öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 03 december 2019

Apple presenterar för första gången Apple Music Awards

Billie Eilish tar hem priset som Årets internationella artist

Apple Music firar med ett internationellt livestreamat framträdande av Billie Eilish på Steve Jobs Theater den 4 december kl. 18.30 (03.30 natten till den 5 december svensk tid)

Apple Music Awards är en hyllning till 2019 års bästa och djärvaste musikartister och det enorma avtryck de har gjort över hela världen detta år. Apple Music Awards lyfter fram musikaliska prestationer inom fem olika kategorier. Vinnarna koras genom en urvalsprocess som bygger både på musikredaktörernas omdömen och på den musik som älskas mest av lyssnare över hela världen.
Vinnarna i kategorierna Årets internationella artist, Årets låtskrivare och Årets nykomling har handplockats av Apple Musics globala redaktionsteam av experter och trendsättare. Priserna delas ut till artister som brinner för sitt hantverk, som inte tvekar att trotsa konventionerna inom sin kategori och som vågar vara personliga och mänskliga på ett sätt som tilltalar lyssnarna lika mycket som deras musik gör. Kategorierna Årets album och Årets låt bygger på streamingdata och avspeglar vad Apple Music-kunderna har lyssnat mest på i år.
”Tanken med Apple Music Awards är att hylla passionen, energin och kreativiteten hos de mest älskade artisterna i världen”, säger Oliver Schusser, vice VD för Apple Music och International Content på Apple. ”Den här musikaliskt mångfasetterade gruppen av vinnare har satt igång viktiga diskussioner, gjort avtryck i kulturen och och inspirerat lyssnare över hela världen. Vi ser verkligen fram emot att dela ut priserna till dem.” 
Och vinnarna är...

Årets artist: Billie Eilish

Billie Eilish.
Billie Eilishs debutalbum ”WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?” tilldelas Apple Music Awards pris för Årets album.
Billie Eilish är inget mindre än ett globalt fenomen. Med sitt oförställda sätt som många direkt kunde relatera till gjorde hon omedelbar succé med debutalbumet ”WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?”. Albumet skrevs tillsammans med och producerades av hennes bror, låtskrivartalangen FINNEAS, och blev årets mest spelade album på Apple Music. Det som hände sedan – biljetterna till hennes kommande världsturné 2020 WHERE DO WE GO? sålde slut, hon framträdde på ”Saturday Night Live”, spelade på stora festivaler som Coachella och Glastonbury och blev en internationell stilikon – var ”stora upplevelser ... som kommer att vara milstolpar i mitt liv”, säger hon. ”Så 2019 har varit som en enda stor födelsedagspresent.”
Finneas O’Connell.
”WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?” skrevs tillsammans med Billie Eilishs bror FINNEAS, som också har producerat albumet.
Dessutom kommer Billies ”WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?” att tilldelas Apple Music-priset för Årets album som det mest streamade albumet 2019 – det har streamats över en miljard gånger på Apple Music. Billie kommer också att få priset för Årets låtskrivare, som hon delar med sin bror FINNEAS.

Breakthrough Artist of the Year: Lizzo

Lizzo.
Lizzo fick hela åtta Grammy-nomineringar, däribland Album of the Year för sin ”Cuz I Love You”.
Denna supernova inom rap och soul vänder upp och ner på reglerna för hur en popstjärna ska se ut och vara. ”Det här är vad man kallar ett genombrott, babies” säger Lizzo till Apple Music. Och det är ingen mening med att vara blygsam. Det blir inte mycket större än ”Cuz I Love You” och upp-med-hakan-singeln ”Truth Hurts”, som vågar ifrågasätta hur popstjärnor ska se ut och låta – och huruvida de ska spela flöjt och twerka samtidigt. (Det ska de såklart.) Lizzos glada, skamlösa budskap om att älska sig själv är ett perfekt soundtrack till – eller motgift mot – 2019.

Song of the Year: ”Old Town Road” av Lil Nas X

Lil Nas X.
Lil Nas X’s ”Old Town Road” var årets mest spelade singel på Apple Music.
Det var en äkta viral sensation när denna genreöverskridande, hemsnickrade hymn blev den största singeln 2019 och årets mest streamade låt på Apple Music. ”Jag föreställde mig en ensam cowboy som måste lämna allting bakom sig”, säger Lil Nas X till Apple Music. ”Men jag ville också knyta an till samtiden och den växande memekulturen – plus att jag ville att det skulle vara en bra låt som verkligen fastnar.” Och han lyckades: ”Old Town Road” skrev historia och gjorde Lil Nas X till stjärna över en natt.
Apple Music kommer att inviga Apple Music Awards med ett mycket speciellt framträdande av Billie Eilish i Steve Jobs Theater på Apple Park. Konserten kommer inte att likna någonting som tidigare gjorts av denna talang som enhälligt utsetts till Årets artist. Den exklusiva föreställningen kommer att streamas live över hela världen den 4 december kl. 18.30 lokal tid, det vill säga 03.30 natten till den 5 december svensk tid.

Ett unikt pris helt i Apples anda

Apple har designat en serie priser för att hylla det fantastiska hantverk som ligger till grund för musikskapande. Varje pris innehåller en kiselplatta från Apple som har monterats mellan en polerad glasskiva och ett specialtillverkat hölje i anodiserat aluminium. Kiselskivorna är från början 12-tumsrondeller med en helt slät yta ner på nanometernivå. Lager av koppar läggs på och genom ultraviolett litografi präglas de mönster som skapar kopplingar mellan miljarder transistorer. Processen pågår i månader innan kiselplattan skärs upp i hundratals enskilda chip, och resultatet är fascinerande. Det har en symbolisk betydelse att samma chip som driver de enheter som ger användarna tillgång till all världens musik också finns i hjärtat av Apple Music Awards.
Apple Music Award.
Varje Apple Music Award innehåller en 12-tums kiselplatta från Apple.

Om Apple Music 

Apple älskar musik. iPod och iTunes revolutionerade musiklyssnandet genom att användarna kunde ha tusentals låtar i fickan. Idag har Apple Music tagit steget fullt ut och erbjuder över 60 miljoner låtar, tusentals spellistor och dagliga urval från världens främsta musikexperter, däribland Beats 1 Radio, som streamas live över hela världen. Sedan 2015 har Apple Music fått tiotals miljoner abonnenter i 115 länder. Apple Music streamas enkelt och smidigt till iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV, Mac, HomePod och CarPlay, vilket gör den till den mest kompletta musikupplevelsen.

Bilder från Apple Music Awards

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48