Annons

Otydligt användningsområde

Test: Apple Ipad Pro (2022) – Blixtsnabb med växtvärk

Det var inte det här vi önskade oss. Nya Ipad Pro tar flera steg framåt, men det känns som den färdas med ögonbindel.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
8/10
Media och skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
78%

Skärmen

Prestanda

Kvalitetskänslan

Selfiekamerans placering

Dyr

Inte flera användarkonton

Det var knappast prestanda som saknades när Apple släppte en ny Ipad Pro förra året och när årets modell nu är här, med ännu mer prestanda, men ytterst få andra förändringar, eller förbättringar börjar vi undra ännu mer.

Du kan höra det redan på namnet att Ipad Pro ska erbjuda något mera. Den ska inte bara vara en surfplatta för filmavnjutning, surf, spel, utan kunna mer än så. Frågan är bara vad. 

Som dator kanske

Ja, jag testar Ipad Pro tillsammans med bland annat ett tangentbordsställ.

Det tycker jag är riktigt bra. Stället stödjer upp Ipaden i en vinkel som passar en laptop och tangentbordet i sig är bekvämt att skriva på. Det blir inte lika stadigt och smidigt som en riktig laptop, men ändå bra. Dock tungt och väldigt dyrt. Jag känner i axeln direkt när jag burit runt väskan med Ipaden i. Vikten för tangentbordet är 710 gram, mer än själva Ipaden och tillsammans väger de mer än exempelvis en Macbook Air. Priset på Ipad Pro tillsammans med tangentbordet är 25 900 kronor med 512 GB lagring och det är 5400 kronor mer än motsvarande Macbook Air kostar. Visst kan man se fördelar med Ipad Pro trots det, som ljudet och skärmen, men det är fortfarande väldigt mycket pengar. Samtidigt innebär Ipad OS en hel del begränsningar och det som var flaskhals och begränsning för användbarhet i förra versionen blir bara än tydligare att det inte heller nu, med än mer kraft under skalet blir mer tillgängligt. Det gäller helt enkelt bristen på appar som utnyttjar prestandan, till exempel har Apple själva inte släppt sina proffsprogram så att de är tillgängliga för Ipad utan du är helt beroende av tredjepartsappar och inte de är särskilt många till antalet. Funktionen blir alltså bakbunden.

Som verktyg för utökad kreativitet kanske

Ja, för kreativitet och precision är det pennan du ska köpa till, Apple Pencil andra generationen. Då följer även med en del nyheter för den som tillkommit i och med Ipad OS 16.1. Det innebär att pennan känner av redan när den är några millimeter från skärmen och visar det. Ska du börja rita så ser du på skärmen en förhandsvisning av var du kommer börja rita, så det ger en bättre precision.

Du kan även se var du siktar i färgpaletten i Anteckningar för att enklare välja rätt. Som tidigare kan du också skriva med pennan i textfält i Ipad OS, alltså överallt där du annars kan använda tangentbordet och då få texten tolkad. Så du kan skriva webbadressen du vill surfa till utan att släppa greppet om pennan. Ofta är det ju smidigare att skriva med tangentbordet, men håller du redan i pennan av annan anledning så finns det en poäng med att kunna använda den i fler funktioner. 

Eller bara som surfplatta då

Ja visst kan du se på Netflix, läsa morgontidningen, e-böcker, skriva e-post och surfa, men det kan du göra lika bra med den billigaste Ipaden som kostar en bråkdel av vad denna gör. Jämför vi den senaste vanliga Ipad med Ipad Pro så är den, förutom då att vara mycket billigare, även steget före på flera plan. Bland annat så har den selfiekameran på långsidan av skärmen, vilket gör vinkeln för videosamtal i liggande läge bättre. Ipad Pro har fortfarande den gamla placeringen på kortsidan, vilket gör vyn vinklad när du har videomöten.

Det är alltså oklart vad som gör Ipad Pro just Pro i betydelsen mer proffsig  och därmed potentiellt värd pengarna. Visst är den bra som surfplatta, men dyr och inte fantastisk. Skärmen i den här större modellen använder Mini-LED vilket är snäppet bättre än den teknik som används i billigare Ipads och i den mindre systermodellen på 11 tum, men samtidigt snäppet under Oled som vi ser i till exempel Samsungs även något billigare plattor och som ger ännu bättre svärta. 

Vad som är nytt

Mycket av det som är nytt i Ipad Pro, utöver prestandan då, kommer inpackat i Ipad OS 16.1 och är därmed tillgängligt även på andra Ipads. Med separationen av Ios och Ipad OS har Apple gjort valet att separera Ipad från mobilerna och potentiellt göra den mer datorlik. Särskilt i år då Apple släpper Ipad OS senare än Ios och samkör det mer med Mac OS har detta blivit en tydlig strategi. I alla fall på pappret. För det påverkar inte så mycket. När Ios 16 släpptes och Ipad var kvar på Ios 15 så innebar det att den som har Iphone utöver sin Ipad hade nya funktioner i telefonen som inte lirade med plattan. Det är så klart en ofrånkomlig effekt av att Apple inte längre släpper alla operativsystem samma dag. 

Den främsta nyheten i Ipad OS 16.1, utöver att ta igen det som Ios försprång är den nya funktionen Blickfång. Det är gemensamt med Mac OS och introduceras alltså samtidigt på båda systemen. Vad det gör är att du får en rad med appfönster i kanten av skärmen och kan snabbt växla mellan olika appar samt sätta ihop kombinationer av appar du lätt vill kunna återvända till. Det här kompletterar befintliga möjligheter att köra flera appar samtidigt i Ipad, men det är första gången som du kan lägga appfönster över varandra och storleksförändra dem mer eller mindre fritt. Du kan ha fyra fönster öppna i taget och lägger du till fler så minimeras det fönster som varit orört längst. Utöver från Blickfång-menyn i kanten kan du även dra appar från appdockan i botten på skärmen ut till skärmens mitt för att de ska öppnas. Och i toppen på varje app finns tre punkter som när du trycker på dem expanderas till en meny. Den låter dig aktivera helskärmsläge för den appen men även stänga appen, minimera eller lägga till andra appar i vyn. 

Det finns nog en anledning till att hela Blickfångs-funktionen är något som du måste gå in i Inställningsmenyn och aktivt välja, för att den ens ska vara tillgänglig. Under testperioden blir jag aldrig riktigt övertygad och det är nästan så att jag tycker att det här istället gör multitasking på Ipad ännu rörigare. Det är många steg efter de motsvarigheter som Android-sidans av surfplattevärlden haft ett tag, med Samsungs Dex-läge som tydligaste exemplet. Ipad når inte alls upp i samma känsla av dator och att du har kontrollen.

Det slutar med att jag avaktiverar Blickfång och då är vi tillbaka på ursprungsfrågan, vad som egentligen gör Ipad Pro till en proffsplatta.

Ett vanligt klagomål på Ipad är att den inte hanterar olika användarkonton. Det blir alltså en personlig enhet med dina sms, dina bilder och så vidare, inte något för hela arbetsgruppen eller hela familjen. På det sättet blir det allt för mycket av en stor Iphone. Jag låser upp den med ansiktsigenkänning, utom de många gånger nu då plattan klagar på att Face ID-kameran är skymd. För eftersom den sitter på kortsidan där jag håller i plattan måste jag ständigt byta grepp för att bli insläppt i systemet. Det problemet har jag i alla fall inte när jag använder tangentbordsstället, men då är å andra sidan problemet fortfarande att kameran sitter på sidan så att videosamtal visar mig i avig vinkel. 

Det kommer inte som en överraskning för dig nu, men kortfattat: Ipad Pro levererar inte det vi hade önskat.

Frågor och svar

Vad tillför M2-chippet?

Lite mer prestanda jämfört med M1, men prestanda som det är väldigt svårt att utnyttja i praktiken. 

Hur är ljudet?

Bra, jag har tittat på en del film och ljudet, med fyra högtalare, räcker gott och väl, även när vi är flera runt plattan hemma.

Men kamerorna, hur är dom?

Inga stora nyheter där och även om selfiekameran har Centrerat-funktionen som gör att du, eller ni när ni är flera, alla hamnar i bild under videosamtalet är bildkvaliteten långt ifrån imponerande. 

 

Ett alternativ:

Bättre billigare

En billigare Ipad är det bästa valet för de allra flesta. Du får pengar över att köpa en bra dator också.

Betyg

Uppkoppling och anslutningar
8/10
Media och skärm
8/10
System & program
8/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
78%

Fakta

Allmänt

Modell Ipad Pro (2022)

Tillverkare Apple

Lanseringsdatum 2022-10-20

Mått 280,6 x 214,9 x 6,4 mm

Vikt 685 g

Material baksida Aluminium

Pris Från 16 500 kr

System Ios

Systemversion 16.1

Chipset Apple M2

Tillverkningprocess 5 nm, 78 %

Skärm

Mått 12,9 tum, 114 %

Upplösning 2732 x 2048 pixel

Bilduppdateringsfrekvens 120 Hz, 137 %

Minne

RAM-minne 8/16 GB, 109 %

Lagringsminne 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1024 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Medföljande snabbladdare Ja

Effekt på medföljande laddaren 20 W, 104 %

Uppmätt videotid 5 tim, 15 min

Kamera

Upplösning 12 Megapixel, 10 Megapixel

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Nej

Anslutningar

Bluetooth 5.3

Wifi Wifi 6E

Variant med simkortplats Ja

Telefoni Nej

USB Ja

GPS Ja

Tillbehör

Headset Nej

USB-kabel Ja

Benchmark-tester

Geekbench 5: CPU Single-core 1867, 215 %

Geekbench 5: CPU Multi-core 8493, 266 %

Geekbench 5: Compute 33438, 485 %

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 69,56 FPS, 363 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 119,67 FPS, 223 %

Google Octane 73816, 245 %

Jetstream 2 245,761, 260 %

3DMark Wild Life Stress Best 6627, 141 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 4914, 124 %

Antutu 9 1479263, 172 %

Skärmen

Prestanda

Kvalitetskänslan

Selfiekamerans placering

Dyr

Inte flera användarkonton