öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 03 mars 2023

Apple lanserar en helt ny karta över Finland, Norge och Sverige

I Kartor visas nu fler och mer detaljerade vägar och landmärken i 3D. Navigeringen har blivit bättre och det har kommit nya suveräna funktioner som Se dig omkring och vägledning på naturligt språk
Nya funktioner i Kartor för Finland, Norge och Sverige visas på iPhone 14 Pro.
Användare i Finland, Norge och Sverige får en helt ny version av Kartor där det är enklare och smidigare att planera resor.
Från och med idag kan användare i Finland, Norge och Sverige prova nya Kartor. Det har blivit både enklare och smidigare att planera resor tack vare snabbare och mer exakt navigering, bättre översikt av vägar, byggnader, parker, flygplatser och shoppingcenter och landmärken som Olofsborg i Finland, Akershus fästning i Norge och Palmhuset i Sverige i 3D.
”Kartor är det bästa sättet att utforska och navigera världen samtidigt som din integritet skyddas. Vi är glada att kunna erbjuda ännu fler användare den här upplevelsen med de nya funktionerna som vi lanserar idag”, säger Eddy Cue, Senior Vice President of Services på Apple. ”Kartor har gjorts om från grunden med bättre navigering, större detaljrikedom och mer exakt information om platser. Den innehåller också suveräna funktioner som bara Apple kan erbjuda, bland annat Se dig omkring och vägledning på naturligt språk. Nu är det enklare än någonsin att hitta spännande platser och ta sig dit man vill.”
Kartor gör det enklare för miljontals människor i fler än 200 länder och områden att navigera och utforska världen. Integritet är en viktig del av Kartor-upplevelsen som erbjuder anpassade funktioner med hjälp av inbyggd intelligens. Det gäller var kunderna än är – hemma, på kontoret eller på språng och vare sig de använder en iPhone, iPad, Mac, Apple Watch eller i bilen med CarPlay. Kartor är djupt integrerad med de flesta populära appar som kunderna använder varje dag, bland annat Bilder, Meddelanden, Kalender och Väder. Kartor lägger också grunden till tusentals appar och tjänster från andra utvecklare eftersom den har MapKit och MapKit JS.

Ett nytt sätt att navigera

Det är inte bara den nya kartan som gör det enklare för användare att navigera och utforska världen, utan det finns också många funktioner. Med vägledning på naturligt språk av Siri låter färdbeskrivningarna naturligare, som ”Sväng vänster vid nästa trafikljus”, och det är därför ännu enklare att följa med. Filguide hjälper förare att undvika felsvängar och navigationsmissar genom att guida dem till rätt körfält innan de ska svänga av eller köra på en påfart. Hastighetskameror meddelar användare när de närmar sig hastighetskameror och hastighetskontroller på vägen, och man kan nu se på kartan var de finns. I iOS 16 introducerades körrutter med flera stopp i Kartor. Det innebär att användaren kan planera upp till 15 stopp i förväg och automatiskt synka rutter från sin Mac till sin iPhone när det är dags att ge sig iväg.
Nu kan man också med ett enda tryck ge familj, vänner och kollegor en beräknad ankomsttid. Det går också att be Siri att dela den beräknade ankomsttiden. Mottagarna kan hänga med och se var personen är. Kartor håller dem uppdaterade och ger en ny beräknad ankomsttid om något inträffar som innebär förseningar. Användare kan enkelt och säkert rapportera olyckor, faror eller hastighetskontroller på vägen genom att säga till Siri att det har hänt en olycka längre fram eller att det ligger något på vägen. Man kan även rapportera när olyckor som visas på kartan har ordnats, helt utan att tappa fokus på vägen.
Med Kartor kan också personer med vissa elbilar planera sina resor och lägga in lämpliga laddningsstopp. Den analyserar nämligen höjdskillnader och andra faktorer längs rutten.
Det har blivit enklare för personer som reser med kollektivtrafik i Finland, Norge och Sverige att hitta närmaste hållplats eller station, och de kan nåla fast sina favoritlinjer. Med iOS 16 introducerades kollektivtrafiksuppdateringar som gör det enkelt för användare att se hur mycket resan kommer att kosta, lägga till kollektivtrafikkort i Plånbok, visa låga saldon och fylla på korten med pengar – utan att behöva gå ur Kartor.
Uppdaterad navigering i den nya versionen av Kartor på iPhone 14 Pro.
Kartor innehåller många funktioner som gör det enklare för användare att ta sig runt i världen. Det finns bland annat vägledning på naturligt språk av Siri, filguide och möjlighet att se var hastighetskameror och hastighetskontroller finns längs vägen.

Se dig omkring

I Kartor finns funktionen Se dig omkring som ger interaktiva, högupplösta bilder i 3D på gatuplan och smidiga övergångar. Nu kan alla som använder Kartor runtom i världen titta närmare på saker i Finland, Norge och Sverige tack vare Se dig omkring.

Tydliga instruktioner när du går

Man kan få tydliga och stegvisa instruktioner i förstärkt verklighet om hur man ska gå bara genom att ta upp sin iPhone och läsa av byggnader i närheten. Kartor genererar en väldigt exakt position och kan på så sätt ge detaljerade instruktioner som visas på kartan med bilder från den verkliga världen.
Kartor innehåller många praktiska funktioner utöver de nya uppdateringarna:
  • Med funktionen för tredimensionella städer visas en otrolig mängd detaljer för bostadsområden, shoppingdistrikt, småbåtshamnar, byggnader och annat. Nu kan användare se höjdskillnader i städer, nya vägmärken och specialutformade landmärken i städer som London i Storbritannien, Los Angeles, Miami, Philadelphia, San Diego, San Francisco och Washington D.C. i USA, Sydney och Melbourne i Australien och Vancouver och Montreal i Kanada.
  • Favoriter gör det möjligt att navigera till platser man ofta besöker med ett enda tryck. Oavsett om man vill hem eller till jobbet, gymmet eller skolan kan man bara trycka och komma iväg när en plats visas som favorit på startskärmen.
  • Med Flyover går det att visa verklighetstrogna, uppslukande 3D-vyer av utvalda storstadsområden. Användare kan uppleva en stad ovanifrån genom att flytta enheten i luften eller utforska staden i hög upplösning genom att zooma, panorera, luta och rotera runt i staden och bland landmärkena.
  • Tack vare Inomhuskartor för flygplatser och shoppingcentrum är det möjligt att bara öppna appen Kartor och se vilken våning man är på, var toaletterna finns och till och med vilka butiker och restauranger som har öppet.
Bilder från nya och gamla versionen av Kartor över Oslo i Norge på en iPhone 14 Pro. Bilden från den uppdaterade versionen är mer detaljrik.
Kartor erbjuder nu större detaljrikedom och bättre översikt av vägar, byggnader, parker, flygplatser och shoppingcenter, som exemplet från Oslo i Norge visar här.

Kartor och integritet

På Apple gör vi allt vi kan för att skydda personlig information och har därför byggt in integritetsskydd i Kartor. Man behöver inte logga in i Kartor. Personliga funktioner, som förslag på när man ska åka iväg för att hinna till nästa möte, anpassas med inbyggd intelligens. Data som samlas in när man använder Kartor, till exempel sökord, rutter och trafikinformation, knyts till slumpmässiga identifierare som återställs regelbundet. Det här förhindrar att sök- och platsdata som lagras på servern kan kopplas till en identifierbar användare. Kartor går till och med ännu längre för att dölja användares platser på Apples servrar när de söker efter platser. Det görs med en metod som kallas fuzzning. Kartor omvandlar den exakta platsen där sökningen gjordes till en mindre precis plats inom 24 timmar.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48