öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 07 mars 2023

Hej solstråle! Apple presenterar nya iPhone 14 och iPhone 14 Plus

Nu går det att välja en snygg gul färg när du köper modellerna med fenomenal batteritid, ett kraftfullt dubbelkamerasystem för proffsiga bilder och videor samt banbrytande säkerhetsfunktioner som Nödanrop SOS via satellit och kraschdetektering
iPhone 14 och iPhone 14 Plus visas i den nya gula färgen.
Nu finns iPhone 14- och iPhone 14 Plus-modellerna i en snygg gul färg.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag en ny gul version av iPhone 14 och iPhone 14 Plus, så i vår finns det ännu fler färger att välja på. iPhone 14 och iPhone 14 Plus har en snygg design och är byggda för att hålla med en tålig framsida i Ceramic Shield och en uppdaterad invändig utformning som ger mer varaktig prestanda och gör de enklare att reparera samt ger otroligt lång batteritid – iPhone 14 Plus har faktiskt den längsta batteritiden någonsin på en iPhone.1 Båda modellerna har ett dubbelkamerasystem som ger enastående bilder och videor, det kraftfulla A15 Bionic-chippet och innovativa säkerhetsfunktioner som Nödanrop SOS via satellit och kraschdetektering. Nya gula iPhone 14 och iPhone 14 Plus går att förbeställa från och med fredagen den 10 mars och finns att köpa från och med tisdagen den 14 mars.
”Användarna gillar sin iPhone och förlitar sig på den i allt de gör varje dag, och nu har vi lagt till en härlig ny gul färg för iPhone 14 och iPhone 14 Plus”, säger Bob Borchers, Vice President för Worldwide Product Marketing på Apple. ”iPhone 14 har otroligt lång batteritid, en lätt design, kamera- och videofunktioner på proffsnivå, banbrytande säkerhetsfunktioner som Nödanrop SOS via satellit och allt som iOS 16 har att erbjuda, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för alla som vill köpa en ny iPhone.”

Snygg och tålig design med fenomenal batteritid

iPhone 14 med 6,1-tumsskärm och iPhone 14 Plus med 6,7-tumsskärm2 har en tålig design i flygindustriklassat aluminium som står emot både vatten och damm3. Framsidan är i Ceramic Shield, som tål mer än något annat smartphoneglas och skyddar dem mot vanligt spill och andra olyckshändelser. Tack vare den uppdaterade invändiga designen varar prestandan ännu längre, vilket är perfekt för massiva arbetsflöden och tunga spel. De har också blivit enklare och mer prisvärda att reparera. Båda modellerna har en läcker Super Retina XDR-skärm med OLED-teknik och maximal HDR-ljusstyrka på 1200 cd/m² och stöd för Dolby Vision. Den lite större skärmen på iPhone 14 Plus är perfekt när man vill titta på innehåll eller spela spel. Den har dessutom den bästa batteritiden någonsin på en iPhone.
iPhone 14-modellerna visas i alla tillgängliga färger.
iPhone 14 och iPhone 14 Plus finns i sex fantastiska färger: midnatt, stjärnglans, (PRODUCT)RED, blått, lila och den helt nya gula färgen.

Fånga varje ögonblick med det kraftfulla dubbelkamerasystemet

Med en iPhone 14 eller iPhone 14 Plus i fickan har man ett avancerat dubbelkamerasystem nära till hands. Systemet har både en imponerande, ny och proffsig huvudkamera med en större sensor för otrolig fotografering och filmning och en ultravidvinkelkamera som ger ett unikt perspektiv. På både iPhone 14 och iPhone 14 Plus finns den nya TrueDepth-skärmkameran som automatiskt fokuserar på flera motiv på olika avstånd. På så sätt får man skarpare närbilder och fina gruppselfies. De har också en större bländare så du får klarare färger och större detaljrikedom i miljöer med svagt ljus. 
Dubbelkamerasystemet på baksidan av en gul iPhone visas.
Med en proffsig huvudkamera på 12 MP, en ultravidvinkelkamera och en ny TrueDepth-skärmkamera har användare ett avancerat kamerasystem direkt i fickan.
iPhone 14-modellerna har Photonic Engine, som gör att alla kameror tar bättre bilder i svagt till medelstarkt ljus jämfört med föregående generation – upp till 2 gånger med TrueDepth- och ultravidvinkelkamerorna och 2,5 gånger med den nya huvudkameran. Photonic Engine bevarar subtila strukturer, ger bättre färger och behåller mer information i bilden tack vare en djup integrering mellan hårdvara och mjukvara.
Alla iPhone 14-modeller har videofunktioner som actionläge och cinematiskt läge som gör det enkelt för användare att vara kreativa. Med actionläget kan man spela in jämna videor som kompenserar för skakningar och rörelser, även när man filmar fartfyllda händelser. I cinematiskt läge kan man spela in med 24 eller 30 bilder/s i 4K. Det ger ett vackert skärpedjup där fokus på ett enkelt, intuitivt sätt automatiskt ändras så att man kan fånga filmiska ögonblick.
Actionläget ger otroligt jämna videor som kompenserar för skakningar, rörelser och vibrationer även när man filmar fartfyllda händelser.

Revolutionerande säkerhetsfunktioner som ger lugn och ro

På iPhone 14 och iPhone 14 Plus finns säkerhetsfunktioner som underlättar för användaren att skaffa hjälp när det behövs som mest. Med Nödanrop SOS via satellit kan användare kontakta larmcentralen när det saknas täckning både via mobilnätet och wifi, tack vare en kombination av specialutformade komponenter och djupt integrerad mjukvara. Användare kan också se till att vänner och familj vet var de är när det inte finns täckning genom att öppna appen Hitta och dela sin plats via satellit. Den här tjänsten har redan hjälpt användare i nödsituationer i Frankrike, Irland, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA, och senare den här månaden kommer den också bli tillgänglig för användare i Belgien, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal och Österrike.4
Kraschdetektering på iPhone 14-modellerna kan känna av om en användare har varit med om en allvarlig bilolycka och automatiskt ringa 112 om användaren är medvetslös eller inte kan nå sin iPhone. Den här nyskapande funktionen använder sig av såväl Apple-designade rörelsealgoritmer som har matats med över en miljon timmars körning i verklig trafik och data från trafikolyckor som rörelsemönster från den nya accelerometern och det nya gyroskopet, gps:en, barometern och mikrofonen5 på iPhone. När användaren har parat ihop sin iPhone med en Apple Watch utnyttjar kraschdetekteringen de unika styrkorna hos de två enheterna för att snabbt skaffa hjälp.6
Kraschdetektering visas på iPhone.
Kraschdetekteringen drar nytta av särskilda komponenter och Apple-designade algoritmer för att känna av allvarliga kollisioner och automatiskt ringa ett nödsamtal när användaren är medvetslös eller inte når sin iPhone.

A15 Bionic med 5-kärnig grafik

A15 Bionic ger kraftfull proffsprestanda på iPhone 14 och iPhone 14 Plus. Den 5-kärniga grafikprocessorn gör det möjligt att köra krävande uppgifter snabbare och ger ännu smidigare grafik i videoappar och avancerade spel. A15 Bionic driver även kamerafunktioner som Photonic Engine, actionläget och det cinematiska läget, utöver enastående batteritid och viktiga integritets- och säkerhetsfunktioner som datakryptering med hjälp av Secure Enclave. Den nya 6-kärniga processorn med två prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor klarar krävande uppgifter snabbt och smidigt. Den 16-kärniga Neural Engine kan utföra 15,8 biljoner beräkningar per sekund. Det möjliggör ännu snabbare maskininlärningsberäkningar för funktioner i iOS 16 och appar från andra utvecklare.
A15 Bionic med 5-kärnig grafikprocessor ger smidigare grafik, erbjuder otrolig kapacitet för beräkningsfotografering, bidrar till suverän batteritid och har inbyggda integritetsfunktioner.

iOS 16

iOS 16 innehåller den största uppdateringen av låsskärmen någonsin. Den har fått visning i flera lager som på ett effektfullt sätt placerar motiven i bilderna framför tidsangivelsen, widgetar där användaren får information med ett snabbt ögonkast och ett nytt galleri med bakgrunder. Fokus har blivit ännu bättre. Det fungerar nu med låsskärmen och man kan skapa Fokus-filter inne i appar. Liveaktiviteter är en funktion som hjälper användare att hålla sig à jour med saker som händer i realtid, som matcher och taxiresor, direkt från låsskärmen. I Meddelanden kan man nu ändra ett meddelande, ångra ett skickat meddelande och markera konversationer som olästa.7 Det har blivit ännu tryggare att surfa i Safari tack vare nycklar, den senaste generationen inloggningsuppgifter som är skyddade mot nätfiske och läckor. Med Livetext kan man interagera med text i videor, snabbt omvandla valuta och översätta text. Användare kan också lyfta ut huvudmotivet på en bild genom att trycka och hålla ner det och sedan klistra in det i Meddelanden eller andra appar. I det delade iCloud-bildbiblioteket finns det ett nytt och smidigt sätt att dela bilder med upp till sex andra i familjen. Med Apple Music Sing kan användare sjunga med i sina favoritlåtar med justerbara röstspår och låttexter i realtid.8

iPhone och miljön

iPhone 14 och iPhone 14 Plus är utformade för minimal miljöpåverkan. Bland annat tillverkas enheternas antennstreck av plast från returflaskor som omvandlats till ett starkare material med bättre egenskaper. iPhone 14-modellerna har också gjorts om helt invändigt så att de är enklare att reparera. Det är dessutom hundra procent återvunna sällsynta jordarts­metaller i alla magneter, även i MagSafe-magneterna, och 100 procent återvunnen volfram i Taptic Engine. Båda modellerna har dessutom hundra procent återvunnet tenn i flera mönsterkort och hundra procent återvunnet guld i pläteringen på flera mönsterkort samt i alla kamerakablar. I den fiberbaserade förpackningen används inte någon utvändig plast, vilket gör att Apple närmar sig målet med helt plastfria förpackningar senast år 2025.
Apple är redan idag koldioxidneutralt inom den egna verksamheten och har som mål att göra hela leveranskedjan och alla produktlivscykler koldioxidneutrala till år 2030. Det innebär att klimatpåverkan från varje såld Apple-enhet ska vara netto-noll – från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.
Priser och tillgänglighet
  • iPhone 14 och iPhone 14 Plus finns för närvarande i midnatt, stjärnglans, PRODUCT(RED)9, blått och lila och kommer snart i gult med lagringsalternativ på 128 GB, 256 GB och 512 GB. Pris från 11 996 SEK respektive 13 497 SEK.
  • Kunder i Australien, Kanada, Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Japan, Sydkorea, Storbritannien, USA och fler än 60 andra länder och regioner kommer att kunna förbeställa iPhone 14 och iPhone 14 Plus i gult från och med fredagen den 10 mars kl. 14.00, och köpa modellerna från och med tisdagen den 14 mars.
  • Funktionerna Nödanrop SOS via satellit och Hitta via satellit är för tillfället tillgängliga i FrankrikeIrlandKanadaStorbritannienTyskland och USA. De lanseras i BelgienItalienLuxemburgNederländernaPortugal och Österrikesenare den här månaden. Tjänsten ingår gratis i två år i samband med att en ny iPhone 14 eller iPhone 14 Plus aktiveras.10
  • Kunder som köper iPhone 14 eller iPhone 14 Plus får Apple Arcade gratis i tre månader när de tecknar ett nytt abonnemang.
  • Silikonskal till iPhone 14 och iPhone 14 Plus kommer att finnas i fyra nya färger: kanariegul, oliv, himmel och iris.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Batteritiden varierar beroende på mobilnät, plats, signalstyrka, funktionsinställningar, användning och många andra faktorer. De faktiska resultaten varierar. Batteriet har ett begränsat antal laddningscykler och kan så småningom behöva bytas ut. Batteritiden och antalet uppladdningar varierar beroende på användning och inställningar. Batteritesterna utförs med specifika iPhone-enheter. Mer information finns på apple.com/se/batteries och apple.com/se/iphone/compare.
  2. Skärmen har rundade hörn som följer den elegant välvda designen och är placerade inom ett rektangulärt format. Uppmätt som diagonalen i en rektangel är skärmen 6,06 tum (iPhone 14) respektive 6,68 tum (iPhone 14 Plus). Den faktiska visningsytan är något mindre.
  3. iPhone 14 och iPhone 14 Plus tål vatten, stänk och damm. De har testats i laboratorium och uppfyller kraven för klass IP68 i enlighet med IEC-standard 60529 (maxdjup 6 meter i upp till 30 minuter). Graden av tålighet mot vatten, stänk och damm är inte permanent och skyddet kan minska vid normalt slitage. Försök inte att ladda en blöt iPhone. I användarhandboken kan du läsa om hur du bäst rengör och torkar din enhet. Vätskeskador täcks inte av garantin.
  4. Nödanrop SOS via satellit är utvecklat för användning på öppna ytor och under bar himmel. Användningen kan påverkas negativt av träd och intilliggande byggnader. iPhone fortsätter att fungera under normala temperaturförhållanden.
  5. Mikrofonen aktiveras endast under körning och kan aktiveras av Bluetooth, CarPlay eller en viss hastighet. Alla data hanteras på enheten och raderas efter att en olycka har registrerats såvida inte användaren har valt att dela sina data för att bidra till att förbättra kraschdetektering. Det är endast ljudnivån som delas med Apple, inte själva råljudfilen.
  6. Kraschdetekteringen är utformad för olyckor med passagerarfordon med fyra hjul som uppfyller vissa profiler för massa, g-kraft och hastighet som är typiska för mycket allvarliga trafikolyckor. Funktionen är framtagen för att upptäcka mycket allvarliga och kraftfulla frontalkrockar, påkörning bakifrån, ihopkörningar, sidokollisioner och olyckor där bilen voltar. Kraschdetektering finns i hela världen på iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Series 8, Apple Watch SE och Apple Watch Ultra.
  7. Användaren kan ändra ett meddelande i upp till 15 minuter efter att det har skickats och återkalla ett meddelande i upp till två minuter efter att det har skickats. Användaren kan göra upp till fem ändringar i ett meddelande, och mottagaren kan se en lista med de ändringar som har gjorts.
  8. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller områden. Mer information om iOS 16 finns på apple.com/se/ios/ios-16/features.
  9. En del av intäkterna från varje såld (PRODUCT)RED går till Globala fondens arbete med att bekämpa aids och minska coronapandemins påverkan tillsammans med (RED). Mer information hittar du på apple.com/product-red
  10. Användare som har köpt en iPhone 14-modell innan Nödanrop SOS via satellit blev tillgängligt får tjänsten gratis i två år från och med det datum då tjänsten blir tillgänglig.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48