Apple

Apple överger planer att scanna iCloud-konton efter bilder på övergrepp

Kritiken blev för stor

Apples så kallade porrfilter skapade stor kontrovers förra året och fick läggas på is – nu avbryts det helt.

Apple har meddelat att de överger planer på automatisk scanning av iCloud-konton. Eftersom det inkräktade på användares integritet på många sätt så möttes det med stor kritik. Även om tanken bakom funktionen var att beskydda utsatta barn så blev det för mycket för användare, säkerhetsforskare och media att ”öppna en dörr” för att ovetandes få sitt bildbibliotek genomsökt.

Bilder skulle automatiskt jämföras med barnporrbilder i en databas från organisationen National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC). Om det blev en träff skulle Apple sedan överlämna uppgifterna till myndigheter. Det ledde till osäkerhet om det skulle vara hundraprocentigt och inte visa falska träffar. Föräldrar började tveka om de ens skulle våga ta bilder på sina barn. Det uppstod även frågor om detta skulle öppna upp en dörr för myndigheter att kunna ta sig in i andras telefoner oavsett vilket brott de misstänks för.

Efter kritikstormen så tryckte Apple på paus och planerna lades på is utan att knappt nämna det igen – tills nu. Apple meddelar alltså att de överger scanning av iCloud-konton. ”Efter utförlig konsultation med experter och insamling av feedback har de kommit fram till beslutet”. Apple tänker hjälpa till på andra sätt att beskydda barn än att att gå igenom personlig data. De kommer att fortsätta arbetet att skydda utsatta barn genom samarbete med regeringar, organisationer och andra företag.

Via: Macrumors 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!