öppnas i ett nytt fönster
UPDATE 25 oktober 2022

Apple uppmanar till minskade koldioxidutsläpp i leveranskedjan till 2030

Företaget påskyndar arbetet tillsammans med leverantörer för att minska koldioxidutsläppen för produktion som rör Apple samt utöka investeringarna i ren energi och klimatlösningar runt om i världen.
Vindkraftsparken Montague Wind Power Project i östra Oregon.
Apple har drivit sin globala verksamhet med 100 procent förnybar energi sedan 2018 och har arbetat med sin globala leveranskedja för att öka tillgången till ren energi i hela världen.
Apple uppmanar idag sin globala leveranskedja att vidta nya åtgärder för att ta itu med sina utsläpp av växthusgaser och ha en heltäckande strategi för att minska koldioxidutsläppen. Företaget kommer att utvärdera arbetet för att minska koldioxidutsläppen hos sina främsta tillverkare i verksamhet som rör Apple – såsom att använda 100 procent förnybar el. Utvecklingen kommer att följas upp årligen. Apples egen verksamhet har varit koldioxidneutral globalt sedan 2020. Företaget är otroligt fokuserat på sitt ambitiösa mål att bli koldioxidneutralt i hela den globala leveranskedjan och genom produkternas hela livscykel.
Eftersom klimatförändringarnas effekter blir allt mer kännbara runt om i världen presenterade Apple dessutom nya initiativ och investeringar i syfte att hjälpa den globala ekonomin att minska koldioxidutsläppen och främja innovativa klimatlösningar för samhällen. Detta innebär bland annat betydande investeringar i förnybar energi i Europa, samarbeten för att stötta företag som går över till ren energi samt nytt stöd för projekt som påskyndar naturligt koldioxidupptag och gemenskapsdrivna klimatlösningar runt om i världen.
”Att bekämpa klimatförändringarna förblir en av Apples mest akuta prioriteringar, och i stunder som denna går man från ord till handling”, säger Tim Cook, Apples vd. ”Vi ser fram emot fortsatt samarbete med våra leverantörer för att göra Apples leveranskedja koldioxidneutral till 2030. Klimatåtgärderna hos Apple stannar inte vid våra dörrar. I det här arbetet är vi fast beslutna att vara en krusning i vattnet som skapar en större förändring.”
TKTK

Mobilisering av klimatåtgärder i leveranskedjan

Som en del av Apples engagemang i leverantörerna samarbetar företaget med sin världsomfattande leveranskedja för att mana till påskyndade åtgärder för att den verksamhet som rör Apple ska bli koldioxidneutral. Företaget kräver rapporter om vilka framsteg som görs mot dessa mål – särskilt minskade utsläpp i Scope 1 och Scope 2 som rör produktion för Apple. Dessutom kommer den årliga utvecklingen att följas upp och granskas. Apple kommer att samarbeta med leverantörer som arbetar skyndsamt och som gör mätbara framsteg mot minskade koldioxidutsläpp.
Dessutom uppmuntrar Apple leverantörer att ta itu med utsläpp av växthusgaser utanför deras produktion för Apple och att prioritera ren energi. Som en del av företagets arbete för att uppnå sitt mål till 2030 har Apple minskat sina utsläpp med 40 procent sedan 2015, till största del genom förbättringar av energieffektivitet, design som ger låga koldioxidutsläpp, att vår affärsverksamhet blir koldioxidneutral och att leveranskedjan går över till ren el.
Fler än 200 leverantörer, som utgör över 70 procent av Apples direkta tillverkningskostnader, har redan åtagit sig att använda ren energi som vind- eller solkraft för all produktion för Apple. Stora tillverkningspartners – såsom Corning Incorporated, Nitto Denko Corporation, SK hynix, STMicroelectronics, TSMC och Yuto – har åtagit sig att driva all sin produktion för Apple med 100 procent förnybar energi.
För att hjälpa leverantörer att uppfylla sina åtaganden och mer därtill erbjuder Apple e-learning-material och direktsända utbildningar via Clean Energy Program utan kostnad. Man arbetar dessutom i nära samarbete med sina leverantörer och lokala partners för att identifiera effektiva lösningar för förnybar energi och koldioxidupptag. Fler än 150 representanter från leverantörerna har deltagit i direktsända utbildningar bara i år. Apple planerar att skänka detta material för att skapa världens första plattform för allmän utbildning som är kostnadsfri för företag i många olika branscher. Detta gör man för att säkerställa att företag i alla storlekar – i Apples leveranskedja och utanför – får tillgång till de resurser och nätverk för företrädare som krävs för att skynda på sin övergång till 100 procent ren energi och att bli koldioxidneutrala.

Mer ren energi för att kompensera för kundernas produktanvändning

Som en del av Apples åtagande i ren energi har företaget använt förnybar energi i alla sina kontorslokaler, butiker och datacenter i 44 länder sedan 2018, och företagets leverantörer har tagit mer än 10 gigawatt ren energi i drift runt om i världen. Med utgångspunkt i denna utveckling planerar Apple att underlätta uppförandet av storskaliga sol- och vindkraftsprojekt i Europa, med projekt med en effekt på 30–300 megawatt – till följd av en första begäran om förslag som utfärdades tidigare i år. Under de kommande åren strävar företaget efter att anskaffa tillräckligt med förnybar energi för att driva alla Apple-enheter i världsdelen med koldioxidsnål energi samtidigt som man fortsätter att använda 100 procent ren energi i alla kontorslokaler, butiker och datacenter. Totalt kommer de planerande investeringarna att utöka elnätet med 3 000 gigawattimmar av ny förnybar energi per år.
De europeiska investeringarna är en del av företagets större strategi att ta itu med de ungefär 22 procent av koldioxidavtrycket som kommer från den el som kunder använder för att ladda sina enheter. I möjligaste mån planerar Apple att införa ren energi i koldioxidintensiva elnät och öka påverkan på Europas elsektor i en tid när förnybar produktion är av yttersta vikt. Tidigare i år presenterade företaget nya projekt gällande förnybar energi i USA och Australien. Projekten är utformade för att kompensera för kundernas produktanvändning.
En storskalig solkraftspark i Brown County i Texas.
Apple har investerat i förnybar energi i USA och Australien – inklusive det här storskaliga solkraftsprojektet i Brown County i Texas – för att kompensera för den el som kunderna använder för att ladda sina Apple-enheter.
Kunder i USA kan nu bidra till att minska iPhones klimatavtryck med Clean Energy Charging. Den här nya funktionen finns tillgänglig från och med den här månaden i USA genom iOS 16. Funktionen kontrollerar först var elen kommer från under tiden du förväntas ladda. Därefter optimerar den laddningen till när elen kommer från renare energi som sol- eller vindkraft. För att fortsätta främja klimatsmart beslutsfattande för kunder, anställda och samarbetspartners har Apple gått med i CoolClimate Network, ett forskningssamarbete med University of California, Berkeley för att motivera och ge individer och organisationer möjlighet att göra koldioxidsnåla val.
Den kommande funktionen Clean Energy Charging i iOS 16.
Från och med den här månaden kan kunder i USA använda den nya funktionen Clean Energy Charging som optimerar laddningen till när elnätet använder renare energikällor som sol- eller vindkraft.

Främja rättvisa och ekonomiskt bärkraftiga klimatlösningar runt om i världen

Apple presenterade dessutom idag tre nya projekt via Restore Fund, ett helt unikt initiativ för koldioxidupptag som strävar efter att generera ekonomisk avkastning samtidigt som man minskar mängden koldioxid i atmosfären. I samarbete med Conservation International och Goldman Sachs har Apple investerat i tre högkvalificerade skogsbrukschefer i Brasilien och Paraguay för att återställa 60 hektar av hållbart certifierade skogar och skydda omkring 40 hektar av urskogar, gräsmarker och våtmarker.
De här första skogsbruksprojekten beräknas att tillsammans minska koldioxiden i atmosfären med 1 miljon ton under 2025. För att säkerställa att effekten av projektens koldioxidupptag granskas, rapporteras och verifieras korrekt arbetar Apple tillsammans med samarbetspartners för att analysera satellitbilder och använda sig av innovativ fjärranalysteknik.
Då Apple fortsätter att göra framsteg för att minska utsläppen med 75 procent till 2030 prioriterar företaget naturbaserade lösningar av hög kvalitet för de 25 procent av återstående utsläpp som är oundvikliga med befintlig teknik. Samtidigt arbetar Apple för att driva på helt nya lösningar, inklusive genom stöd för analys av Carbon Direct som identifierar sätt för att utveckla hållbart flygplansbränsle.
Förutom Restore Fund-projekten presenterade Apple idag nya samarbeten för att främja gemenskapsdrivna klimatlösningar runt om i världen:
  • I Namibia och Zimbabwe arbetar Apple tillsammans med Världsnaturfonden WWF för att främja klimattålighet och hållbar försörjning via programmet Climate Crowd. Climate Crowd arbetar tillsammans med samhällen som står inför de värsta effekterna av klimatförändringarna för att bygga upp motståndskraft och utveckla alternativ försörjning grundad på bevarandet och återställandet av naturtillgångar i regionen – från klimatsmart jordbruk till biodling och uppsamling av regnvatten. I den här regionen stöttar programmet dessutom insatser som rena spisar som hjälper samhällen att få de viktiga energiresurser de behöver utan att uttömma naturtillgångarna runt omkring dem.
  • I Kina har Apple samarbetat med China Green Carbon Foundation för att bedriva forskning, demonstrera bästa praxis och bygga upp nätverk för intressenter kring målet att öka mängden och kvaliteten på ansvarsfullt hanterade kolsänkor som är naturbaserade. Samarbetet kommer att stötta identifieringen och kartläggningen av prioriterade områden i Sichuanprovinsen samt utveckla riktlinjer för bästa praxis och metoder för skogsvård som kan kopieras i andra regioner. Apple kommer också att stötta ett pilotprojekt i Chengdu för att visa potentialen för koldioxidupptag i städer och på glesbygden. Projektet kommer att hjälpa till att upprätta bästa praxis för att genomföra projekt för koldioxidupptag i urbana områden i Kina samt för att förbättra klimatanpassning och klimattålighet.
  • I regionen Chyulu Hills i Kenya har Apple samarbetat med Conservation International sedan 2020 för att visa att förbättrad boskapshantering kan hjälpa till att återställa viktiga betesmarker, lagra kol och bygga upp klimattålig försörjning inom boskapsskötsel i hela Afrika. Hittills har projektet utbildat hundratals lokala Maasai-medborgare i uppdaterade skötseltekniker för betesmarker, såsom mer hållbara betesmetoder, minskad jorderosion, naturlig återbildning och skapandet av fröbanker för gräsfrön som drivs av kvinnor.
  • I Europa, Mellanöstern och Nordafrika lanserar Apple ett nytt samarbete med ChangemakerXchange för att stärka klimatåtgärder och ledarskap i regionen. Genom att skapa ett nätverk för att knyta samman, bygga och lyfta upp klimatinnovation som drivs av unga kommer Apple att hjälpa till att länka samman lösningar med finansieringsmöjligheter och förbättra kompetensen för klimatledarskap. Initiativet kommer att lanseras i Egypten vid FN:s klimatkonferens (COP27). Under kommande två år ska initiativet stötta en grupp bestående av 100 personer som skapar förändring och social innovation – 50 stycken från Europa och 50 från Mellanöstern och Nordafrika.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48