öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 18 januari 2023

Apple uppmärksammar Black History Month genom att presentera Unity Collection och exklusivt innehåll

Två iPhone-enheter och en Apple Watch visar appen Böcker, appen Podcaster och den nya Unity-bakgrunden.
Apple presenterar nya sätt att uppmärksamma Black History Month genom sina produkter och tjänster.
Apple uppmärksammar Black History Month med exklusivt innehåll. Från och med idag kan kunderna visa sitt stöd med årets Black Unity Collection. I samlingen ingår en specialutgåva av Apple Watch med Black Unity-sportloop, en ny matchande urtavla samt en bakgrund till iPhone. Med start i februari blir flera nyheter tillgängliga att utforska, bland annat en serie guider i appen Kartor som skapats av Smithsonian, tv- och filmsamlingar som valts ut av dr Jelani Cobb och mycket mer. Genom Apples projekt Racial Equity and Justice Initiative (REJI) utökar företaget sitt stöd till fem organisationer.

Apple Watch och iPhone

Medlemmar av och allierade till gruppen med svarta kreativa medarbetare på Apple gick samman för att utveckla årets Black Unity Collection och utformade de nya uttrycken, inspirerade av den kreativa processen med mosaik och hyllar energin i gemenskapen och styrkan i att stå enade.
Black Unity-sportloopen har ordet ”unity” abstrakt inflätat i bandet i flera lager med röda, gröna och svarta trådar som hyllar den panafrikanska flaggan och ger bokstäverna en tredimensionell känsla. Dessutom består urtavlan Unity Mosaic av geometriska former i grönt, svart, rött och gult. När minuterna går använder varje siffra delar från de andra siffrorna för att bilda nya former. iPhone-användare kan också visa sitt stöd med den nya Unity-bakgrunden på låsskärmen.
Den nya Unity-bakgrunden visas på iPhone och Apple Watch.

Black Unity-sportloopen till Apple Watch, urtavlan och iPhone-bakgrunden har alla hämtat inspiration av den kreativa processen med mosaik och symboliserar energin i den svarta gemenskapen och styrkan i att stå enade.
Apple ger sitt stöd till Art Gallery of New South Wales (Sydney), Ghetto Film School (New York, Los Angeles, London), Music Forward (Los Angeles), Shout Mouse Press (Washington, D.C.) och The National Museum of African American Music (Nashville, Tennessee). Apples stöd till dessa organisationer är en fortsättning på de senaste två årens REJI-stipendier till organisationer som erbjuder ekonomiska, utbildningsmässiga och kreativa möjligheter för etniska minoriteter.
Den nya Black Unity-sportloopen visas.

Black Unity-sportloopen har ordet ”unity” abstrakt inflätat i bandet med röda, gröna och svarta trådar som hyllar den panafrikanska flaggan. De röda och gröna trådarna skapar tillsammans illusionen av en gul färg.

App Store

App Store kommer att lyfta fram appar och spel som skapar kreativa lösningar för svarta människor inom allt från musik och spel till bankärenden. Bland dessa appar och spel finns Dot’s Home, ett spel som belönades vid App Store Awards 2022. Spelet är utformat för att utbilda användarna om boendeskillnaderna som etniska minoriteter upplever. Dessutom finns det appar för finansiell hälsa som Goalsetter, Altro och CapWay, som förser användarna med finansiella resurser. App Store kommer även att fira 50 år av hiphop-kultur genom att lyfta fram flera appar där användarna kan lyssna och titta på samt lära sig om betydelsen av denna kreativa rörelse – både nu och då.
Spelet Dot’s Home visas på iPhone.
Användarna kan besöka App Store för att upptäcka appar och spel som erbjuder kreativa lösningar för etniska minoriteter – bland annat spelet Dot’s Home som prisades vid App Store Awards 2022. Spelet är utformat för att utbilda användarna om boendeskillnaderna som etniska minoriteter upplever.

Apple Music

Apple Music kommer att lyfta fram de otaliga sätt som svarta artister har bidragit till musik och kultur genom improvisation, transformation och så mycket mer i olika genrer. Spellistan For Us, By Us kommer att uppdateras för att fånga olika uttryck av motståndskraft. Användarna kan också lyssna på nya avsnitt av The Message och andra radioprogram på Apple Music 1, Country och HITS.

Apple TV-appen

Tittare kan utforska serier och filmer i Apple TV-appen, utvalda av dr Jelani Cobb, dekan på Columbia University School of Journalism och skribent på The New Yorker. Temat för årets samlingar är ”The Matter of Black Lives” som fokuserar på berättelser som belyser tre särskilda grundpelare: ”Freedom in Black”, ”Love in Spite Of” och ”The Mosaic”.
Bild på dr Jelani Cobb.
På Apple TV-appen kan användarna titta på serier och filmer utvalda av dr Jelani Cobb, dekan på Columbia University School of Journalism och skribent på The New Yorker. Temat på årets samlingar är ”The Matter of Black Lives”.

Apple Fitness+

Apple Fitness+ kommer att presentera nya träningspass med spellistor som uppmärksammar svarta artister samt en ny meditation tillägnad Black History Month som leds av Fitness+-tränaren JoAnna Hardy. Den 30 januari släpper Fitness+ ett nytt avsnitt av Time to Walk – en ljudupplevelse med några av världens mest inspirerande personer, som den legendariska sångerskan Patti LaBelle. Under promenaden pratar LaBelle om sin berömda matlagning och den starka roll som hennes avlidna syster spelade i hennes liv. Samma dag presenterar Time to Run – en ljudupplevelse för löpning med spellistor och coachning utformad för att hjälpa användarna att bli mer konsekventa och bättre löpare – ett nytt avsnitt med Fitness+-tränaren Cory Wharton-Malcolm. Han uppmärksammar Black History Month med en löptur genom South LA och med låtar från artister som hjälpte till att sätta västkustens hiphop på kartan.
Time to Walk visas på Apple Watch.
Användarna kan lyssna på ett nytt avsnitt av Time to Walk med ”soulens gudmor”, Patti LaBelle, som släpps den 30 januari.

Apple News

Under hela månaden kommer Apple News att lyfta fram fängslande artiklar, intervjuer och ljudberättelser om den svarta upplevelsen i USA, inklusive perspektiv och analyser från framstående journalister. Utvalda samlingar kommer att presentera berättelser från nyhetsrum som leds av svarta personer, bland annat Capital B, Essence, NewsOne och The Hilltop på Howard University.

Appen Podcaster

Varje dag öppnar lyssnare appen Podcaster för att höra världens mest inspirerande och inflytelserika röster. Och varje år hjälper Apples samlingar som uppmärksammar Black History Month lyssnare att upptäcka kreatörer som erbjuder viktig historisk kontext och insiktsfulla perspektiv på nyheter och kultur. Med start den 1 februari lyfter appen Podcaster fram program som ger uttryck åt den överallt närvarande känslan att vara svart – sätten som svart musik, media, utrymmen och teori påverkar vår förståelse för världen och varandra på ett positivt sätt – från kreatörerna Bridget Todd, Bob the Drag Queen, Monét X Change och Ebro Darden från Apple Music. Lyssnarna kan också utforska en särskild samling av rekommenderade poddar som valts ut av svarta visionärer som inom sina områden motsätter sig status quo för att dela vacker konst och innovation – bland annat miljöaktivisten Leah Thomas.

Appen Böcker

Under Black History Month kommer samling Read More Black Authors lyftas fram i appen Böcker , som länkar samman läsare och lyssnare med fantastiska böcker och ljudböcker i olika genrer.
Appen Böcker visar utvalda titlar för Black History Month.
I appen Böcker kan läsare och lyssnare ta del av olika perspektiv i varierande genrer via böckerna och ljudböckerna i samlingen Read More Black Authors.

Appen Kartor

Smithsonian har skapat en serie guider i appen Kartor för att lyfta fram viktiga landmärken i kampen om medborgerliga rättigheter under det senaste århundradet (1900-1957, 1960-1978, 1980-2020). Användarna kan utforska guiderna för att lära sig mer om händelserna, människorna och platserna som har skapat landets historia.
Priser och tillgänglighet
  • Black Unity-sportloopen finns att beställa på apple.com/se och i App Store-appen idag samt i vissa Apple-butiker från och med den 24 januari och kostar 595 SEK.
  • Black Unity-sportloopen finns i storlekarna 41 mm och 45 mm och passar med Apple Watch SE, Apple Watch Series 4 eller senare och Apple Watch Ultra (endast 45 mm-armbandet).
  • Urtavlan Unity 2023 blir tillgänglig nästa vecka och kräver Apple Watch Series 4 eller senare med watchOS 9.3 samt iPhone 8 eller senare och iPhone SE (andra generationen) eller senare med iOS 16.3.
  • Den nya iPhone-bakgrunden Unity för låsskärmen blir tillgänglig nästa vecka och kräver iPhone 8 eller senare med iOS 16.3.
  • En appklippfunktion kommer att finnas på förpackningen till Apple Watch Black Unity-sportloopen, i Apple-butiker samt i Apple Store-appen så att kunderna enkelt kan ladda ner urtavlan. Den går även att ladda ner från apple.se.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48