Microsoft har lanserat Surface Thunderbolt 4 Dock, kort efter att gryniga bilder på dockan läckte via Ebay. Tidigare Surface Dock-modeller var bara för just Microsofts Surface-datorer, med en specialkontakt för att ansluta mellan docka och dator, men den nya modellen har övergått till en vanlig Thunderbolt 4-kontakt.

USB Type-C i nästa dockningsstation till Microsoft Surface

Det innebär att Microsoft nu konkurrerar med tillverkare som Belkin, Caldigit, Dell och Razer som alla gör Thunderbolt 4-dockor som passar vilken bärbar dator som helst. Till skillnad från vissa konkurrenters modeller fungerar Microsofts nya docka även via USB Type-C (USB 4) med datorer som inte har Thunderbolt.

thunderbolt2.png

De olika anslutningsmöjligheterna på Surface Thunderbolt 4-dockan.

Dockan kan ladda en ansluten dator med upp till 96 watt och har följande uppsättning kontakter: Två Thunderbolt 4, en USB Type-C på framsidan, tre USB Type-A (en på framsidan), Ethernet (2,5 gigabit) och ljud ut. Den har en inbyggd, 80 centimeter lång Thunderbolt 4-kabel som ansluts till datorn. Dockan har även ett hål för ett Kensington-kompatibelt lås och ett skrivbordsfäste.

Surface Thunderbolt 4 Dock säljs direkt i Microsoft-butiken och kostar 4 150 kronor.