Apples Iphone har sedan originalet lanserades för 16 år sedan kommit att bli en grundpelare. Redan då erbjöds en användarupplevelse snarlik dagens telefoner och det är svårt att inte minnas när Steve Jobs visar en jublande publik hur man scrollar med ett finger och nyper för att zooma. Då kostade Apples första modell 499 och 599 USD för 4 respektive 8 GB lagring. Nu säljs den uråldriga telefonen på auktion för en många gånger högre summa.

Ett oöppnat exemplar av den ursprungliga Iphone har auktionerats ut av LCG Auctions för 63 356 USD, motsvarande över 650 000 kronor. Även med inflation inräknat är auktionens enorma slutpris hela 73 gånger större än telefonens originalpris år 2007. Telefonen har aldrig öppnats, och förpackningen är fortfarande täckt i skyddsplast.

Iphone 1.jpg

Bildkälla: LCG Auctions

Den inplastade guldklimpen var ursprungligen en gåva, men på grund av operatörslåsning blev den liggandes dömd att samla damm. Det eftersom ägaren riskerade förlora sitt telefonnummer vid byte och ville undvika att betala uppsägningsavgift.

Med tiden förvandlades den åldrande telefonen istället till ett samlarobjekt, vars värde steg i takt med årens gång. Vart eller till vem den dyrköpta telefonen är på väg nu framgår inte, men den nya ägaren lär vara en rejäl Iphone-fantast.

Har du några samlarobjekt liggandes?