öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 08 september 2022

Apple presenterar iPhone 14 och iPhone 14 Plus

En ny, större skärm på 6,7 tum kompletterar den populära 6,1-tumsmodellen. De nya iPhone-modellerna har även ett nytt dubbelkamerasystem, kraschdetektering, Nödanrop SOS via satellit för första gången på en smartphone samt längre batteritid än någon annan iPhone
Två händer håller upp iPhone 14 och iPhone 14 Plus.
iPhone 14 och iPhone 14 Plus med 6,1-tums- respektive en ny, större 6,7-tumsskärm har rejält uppgraderade kameror och nya banbrytande säkerhetsfunktioner.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag iPhone 14 och iPhone 14 Plus i två olika skärmstorlekar, 6,1 respektive 6,7 tum, och en elegant design med rejält uppgraderade kameror och nya banbrytande säkerhetsfunktioner. Med iPhone 14 och iPhone 14 Plus kan användaren ta imponerande bilder och videor. Det kraftfulla kamerasystemet har ny huvudkamera och ny TrueDepth-skärmkamera, ultravidvinkelkamera för utökat perspektiv samt Photonic Engine för förbättrat bildflöde. Båda modellerna har A15 Bionic-chippet med femkärnig grafikprocessor, vilket ger suverän prestanda och effektivitet för krävande arbetsflöden, och är utrustade med inbyggda funktioner för integritet och säkerhet. iPhone 14 och iPhone 14 Plus har den nya säkerhetsfunktionen kraschdetektering och branschens första funktion för Nödanrop SOS via satellit. De mest avancerade iPhone-modellerna hittills har dessutom fenomenal batteritid, branschledande tålighet och supersnabbt 5G. iPhone 14 och iPhone 14 Plus kommer att finnas i finisharna midnatt, blå, stjärnglans, lila och (PRODUCT)RED1. De nya modellerna kan förhandbokas från fredagen den 9 september, med leveransstart för iPhone 14 fredagen den 16 september och för iPhone 14 Plus fredagen den 7 oktober.
”Våra kunder förlitar sig på iPhone varje dag och med iPhone 14 och iPhone 14 Plus kommer ny banbrytande teknik och viktiga säkerhetsfunktioner. På den nya, större 6,7-tumsskärmen på iPhone 14 Plus kan användarna nu visa mer innehåll när de surfar på nätet, och ännu mer text”, säger Greg Joswiak, Senior Vice President of Worldwide Marketing på Apple. ”Båda modellerna har en ny, kraftfull huvudkamera som ger betydligt bättre resultat i svagt ljus, avancerade anslutningsmöjligheter med 5G och eSIM och A15 Bionic med suverän prestanda som bidrar till ännu längre batteritid. Allt detta, tätt integrerat med iOS 16, gör iPhone mer relevant än någonsin.”  
Tio iPhone 14- och iPhone 14 Plus-enheter, ordnade i bågform.
iPhone 14 och iPhone 14 Plus erbjuder branschledande tålighet och fenomenal batteritid – iPhone 14 Plus har den bästa batteritiden någonsin på iPhone.

Snygg och tålig design med fenomenal batteritid

iPhone 14 och iPhone 14 Plus finns i det populära 6,1-tumsformatet samt i ett nytt, imponerande 6,7-tumsformat2, med en tålig och elegant design i aluminium i flygkvalitet i fem snygga finishar. Den större skärmen på iPhone 14 Plus är perfekt för att spela eller streama film. iPhone 14 Plus har dessutom den längsta batteritiden någonsin på en iPhone.3 Båda modellerna har en uppdaterad invändig design för bättre temperaturprestanda, snygga Super Retina XDR-skärmar med OLED-teknik med HDR-ljusstyrka på upp till 1 200 cd/m², kontrastförhållande på 2 000 000:1 och Dolby Vision.
iPhone 14 och iPhone 14 Plus har även det tåliga Ceramic Shield på framsidan – unikt för iPhone och tåligare än något annat smartphone-glas – och tål dessutom vanligt spill, olyckor med vatten och tål damm.4

Photonic Engine ligger bakom de kraftfulla kamerauppgraderingarna

Med iPhone 14 och iPhone 14 Plus introduceras en ny standard för foto och video tack vare en ny 12 MP huvudkamera med större sensor och större pixlar, en ny TrueDepth-skärmkamera, ultravidvinkelkameran som fångar mer på bilden samt Photonic Engine som ger dramatiskt förbättrade resultat i svagt ljus.
Den nya 12 MP huvudkameran på iPhone 14 och iPhone 14 Plus.
Med en ny huvudkamera med 12 MP, ny TrueDepth-skärmkamera samt ultravidvinkelkameran sätter iPhone 14 och iPhone 14 Plus en ny standard för foto och video.
Tack vare djup integrering mellan hårdvara och mjukvara bidrar Photonic Engine till förbättrade resultat vid fotografering i medelstarkt till svagt ljus med alla kameror: upp till 2 gånger med ultravidvinkelkameran, 2 gånger med TrueDepth-kameran och hela 2,5 gånger med den nya huvudkameran. Den här dramatiska kvalitetsförbättringen är möjlig tack vare att Photonic Engine använder sig av beräkningsmöjligheterna med Deep Fusion tidigare i bildbehandlingen, vilket ger otroliga detaljer, bevarar subtila strukturer, ger bättre färger och mer information i bilden.
Några exempel på dubbelkamerasystemets uppgraderingar och funktioner:
  • En ny huvudkamera med större bländare på ƒ/1,5 och 1,9-µm-pixlar bidrar till bättre bild- och videokvalitet i alla ljusförhållanden i form av större detaljrikedom, bättre frysning av rörelse, mindre brus och kortare exponeringstider. Den har dessutom optisk bildstabilisering med sensorförskjutning.
  • Ny TrueDepth-skärmkamera med en bländare på ƒ/1,9 som bidrar till bättre kvalitet i bilder och videor tagna i svagt ljus. Med hjälp av den helt nya autofokusfunktionen kan man ställa in fokus ännu snabbare i svagt ljus och ta gruppbilder på längre avstånd.
  • Ett nytt actionläge för otroligt jämna videor som kompenserar för skakningar, rörelser och vibrationer även när man filmar i händelsernas centrum.
  • Ultravidvinkelkameran bidrar till unika perspektiv för bilder med större bredd samt bättre bilder i svagt ljus tack vare Photonic Engine.
  • En förbättrad True Tone-blixt som är tio procent starkare och ger ett mer enhetligt och konsekvent ljus.
  • Cinematiskt läge kan nu användas i 4K med 30 bilder/s och i 4K med 24 bilder/s.
  • Dolby Vision HDR från början till slut, bara på iPhone.
Med det nya actionläget kan användaren spela in otroligt jämna videor med kompensation för skakningar, rörelser och vibrationer även när man spelar in video i händelsernas centrum.

Kraschdetektering och Nödanrop SOS via satellit

Samtliga iPhone 14-modeller har banbrytande säkerhetsfunktioner som underlättar för användaren att skaffa hjälp när det behövs som mest. Kraschdetekteringen på iPhone drar nytta av den nya tvåkärniga accelerometern, som mäter g-krafter upp till 256 Gs, och ett nytt gyroskop med stort dynamiskt omfång. Funktionen kan känna av en allvarlig bilolycka och automatiskt ringa ett nödsamtal när användaren är medvetslös eller inte når sin iPhone. De här funktionerna samverkar med befintliga komponenter, som barometern som nu kan upptäcka tryckförändringar inne i bilen, gps:en som kan ge mer information om hastighetsförändringar och mikrofonen5 som känner igen den typ av höga ljud som ofta uppstår vid allvarliga trafikolyckor. Noggrannheten förbättras ytterligare av avancerade Apple-designade rörelsealgoritmer som har matats med över en miljon timmars körning i verklig trafik och data från trafikolyckor. När användaren har både en iPhone och en Apple Watch utnyttjar kraschdetekteringen de unika styrkorna hos de två enheterna för att skaffa hjälp snabbt. När funktionen registrerar en allvarlig trafikolycka visas nödsamtalet på Apple Watch, eftersom det är den enhet som användaren antagligen har närmast till hands. Samtalet kopplas däremot upp från iPhone om den är tillräckligt nära för bästa möjliga uppkoppling.6
En iPhone-skärm med texten Det verkar som att du har varit med om en olycka och ett meddelande som talar om att enheten kommer att ringa ett nödsamtal om användaren inte reagerar.
Kraschdetekteringen drar nytta av särskilda komponenter och Apple-designade algoritmer för att känna av allvarliga kollisioner och automatiskt ringa ett nödsamtal när användaren är medvetslös eller inte når sin iPhone.
Med iPhone 14-modellerna kommer också Nödanrop SOS via satellit, som kombinerar specialutvecklade komponenter som är djupt integrerade med mjukvaran så att antenner kan ansluta direkt till en satellit. På så sätt kan användaren kontakta räddningstjänsten även när det inte finns mobilnäts- eller wifi-täckning. Satelliter är rörliga mål med låg bandbredd, så överföring av meddelanden kan ta flera minuter. När det uppstår en nödsituation är det viktigt att agera snabbt. När Nödanrop SOS via satellit aktiveras visas därför ett antal viktiga frågor på användarens iPhone. Syftet är att bedöma personens situation och användaren får även information om hur man ska rikta mobilen för att få kontakt med en satellit. Frågorna och påföljande meddelanden skickas sedan till ett center som bemannas av Apple‑utbildade specialister som kan ringa efter hjälp. Tack vare den här banbrytande tekniken kan användaren dessutom dela sin plats manuellt via satellit med Hitta när det inte finns mobilnäts- eller wifi-täckning. Det kan ge en ökad känsla av trygghet när man är ute och vandrar eller campar där det inte finns någon mottagning. Nödanrop SOS via satellit blir tillgängligt för användare i USA och Kanada i november och tjänsten erbjuds gratis under två år.7

A15 Bionic – ett kraftpaket med femkärnig grafikprocessor

A15 Bionic ger fenomenal prestanda på iPhone 14 och iPhone 14 Plus. Den femkärniga grafikprocessorn är snabbare än någon konkurrents, oavsett pris, och ger ännu smidigare grafik i videoappar och avancerade spel. Den driver dessutom suveräna kamerafunktioner som Photonic Engine och cinematiskt läge, ger imponerande batteritid och bidrar till integritet och säkerhet med Secure Enclave. Den sexkärniga processorn hanterar krävande uppgifter smidigt och effektivt och den 16-kärniga Neural Engine klarar 15,8 biljoner beräkningar per sekund, vilket möjliggör ännu snabbare maskininläringsberäkningar för funktioner i iOS 16 och appar från andra utvecklare.
A15 Bionic med femkärnig grafikprocessor ger smidigare grafik, erbjuder otrolig kapacitet för beräkningsfotografering, bidrar tilll suverän batteritid och har inbyggda integritetsfunktioner.

Kraftfulla uppkopplingsfunktioner

Med iPhone får användarna supersnabba nedladdningar och uppladdningar, bättre streaming och 5G-anslutning i realtid så att de kan hålla kontakten med nära och kära, dela och ta emot innehåll.8 Stöd för 5G på iPhone erbjuds nu av över 250 operatörer på fler än 70 marknader runtom i världen, med utökat stöd för privata nätverk. Med eSIM kan användaren enkelt ansluta eller snabbt överföra sitt befintliga abonnemang digitalt. Det är ett säkrare alternativ än ett fysiskt sim-kort och användaren kan ha flera abonnemang på en och samma enhet. iPhone 14 och iPhone 14 Plus i USA saknar sim-kortplats, vilket innebär att användarna snabbare och enklare kan ställa in sina enheter.

Apple Fitness+ för alla iPhone-användare

Senare i höst kommer Apple Fitness+ för första gången som abonnemangstjänst för alla iPhone-användare i de 21 länder där tjänsten finns, även för de som inte har en Apple Watch. iPhone-användare får full tillgång till tjänsten, med över 3 000 träningspass och meditationer som alla leds av ett inkluderade tränarteam med stor mångfald och bredd. Fitness+ erbjuder tränaranvisningar och intervalltider på skärmen samt en uppskattning av förbrända kalorier som används för att fylla Rörelse-ringen. Fitness+ är helt integrerad med Fitness-appen som kommer med iOS 16 och finns i mittenfliken. Med den kan användarna fylla ringen Rörelse och hålla motivationen uppe med utmärkelser, aktivitetsdelning och annat. Användaren måste teckna abonnemanget på iPhone men kan sedan använda Fitness+ på iPhone, iPad och Apple TV.
En Apple Fitness+-ledare presenterar ett träningspass.
Senare i höst kommer Fitness+ för första gången att finnas som abonnemangstjänst för alla iPhone-användare i de 21 länder där tjänsten finns, även de som ännu inte har en Apple Watch.

Med iOS 16

iPhone 14 och iPhone 14 Plus har iOS 16, en omgjord låsskärm, nya funktioner för kommunikation och delning samt nya intelligenta funktioner som tillsammans förändrar användarens iPhone-upplevelse. Låsskärmen är snyggare, mer personlig och mer praktisk än någonsin med en visning i flera lager som på ett effektfullt sätt placerar motiven i bilderna framför tidsangivelsen och nydesignade widgetar där användaren får information med ett snabbt ögonkast. I bakgrundsgalleriet till låsskärmen finns en mängd olika inspirerande bakgrunder, bland annat Apple-samlingar, en väderbakgrund som visar vädrets skiftningar i realtid och en annan bakgrund som visar jorden, månen och solsystemet. I appen Meddelanden kan användaren nu redigera och återkalla nyligen skickade meddelanden och markera konversationer som olästa så att de kan komma tillbaka till dem senare.9 Med delat iCloud-bildbibliotek blir det ännu enklare att dela bildsamlingar med nära och kära.10 Livetext har blivit ännu bättre och kan nu användas till att hitta text i en video och snabbt omvandla valutor, översätta text med mera. I Slå upp visuellt finns en ny funktion som gör att användaren kan lyfta ut motivet ur en bild genom att trycka och hålla ner fingret på det och sedan släppa det i Meddelanden eller någon annan app.11

iPhone och miljön

iPhone 14 och iPhone 14 Plus är utformade för minimal miljöpåverkan. Bland annat tillverkas enheternas antennstreck av plast från returflaskor som omvandlats till ett starkare material med bättre egenskaper. De sällsynta jordartsmetallerna i MagSafe och andra magneter utgörs på iPhone 14-modellerna av hundra procent återvunnet material och Taptic Engine innehåller hundra procent återvunnen volfram. Båda modellerna har dessutom hundra procent återvunnet tenn i flera mönsterkort och hundra procent återvunnet guld i pläteringen på flera mönsterkort samt i alla kamerakablar. I den fiberbaserade förpackningen används inte någon utvändig plast, vilket gör att Apple närmar sig målet med helt plastfria förpackningar senast 2025.
Apple är redan idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten och har som mål att göra hela leveranskedjan och alla produktlivscykler koldioxidneutrala till år 2030. Det innebär att klimatpåverkan från varje såld Apple-enhet ska vara netto-noll – från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.
Priser och tillgänglighet
  • iPhone 14 och iPhone 14 Plus kommer att finnas i midnatt, blå, stjärnglans, lila och (PRODUCT)RED med lagringsalternativ på 128 GB, 256 GB och 512 GB. 
  • Kunder i Australien, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Indien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Singapore, Spanien, Storbritannien, Thailand, Tyskland, USA och fler än 30 andra länder och regioner kan förhandsboka iPhone 14 och iPhone 14 Plus från och med fredagen den 9 september kl. 14.00 med leveransstart för iPhone 14 fredagen den 16 september och för iPhone 14 Plus onsdagen den 7 oktober. 
  • iPhone 14 kommer till Malaysia, Turkiet och 20 andra länder och regioner fredagen den 23 september.
  • Nödanrop SOS via satellit blir först tillgängligt i USA och Kanada i november. Tjänsten ingår då gratis i två år vid aktivering av en iPhone 14 eller iPhone 14 Plus.
  • Kunder kan köpa iPhone 14 för 11 995 SEK utan inbyte och iPhone 14 Plus för 13 495 SEK utan inbyte på apple.com/se/store, i Apple Store-appen eller på Apple Store. iPhone 14 och iPhone 14 Plus finns även att köpa hos auktoriserade Apple-återförsäljare och vissa operatörer.
  • iOS 16 kommer som en gratis mjukvaruuppdatering måndagen den 12 september.
  • Kunder som köper iPhone 14 eller iPhone 14 Plus får Apple Arcade i tre månader när de tecknar ett nytt abonnemang.
  • Plånbok i läder med MagSafe och läderfodral till iPhone 14 och iPhone 14 Plus kommer att finnas i de fem nya färgerna midnatt, skogsgrön, bläck, umbra och orange. Transparenta skal och silikonskal till iPhone 14 och iPhone 14 Plus kommer att finnas i färgerna midnatt, Storm Blue, röd, kritrosa, syrenblå, Elderberry, Succulent och Sunglow.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Varje köp av iPhone 14 och iPhone 14 Plus (PRODUCT)RED bidrar nu direkt till Globala fondens arbete med att bekämpa covid-19 och aids.
  2. Skärmen har rundade hörn som följer den elegant välvda designen och är placerade inom ett rektangulärt format. Uppmätt som diagonalen i en rektangel är skärmen 6,06 tum (iPhone 14) respektive 6,68 tum (iPhone 14 Plus). Den faktiska visningsytan är något mindre.
  3. Batteritiden varierar beroende på mobilnät, plats, signalstyrka, funktionsinställningar, användning och många andra faktorer. De faktiska resultaten varierar. Batteriet har ett begränsat antal laddningscykler och kan så småningom behöva bytas ut. Batteritiden och antalet uppladdningar varierar beroende på användning och inställningar. Batteritesterna utförs med specifika iPhone-enheter. Mer information finns på apple.com/se/batteries och apple.com/se/iphone/compare.
  4. iPhone 14 och iPhone 14 Plus tål vatten, stänk och damm. De har testats i laboratorium och uppfyller kraven för klass IP68 i enlighet med IEC-standard 60529 (maxdjup 6 meter i upp till 30 minuter). Graden av tålighet mot vatten, stänk och damm är inte permanent och skyddet kan minska vid normalt slitage. Försök inte att ladda en blöt iPhone. I användarhandboken kan du läsa om hur du bäst rengör och torkar din enhet. Vätskeskador täcks inte av garantin.
  5. Mikrofonen aktiveras endast under körning och kan aktiveras av Bluetooth, CarPlay eller en viss hastighet. Alla data hanteras på enheten och raderas efter att en olycka har registrerats såvida inte användaren har valt att dela sina data för att bidra till att förbättra kraschdetektering. Det är endast ljudnivån som delas med Apple, inte själva råljudfilen.
  6. Kraschdetekteringen är utformad för olyckor med passagerarfordon med fyra hjul som uppfyller vissa profiler för massa, g-kraft och hastighet som är typiska för mycket allvarliga trafikolyckor. Funktionen är framtagen för att upptäcka mycket allvarliga och kraftfulla frontalkrockar, påkörning bakifrån, ihopkörningar, sidokollisioner och olyckor där bilen voltar. Kraschdetektering finns i hela världen på iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Series 8, Apple Watch SE och Apple Watch Ultra.
  7. Nödanrop SOS via satellit är utvecklat för användning på öppna ytor och under bar himmel. Användningen kan påverkas negativt av träd och intilliggande byggnader. iPhone fortsätter att fungera under normala temperaturförhållanden.
  8. Surfabonnemang krävs. Samtal via 5G, Gigabit LTE, VoLTE och wifi är endast tillgängliga på utvalda marknader och hos utvalda mobiloperatörer. Hastigheterna baseras på teoretisk genomströmning och påverkas av lokala förhållanden och val av operatör. Kunderna kan kontakta sina operatörer eller besöka apple.com/se/iphone/cellular för mer information om stöd för 5G och LTE.
  9. Användaren kan ändra ett meddelande i upp till 15 minuter efter att det har skickats och återkalla ett meddelande i upp till två minuter efter att det har skickats. Användaren kan ändra ett meddelande upp till fem gånger och mottagarna kan ta reda på vilka ändringar som har gjorts.
  10. Delat iCloud-bildbibliotek kommer i en framtida mjukvaruuppdatering.
  11. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller områden. Se hela listan

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48