vill byta Nvidias grafikkort mot egen AI-hårdvara

En av platsannonserna gäller en chefsposition med titeln "Principal System on Chip Silicon Architect" och personen som söks behöver ha erfarenhet av högpresterande systemkretsdesign samt design av CPU- och GPU-arkitektur. Den som får jobbet ska utveckla "komplexa, avancerade systemkretsar för tillverkning med ledande processer" och samarbeta nära med interna och externa partner.

Andra poster gäller jobb med titlar som "Senior Physical Design Verification Engineer", "Principal Design Engineer" och "Senior Silicon Power Integrity CAD Manager". De flesta av platsannonserna har nu tagits bort, möjligen som svar på att det har skrivits om dem i media.

Enligt Windows Latest kan utvecklingen av egna systemkretsar ha med utvecklingen av Windows 12 att göra. Den kommande nya systemversionen, som väntas lanseras under slutet av 2024, ska innehålla fler AI-funktioner och optimeringar för maskininlärningskretsar. ARM-baserade systemkretsar från Apple, Qualcomm och Samsung har alla den typen av kretsar, men Microsoft har möjlighet att likt Apple ta fram hårdvara som är speciellt optimerad för dess egen mjukvara, i det här fallet Bing-AI:n.