öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 01 december 2022

Apple och (RED) uppmärksammar världsaidsdagen

Tack vare Apples kunder har fler än elva miljoner människor som påverkas av hiv och aids fått vård och stöd
Ett antal produkter och tillbehör i Apple-serien (PRODUCT)RED.
Under julhandeln kan kunderna botanisera i ett fantastiskt utbud av produkter och tillbehör i (PRODUCT)RED. En del av intäkterna från varje såld (PRODUCT)RED går till arbetet med att bekämpa aids.
Under de senaste sexton åren har Apple och Apples kunder deltagit i kampen mot aids. I samarbete med (RED) bidrar Apple till Globala fondens arbete med att erbjuda sjukvård till miljontals människor i Afrika söder om Sahara där behovet är som störst. I arbetet ingår viktiga insatser på landsbygden och stöd till gravida kvinnor och deras familjer. Under det senaste året har man även finansierat insatser i syfte att mildra effekterna av covid-19 i de här samhällena.
Sedan 2006 har Apple-stödda bidrag till ett värde av över en kvarts miljard dollar använts till sjukvård och stöd till fler än elva miljoner människor och utdelning av fler än 197 miljoner hiv-test. Apples stöd har även bidragit till att fler än fem miljoner hiv-positiva mödrar har sluppit överföra viruset till sina barn.
Informationsgrafik över PRODUCT(RED) och Apple-stödda bidrag.
Pengarna har gjort det möjligt för Mama Esther och andra lokala hälsoarbetare att sprida medkänsla och omsorg och förmedla vårdkontakter i sina lokalsamhällen. I över femton år har Mama Esther gått från boma till boma, det vill säga från hus till hus, i Tanzanias massajsamhällen och gett människor vård i hemmet, uppmuntrat dem att uppsöka lokala kliniker och hjälpt gravida kvinnor till mödra- och förlossningsvård. En av förutsättningarna för att Mama Esther ska kunna utföra sitt ovärderliga arbete på landsbygden är de bidrag som hon får varje månad från Globala fonden.
På ett av sina många besök träffade Mama Esther gravida Neema, som var mycket sjuk. Mama Esther uppmuntrade Neema att hiv-testa sig på kliniken i Mto wa Mbu, där Neema fick veta att hon var smittad. Lyckligtvis fick Neema omedelbart behandling med antiretrovirala läkemedel och en tid senare födde hon sitt barn, som inte hade smittats med hiv.
Hälsoarbetaren Mama Esther och Neema på promenad i öknen i Tanzania.
Hälsoarbetaren Mama Esther (till vänster) uppmuntrade Neema att hiv-testa sig på kliniken i Mto wa Mbu i Tanzania.
Neemas berättelse är bara ett exempel på vård och stöd som Apples kunder har bidragit till. 
För att uppmärksamma världsaidsdagen erbjuder Apple kunderna nya sätt att bidra till Globala fonden, öka medvetenheten och ta reda på mer om kampen mot hiv och aids.

Välj (RED) i jul

Lagom till jul finns iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone SE och Apple Watch Series 8 i serien (PRODUCT)RED. 
Det finns en en rad (PRODUCT)RED-tillbehör, däribland silikonskal med MagSafe till iPhone 14 och iPhone 14 Plus och sportloop, sportband och flätad sololoop till Apple Watch. En del av intäkterna från varje såld (PRODUCT)RED går till Globala fondens arbete med att bekämpa aids och minska coronapandemins påverkan tillsammans med (RED).
Apple Watch-användare kan visa sitt stöd med sju olika Apple Watch-urtavlor i rött som finns att ladda ner på apple.com/product-red.1 Användare som laddar ner urtavlor kan sedan öka medvetenheten hos andra genom att dela urtavlorna med andra Apple Watch-användare.

Ökar människors medvetenhet

Apple använder sin plattform och sina tjänster för att öka uppmärksamheten kring världsaidsdagen och det pågående arbetet med att bekämpa hiv och aids, men också för att ge kunderna möjlighet att ta reda på mer. 
Hundratals Apple-butiker runtom i världen uppmärksammar världsaidsdagen med hjälp av produktskyltning och fönsterdekorationer som gör det enkelt för kunderna att upptäcka (PRODUCT)RED och ge sitt stöd till Globala fonden under julhandeln. 
På App Store kan kunderna läsa mer om appen Preppy+, som underlättar för människor som påverkas av hiv att hålla koll på sin behandling med PrEP-läkemedel (preexpositionsprofylax) och ha stadiga och lyckliga relationer. Användare som tar PrEP-läkemedel dagligen eller ibland kan på ett effektivt sätt undvika att bli smittade med viruset. Med hjälp av appen kan de hålla koll på när de tar läkemedlet, lägga in läkarbesök och information i en kalender samt spara testresultat.
I USA bjuder Apple på samlingar med böcker och ljudböcker, däribland faktaböcker om den globala kampen mot hiv och aids men även skönlitterära böcker från olika länder runtom i världen. Alla som använder Apple TV-appen kan utforska ett stort utbud av serier och filmer på fliken Titta nu som uppmärksammar de människor som lever med konsekvenserna av hiv och aids. Apple Music uppmärksammar världsaidsdagen genom att erbjuda sina abonnenter särskilt utvalda musikprogram och radioprogram med mera.
Böcker som uppmärksammar världsaidsdagen på fliken Bokhandel i appen Böcker på iPhone 14 i PRODUCT(RED).
I USA innehåller appen utvalda samlingar med böcker och ljudböcker om kampen mot aids.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Kräver iOS 16 eller senare och watchOS 9 eller senare på Apple Watch Series 4 eller senare.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48