öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 07 februari 2023

Apple uppmärksammar Safer Internet Day genom att lyfta fram funktioner och verktyg för att skydda barn online

Ett barn håller en iPad.
Apple bjuder in familjer, lärare och barnsäkerhetsförespråkare att lära sig mer om de användbara verktyg och resurser som Apple har utformat för att skydda barn online.
Med anledning av Safer Internet Day den 7 februari sprider Apple information om användbara verktyg och resurser som hjälper familjer att skydda barn online. Apple är sedan länge ledande inom integritet och säkerhet och fortsätter att hitta innovativa lösningar, skapa och lyfta fram familjevänliga verktyg som stärker barns säkerhet och integritet. Dessutom erbjuder man föräldrakontroller som hjälper familjer att förstå, hålla koll på och sätta gränser för barnens skärmtid.
”Vi på Apple har som mål att erbjuda teknik som inte bara förbättrar och berikar människors liv utan som samtidigt hjälper dem att skydda sig online”, säger Erik Neuenschwander, Director of User Privacy på Apple. ”Vi är stolta över att vara en officiell sponsor för Safer Internet Day i Europa, och vi kommer att fortsätta att arbeta med att hitta nya möjligheter för kunderna att skydda sina familjer online.”
De resurser Apple informerar om i samband med Safer Internet Day är bland annat gratis utbildningspass – online och i Apple Store-butiker – som hjälper föräldrar, vårdnadshavare, lärare och barnsäkerhetsförespråkare att utnyttja de familjevänliga säkerhetsverktygen i Apples enheter maximalt. I App Store lyfter Apple fram appar som skapar ännu fler möjligheter att främja barnsäkerhet, integritet och föräldrakontroller.
På Apples webbplats finns en särskild sida för familjer med en mängd olika verktyg som hjälper föräldrar att bättre styra hur barnen använder Apple-enheter:
  • I iOS 16 är det smidigare att ställa in barnkonton som en del av Familjedelning – vilket hjälper föräldrar och vårdnadshavare att ställa in föräldrakontroller från första början. Den nya familjechecklistan innehåller praktiska tips med bland annat påminnelser om att uppdatera barnens inställningar när de blir äldre.
  • Med Skärmtid kan familjer få veckovisa rapporter om barnens aktiviteter och sätta gränser för hur mycket tid de tillbringar på sina enheter eller i vissa appar. Med Skärmfri tid kan familjer blockera appar och notiser under vissa tider på dygnet och med Kommunikationsgränser kan de välja vem barnen kan kommunicera med.
  • Under Innehåll och integritet i Skärmtid kan föräldrakontroller blockera eller begränsa specifika appar och funktioner på barnets enhet och på så vis begränsa inställningarna för vuxet innehåll, köp, nedladdningar och integritet.
  • I App Store kan föräldrar begränsa nedladdningar till appar som är lämpliga för en viss ålder och använda Be att få köpa för att godkänna eller avböja köp och nedladdningar. Och i kategorin För barn har Apple strikta krav på att apparna skyddar barnens uppgifter och inte visar annonser som är olämpliga för deras ålder.
  • Föräldrar kan också aktivera Kommunikationssäkerhet för appen Meddelanden som visar varningar och resurser på barnets enhet om barnet tar emot eller försöker skicka nakenbilder. Meddelanden upptäcker bilden och gör den oskarp med hjälp av enhetsbaserad maskininlärning, och visar åldersanpassad vägledning. Apple arbetar med lokala experter för att göra funktionen tillgänglig i fler delar av världen.
För att hjälpa föräldrar att få ut så mycket som möjligt av dessa funktioner och mycket annat erbjuder Apple det kostnadsfria passet Dina barn och deras enheter. Det här Today at Apple-passet, som finns tillgängligt online och i över 500 butiker runt om i världen, erbjuder Apple-användare den kunskap de behöver för att skydda sina barn online. Det en timme långa passet handlar om hur man hanterar innehåll och skyddar integriteten med de senaste funktionerna i iPhone och iPad, bland annat Familjedelning, Skärmtid, Appbegränsningar och mycket annat. Du kan anmäla dig till ett pass på apple.co/safer-internet-se.
Eftersom lärare spelar en viktig roll i det här arbetet erbjuder Apple även en skräddarsydd kurs för medlemmar i Apple Education Community – en professionell onlinegemenskap för fortbildning för lärare som använder Apple-teknik. Kursen ger värdefulla insikter i hur lärare kan skydda och utbilda barn i internetsäkerhet.
För att dela verktyg och öka kunskapen om onlinesäkerhet för barn samarbetar Apple även med EU-kommissionen för att nå ut till människor via nätverket av Safer Internet-center runt om i Europa. Dessutom samarbetar Apple med ett antal ideella partner för att hjälpa till att skydda familjer och barn. Några exempel är Internet Sans Crainte i Frankrike, klicksafe i Tyskland, Webwise i Irland och Childnet i Storbritannien.
”Vi ser varje dag i vårt arbete behovet av att skapa ett klimat som präglas av tillit kring ungdomars digitala liv”, säger Axelle Desaint, chef för Internet Sans Craintes. ”Safer Internet Day är en möjlighet för oss att ge unga människor en röst och det är upp till oss att lyssna på dem och visa dem att de kan räkna med att de vuxna omkring dem ser till att de är skyddade på internet. För oss innebär stödet från en så stor aktör som Apple ett stort steg framåt i den riktningen.”
”Safer Internet Day är det bästa tillfället på året för att främja säker och ansvarfull användning av teknik” säger Will Gardner, chef för UK Safer Internet Centre. ”Safer Internet Days framgång bygger på det enorma samarbetet som äger rum – med tusentals organisationer som engagerar sig för att lyfta fram viktiga budskap och tillhandahålla information och resurser. Stödet från företag som Apple är viktigt för oss eftersom resurser som Apples webbsida för familjer hjälper till att sprida information och verktyg som stöder onlinesäkerheten för barn och ungdomar.”
Du kan läsa mer om Apples funktioner som hjälper familjer och skyddar barn online på apple.com/se/families.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48