öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 18 oktober 2022

Apple presenterar helt omgjorda iPad i fyra klara färger

Nya iPad har bland annat en stor 10,9-tums Liquid Retina-skärm, ett mäktigt A14 Bionic-chip, avancerade kameror, snabb trådlös uppkoppling, usb-c och stöd för nya Magic Keyboard Folio
Baksidan av nya iPad i de fyra olika färgerna och iPad i silver med Magic Keyboard Folio.
Nya iPad har gjorts om från grunden och är kraftfullare, mer mångsidig och roligare än någonsin att använda.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag nya iPad med heltäckande 10,9-tums Liquid Retina-skärm. Nya iPad drivs av A14 Bionic-chippet som bidrar till ännu högre prestanda med enastående energihushållning för krävande arbetsuppgifter och samma otroliga batteri som räcker hela dagen.1 Kamerorna har uppdaterats med en skärmkamera på långsidan med 12 MP och ultravidvinkel för ännu bättre videosamtal, och en uppdaterad vidvinkelkamera på baksidan med 12 MP som bidrar till skarpa, levande bilder och fantastisk video i 4K. Usb-c-porten öppnar för en lång rad tillbehör, wifi 6 bidrar till ännu snabbare anslutning och Cellular-modellerna har supersnabbt 5G så att användare på språng alltid kan hålla sig uppkopplade. Helt nya Magic Keyboard Folio är särskilt utformat för nya iPad och otroligt skönt att skriva på. Det har en flexibel, tvådelad utformning och användaren kan klicka var som helst på styrplattan. Med iPadOS 16 och stöd för Apple Pencil (första generationen)2 kan användaren hitta nya sätt att vara ännu mer kreativ och produktiv på iPad. Nya iPad finns att beställa från och med idag och finns i butik från och med onsdagen den 26 oktober.
”Det är väldigt roligt att vår nya, omgjorda iPad nu gör sällskap med våra mest avancerade iPad-modeller någonsin”, säger Greg Joswiak, Senior Vice President of Worldwide Marketing på Apple. ”Nya iPad har en stor 10,9-tums Liquid Retina-skärm, ett kraftfullt A14 Bionic-chip, skärmkamera på långsidan för första gången, snabb trådlös uppkoppling, usb-c och stöd för nya Magic Keyboard Folio och andra suveräna tillbehör. Den har mer att glädjas åt, är mer mångsidig och helt enkelt ännu roligare att använda.”
Videoredigering i FlipaClip på 10,9-tums Liquid Retina-skärmen på nya iPad
Den fantastiska 10,9-tums Liquid Retina-skärmen går från kant till kant, vilket ger ännu mer skärmyta så att användaren kan jobba i appar som FlipaClip och göra annat kul på iPad.

Ny heltäckande skärm och fyra klara finishar

Nya iPad har en heltäckande skärm och finns i de fyra snygga finisharna blå, rosa, gul och silver. Den fantastiska 10,9-tums Liquid Retina-skärmen går från kant till kant. Det betyder att användaren har ännu mer skärmyta för appar, spel och annat skoj på en iPad i nästan samma storlek som föregående generation. Den nya Liquid Retina-skärmen ger en fantastisk visuell upplevelse med 2360 × 1640 pixlars upplösning, närmare fyra miljoner pixlar, ljusstyrka på 500 cd/m² och True Tone-teknik. Touch ID har flyttats till den övre knappen så att användaren enkelt kan låsa upp iPad, logga in på appar och använda Apple Pay.

A14 Bionic ger iPad en boost

Det kraftfulla A14 Bionic-chippet kommer till iPad med en 20 procent snabbare processor och 10 procent bättre grafik än föregående generation. Nya iPad är därmed upp till fem gånger snabbare än den populäraste Android-surfplattan3 och användare som uppgraderar från till exempel iPad (sjunde generationen) får upp till tre gånger högre prestanda med nya iPad. De avancerade maskininlärningsfunktionerna drivs av en 16-kärnig Neural Engine i A14 Bionic – dubbelt så många kärnor som A13 – vilket bidrar till upp till 80 procent bättre maskininlärning. A14 Bionic bidrar till oerhört hög prestanda och suverän energihushållning vid redigering av högupplöst video, grafikkrävande spel, skolarbete och annat som användarna gör till vardags.

Avancerade kameror och ljud

Skärmkameran har för första gången placerats på långsidan av iPad. Det betyder att användare som deltar i FaceTime-samtal eller spelar in videor för sociala medier alltid tittar rakt in i kameran. Skärmkameran på långsidan med 12 MP, ultravidvinkel och 122 graders synfält har stöd för Centrerat, som automatiskt zoomar och panorerar så att användaren hela tiden är kvar i bild. Den uppgraderade vidvinkelkameran på baksidan med 12 MP ger högupplösta bilder och detaljerad video i 4K med stöd för slowmotionvideo med 240 bilder/sekund.
De två mikrofonerna är utformade för att fungera ihop med kamerorna och spelar in ljudet från den kamera som används så att störande bakgrundsljud minskar. De nya stereohögtalarna på långsidan i kombination med den stora skärmen ger en fantastisk filmupplevelse.
För första gången någonsin sitter skärmkameran på långsidan av iPad så att användaren alltid tittar rakt in i kameran. Kameran har en sensor på 12 MP och 122 graders synfält med stöd för funktionen Centrerat.

Snabbare uppkoppling med wifi 6, 5G och usb-c

Med snabbare trådlös anslutning kan användare göra ännu mer med iPad när de är på språng. Nya iPad har stöd för wifi 6 som ger 30 procent snabbare anslutning än föregående generations wifi med 802.11ac. Cellular-modellerna med 5G når hastigheter på upp till 3,5 Gbit/s under perfekta förhållanden4 så att användare smidigt kan komma åt filer, hålla kontakten med nära och kära och streama innehåll var de än befinner sig. iPad har fortfarande stöd för Gigabit LTE och fysiska sim-kort som i kombination med eSIM – som aktiveras direkt på enheten – ger användaren flexibla anslutningsmöjligheter. Via usb-c-porten kan användaren ansluta en mängd tillbehör och laddningsadaptrar med högre effekt för snabbare laddning. 
En kvinna som sitter vid ett skrivbord och jobbar med Apple Pencil på en rosa iPad.
Med snabb trådlös uppkoppling och stöd för suveräna tillbehör kan användaren hitta nya sätt att vara ännu mer kreativ och produktiv på iPad.

Tillbehör

Tillbehören gör iPad till ett ännu mer mångsidigt verktyg och ökar användarens möjligheter att använda sin kreativitet och jobba effektivt. Nya Magic Keyboard Folio är särskilt utformat för nya iPad och är oerhört skönt att skriva på. Det har tangenter i fullstorlek, 1 mm slaghöjd och en responsiv känsla. För första gången finns det nu ett tangentbord till iPad med en stor styrplatta där användaren kan trycka var som helst och använda Multi-Touch-gester för att rulla, svepa, nypa och flytta pekaren smidigare och jämnare än någonsin. Den nya raden med fjorton funktionsknappar ger enkel åtkomst till genvägar och vanliga åtgärder, som att justera volymen eller skärmens ljusstyrka. Magic Keyboard Folio består av ett smidigt löstagbart tangentbord och ett skydd till baksidan som fästs magnetiskt vid iPad. Tangentbordet fästs magnetiskt på sidan av iPad vid Smart Connector som överför data och ström. Det innebär att användaren aldrig behöver parkoppla eller ladda tangentbordet och enkelt kan vika in det bakom iPad eller ta bort det helt. Skyddet på baksidan har ett justerbart stativ som gör det ännu mer flexibelt för användare som gillar att spela spel, tiltta på film och så vidare.
Tvådelat Magic Keyboard Folio på nya iPad i rosa och en Apple Pencil.
Helt nya Magic Keyboard Folio är särskilt utformat för nya iPad och otroligt skönt att skriva på. Det har en flexibel, tvådelad utformning och användaren kan klicka var som helst på styrplattan.

Nya suveräna funktioner i iPadOS 16 

iPadOS 16 innehåller nya funktioner för produktivitet och samarbete så att användaren kan få ännu mer gjort.
  • I appen Meddelanden finns nya funktioner som gör att användaren kan redigera eller återkalla nyligen skickade meddelanden, återställa nyligen raderade meddelanden och markera konversationer som olästa och komma tillbaka till dem senare.5 Det finns också nya samarbetsfunktioner i Meddelanden som gör att användaren snabbt och smidigt kan komma igång med och hantera delade projekt.
  • Freeform är en kraftfull ny app för produktivitet i iPadOS med en flexibel arbetsyta och fullständigt stöd för Apple Pencil som gör det möjligt för användare att visa, dela och samarbeta på ett och samma ställe.6 
  • Med det delade iCloud-bildbiblioteket kan upp till sex familjemedlemmar på ett smidigt sätt dela bilder med varandra automatiskt.
  • Safari har nya delade flikgrupper där man kan surfa tillsammans med andra. Surfupplevelsen blir dessutom ännu säkrare med nycklar.
  • I Mail kan användaren schemalägga mejl i förväg och får till och med en liten stund på sig att återkalla ett mejl innan det hamnar i mottagarens inkorg.7
  • Appen Väder kommer till iPad och har utformats för att utnyttja den stora skärmen till max. Här visas vackra animationer och användaren kan med ett enkelt tryck visa den viktigaste väderinformationen.
  • Livetext använder intelligenta funktioner på enheten för att upptäcka text i bilder i hela systemet och funktionen kommer nu till video, så att användaren kan interagera med text i pausade videobilder. Med Slå upp visuellt kan användaren nu med ett enkelt tryck lyfta ut motivet ur en bild eller ta bort bakgrunden för att isolera motivet.

iPad och miljön 

De nya iPad-modellerna är utformade för att ha minsta möjliga miljöpåverkan, och för första gången på iPad är flera av pläteringarna på huvudlogikkortet tillverkade av hundra procent återvunnet guld. Nya iPad är också den första iPad som innehåller återvunnen koppar och huvud­logikkortets folie innehåller 100 procent återvunnen koppar. Nya iPad innehåller även återvunnet aluminium, återvunnet tenn och återvunna sällsynta jordartsmetaller. Alla iPad-modeller uppfyller Apples höga krav på energieffektivitet och är fria från kvicksilver, bromerade flamskyddsmedel, pvc och beryllium. I den omgjorda förpackningen används inte längre någon utvändig plast och förpackningen är till 97 procent fiberbaserad, vilket innebär att Apple närmar sig målet om helt plastfria förpackningar senast 2025.
Apple är redan idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten och har som mål att göra hela leveranskedjan och alla produktlivscykler koldioxidneutrala till år 2030. Det innebär att klimatpåverkan från varje såld Apple-enhet ska vara netto-noll – från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.
Priser och tillgänglighet
  • Nya iPad finns att beställa från och med den 18 oktober på apple.com/se/store och i Apple Store-appen i 28 länder och regioner, bland annat USA, och finns i butik från onsdagen den 26 oktober. 
  • Wi-Fi-modellerna av nya iPad kostar från 6595 SEK och Wi-Fi + Cellular-modellerna kostar från 8795 SEK. Nya iPad 64 GB respektive 256 GB finns i blått, rosa, gult och silver. 
  • Apple Pencil (första generationen) är kompatibel med nya iPad. En ny usb-c till Apple Pencil-adapter krävs för parkoppling och laddning och medföljer den nya versionen av Apple Pencil (första generationen) som kostar 1395 SEK.
  • Kunder som redan har en Apple Pencil (första generationen) kan köpa en usb-c till Apple Pencil-adapter separat för 125 SEK
  • Nya Magic Keyboard Folio särskilt utformat för nya iPad kostar 3495 SEK och finns i vitt. 
  • Nya Smart Folio särskilt utformat för nya iPad kostar 1195 SEK och finns i färgerna vitt, himmel, vattenmelon och lemonad. 
  • iPad (nionde generationen) finns kvar i sortimentet. Wi-Fi-modellerna av iPad (nionde generationen) kostar från 4995 SEK och Wi-Fi + Cellular-modellerna kostar från 6945 SEK och finns i finisharna silver och rymdgrått. 
  • Utbildningspriser finns för nuvarande och nyligen antagna universitets- och högskolestudenter och deras föräldrar samt fakultetsmedarbetare, personal och lärare som bedriver hemundervisning i alla årskurser. Wi-Fi-modellerna av nya iPad kostar från 6195 SEK, nya Magic Keyboard Folio kostar 3189 SEK och Apple Pencil (första generationen) kostar 1239 SEK. Mer information finns på apple.com/se-edu/shop.
  • iPadOS 16, det kraftfulla operativsystemet som har utformats särskilt för iPad, blir tillgängligt måndagen den 24 oktober och ingår utan kostnad på nya iPad. iPadOS 16 kommer som en gratis mjukvaruuppdatering för iPad (femte generationen och senare), iPad mini (femte generationen och senare), iPad Air (tredje generationen och senare) och alla iPad Pro-modeller.
  • Kunder kan byta in sin nuvarande iPad och få ett lägre pris när de köper en ny. När Apple har tagit emot och kontrollerat enheten krediteras värdet kundens valda betalningsmetod.
  • Gravera din iPad med en skön blandning av emojis, namn, initialer och siffror, helt gratis på apple.com/se/store eller i Apple Store-appen.
  • Apple erbjuder sina kunder en rad tjänster i butik och online. Med allt från personlig service och råd från Apples specialister till praktiska alternativ för frakt och hämtning ser Apple till att det bästa sättet att köpa Apple-produkter är att göra det på Apple Store och på apple.com/se/store.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Batteritiden varierar beroende på användning och konfiguration.
  2. En ny usb-c till Apple Pencil-adapter krävs för parkoppling och laddning och medföljer den nya versionen av Apple Pencil (första generationen). Kunder som redan har en Apple Pencil (första generationen) kan köpa en usb-c till Apple Pencil-adapter separat.
  3. Testerna utfördes av Apple i september 2022 med förhandsversioner av iPad (tionde generationen) med Apple A14 Bionic-chip och MediaTek MT8768N-baserade Android-surfplattor som var i produktion med den senaste versionen av Android 11 som fanns på marknaden när testerna utfördes. Uppgifter om vilka system som såldes mest baseras på offentliga försäljningsdata för de senaste tolv månaderna. Systemen testades med vanliga uppgifter i kommersiella appar och utvalda prestandatester av branschstandard. Prestanda beror på enhetens inställningar, användning, omgivande miljö och många andra faktorer. Prestandatesterna utförs med specifika system och visar iPads ungefärliga prestanda.
  4. Mobilabonnemang för 5G samt täckning krävs. Hastigheten varierar. Kontakta din operatör för mer information.
  5. Användare kan redigera ett meddelande upp till 15 minuter efter att det har skickats och återkalla ett meddelande upp till 2 minuter efter att det har skickats. Användaren kan ändra ett meddelande upp till fem gånger och mottagarna kan ta reda på vilka ändringar som har gjorts.
  6. Freeform kommer som en uppdatering till iOS, iPadOS och macOS senare i år.
  7. Användare kan återkalla ett mejl i upp till 30 sekunder efter att ha skickat det.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48