öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 12 mars 2023

Apple TV+ vinner Oscar för bästa animerade kortfilm för Pojken, mullvaden, räven och hästen

Amerikanska filmakademien prisar gripande Apple Original-film om vänskap och gemenskap
Alt-text till bilden (Läsarläge) Apple TV+-banner för Pojken, mullvaden, räven och hästen.
LOS ANGELES, KALIFORNIEN Ikväll belönades Apple Original-filmen Pojken, mullvaden, räven och hästen med en Oscar för bästa animerade kortfilm vid den 95:e upplagan av Oscarsgalan, som gick av stapeln i Los Angeles.
”Vi är så stolta över Charlie och hela det fantastiska teamet som har gjort film av Pojken, mullvaden, räven och hästen. Vi vill även rikta ett stort tack till filmakademien”, säger Zack Van Amburg, Head of Worldwide Video på Apple. ”Den här starka berättelsen har gått rakt in i hjärtat på människor runtom i världen och visat att det aldrig är för sent att sprida medkänsla, empati och ett vänligt ord, oavsett hur gammal man är eller var man bor. Stort grattis till alla medarbetare runtom i världen som har jobbat med den här filmen. Vi firar tillsammans med er ikväll.”
Pojken, mullvaden, räven och hästen handlar om magin i att finna gemenskap i oväntade situationer och vi är otroligt hedrade att priset går till den här vackra filmen”, säger Jamie Erlicht, Head of Worldwide Video på Apple. ”Den här animerade kortfilmen lyckas på ett fantastiskt sätt blåsa liv i Charlies underbara illustrationer och sprida budskapet om kraften i vår inneboende medmänsklighet. Ikväll höjer vi ett glas för hela det kreativa teamet bakom den här upplyftande pärlan till film.”
Den Oscarsbelönade filmen Pojken, mullvaden, räven och hästen är baserad på Charlie Mackesys mycket älskade bok med samma namn. Filmen har hyllats som ett ”makalöst konstverk med stort djup” (Collider) som ”omvandlar bokens utsökta illustrationer till handritad animerad film” (IndieWire) och förmedlar en gripande ”berättelse om kärlek och hopp” som bjuder in tittarna till ”en halvtimme ren och skär glädje” (The Independent). Den hyllade filmen belönades nyligen på BAFTA-galan, har vunnit fyra Annie Awards, bland annat i kategorin Best Special Production, samt fått en NAACP Image Awards-nominering i kategorin Outstanding Short Form (Animated) film.
Apple skrev historia 2022 när de vann tre Oscar för CODA, som vann i kategorin bästa film. Troy Kotsur belönades med en Oscar för bästa manliga biroll och Siân Heder för bästa manus efter förlaga. Det var första gången någonsin som en streamingtjänst vann en Oscar i kategorin bästa film. CODA var dessutom den första filmen med en övervägande del döva skådespelare i rollerna som vunnit pris i kategorin bästa film. Troy Kotsur var den första döva skådespelare som vunnit en Oscar för bästa manliga biroll och manusförfattaren och regissören Siân Heder tog hem sin första Oscar för bästa manus efter förlaga.
Hittills har Apple Originals filmer, dokumentärer och serier belönats med 345 vinster och 1 421 nomineringar. Bland dessa kan nämnas flerfaldigt Emmy-belönade komediserien Ted Lasso och Oscarvinnaren CODA.

Pojken, mullvaden, räven och hästen

Den här gripande berättelsen handlar om den oväntade vänskapen mellan en pojke, en mullvad, en räv och en häst som tillsammans letar efter pojkens hem. Här omvandlas Charlie Mackesys illustrationer till vackert handritad animerad film i fullfärg och rösterna görs av Tom Hollander i rollen som mullvaden, Idris Elba som räven, Gabriel Byrne som hästen och nykomlingen Jude Coward Nicoll som pojken.
Charlie Mackesys film är producerad av Matthew Freud, Oscarsnominerade Cara Speller (Pear Cider and Cigarettes) från NoneMore Productions och J.J. Abrams och Hannah Minghella från Bad Robot Productions. Filmen är regisserad av Peter Baynton (The Tiger Who Came to Tea) och Charlie Mackesy, och boken har ombearbetats till filmmanus i samarbete med Jon Croker (Paddington 2). Exekutiva producenter är Jony Ive och Oscarsnominerade Woody Harrelson (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Musiken till filmen är komponerad av Isobel Waller-Bridge och framförs av BBC Concert Orchestra under ledning av Geoff Alexander. Filmen presenteras i samarbete med BBC.
Pojken, mullvaden, räven och hästen kan just nu streamas på Apple TV+. 
På Apple TV+ kan du se drama- och komediserier, långfilmer, banbrytande dokumentärer och familjeunderhållning av högsta klass på en mängd olika enheter. Apple TV+ lanserades den 1 november 2019 som den första streamingtjänsten i världen att erbjuda enbart originalproduktioner. Sedan premiären har Apple TV+ presenterat fler tittarsuccéer och vunnit fler priser snabbare än någon annan ny streamingtjänst.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48