öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 18 oktober 2022

Apple presenterar den kraftfulla nya generationen Apple TV 4K

Den mest kraftfulla versionen av Apple TV hittills har A15 Bionic-chippet, erbjuder nu HDR10+ och tar det bästa med Apple till hemmets största skärm
Nya Apple TV 4K och Siri Remote.
Den nya generationen Apple TV 4K är ett kraftfullt underhållningspaket som tar de bästa delarna av Apple in i vardagsrummet – här finns något för alla i familjen.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag den nya generationen Apple TV 4K – mer kraftfull och underhållande än någonsin och med imponerande ljud och bild. Apple TV 4K drivs av A15 Bionic-chippet som bidrar med högre prestanda och en smidigare spelupplevelse, och erbjuder massvis av underhållning för alla smaker på hemmets största skärm. Apple TV 4K har utöver Dolby Vision nu också stöd för HDR10+, vilket innebär att kunderna kan titta på sina favoritfilmer och favoritprogram i bästa möjliga kvalitet på fler tv-apparater.1 Apple TV 4K har tvOS, det kraftfulla och intuitiva operativsystemet för vardagsrummet, och används tillsammans med populära Siri Remote så att användaren enkelt kan hitta och ta del av sitt favoritinnehåll. Tack vare sömlös integrering med andra Apple-enheter och Apple-tjänster kan vardagsrummet förvandlas på olika sätt för hela familjen. Samtidigt fungerar Apple TV 4K som en smidig och smart hemmahubb.
Nya Apple TV 4K finns i två modeller, varav den ena är Apple TV 4K med wifi och 64 GB lagringsutrymme. Den andra är Apple TV 4K med wifi och Ethernet samt stöd för Gigabit Ethernet för snabb nätverksanslutning och streaming, mesh-nätverksprotokollet Thread för anslutning av ännu fler smarta hemtillbehör, och dubbelt så stort lagringsutrymme (128 GB) för appar och spel. Kunder kan beställa nya Apple TV 4K med Siri Remote idag. Den blir tillgänglig fredagen den 4 november.
”Apple TV 4K är det perfekta sättet för Apple-användare att ta del av sin favoritunderhållning på hemmets största skärm – och den här versionen är den mest kraftfulla hittills”, säger Bob Borchers, Vice President of Worldwide Product Marketing på Apple. ”Nya Apple TV 4K är verkligen något i hästväg med smidig anslutning till andra Apple-enheter, användarvänlighet och tillgång till fantastiskt Apple-innehåll. Här finns definitivt något för alla i familjen.”

Storslagen hemmabioupplevelse

Den nya generationen Apple TV 4K är ett kraftfullt underhållningspaket som erbjuder de bästa video- och ljudfunktionerna på hemmets största skärm. Hjärtat i nya Apple TV 4K är A15 Bionic som gör enheten ännu mer kraftfull och energieffektiv än tidigare. Processorprestandan är nu upp till 50 procent högre jämfört med föregående generation, vilket innebär ökad effektivitet samt snabbare navigering och gränssnittsanimeringar. Den bidrar också till en ännu smidigare spelupplevelse tack vare upp till 30 procent snabbare grafik jämfört med föregående generation.
Apple TV 4K har nu stöd för HDR10+ utöver Dolby Vision. Den kan därför erbjuda fyllig visuell kvalitet på fler tv-apparater och återge de häpnadsväckande detaljer och levande färger som innehållsskaparna vill förmedla. Användaren får dessutom en hemmabioupplevelse med omslutande Dolby Atmos-, Dolby Digital 7.1- eller Dolby Digital 5.1-surroundljud.2
Siri Remote har en tryckkänslig klickplatta som erbjuder snabb, smidig och exakt styrning, vilket underlättar navigering i det enkla och snygga Apple TV-användargränssnittet. Via Apple TV-appen har användaren tillgång till prisbelönta serier och filmer i Apple TV+. Där kan man också köpa eller hyra över 100 000 olika filmer och serier och skaffa premiumabonnemang på populära streamingtjänster.
Närbild av Siri Remote.
Siri Remote har en tryckkänslig klickplatta som erbjuder snabb, smidig och exakt styrning, vilket underlättar navigering i det enkla och snygga Apple TV 4K-gränssnittet.

Smidig integrering med Apples ekosystem

Apple TV 4K fungerar smidigt ihop med andra Apple-enheter och erbjuder bland annat en magiskt enkel inställningsprocess för iPhone och supersmidig styrning med Apple TV Remote i Kontrollcenter. Den djupa integreringen mellan Apples hårdvara, mjukvara och tjänster och Apple TV 4K öppnar för en enastående upplevelse som tar de bästa delarna av Apples ekosystem in i vardagsrummet.4
  • Apple Music kan användas via Apple TV 4K och ger tillgång till en katalog med över 100 miljoner låtar, omsorgsfullt utvalda spellistor och musikvideor. Apple Music erbjuder världens bästa lyssningsupplevelse med originalinnehåll från de mest respekterade och älskade namnen i musikens värld, autouppspelning, synkade låttexter, förlustfritt ljud och en suverän ljudupplevelse tack vare omslutande rumsligt ljud med Dolby Atmos.
  • Apple TV+ finns förstklassiga drama- och komediserier, långfilmer, dokumentärer och högkvalitativ underhållning för barn och familj. Här finns bland annat filmen CODA, som utsågs till bästa film vid årets Oscarsgala, komediserien Ted Lasso med sina rekordmånga Emmy-statyetter, den populära dramaserien Severance, thrillerserien Shantaram som bygger på den bästsäljande romanen med samma namn, de kritikerrosade serierna Bad Sisters, Mythic Quest och Pachinko – och mycket annat. Annat som användaren kan titta på är dokumentären Sidney om den legendariske Sidney Poitier, dramafilmen Causeway som är producerad av Oscarsvinnaren Jennifer Lawrence, som även syns i huvudrollen, och julmusikalfilmen Spirited med Will Ferrell, Ryan Reynolds och Octavia Spencer i huvudrollerna. Apple TV+ erbjuder även direktsänd sport, bland annat i form av Friday Night Baseball och Major League Soccer-matcher med start 2023.
  • Apple Arcade på Apple TV 4K innehåller prisbelönta premiumspel. Varje vecka tillkommer nya titlar och stora innehållsuppdateringar – allt utan annonser eller köp i appar. Spelarna kan parkoppla spelkontroller och ha kul med de spel som är extra populära just nu, exempelvis NBA 2K23 Arcade Edition och Jetpack Joyride 2, liksom gamla favoriter som Sneaky Sasquatch och Warped Kart Racers, med ett nytt läge för flera användare.

tvOS

I höst kommer tvOS 16 med Siri-uppdateringar som gör det ännu enklare för användaren att styra Apple TV med rösten och interagera med resultaten.5 Siri på Apple TV har gjorts om helt och hållet och känner nu igen olika användares röster, så att de enkelt kan komma åt sina egna filmer, serier, musik, spel och appar och fortsätta där de slutade. Användarna kan ställa frågan ”Vad ska jag titta på?” till Siri Remote och på så sätt få skräddarsydda rekommendationer.
Menyn visas på skärmen i närbildsformat på Apple TV 4K.
Eftersom Siri på Apple TV nu har fått ett smidigare format får användarna snabbt fram sökresultat utan att behöva avbryta det de håller på med på skärmen.
AirPods-användare kan säga ”Hej Siri” för att söka efter innehåll och styra Apple TV utan att behöva använda händerna. Stöd för Siri på Apple TV finns nu även i Chile, Finland och Sydafrika, och senare i år står Danmark, Luxemburg och Singapore på tur. Det innebär att Siri på Apple TV snart finns i 30 olika länder och regioner.
Med det delade iCloud-bildbiblioteket på Apple TV kan alla i familjen titta på varandras bilder på den stora skärmen. Tack vare möjligheten att ansluta olika enheter till Apple TV 4K kan utvecklare integrera anpassade upplevelser i sina appar till iPhone och Apple Watch med Apple TV. 
Användarna kan precis som tidigare starta ett FaceTime-samtal med SharePlay på iPhone eller iPad för att titta på en serie eller film på Apple TV tillsammans i fullständig synk. På så sätt får alla ta del av det dramatiska avslöjandet i en film eller det roliga skämtet i en serie exakt samtidigt. Tack vare de delade uppspelningsreglagen, som även innefattar användning av Siri Remote, kan alla SharePlay-deltagare trycka på uppspelning, paus eller hoppa framåt.

Apple TV 4K som smart hemmahubb

Apple TV 4K fungerar som en hemmahubb som man på ett säkert sätt kan ansluta till kompatibla smarta hemtillbehör, till exempel HomeKit-kameror, belysning och persienner. Tack vare det kan användarna ställa in scenarier och styra sina smarta hem när de är bortresta, och tillbehör kan köras automatiskt. Apple TV 4K är också en mycket viktig beståndsdel i Matter, en standard för anslutning av smarta hemtillbehör som gör att många olika apparater kan samverka smidigt på olika plattformar. Visionen av det verkligt smarta hemmet kommer allt närmare.
Via en HomeKit-kamera kan Apple TV-användare styra tillbehör i närheten. De kan till exempel tända utomhusbelysningen eller visa flera kameravyer samtidigt på tv-skärmen för att få bättre överblick. Dessutom drar Säker HomeKit-video nytta av den inbyggda intelligensen i Apple TV 4K för att direkt på enheten analysera videoinnehåll i syfte att upptäcka människor, djur, bilar och paketleveranser.6
Med stöd för Thread-nätverk kan användaren tryggt och säkert ansluta kompatibla Thread-baserade smarta hemtillbehör till Apple TV 4K med wifi och Ethernet.
Apples originalserie Ted Lasso på Apple TV 4K.
Som hemmahubb erbjuder Apple TV 4K skyddade, säkra och smidiga sätt att styra smarta hemtillbehör. Bland annat kan användarna se bilder från kompatibla kameror direkt på tv-skärmen.

Apple TV 4K och miljön

Nya Apple TV 4K är utformad för att påverka miljön så lite som möjligt. Den förbrukar nästan 30 procent mindre ström än föregående generation och har samtidigt högre prestanda.7 Tack vare den effektivitetsökning som A15 Bionic-chippet ger upphov till behövs ingen inbyggd fläkt. Det innebär ett mer kompakt format och bidrar till att koldioxidavtrycket minskar med 25 procent jämfört med föregående generation.
Apple TV 4K är den första Apple TV-enheten någonsin där det är 100 procent återvunnet guld i pläteringen och 100 procent återvunnet tenn i legeringen på flera av mönsterkorten. Kylmodulen består av 80 procent återvunnet aluminium, medan höljet på Siri Remote innehåller 100 procent återvunnet aluminium. I den omgjorda förpackningen används inte längre någon utvändig plast och förpackningen är till över 90 procent fiberbaserad, vilket innebär att Apple närmar sig målet om helt plastfria förpackningar senast 2025. Alla Apple TV 4K-modeller är fria från kvicksilver, bromerade flamskyddsmedel, pvc och beryllium.
Apple är redan idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten och har som mål att göra hela leveranskedjan och alla produktlivscykler koldioxidneutrala till år 2030. Det innebär att klimatpåverkan från varje såld Apple-enhet ska vara netto-noll – från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.
Priser och tillgänglighet
  • Nya Apple TV 4K med Siri Remote kostar från 1995 SEK och kan köpas på apple.com/se/store, i Apple Store-appen och på Apple Store. Apple TV 4K finns också att köpa via auktoriserade Apple-återförsäljare och utvalda kabel-tv-leverantörer.
  • Kunder kan beställa nya Apple TV 4K från och med i dag. Den blir tillgänglig fredagen den 4 november i fler än 30 länder och regioner, däribland USA.
  • Siri Remote har samma populära format och funktioner som föregående generation och erbjuder nu även laddning via usb-c. Den medföljer vid köp av nya Apple TV 4K och finns att köpa separat för 795 SEK från och med idag. Siri Remote kan användas med alla generationer av Apple TV 4K och Apple TV HD.
  • AppleCare+ blir nu tillgängligt för Apple TV, med teknisk expertsupport och extra hårdvaruskydd i tre år, inklusive ett obegränsat antal fall av oavsiktliga skador.
  • Som kund kan du testa nya Apple TV 4K i en Apple Store-butik och få svar på dina frågor direkt. Inför besöket rekommenderas alla kunder att gå in på apple.com/se/retail för mer information om öppettider och tillgängliga tjänster i den butik de vill besöka.
  • Under en begränsad tid får berättigade kunder som köper en ny iPhone, iPad, Apple TV eller Mac gratis tillgång till Apple TV+ och Apple Arcade i tre månader.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. HDR10+ ochh Dolby Vision fungerar med kompatibelt innehåll i appar som stöds. Allt innehåll är inte tillgängligt i 4K, 4K HDR, HDR10+ eller Dolby Vision. 4K-upplösning kräver en 4K-kompatibel tv.
  2. Dolby Atmos-funktionerna kräver Dolby Atmos-kompatibla enheter. Allt innehåll finns inte med 5.1- och 7.1-surroundljud eller Dolby Atmos-ljud. Uppspelningskvaliteten varierar beroende på hårdvara och internetanslutning.
  3. Siri är inte tillgängligt i alla länder och regioner.
  4. Apple Music, Apple TV+ och Apple Arcade kräver ett abonnemang.
  5. En del funktioner blir tillgängliga senare i år i samband med en uppdatering av tvOS.
  6. Säker HomeKit-video kräver ett iCloud+-abonnemang och en hemmahubb, exempelvis Apple TV eller HomePod mini.
  7. Testerna utfördes under streaming av filmer i 4K som spelades upp från Apple TV-appen på Apple TV 4K med Siri Remote.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48