öppnas i ett nytt fönster
Illustration som visar Apple-medarbetare som jobbar ideellt.
Apple och deras medarbetare stöttar organisationer och grupper runtom i världen genom volontärarbete, donationer och utbildningsprogram.
Gemenskaper 08 december 2022
Sedan januari i år jobbar Apple Store-medarbetaren Maranda Barhorst ideellt med att läsa in ljudböcker för barn på Ronald McDonald House i Washington. Tillsammans med en doula i Tennessee har hon dessutom tagit fram material till en ideell organisation som arbetar för att minska mödradödligheten. Maranda har också utformat kort med motiv som lyfter fram svarta människor i olika yrkesroller och som ska fungera som inspiration för barn och ungdomar i Chicago. Utöver allt detta har hon jobbat ideellt för mentorprogrammet Big Brothers Big Sisters i sin hemstad i Cincinnati. Och året är inte slut än.
”Själv hade jag allt jag behövde som barn, men det var ändå ingen enkel uppväxt”, berättar Maranda, som jobbar som manager på Apple Kenwood Towne Centre i Cincinnati och är med i Apples globala volontärprogram. ”När jag får chansen vill jag därför gärna bidra till att göra tillvaron lite enklare för andra. Det är en självklarhet för mig att göra vad jag kan. När man hjälper någon annan att hitta sitt mod eller känna sig mer inkluderad kan man påverka framtiden och det är viktigt att försöka vara en av de där små vågorna som krusar vattenytan.”
Sedan Apple startade sitt program för medarbetargåvor för elva år sedan har man samlat in över 880 miljoner dollar till närmare 44 000 organisationer världen över. Bland annat har fler än 76 000 medarbetare tillsammans ägnat mer än 2,1 miljoner timmar åt volontärarbete. Apple matchar medarbetarnas insatser och skänker motsvarande belopp till samma organisation för varje timme som medarbetarna jobbar ideellt och för varje dollar de skänker. Förutom medarbetarnas volontärarbete och donationer inom ramen för programmet för medarbetargåvor skänker Apple dessutom miljontals dollar till ideella organisationer i form av stipendier.
Under året som gått har Apple och deras medarbetare bidragit stort till såväl lokala organisationer som till globala insatser runtom i världen. Apples team har ställt upp för sina medmänniskor och lokalsamhällen genom att delta i volontäruppdrag, skänka pengar till lokala matbanker, erbjuda mentorskap och plocka skräp.
Tidigare i år meddelade Apple att företaget dubblar sina matchningar när deras medarbetare skänker pengar till organisationer som arbetar med humanitära insatser i Ukraina. Företaget bidrog dessutom direkt till grupper på plats i landet, bland andra World Central Kitchen (WCK), en ideell organisation som grundades av kocken José Andrés och som bidrar med mat till människor i nöd. Sedan den 25 februari, dagen efter invasionen av Ukraina, har WCK serverat mer än 177 miljoner måltider i åtta länder i området.
Apples medarbetare runtom i Europa är oerhört aktiva i sina lokalsamhällen, inte minst i irländska Cork. Där har medarbetarna bland annat sedan fem år tillbaka jobbat ideellt på Field of Dreams, som är en knappt 1,5 hektar stor trädgårdsodling som drivs av organisationen Down Syndrome Ireland. Under 2022 ökade de ideella arbetsinsatserna med över 250 procent och fler än 850 volontärer har sammanlagt arbetat mer än 2 000 timmar för organisationen. Det beror till stor del på Apples Brian O’Leary, som samordnar Apples volontäraktiviteter på Field of Dreams.
”Under pandemin blev odlingarna lite eftersatta och ogräset växte fritt”, berättar Debbie Kelleher, som jobbar som vårdsamordnare på Field of Dreams. ”Men när restriktionerna släpptes kontaktade Brian oss och berättade att Apples medarbetare gärna ville komma hit och hjälpa till oftare. Nu får vi besök av Apples volontärer nästan varje fredag. Vi kallar det för fredagar med Apple.”
”Människor som volontärarbetar på Field of Dreams känner att de har gjort en viktig insats och det är just därför vi alla vill fortsätta med det här”, berättar Brian O’Leary, som redan har börjat planera för nästa års arbete. ”Den här organisationen är oerhört viktig för alla de som verksamheten riktar sig till och det betyder mycket för oss att få vara en liten del av det.”
En bild på ZAPHA+-medlemmen Miriam.
Miriam gick med i ZAPHA+ när hon som ung fick sin hiv-diagnos. ZAPHA+ är en organisation som får ekonomiska bidrag genom Globala fondens samarbete med (RED).
I Afrika söder om Sahara bedriver Apple sedan 16 år tillbaka ett samarbete med Globala fonden inom ramen för kampanjen (PRODUCT)RED, som har samlat in över en kvarts miljard dollar till kampen mot aids. Pengarna som kommer in delas ut till en lång rad organisationer i regionen, däribland Zanzibar Association for People with HIV/AIDS (ZAPHA+), som erbjuder rådgivning och stödgrupper till tusentals barn som lever med hiv.
En av medlemmarna är Miriam, som gick med i ZAPHA+ när hon som tonåring fick veta att hon var hiv-positiv. Tack vare organisationen gick hon vidare till att bli lokal hälsoarbetare och idag är hon gift och mamma till ett barn som tack vare antiretroviral behandling inte bär på hiv.
I år har Apple lanserat sitt REJI-initiativ (Racial Equity and Justice Initiative) i Australien som en del av företagets samhällsengagemang i landet. Genom det här initiativet stöttar Apple en mängd olika organisationer som jobbar för etnisk jämlikhet och rättvisa för landets ursprungsbefolkningar. En av dem är ID. Know Yourself. Den här ideella organisationen grundades 2019 av Isaiah Dawe och erbjuder stöd och mentorskap till unga aboriginer som bor i fosterhem eller omfattas av andra insatser utanför hemmet. 
Isaiah Dawe på ID. Know Yourself.
ID. Know Yourself är en av flera organisationer som har fått ekonomiska bidrag sedan Apples REJI-initiativ lanserades i Australien. Organisationen grundades av Isaiah Dawe i syfte att stärka och stötta Australiens unga aboriginer och ge dem en känsla av tillhörighet. 
”Jag brukar säga att vår egen smärta utgör grunden för den här organisationen, för jag har exakt samma erfarenheter som de här barnen. I Australien finns det mer än 20 000 unga aboriginer som inte växer upp med sina familjer”, förklarar Isaiah Dawe, som tillhör Butchulla- och Garawa Salt Water-folket och som har vuxit upp i olika fosterhem. ”ID. Know Yourself sprider kärlek och hopp och skapar tillhörighet för att alla barn ska bli självbestämmande och kunna forma sina liv som de vill. Vi har samarbetat med Apple i några år nu och det är verkligen fantastiskt att se de här barnen uttrycka sig i kreativa sammanhang som utgår från deras aboriginska arv och kultur – de får kraft av att knyta an till sin historia och lära sig nya saker som de kommer att ha nytta av i framtiden.”
Runtom i världen har Today at Apple utökat sitt Creative Studios-program där man i samarbete med lokala aktörer, mentorer och Apple Store-team erbjuder kreativa, karriärsutvecklande aktiviteter. Sankakusha är en ideell organisation som riktar sig till unga människor som kämpar med ensamhet och isolering. I Tokyo anordnade organisationens medlemmar en fem veckor lång kurs tillsammans med professionella fotografer och filmare. Det hela avslutades med att alla deltagare fick presentera sina alster.
”Det var fantastiskt att se hur deltagarna förvandlades genom den kreativa processen – det hade vi inte kunnat uppnå på egen hand på så kort tid”, säger Sankakushas grundare Yusuke Arai. ”Mentorernas enastående engagemang och kunskapen de förmedlade gav våra unga deltagare möjlighet att uttrycka sig och hitta sin röst. Några av våra medlemmar vann mer självsäkerhet än vi hade vågat drömma om. Några började jobba heltid efter programmet och en av dem började plugga igen.”
Apple Store-medarbetaren Elyn Tang i Shanghai har under året jobbat ideellt med organisationer som plockar skräp i lokala vattendrag och som ger stöd till familjer med barn med funktionsvariationer. Hon har också varit med på ett evenemang tillsammans med Rainbow Volunteer Club, som är en grupp som sätter tonårstjejer på landsbygden i kontakt med mentorer. När Elyn Tang i mars skrev ett brev till en ung tjej för organisationens räkning visste hon inte vem som skulle få brevet och hon förväntade sig inte heller att få något svar. Men i juni fick hon ett mejl som gick rakt in i hjärtat.
Apple Store-medarbetaren Elyn Tang.
Apple-medarbetaren Elyn Tang i Shanghai jobbar ideellt för en rad organisationer, bland annat Rainbow Volunteer Club, som stöttar unga kvinnor på den kinesiska landsbygden. 
”Flickan skrev att mitt brev hade fått henne att känna sig mindre ensam”, berättar Elyn Tang, som själv har en dotter. ”Hon skrev att hon alltid har velat bli lärare men att hon kände sig uppgiven och inte visste hur det skulle gå till. Mitt brev inspirerade henne att jobba hårt för att göra verklighet av sin dröm. Det verkar som att hon fann styrka i mina ord och det känns väldigt bra.”
Genom bidragsprogrammet Strengthen Local Communities och andra program ger Apple stöd till matbanker och andra organisationer runtom i världen som skänker mat till behövande. Företagets medarbetare samarbetar regelbundet med lokala organisationer för att ge människor i nöd mat, tak över huvudet och annat de behöver.
I Indien har organisationen Rise Against Hunger anordnat flera event på Apples campus i Bangalore och Hyderabad där deltagarna tillsammans har packat över 30 000 matpaket. 
Apple Store-medarbetaren Vinod Nitturi.
I den indiska staden Hyderabad deltog Vinod Nitturi i ett Apple-event på campus där volontärerna gjorde matpaket till människor i nöd. 
”Det är viktigt för mig att delta i aktiviteter till stöd för människor i mitt lokalsamhälle. Jag anser att alla som har möjlighet bör ge något tillbaka till samhället”, förklarar Apple-medarbetaren Vinod Nitturi, som deltog i eventet i Hyderabad. ”Jag har haft sådan tur i livet och jag gör vad jag kan för att hjälpa människor som har det svårt.”
Apple har i år stöttat organisationer som arbetar för ökad miljörättvisa i världen och som för människors talan i de samhällen som drabbas allra hårdast av klimatförändringarna. Några av dessa organisationer är Michigan Environmental Justice Coalition, Center for Diversity and the Environment, Native Conservancy och UPROSE. På jordens dag deltog dessutom över 1 300 Apple-medarbetare i mängder av skräpplockarevent och andra aktiviteter med miljöfokus runtom i världen.
Apple Store-medarbetaren Sandra Maranhão.
Apple-medarbetaren Sandra Maranhão i Rio de Janeiro arbetar året runt ideellt för en organisation som återplanterar skog på berget Sockertoppen i Brasilien.
Precis som många av hennes kollegor runtom i världen brinner Apple Store-medarbetaren Sandra Maranhão för att bidra till klimatarbetet genom att ge av sin tid. Men hon arbetar även som volontär för organisationer som ökar medvetenheten om prostatacancer, hjälper hemlösa och stöttar unga människor i Sandras egen hemstad Rio de Janeiro.
”Volontärarbetet ger mig så oerhört mycket – det finns inget som går upp mot känslan av att ge något till andra när man själv har så mycket”, säger Sandra, som jobbar som Expert på Apple VillageMall. ”Det är bland det bästa med att jobba på Apple. Det ger mig tid att bidra till mitt eget lokalsamhälle. I Apples credo står det bland annat att vi vill bidra till en bättre värld och det har jag verkligen tagit fasta på. Jag vill att vår planet ska vara lika vacker när mina barn växer upp som den är idag och vi kan alla göra något för att det ska bli verklighet.”
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48