Apple har släppt den första skarpa så kallade säkerhetssvar-uppdateringen för IOS, som därmed når version 16.4.1 (a). Motsvarande uppdateringar har även släppts för Ipad OS och Mac OS.

Snabba säkerhetssvar, eller Rapid Security Response som systemet kallas på engelska, är en nyhet i IOS 16 och Mac OS 13 som innebär att vissa delar av operativsystemet separerats från resten. Det gör att de kan uppdateras i mindre uppdateringar som därmed kan tas fram och rullas ut snabbare än tidigare. Syftet är att kunna täppa till upptäckta säkerhetsbrister så fort som möjligt.

Tekniken har testats i flera månader bland användare med betaversionerna av operativsystemen, men det här är den första skarpa uppdateringen. Processen rapporteras trots det inte vara helt problemfri från Apples sida. Enligt Engadget har en del användare haft problem med att installera uppdateringen, med bland annat felmeddelanden om att telefonen inte är online trots att den definitivt är det. Macrumors skriver att Apple rullar ut den under 48 timmar och att det kan ha med saken att göra. Användare som misslyckas att installera kan alltså vänta en dag och testa igen.