öppnas i ett nytt fönster
2022 var ett banbrytande år inom underhållning. Någon gång under förra året har du antagligen upptäckt en ny app, en ny låt, en ny tv-serie, en film eller ett spel. En upplevelse som fick dig att skratta, lärde dig något nytt eller fick dig att se världen på ett nytt sätt – något som du vill dela med andra.
Det finns otroligt mycket suverän underhållning vi kan ta del av, tack vare kreativa människor världen över och allt jobb de lägger ner. Aldrig förr har vi haft omedelbar tillgång till fler cinematiska originalserier, mer engagerande filmer, mer global musik, fler kreativa appar, viktigare journalistik och mer uppslukande spel och sport – på alla dina enheter, var du än är.
Vi på Apple har förmånen att kunna samarbeta med kreatörer på alla områden och samtidigt utveckla produkter och tjänster som lämnar ännu mer plats för kreativitet. Vårt mål har alltid varit att berika liv och göra världen lite bättre, och vi vet att det krävs mer än bara teknisk kompetens för att lyckas med det. Det krävs att vi sätter våra värden främst i allt vi gör. 
Vi startade Apple TV+ för några år sedan för att kunna dela berättelser som avspeglar den breda mänskligheten. Sedan dess har CODA vunnit en Oscar för bästa film och Ted Lasso har vunnit Emmy-statyetter för bästa komedi två år i rad. Och även på många andra sätt har vi fått uppskattning för den här sortens berättande och sett vilket sug det finns efter mer.
Och tro mig: Det kommer mycket mer. Ögonblick att se fram emot, njuta av och fundera över. Ögonblick som får oss att jubla av glädje, bita på naglarna av spänning eller vilja dansa vilt. Ögonblick som kan skapa minnen för evigt och föra oss närmare varandra.
Förra veckan var det på dagen 34 år sedan jag började på Apple. Och jag har aldrig varit mer förväntansfull inför det som kommer. Det här nya året blir vårt mest spännande inom Apple-tjänster och vi ser fram emot att dela det med er alla.
– Eddy Cue, Senior Vice President of Services på Apple
TKTK
Under året har fler kunder än någonsin besökt App Store för att upptäcka och ladda ner världens mest kreativa och banbrytande appar och spel i en säker och trygg miljö. App Store är drivkraften i en robust global ekonomi – ett ställe där utvecklare av alla storlekar, från kreativa ungdomar till stora internationella team, kan få kontakt med fler än 650 miljoner besökare i 175 länder och regioner varje vecka. Efter ännu ett år med rekordintäkter har utvecklarna som säljer digitala varor och tjänster på App Store nu tjänat mer än 320 miljarder dollar sedan plattformen lanserades 2008. Ett rejält belopp, men ändå bara en bråkdel av all den handel som äger rum i apparnas ekosystem. Nya appar och spel har skapat nya kontaktvägar under året. Den nyskapande sociala appen BeReal gjorde premiär och blev populär över hela världen för sin förmåga att fördjupa genuina band mellan familjemedlemmar och vänner. Apex Legends släppte sitt fartfyllda, populära battle royale-spel för iPhone. Och spelet Dot’s Home, som belyser strukturella orättvisor genom tankfullt samspel och använder kodningens kraft för att påverka vår kultur, belönades med App Store Awards 2022. Abonnemang på App Store utgör en stor andel av de fler än 900 miljoner betalda abonnemangen för Apple-tjänster. Detta avspeglar hur användare utnyttjar appar till allt från produktivitet till underhållning och social kontakt. Listorna över årets mest nerladdade appar och spel finns på App Store.
Fliken Idag i App Store-appen på iPhone 14 Pro.
App Store har fler än 650 miljoner besökare varje vecka från 175 länder och regioner, och de får tillgång till oslagbara appar och spel från utvecklare av alla storlekar och typer.
Apple Arcade fortsätter vara en enastående abonnemangstjänst för spel med prisbelönta och välrenommerade titlar, både nya spel och populära favoriter på App Store. Prenumeranter har obegränsad tillgång till en samling spel som är under ständig utveckling. Den omfattar fler än 200 spel och nytt, roligt material tilkommer varje vecka. Dessutom ingår unika förmåner som spelarna älskar. Man slipper annonser och köp i apparna och får fullt stöd för Apples höga integritetsstandarder. Under 2022 utökades Apple Arcade med fler än 50 nya spännande spel, bland andra Warped Kart Racers, Jetpack Joyride 2, Gibbon: Beyond the Trees, Wylde Flowers och Cooking Mama: Cuisine! Dessutom släpptes över 300 uppdateringar och expansioner av tidigare succéer inom tjänsten, till exempel Sneaky Sasquatch, The Oregon Trail, Mini Motorways, LEGO Brawls och Angry Birds Reloaded.
Populära Apple Arcade-spel visas på Apple-enheter.
Spela fler än 200 suveräna spel på Apple Arcade utan avbrott, annonser eller köp i apparna.
2022 var ett stort år för Apple Music, som nu har fler än 100 miljoner låtar från nästan hela eran med inspelad musik. Det är ”tusen låtar i fickan” gånger 100 000. Apple Music har också höjt ribban för musikstreaming med rumsligt ljud, som ger lyssnarna en djupare och mer omslutande upplevelse än någonsin. Sedan rumsligt ljud lanserades har antalet lyssnare per månad mer än tredubblats. Fler än 80 procent av abonnenterna i hela världen njuter av upplevelsen, och uppspelningar i rumsligt ljud per månad har ökat med över 1 000 procent. Apple Music inledde under året ett samarbete med Mercedes-Benz för att möjliggöra rumsligt ljud i bilar för första gången. Apple Music Live bjuder fansen på exklusiva liveframträdanden med några av de största globala musikstjärnorna som Harry Styles, Lil Durk, Mary J. Blige, Billie Eilish, Luke Combs, Wizkid och Alicia Keys. Efter varje sändning kan man lyssna på showen när man vill i omslutande rumsligt ljud. Bara förra månaden kom Apple Music Sing som ger abonnenterna chansen att sjunga med i sina favoritlåtar. Med justerbara röstspår och den oslagbara Apple Music-upplevelsen av låttexter i realtid kan man enkelt sjunga duetter, bakgrundskör eller huvudstämma i en ständigt växande katalog av de sångvänligaste låtarna i världen.
Apple Music Sing-upplevelsen visas på iPhone 14 Pro.
Apple Music Sing har justerbara röstspår och visar låttexter i realtid så att användarna får ännu större kontroll och bättre tajming när de sjunger med i sina favoritlåtar.
2022 var också ett speciellt år för Shazam. Tjänsten har utnyttjats sammanlagt 70 miljarder gånger sedan den kom för 20 år sedan. Förra året lanserade Shazam 17 nya nationella topplistor och 58 nya stadstopplistor. Därmed utökades den redan överlägsna globala täckningen till fler delar av världen, användarna upptäckte fler än 40 miljoner olika låtar och över en miljon artister fick sin allra första Shazam. Mångfalden bland låtarna på Shazams Global Top 200-lista var större än någonsin förra året, då en ny generation fans hittade allt fler äldre låtar som de gillade. Den äldsta låten som nådde topplatsen var Running Up That Hill med Kate Bush (1985). Shazam fick också flera nya funktioner, till exempel helt ny bibliotekssynkning med iCloud, bättre integrering av Siri och möjlighet att hitta uppgifter om konserter, så att användare kan kolla upp kommande liveframträdanden och artisterna får mer exponering. Förra veckan släppte Shazam 2023 Predictions, en spellista med 50 låtar från artister som spås få ett genombrott under året. Shazams Predictions har lyft fram talanger från jordens alla hörn tidigare än någon annan tjänst. Ett av Shazam Predictions fem topptips för 2022 var exempelvis Arya Starr, som sedan tog sig in på Shazams globala topp-10-lista under hösten.
Under 2022 fick några av årets mest hyllade serier premiär på Apple TV+, till exempel The Afterparty, Bad Sisters, Black Bird, Echo 3, For All Mankind, Loot, The Last Days of Ptolemy Grey, Pachinko, Slow Horses, Trying och Severance som fick 14 Emmy-nomineringar. Det globala fenomenet Ted Lasso fortsatte sitt segertåg som komedin med flest Emmy-statyetter för andra året i rad och vann Outstanding Comedy Series för sin andra säsong. Pachinko och Severance tilldelades den ansedda utmärkelsen AFI Program of the Year.
Apple TV+ gjorde historia som den första streamingtjänsten som fick en Oscar för bästa film – CODA. Andra debutfilmer, till exempel Cha Cha Real Smooth, Tur, Selena Gomez: My Mind & Me och Spirited, har fått många lovord och blivit de största filmerna någonsin på Apple TV+. Causeway, Emancipation och Sidney belönades av African-American Film Critics Association. Den hyllade dokumentären Louis Armstrong’s Black & Blues tilldelades IDA Documentary Award för bästa musikdokumentär.
I år kommer nya, hett efterlängtade premiärer på Apple TV+. Originalserier och filmer från världens bästa berättare, bland annat de nya Apple Originals-produktionerna Dear Edward, Hello Tomorrow!, The Reluctant Traveler och Shrinking, och nya säsonger av prisbelönta och hyllade serier som The Afterparty, Schmigadoon!, Servant, Swagger och Truth Be Told samt de nya filmerna Argylle, Killers of the Flower Moon, Sharper med flera.
*CODA* från Apple TV+ visas på en smart-tv via Apple TV 4K.
CODA från Apple vann tre Oscar, varav en historisk för bästa film.
Under 2022 gjorde Apple betydelsefulla insteg inom direktsänd sport, först med premiären för Friday Night Baseball, en exklusiv programserie på Apple TV+ med två viktiga baseballmatcher i amerikanska Major League varje fredagskväll under den ordinarie säsongen. Apple presenterade också något helt nytt: ett tioårigt samarbete med den amerikanska fotbollsligan Major League Soccer. För första gången i sportvärlden kan fans i hela världen streama varenda MLS-match via tjänsten MLS Season Pass i Apple TV-appen och slipper drabbas av att lokala tv-stationer väljer att inte visa matcherna. Tjänsten startar den 1 februari 2023. Med MLS Season Pass når MLS en större global publik än någonsin tidigare. Alla matcher kommer att vara tillgängliga på miljarder enheter via Apple TV-appen och på webben.
I iOS 16 presenterade Apple News My Sports, där användarna enkelt kan hitta nyheter om och djuplodande täckning av sina ligor, lag och spelare samt se höjdpunkter direkt i appen News. Man kan synka sina favoritlag mellan Apple News och Apple TV-appen för att bland annat följa uppdateringar och få påminnelser när det är dags att titta. Med iOS 16.2 kom Liveaktiviteter i Apple TV-appen, där användare kan följa sina favoritlag i utvalda ligor med poängställning i realtid direkt på låsskärmen och i Dynamic Island på iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max.1
My Sports i Apple News visad på iPhone 14.
My Sports låter fans enkelt hitta nyheter och djupgående reportage av sina favoritligor, lag och spelare, och titta på höjdpunkter direkt i News-appen.
Under 2022 lanserades Apple Fitness+ som abonnemangstjänst för alla iPhone-användare i de 21 länder där tjänsten finns, även för de som inte har en Apple Watch. Tjänsten utökades till 3 500 träningspass och meditationer. Fitness+ kom också Time to Run, samlingar, en Artist Spotlight-serie med träningspass till musik av Taylor Swift, träningsprogrammet Yoga för alla löpare som har utformats med och leds av ultramaratonlöparen Scott Jurek och mycket annat. Fitness+ sparkar igång 2023 med nya sätt för användarna att förbättra sin kondition och sitt allmänna välbefinnande genom kickboxning, en ny typ av konditionsträning för hela kroppen, en ny Artist Spotlight-serie med träningspass till musik av Beyoncé, det helt nya meditationstemat Sömn tillsammans med det nya programmet Introduction to Meditations for Sleep som ska hjälpa användarna att komma igång, den femte säsongen av Time to Walk som inleds av Jamie Lee Curtis, två nya samlingar och tre nya Fitness+-tränare.
Den nya kickboxnings träningstypen på Apple Fitness+ visad på Apple enheter och smart TV.
I januari lanserar Apple Fitness+ en rad nya erbjudanden som är utformade för att hjälpa användare att hålla sig aktiva och medvetna under det nya året, inklusive en ny typ av kickboxning.
Apple News fortsatte leverera kvalitet till miljontals användare, från de senaste heta nyheterna om nutidens viktigaste händelser till fascinerande, djuplodande reportage och njutbara ljudberättelser. Apple News är fortfarande den populäraste nyhetsappen i USA, Storbritannien, Australien och Kanada. I november introducerade Apple News After the Whistle, en podcast i begränsad serie med Ted Lasso Brendan Hunt och NBC Sports Rebecca Lowe som erbjöd lyssnarna underhållande och informativa bilder under fotbolls-VM.
Prenumeranterna på Apple News+ hade fortsatt full tillgång till journalistik från hundratals av världens bästa redaktioner, till exempel The Atlantic, National Geographic, People, TIME, Wall Street Journal och Vogue, plus dussintals lokala och regionala redaktioner som Charlotte Observer, Houston Chronicle, Miami Herald och andra, allt i News-appen. News+-abonnenterna har också lyssnat på miljoner timmar av proffsigt upplästa ljudberättelser. Några av de populäraste publicerades av New York Magazine, Sports Illustrated, Texas Monthly, Los Angeles Times och The New Yorker.
Apple One är det enklaste sättet att samla alla prenumerationstjänster från Apple i ett enda, prisvärt abonnemang, däribland Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple Fitness+, Apple News+ och iCloud+.
TKTK
I Apple Podcasts har lyssnarna fortsatt att upptäcka nya suveräna poddar, njuta av sina favoriter och stödja skaparna som ligger bakom dem. Apple Podcasts-abonnenterna får exklusiva nyheter, tidig åtkomst, annonsfria poddar och andra värdefulla förmåner. De närmaste veckorna kommer nya suveräna lyssnarupplevelser från Brains On! som är en värld för barn, ekonomerna bakom Freakonomics Radio, The Pitch med Josh Muccio och NPR:s dagliga nyhetsprogram Up First, plus nya serier från topproducenter som iHeartMedia, SmartLess Media, Sony Music Entertainment och Wondery.
Startsidan för Operation: Tradebom i appen Podcaster visas på iPhone.
Nu kan man lyssna på de första två kostnadsfria avsnitten av Operation: Tradebom, den senaste Apple Original-podden från Apple TV+ med värden Marc Smerling, prisbelönt regissör, producent och författare.
Apple Books är stället där man kan läsa, lyssna på och upptäcka böcker och ljudböcker i en enorm katalog med fler än 10 miljoner titlar. 2022 var fullt av högprofilerade bästsäljare för läsare och lyssnare, från Colleen Hoovers bladvändare till de uppriktiga memoarerna av Jennette McCurdy och Matthew Perry. Apple Books lanserade också den redaktionella samlingen Read More som lyfte fram författare ur traditionellt underrepresenterade grupper under året. Dessutom förbättrades läsupplevelsen på olika sätt som gör Apple Books till en ännu bättre plattform för användare som vill utforska den underhållande, kontaktskapande och tankeväckande världen av böcker och ljudböcker. Läsarna kan se tillbaka på året i böcker och bläddra bland de titlar vi ser mest fram emot 2023.
Startsidan för Operation: Tradebom i appen Podcaster visas på iPhone.
Apple Books är stället där man kan läsa, lyssna på och upptäcka böcker och ljudböcker i en enorm katalog med fler än 10 miljoner titlar.
Kartor har gjorts om från grunden med bättre navigeringsprecision, större detaljrikedom och fantastiska funktioner som Se dig omkring och vägledning på naturligt språk. Under 2022 lanserades den nya kartan i ytterligare 13 länder och territorier världen över, bland andra Frankrike, Israel, Nya Zeeland, Singapore och Tyskland. Den tredimensionella stadsupplevelsen finns nu även för Atlanta, Chicago, Miami, Montreal, Las Vegas, Seattle, Toronto och Vancouver, som Kartor-användare nu alltså kan utforska i ännu mer levande detalj. Med iOS 16 introducerades navigering med flera stopp samt kollektivtrafiksuppdateringar som gör det enkelt för användare att se hur mycket resan kommer att kosta, lägga till kollektivtrafikkort i Plånbok, visa låga saldon och fylla på korten med pengar – utan att behöva gå ur Kartor. Användare i hela USA kan nu dra nytta av detaljerad cykelvägvisning för cykelbanor och andra cykelvänliga rutter.
Tredimensionell stadsvy av The Strip i Las Vegas på iPhone 14 Pro.
Användare i Las Vegas och ännu fler städer i USA och Kanada kan nu njuta av den otroligt snygga tredimensionella stadsupplevelsen i appen Kartor.
Under julhandelsperioden 2022 slogs rekordet för antalet köp med Apple Pay i hela världen. Apple förbättrade köpupplevelsen under året med beställningsspårning för Apple Pay, som man kan använda för att spåra leveranser av Apple Pay-köp hos medverkande handlare. Apple Pay är nu tillgängligt för miljontals handlare i nästan 70 länder och regioner samt fungerar hos fler än 10 000 banker och nätverkspartner i hela världen.
För stora och små företag har Apple introducerat Tap to Pay på iPhone, vilket ger säljare över hela USA makt att sömlöst och säkert acceptera Apple Pay, kontaktlösa kredit- och betalkort och andra digitala plånböcker med bara en iPhone – ingen extra hårdvara behövs. Betalningsplattformar som Adyen, Square och Stripe har redan aktiverat Tap to Pay på iPhone för miljontals apputvecklare och handlare, med fler betalningsplattformar på gång.
En person använder Tap to Pay på iPhone för att göra ett köp från en handlare.
Tryck för att betala på iPhone ger amerikanska handlare möjlighet att acceptera Apple Pay och andra kontaktlösa betalningar helt enkelt genom att använda en iPhone och en partneraktiverad iOS-app.
För andra året i rad toppade Apple Card och Goldman Sachs listorna i segmentet Midsize Credit Card Issuer i det årliga J.D. Power U.S. Credit Card Satisfaction Study.2 Det populära Daily Cash-belöningsprogrammet för Apple Card fick en ny 3 procent Daily Cash-handlare för användare som betalar med Apple Card med Apple Pay,3 - Ace Hardware. Och den nya Daily Cash-hubben i användarnas Apple Card gör det enkelt för användare att se och spåra det totala beloppet för Daily Cash de har fått med Apple Card.
Den nya Daily Cash-hubben visas i en användares Apple Card-konto på iPhone.
Den nya Daily Cash-hubben är utformad för att visa Apple Card-användare hur man tjänar Daily Cash, se den totala summan av Daily Cash de har fått, spåra hur nära de är ett erbjudande och upptäcka nya 3 procent Daily Cash-handlare.
Apple utökade sina Wallet-erbjudanden med lanseringen av körkort och delstats-ID:n i Wallet, som för närvarande är tillgängliga i Arizona, Colorado och Maryland,4 med ytterligare minst nio delstater planerade att komma. Användare kan nu också dela kvalificerade nycklar i Wallet genom sina favoritmeddelandeappar som meddelanden, Mail och mer. År 2022 nästan tredubblades användningen av NFC-biljetter i Wallet i USA och Kanada år från år, med användare som tryckte på sin iPhone eller Apple Watch för att delta i evenemang som Major League Soccer-spel i USA, och mer fantastisk underhållning och professionella sportevenemang runt om världen.
Apple gjorde det ännu enklare att skicka och ta emot Apple Cash genom att låta användarna göra det direkt i Wallet,5 i tillägg till meddelanden. Apple Cash-användare kan också se väntande förfrågningar i Wallet för att påminna dem om att skicka ett bidrag, betala en rumskamrat eller spåra förfrågningar de har skickat.
iCloud håller användarens viktigaste information – till exempel bilder, filer och appar – skyddad, uppdaterad och tillgänglig på alla användarens Apple-enheter. iCloud-bilder, som man kan använda för att enkelt bläddra bland, söka och dela bilder och videor, och andra viktiga funktioner är möjliga tack vare iCloud. Det delade iCloud-bildbiblioteket som kom i iOS 16, iPadOS 16 och macOS Ventura är ett smidigt sätt för familjen att dela bilder via ett separat iCloud-bibliotek som upp till sex användare kan samarbeta om, bidra till och glädja sig åt. Förutom att erbjuda dessa och andra värdefulla funktioner använder iCloud branschledande säkerhetsteknik för integritetsskydd med bland annat tvåfaktorsautentisering, som över 95 procent av iCloud-användarna har, och avancerat dataskydd för iCloud, som ger användarnas skydd för och kontroll över sina data med heltäckande kryptering.
Med iCloud+ kan man få mer lagringsutrymme för alla sina data plus premiumfunktioner som iCloud Private Relay som ger integritetsskydd på webben, Dölj min e-postadress som ger möjlighet att enkelt slumpgenerera unika e-postadresser som vidarebefordrar mejl till användarens inbox, egna e-postdomäner för iCloud Mail och utökat stöd för inspelning av Säker HomeKit-video.
En användares delade iCloud-bildbibliotek visas.
Med det delade iCloud-bildbiblioteket kan familjer dela bilder via ett separat iCloud-bildbibliotek. Upp till sex medlemmar kan lägga till och redigera bilder i det delade biblioteket, lämna kommentarer och favoritmärka bilder och videor. Allt de gör visas för de andra medlemmarna i realtid.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Dessa funktioner är tillgängliga i USA och Kanada.
  2. Apple Card och utfärdaren Goldman Sachs fick det högsta betyget i segmentet Midsize Credit Card Issuer i J.D. Power 2021-2022 U.S. Kreditkortsnöjdhet Studier av kunders nöjdhet med kreditkortsutgivare. Besök jdpower.com/awards för mer information.
  3. Ace Hardware: 3 procent Daily Cash är tillgängligt i USA när du använder Apple Card med Apple Pay online, i mobilappen och i deltagande butiker listade på acehardware.com/applecard. Utesluter och köp av presentkort online och eller på mobilappar samt köp från tredjepartshandlare som använder oberoende kassasystem i en deltagande Ace Hardware-butik. Kontrollera med lokala deltagande Ace Hardware-butiker om köp är berättigade till 3 procent dagliga kontanter.
  4. ID-kort i Wallet är för närvarande tillgängliga för användning i utvalda TSA-kontrollpunkter. Resenärer bör hänvisa till checkpoints skyltar för att bekräfta tillgänglighet. ID-kort i Wallet kräver en kvalificerad enhet och operativsystem. 
  5. Apple Cash-tjänster tillhandahålls av Green Dot Bank, Member FDIC. Läs mer om användarvillkoren. Apple Cash-tjänster är endast tillgängliga i USA på kvalificerade enheter. För att skicka och ta emot pengar med ett Apple Cash-konto måste personer vara 18 år och bosatta i USA. Om en person är under 18 år kan en familjeorganisatör ställa in Apple Cash som en del av sitt Apple Cash Family-konto. Säkerhetskontroller kan ta längre tid för att göra pengar tillgängliga. Apple Cash Family-konton kan skicka eller ta emot upp till $2 000 per transaktion eller inom en sjudagarsperiod. För att skicka pengar från Wallet krävs iOS 15.5 eller senare.
För att få tillgång till och använda alla Apple Card-funktioner och produkter som endast är tillgängliga för Apple Card-användare måste Apple Card to Wallet läggas till på en iPhone eller iPad som stöder och har den senaste versionen av iOS eller iPadOS. Apple Card är föremål för kreditgodkännande, endast tillgängligt för kvalificerade sökande i USA, och utfärdat av Goldman Sachs Bank USA, Salt Lake City Branch.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48