Artikel 19 november 2019

Apple och 100cameras samarbetar för att lära Chicago-ungdomar att fotografera med iPhone

Elever från DRW College Prep med iPhone 11.
Tjugofem elever vid gymnasieskolan DRW College Prep fick ta bilder av sin hemstad med nya iPhone 11 i 100cameras flaggskeppsprojekt i Chicago. 100cameras undervisar ungdomar i fotograferingsteknik och hur man kan ge uttryck för sina känslor genom att berätta en historia i bilder.
Chicago i delstaten Illinois är en stad med en rik historia. Den stora eldsvådan 1871. Pullman-strejken 1894 som leddes av järnvägsarbetare och som resulterade i inrättandet av Labor Day. Arbetet med att bygga Sears, Roebuck & Companys sjutton hektar stora anläggning i stadsdelen North Lawndale i västra Chicago år 1905, som innebar tusentals nya arbetstillfällen och nya boende i området.
Historien gör sig påmind i allt från stadsdelens bildsköna skyline till före detta Sears Tower, skyskrapan som nu har fått nytt liv som kulturhus och samlingspunkt för de boende i North Lawndale. I företagets före detta kraftstation  på andra sidan gatan har en grupp gymnasieelever från DRW College Prep samlats. De ska lära sig hur de med kamerans hjälp kan berätta hur det är att växa upp i Chicago i en tid då stadens historia hamnar i skuggan av vapenvåld och gentrifiering.
100cameras är en ideell organisation som undervisar ungdomar i konsten att fotografera och uttrycka sig genom att berätta historier med bilder. Under hösten har de i samarbete med Apple utrustat ett antal DRW-elever med nya iPhone 11, en enhet med avancerade kamerafunktioner som syftar till att alla ska kunna skapa visuella berättelser. Efter varje avslutad kurs säljs ungdomarnas bilder via 100cameras och vinsten går oavkortat tillbaka till de lokala samhällsorganisationer som företaget samarbetar med.
Elever från DRW College Prep studerar exempel på bilder.
Elever från DRW College Prep studerar exempel på bilder tillsammans med fotolärarna från 100cameras.
Janiya med iPhone 11.
Janiya från DRW College Prep på väg till Millennium Park där eleverna ska få delta i en rad fotoövningar och lära sig att ta olika typer av bilder.
Elever från DRW College Prep med iPhone 11.
Elever från DRW College Prep jobbar med en fotoövning på 100cameras utflykt till Millennium Park i centrala Chicago.
”De här ungdomarna kommer från ett område i Chicago som ofta glöms bort, så det var otroligt stort för dem att få jobba med senaste iPhone, en produkt som hade lanserats bara några veckor tidigare”, säger Angela Popplewell, CEO och en av grundarna av 100cameras. Tidigare i år började Popplewell, 100cameras Director of Program Operations Lydia Billings och deras team att fundera över hur de skulle kunna anpassa sina kurser och göra dem mer innovativa, relevanta och tillgängliga för ungdomar runtom i USA. Nya iPhone med avancerade inbyggda kamerafunktioner var ett viktigt verktyg för Popplewell och hennes team. 
”Deras engagemang och kreativitet ökade ännu mer när de fick använda de kamerafunktioner som är specifika för den här modellen”, säger Popplewell. ”Det var fantastiskt att se dem välja att arbeta med vidvinkelkameran och porträttläget för att uttrycka sig själva och sina åsikter.”
”Det var otroligt roligt att samarbeta med 100cameras och de begåvade och kreativa eleverna från DRW”, säger Kaiann Drance, Apples Vice President för iPhone Worldwide Product Marketing. ”Kameran på iPhone 11 har en massa intuitiva funktioner som gör den till ett oerhört kraftfullt verktyg för visuellt historieberättande. Det var väldigt inspirerande att se bilderna som eleverna hade tagit för att visa hur de ser på omvärlden.”

Tagna med iPhone 11 av elever från DRW College Prep

Under åtta kurstillfällen har 100cameras låtit elever från DRW gå igenom en rad fotoövningar och fotorundor och genomföra uppgifter framtagna av 100cameras volontärer, som alla är professionella fotografer. Här följer några bilder tagna med iPhone 11 från staden Chicago, sedd genom ungdomarnas ögon.
DRW grundades 2012 som en del av Noble-nätverket med friskolor och är en av de högskoleförberedande gymnasiefriskolor i Chicago som uppvisar bäst resultat. Eleverna undervisas utifrån noga genomtänkta kursplaner i matematik, naturvetenskap och historia och syftet är att förbereda dem inför fortsatta högskolestudier och livet därefter. Förra året antogs skolans samtliga avgångselever vid universitet och högskolor.
Många av familjerna i North Lawndale har bott i området i generationer även om invånarantalet på senare år har minskat snabbt och dramatiskt. Efter 1960 har raskravaller, segregering och nedläggningen av Sears-anläggningen satt djupa spår i området. År 2000 hade invånarantalet minskat från 124 937 på 60-talet till 41 768 enligt Encyclopedia of Chicago. De som bor kvar har känt av nedgången men bevittnar nu även en pånyttfödelse. 
”Man har verkligen gjort sitt bästa för att kväsa viljan och kämpaglöden i det här området”, säger Amit Khatkhate, lärare med fokus på kompetensutveckling på DRW som har infört programmet tillsammans med Lydia Billings och DRW:s dekan Cecilia Alcaraz. ”Det märker man inte minst i inställningen och visionerna hos många av våra elever.” På 1800- och 1900-talet var området en tillflyktsort för många människor och idag strävar DRW efter att bli en fristad för sina elever.
Amit Khatkhate och elever från DRW College Prep.
Läraren Amit Khatkhate från DRW College Prep deltar i en fotorunda tillsammans med eleverna och 100cameras team.
”Våra elever och deras familjer har glömts bort och lämnats utanför”, fortsätter Khatkhate. ”Vi på DRW måste kämpa för att komma till rätta med effekterna av rasism på bostadsmarknaden, utbildningsområdet och arbetsmarknaden som går generationer tillbaka. Därtill har vi våra lokaler i den största av områdets nedlagda fabriker. Vi hoppas innerligt att vi når fram med vår uppmaning till eleverna att gå vidare i livet via högskola, yrkeshögskola eller andra typer av eftergymnasiala studier. Allt för att undvika att de väljer en annan väg, som skulle kunna innebära att de hamnar i klammeri med rättvisan eller faller offer för vapenvåldet.”
Trots alla motgångar ser eleverna på sin egen och områdets framtid med stolthet, hopp och optimism. 100Cameras lär dem att uttrycka sig själva och på så sätt skapa en kontrast till hur världen utanför väljer att se på deras hemort. iPhone utgör en plattform för dem att fånga och dela sina egna perspektiv.
”Det finns så mycket minnen och historia i Chicago”, säger Bionka, sistaårselev på DRW College Prep och blivande makeup-artist. Bionka deltar i 100cameras åtta kurstillfällen efter skoltid. ”Det finns så många vackra byggnader och vänliga människor. Jag har träffat många snälla människor i Chicago och just det anser jag gör en stad vacker.”
”Chicago kan inte sammanfattas med en specifik kultur”, säger J, en elev på DRW som gärna uttrycker sig via fotografering och med hjälp av sin saxofon. ”Det finns folk från alla håll och kanter som tillsammans gör den här staden till vad den är idag. Man måste uppleva Chicago för att förstå sig på Chicago. Det är bra att se vilka kulturer som finns och vilka som är på väg att dö ut, för det vet man annars inte förrän de är borta.”
J tar en bild med iPhone 11.
J, som studerar på DRW College Prep, letar efter överraskande motiv som symboliserar hans Chicago under en fotoövning på North Avenue Beach i Chicago.
”En sak som jag har lärt mig är att man inte måste ha några speciella kunskaper eller sträva efter att ta perfekta bilder varje gång”, säger J. ”Berättelsen talar för sig själv. Allt man behöver göra är att fånga den och sprida den vidare till andra.” 
”När jag kom hit såg jag på världen i svart och vitt”, förklarar DRW College Prep-eleven Promize. ”Men så här efteråt inser jag att vi alla kan känna olika och att vi alla ser på och tolkar världen på olika sätt.”
Elever från DRW College Prep med iPhone 11.
100cameras ger eleverna på DRW College Prep och andra ungdomar ett forum där de får chansen att dela sin syn på sina lokalsamhällen.
100cameras.org kan du se fler bilder tagna av eleverna på DRW College Prep.

Bilder på elever från DRW College Prep

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48