öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 16 oktober 2022

Apple Music och Mercedes-Benz ger bilförare världen över tillgång till rumsligt ljud av högsta kvalitet

Apple Music med rumsligt ljud spelas upp via CarPlay på instrumentbrädan i en bil.
I samarbete med Mercedes-Benz erbjuder nu Apple för första gången rumsligt ljud i Apple Music som en inbyggd funktion i bilen.
PARIS Apple och Mercedes-Benz meddelade idag att Apple Musics enormt populära funktion för rumsligt ljud med stöd för Dolby Atmos nu för första gången finns som inbyggd funktion i Mercedes-Benz-bilar. Företagens gemensamma ambition är att erbjuda kunder runtom i världen en helt oslagbar musikupplevelse. Apple Music med rumsligt ljud är fullständigt integrerat i infotainmentsystemet MBUX i modellerna Mercedes-Maybach, EQS, EQS SUV samt EQE och S-Class, vilket innebär att de här bilarna är utrustade med ljud i studiokvalitet – bättre än i en konsertsal – och att förarna får en totalt uppslukande lyssningsupplevelse med enastående, flerdimensionellt och extremt tydligt ljud. 
”Ljudkvaliteten är oerhört viktig för Apple Music. Därför känns det otroligt kul att samarbeta med Mercedes-Benz och för första gången erbjuda rumsligt ljud i Apple Music som en inbyggd funktion i bilen”, säger Oliver Schusser, Vice President of Apple Music and Beats på Apple. ”Rumsligt ljud är fullständigt revolutionerande för både musikskapare och lyssnare. Det går inte att beskriva med ord – man måste själv höra det för att förstå hur fantastiskt det är. Samarbetet med Mercedes-Benz ger oss ännu fler möjligheter att bjuda våra abonnenter runtom i världen på fullständigt uppslukande lyssning.”
”Vi samarbetar för att kunna erbjuda våra kunder en helt nyskapande musikupplevelse som saknar motstycke i branschen”, säger Markus Schäfer, Chief Technology Officer på och styrelseledamot i Mercedes-Benz Group AG. ”Vi är stolta över att våra bilar blir de första produkterna från en annan tillverkare än Apple som kan erbjuda fylligt rumsligt ljud med Dolby Atmos. Den här supersmidiga funktionen är ett exempel på hur man genom perfekt integrering mellan hårdvara och mjukvara kan ta underhållningssystem för bilar till nya och spännande nivåer.” 
Mercedes-Benz-förare med abonnemang på Apple Music får direkt tillgång till ett ständigt växande utbud av låtar och album som kan spelas med rumsligt ljud. Innehållet kommer från några av världens största artister och grupper inom hiphop, country, latino, pop, klassisk musik och andra genrer. I Apple Music finns också utvalda spellistor med rumsligt ljud, exempelvis Driving in Spatial Audio och Hip-Hop in Spatial Audio, där användaren kan hitta och upptäcka låtar med sina favoritartister. Abonnenter får dessutom tillgång till hela Apple Musics katalog med över 100 miljoner låtar, tusentals omsorgsfullt utvalda spellistor och ett dagligt urval från världens främsta musikexperter, däribland alla artister och programvärdar som varje dag livestreamar i hela världen via Apple Music 1, Apple Music Hits och Apple Music Country.
Mercedes-Maybach by Virgil Abloh, som började säljas i begränsad upplaga förra månaden, var en av världens första bilar – och den första Mercedes-Benz-modellen – som kunde erbjuda detta enastående, flerdimensionella ljudlandskap via det förstklassiga 4D-ljudsystemet Burmester. Systemet omfattar 31 högtalare – däribland sex 3D-högtalare där ljudet kommer uppifrån, fyra högtalare i öronhöjd i framsätena och en 18,5 liters subwoofer – åtta ljudomvandlare (två per säte), två förstärkare och en effekt på 1 750 W. Tekniken blir tillgänglig i övriga modeller inom kort.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48