öppnas i ett nytt fönster
PRESSMEDDELANDEN 07 september 2022

Premiär för iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max

De nya modellerna har en skärm som alltid är på, den första 48 MP-kameran någonsin på iPhone, kraschdetektering, Nödanrop SOS via satellit och Dynamic Island som erbjuder ett nytt banbrytande sätt att ta emot notiser och aktiviteter
Närbild ovanifrån på iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max.
iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max utgör det största klivet någonsin för iPhone. Modellerna har Dynamic Island, den första 48 MP-kameran någonsin på en iPhone, en skärm som alltid är på och revolutionerande säkerhetsfunktioner.
CUPERTINO, KALIFORNIEN Apple presenterade idag iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max, som är de mest avancerade Pro-modellerna någonsin med en skärm som alltid är på och Dynamic Island – en ny design som erbjuder ett nytt intuitivt sätt att uppleva iPhone på. iPhone 14 Pro drivs av A16 Bionic, som är det snabbaste chippet någonsin i en smartphone, och introducerar ett proffskamerasystem i en helt ny klass med den första huvudkameran med 48 MP någonsin på en iPhone. Kameran har en sensor med kvadrupelpixlar och Photonic Engine som dramatiskt förbättrar bilder som tas i svag belysning. Med de här revolutionerande förbättringarna blir iPhone ännu viktigare i vardagen, när man jobbar med kreativa projekt och nu även i nödsituationer, tack vare funktionerna Nödanrop SOS via satellit och kraschdetektering. iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max kommer i de fyra nya finisharna djuplila, silver, guld och rymdsvart. De nya modellerna kan förhandbokas från fredagen den 9 september och finns att köpa från fredagen den 16 september.
”Våra kunder använder iPhone till allt möjligt, varje dag, och med iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max får de fler förbättringar än med någon annan iPhone. iPhone 14 Pro har ett nytt kamerasystem som alla – från amatören till proffset – kan använda till att ta riktigt bra bilder och videor, men även nya tekniker, bland annat en skärm som alltid är på och Dynamic Island, som erbjuder ett helt nytt sätt att ta emot och hantera notiser och aktiviteter”, säger Greg Joswiak, Senior Vice President of Worldwide Marketing på Apple. ”Med de fantastiska nya säkerhetsfunktionerna kan användarna känna sig ännu tryggare och veta att de får hjälp när de behöver det som mest. Lägg sedan till det otroligt kraftfulla och strömsnåla A16 Bionic-chippet och ett batteri som räcker hela dagen så har du vår hittills bästa iPhone.”
Med iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max kommer Dynamic Island, som är ett suveränt nytt sätt att hantera aktiviteter, meddelanden och notiser.

Imponerande utformning och den mest avancerade skärmen på en smartphone

iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max finns i fyra snygga färger och har en vacker utformning i rostfritt stål av kirurgisk kvalitet och matt glas med textur. De finns i 6,1 tum respektive 6,7 tum1 och båda modellerna har en ny Super Retina XDR-skärm med ProMotion. För första gången någonsin på en iPhone är skärmen alltid på tack vare en ny uppdateringsfrekvens på 1 Hz och flera strömsnåla tekniker. Det gör den nya låsskärmen ännu mer praktisk och användbar när man med ett snabbt ögonkast kan hålla koll på tiden, widgetar och liveaktiviteter. Den avancerade skärmen har också samma maximala HDR-ljusstyrka som Pro Display XDR och en maximal ljusstyrka utomhus på upp till 2 000 cd/m², vilket är dubbelt så mycket som iPhone 13 Pro och högre än någon annan smartphone.
Båda modellerna har en ny Super Retina XDR-skärm med ProMotion. För första gången någonsin på en iPhone är skärmen alltid på tack vare en ny uppdateringsfrekvens på 1 Hz och flera strömsnåla tekniker.
iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max har samma branschledande tålighet som tidigare modeller tack vare framsidan i Ceramic Shield, som tål mer än något annat smartphoneglas. De tål dessutom vatten och damm vilket innebär att de är skyddade mot vanligt spill.2

En interaktiv användarupplevelse med Dynamic Island

Dynamic Island erbjuder nya sätt att interagera med iPhone och har en utformning som suddar ut gränsen mellan hårdvara och mjukvara och som anpassas i realtid för att visa viktiga meddelanden, notiser och aktiviteter. Med lanseringen av Dynamic Island har TrueDepth-kameran fått en ny utformning för att ta upp mindre plats på skärmen. Dynamic Island förblir aktiverat utan att skymma innehållet på skärmen, så att användaren enklare kan använda reglage bara genom att trycka och hålla ner fingret. Användaren kan fortfarande se och interagera med Kartor, Musik, timers och andra appar som eventuellt är igång i bakgrunden. Och appar från andra utvecklare som använder liveaktiviteter för exempelvis matchresultat och taxitjänster och som körs i iOS 16 kan utnyttja fördelarna med Dynamic Island. 
Dynamic Island suddar ut gränsen mellan hårdvara och mjukvara och växlar smidigt mellan olika former för att tydligt visa till exempel autentisering med Face ID och andra viktiga aktiviteter.

Proffskamerasystem i en helt ny klass

Proffskamerasystemet på iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max tänjer på gränserna för vad man kan göra med en smartphone så att alla – från amatören till proffset – kan ta riktigt bra bilder och videor.
Photonic Engine på iPhone 14 Pro.
Proffskamerasystemet på iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max tar beräkningsfotografering ett steg längre med nya Photonic Engine. Tack vare djup integrering mellan hårdvara och mjukvara förbättrar den resultaten för samtliga kameror när man tar bilder i svagt till medelstarkt ljus.
iPhone 14 Pro tar beräkningsfotograferingen ännu längre med Photonic Engine. Tack vare djup integrering mellan hårdvara och mjukvara erbjuder den dramatiska förbättringar för samtliga kameror när man tar bilder i svagt till medelstarkt ljus: upp till 2 gånger med huvudkameran, upp till 3 gånger med ultravidvinkelkameran, upp till 2 gånger med telekameran och upp till 2 gånger med TrueDepth-kameran. Den här dramatiska kvalitetsförbättringen är möjlig tack vare att Photonic Engine tillämpar Deep Fusion tidigare i bildbehandlingen, vilket ger otroliga detaljer, bevarar subtila strukturer, ger bättre färger och mer information i bilden.
För första gången har Pro-modellerna fått en ny huvudkamera med 48 MP och en sensor med kvadrupelpixlar som anpassas efter den aktuella bilden och som har andra generationen optisk bildstabilisering med sensorförskjutning. För de flesta bilder kombinerar sensorn fyra pixlar åt gången till en stor kvadrupelpixel som motsvarar 2,44 µm, vilket resulterar i fantastiska bilder i svagt ljus och en praktisk bildstorlek på 12 MP. Sensorn med kvadrupelpixlar öppnar dessutom för 2× telefoto som utnyttjar de tolv mittersta megapixlarna i sensorn för att skapa bilder med full upplösning och video i 4K utan digital zoom. Då får man optisk kvalitet på en vanlig brännvidd. Det är perfekt för till exempel porträttläget. Sensorn med kvadrupelpixlar har även fördelar vid krävande arbetsflöden tack vare att den bidrar till optimerade detaljer i ProRAW. iPhone har dessutom en ny maskininlärningsmodell som är utformad särskilt för sensorn med kvadrupelpixlar och kan nu användas till att ta bilder i ProRAW med 48 MP och detaljer på en helt ny nivå, vilket öppnar upp för nya kreativa arbetsflöden för proffsanvändare.
Sensorn med kvadrupelpixlar på huvudkameran med 48 MP bidrar till optimerade detaljer i ProRAW så att man får en otrolig detaljnivå för avancerat proffsarbete.
Fler exempel på proffskamerasystemets uppgraderingar och funktioner:
  • Ny ultravidvinkelkamera med 12 MP och 1,4 µm pixlar som bidrar till skarpare bilder med fler detaljer och gör de redan suveräna makrofotofunktionerna ännu bättre.
  • Uppgraderad telekamera med 3× optisk zoom.
  • Ny TrueDepth-skärmkamera med en bländare på ƒ/1,9 som bidrar till bättre kvalitet i bilder och videor tagna i svagt ljus. Med hjälp av den helt nya autofokusfunktionen kan man ställa in fokus ännu snabbare i svagt ljus och ta gruppbilder på längre avstånd.
  • Ny adaptiv True Tone-blixt som har gjorts om från grunden och fått nio led-lampor som tänds i olika mönster beroende på vilken brännvidd användaren har valt.
  • Kraftfull beräkningsfotografering i exempelvis nattläge, Smart HDR 4, porträttläge med porträttljus, porträttbilder tagna i nattläge, fotografiska stilar för mer personliga bilder samt Apple ProRAW.
  • Ett nytt actionläge för otroligt jämna videor som kompenserar för skakningar, rörelser och vibrationer även när man filmar i händelsernas centrum.
  • Cinematiskt läge kan nu användas i 4K med 30 bilder/s och i 4K med 24 bilder/s.
  • Proffsarbetsflöden för video, inklusive ProRes3 och Dolby Vision HDR från början till slut.
Med det nya actionläget kan användaren spela in otroligt jämna videor som kompenserar för rejäla skakningar, rörelser och vibrationer, även när videon spelas in i händelsernas centrum.

Kraschdetektering och Nödanrop SOS via satellit

Samtliga iPhone 14-modeller har banbrytande säkerhetsfunktioner som underlättar för användaren att skaffa hjälp när det behövs som mest. Kraschdetekteringen på iPhone drar nytta av den nya tvåkärniga accelerometern, som mäter g-krafter upp till 256 Gs, och ett nytt gyroskop med stort dynamiskt omfång. Funktionen kan känna av en allvarlig bilolycka och automatiskt ringa ett nödsamtal när användaren är medvetslös eller inte når sin iPhone. De här funktionerna utnyttjas i kombination med befintliga komponenter, till exempel barometern, som nu kan upptäcka tryckförändringar inne i bilen, gps:en som kan ge mer information om hastighetsförändringar och mikrofonen4, som känner igen den typ av höga ljud som ofta uppstår vid allvarliga trafikolyckor. Noggrannheten förbättras ytterligare av avancerade Apple-designade rörelsealgoritmer som har matats med över en miljon timmars körning i verklig trafik och data från trafikolyckor. När användaren har både en iPhone och en Apple Watch utnyttjar kraschdetekteringen de unika styrkorna hos de två enheterna för att skaffa hjälp snabbt. När funktionen registrerar en allvarlig trafikolycka visas nödsamtalet på Apple Watch, eftersom det är den enhet som användaren antagligen har närmast till hands. Samtalet kopplas däremot upp från iPhone om den är tillräckligt nära för bästa möjliga uppkoppling.
Kraschdetektering på nödsamtalsskärmen på iPhone.
Kraschdetekteringen drar nytta av särskilda komponenter och Apple-designade algoritmer för att känna av allvarliga kollisioner och automatiskt ringa ett nödsamtal när användaren är medvetslös eller inte når sin iPhone.
Med iPhone 14-modellerna kommer också Nödanrop SOS via satellit, som kombinerar specialutvecklade komponenter som är djupt integrerade med mjukvaran så att antenner kan ansluta direkt till en satellit. På så sätt kan användaren kontakta räddningstjänsten även när det inte finns mobilnäts- eller wifi-täckning. Satelliter är rörliga mål med låg bandbredd, så överföring av meddelanden kan ta flera minuter. När det uppstår en nödsituation är det viktigt att agera snabbt. När Nödanrop SOS via satellit aktiveras visas därför ett antal viktiga frågor på användarens iPhone. Syftet är att bedöma situationen för personen och användaren får även information om hur man ska rikta mobilen för att få kontakt med en satellit. Frågorna och påföljande meddelanden skickas sedan till ett center som bemannas av Apple‑utbildade specialister som kan ringa efter hjälp. Tack vare den här banbrytande tekniken kan användaren dessutom dela sin plats manuellt via satellit med Hitta när det inte finns mobilnäts- eller wifi-täckning. Det kan ge en ökad känsla av trygghet när man är ute och vandrar eller campar där det inte finns någon mottagning. Nödanrop SOS via satellit blir tillgängligt för användare i USA och Kanada i november och tjänsten erbjuds gratis under två år.

A16 Bionic, det snabbaste chippet i en smartphone

A16 Bionic-chippet i iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max ligger generationer före konkurrenterna och öppnar för Dynamic Island och andra suveräna funktioner, driver batteriet som räcker hela dagen7 och möjliggör imponerande beräkningsfotografering. Den nya sexkärniga processorn med två prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor är upp till 40 procent snabbare än konkurrenternas och hanterar utan problem krävande arbetsbelastningar. A16 Bionic har en ännu snabbare grafikprocessor med fem kärnor och 50 procent högre minnesbandbredd som är perfekt för grafikintensiva spel och appar. Chippet har dessutom en ny 16-kärnig Neural Engine som klarar att utföra närmare 17 biljoner beräkningar per sekund. Chippet utnyttjar Apples förstklassiga fusionsarkitektur för att kombinera prestanda och strömsnålhet och kan på så sätt leverera högre prestanda med betydligt lägre strömförbrukning än konkurrenterna.
A16 Bionic är helt avgörande för proffskamerasystemet och driver suveräna funktioner för beräkningsfotografering. Processorn, grafiken, Neural Engine och bildsignalprocessorn samarbetar sömlöst med den nya kamerahårdvaran och utför upp till fyra biljoner beräkningar per bild.
Funktioner för beräkningsfotografering som drivs av A16 Bionic-chippet.
A16 Bionic ligger generationer före konkurrenterna och öppnar för suveräna funktioner för beräkningsfotografering.

Kraftfulla mobilfunktioner och 5G

Med iPhone får användarna supersnabba nedladdningar och uppladdningar, bättre streaming och 5G-anslutning i realtid så att de kan hålla kontakten med nära och kära, dela och ta emot innehåll.8 Stöd för 5G på iPhone erbjuds nu av fler än 250 operatörer på fler än 70 marknader runtom i världen, med utökat stöd för privata nätverk. Med eSIM kan användaren enkelt ansluta eller snabbt överföra sitt befintliga abonnemang digitalt. Det är ett säkrare alternativ än ett fysiskt sim-kort och användaren kan ha flera abonnemang på en och samma enhet. iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max i USA saknar plats för sim-kort, så att användarna kan ställa in sina enheter ännu snabbare och enklare.

Apple Fitness+ för alla iPhone-användare

Senare i höst kommer Apple Fitness+ för första gången som abonnemangstjänst för alla iPhone-användare i de 21 länder där tjänsten finns, även för de som inte har en Apple Watch. iPhone-användare får full tillgång till tjänsten, med över 3 000 träningspass och meditationer som alla leds av ett inkluderade tränarteam med stor mångfald och bredd. Fitness+ erbjuder tränaranvisningar och intervalltider på skärmen samt en uppskattning av förbrända kalorier som används för att fylla Rörelse-ringen. Fitness+ är helt integrerad med Fitness-appen som kommer med iOS 16 och finns i mittenfliken. Med den kan användarna fylla ringen Rörelse och hålla motivationen uppe med utmärkelser, aktivitetsdelning och annat. Användarna måste teckna abonnemanget på iPhone men kan sedan använda Fitness+ på iPhone, iPad och Apple TV.
En Apple Fitness+-ledare presenterar ett träningspass.
Senare i höst kommer Fitness+ för första gången att finnas som abonnemangstjänst för alla iPhone-användare i de 21 länder där tjänsten finns, även för de som inte har en Apple Watch.

Med iOS 16

iOS 16 är utformat för att dra nytta av de nya funktionerna i iPhone 14 Pro och har en omgjord låsskärm samt nya funktioner för kommunikation och delning och smarta funktioner som tillsammans förändrar användarens iPhone-upplevelse. Låsskärmen är snyggare, mer personlig och mer praktisk än någonsin med en visning i flera lager som på ett effektfullt sätt placerar motiven i bilderna framför tidsangivelsen och nydesignade widgetar där användaren får information med ett snabbt ögonkast. I bakgrundsgalleriet till låsskärmen finns en mängd olika inspirerande bakgrunder, bland annat Apple-samlingar, en väderbakgrund som visar vädrets skiftningar i realtid och en annan bakgrund som visar jorden, månen och solsystemet. I appen Meddelanden kan användaren nu redigera och återkalla nyligen skickade meddelanden och markera konversationer som olästa så att de kan komma tillbaka till dem senare.9 Med delat iCloud-bildbibliotek blir det ännu enklare att dela bildsamlingar med nära och kära.10 Livetext har blivit ännu bättre och kan nu användas till att hitta text i en video och snabbt omvandla valutor, översätta text med mera. I Slå upp visuellt finns en ny funktion som gör att användaren kan lyfta ut motivet ur en bild genom att trycka och hålla ner fingret på det och sedan släppa det i Meddelanden eller någon annan app.11

iPhone och miljön

iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max är utformade för att ha minsta möjliga miljöpåverkan. De sällsynta jordartsmetallerna i MagSafe och andra magneter utgörs till exempel av hundra procent återvunnet material och Taptic Engine innehåller hundra procent återvunnen volfram. Båda modellerna har dessutom hundra procent återvunnet tenn i flera mönsterkort och hundra procent återvunnet guld i pläteringen på flera mönsterkort samt i alla kamerakablar. I den fiberbaserade förpackningen används inte någon utvändig plast, vilket gör att Apple närmar sig målet med helt plastfria förpackningar senast 2025. 
Apple är redan idag koldioxidneutralt med avseende på den egna verksamheten och har som mål att göra hela leveranskedjan och alla produktlivscykler koldioxidneutrala till år 2030. Det innebär att klimatpåverkan från varje såld Apple-enhet ska vara netto-noll – från komponenttillverkning, montering, transport, kundanvändning, laddning och hela vägen fram till materialåtervinning.
Priser och tillgänglighet
  • iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max finns i djuplila, silver, guld och rymdsvart med lagringsalternativ på 128 GB, 256 GB, 512 GB respektive 1 TB. 
  • Kunder i Australien, Förenade Arabemiraten, Frankrike, Indien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Saudiarabien, Singapore, Spanien, Storbritannien, Thailand, Tyskland, USA och 30 andra länder och regioner kan förhandsboka iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max från och med fredagen den 9 september kl. 14.00 och produkterna finns att köpa från fredagen den 16 september. 
  • iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max kommer till Malaysia, Turkiet och 20 andra länder och regioner fredagen den 23 september.
  • Nödanrop SOS via satellit blir först tillgängligt i USA och Kanada i november och tjänsten ingår gratis i två år vid aktivering av en iPhone 14 Pro eller iPhone 14 Pro Max.
  • Kunder kan köpa iPhone 14 Pro för 14 995 SEK utan inbyte och iPhone 14 Pro Max för 16 495 SEK utan inbyte på apple.com/se/store, i Apple Store-appen eller på Apple Store. iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max finns även hos auktoriserade Apple-återförsäljare och vissa operatörer.
  • iOS 16 kommer som en gratis mjukvaruuppdatering måndagen den 12 september.
  • Kunder som köper iPhone 14 Pro eller iPhone 14 Pro Max får Apple Arcade gratis i tre månader när de tecknar ett nytt abonnemang.
  • Plånbok i läder med MagSafe och läderfodral till iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max kommer att finnas i de fem nya färgerna midnatt, skogsgrön, bläck, umbra och orange. Transparenta skal och silikonskal till iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max kommer att finnas i färgerna midnatt, Storm Blue, röd, kritrosa, syrenblå, Elderberry, Succulent och Sunglow.
Dela artikeln

Media

  • Texten i den här artikeln

  • Bilder i den här artikeln

  1. Skärmen har rundade hörn som följer den elegant välvda designen och är placerade inom ett rektangulärt format. Uppmätt som diagonalen i en rektangel är skärmen 6,06 tum (iPhone 14 Pro) respektive 6,68 tum (iPhone 14 Pro Max). Den faktiska visningsytan är något mindre.
  2. iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max tål vatten, stänk och damm. De har testats i laboratorium och uppfyller kraven för klass IP68 i enlighet med IEC-standard 60529 (maxdjup 6 meter i upp till 30 minuter). Graden av tålighet mot vatten, stänk och damm är inte permanent och skyddet kan minska vid normalt slitage. Försök inte att ladda en blöt iPhone. I användarhandboken kan du läsa om hur du bäst rengör och torkar din enhet. Vätskeskador täcks inte av garantin.
  3. iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max har stöd för ProRes-video i appen Kamera i 1080p med 30 bilder/s med lagringsalternativet på 128 GB och upp till 4K med 30 bilder/s med lagringsalternativen 256 GB, 512 GB respektive 1 TB.
  4. Mikrofonen aktiveras endast under körning och kan aktiveras av Bluetooth, CarPlay eller en viss hastighet. Alla data hanteras på enheten och raderas efter att en olycka har registrerats såvida inte användaren har valt att dela sina data för att bidra till att förbättra kraschdetektering. Det är endast ljudnivån som delas med Apple, inte själva råljudfilen.
  5. Kraschdetekteringen är utformad för olyckor med passagerarfordon med fyra hjul som uppfyller vissa profiler för massa, g-kraft och hastighet som är typiska för mycket allvarliga trafikolyckor. Funktionen är framtagen för att upptäcka mycket allvarliga och kraftfulla frontalkrockar, påkörning bakifrån, ihopkörningar, sidokollisioner och olyckor där bilen voltar. Kraschdetektering finns runtom i världen på iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Series 8, Apple Watch SE och Apple Watch Ultra.
  6. Nödanrop SOS via satellit är utvecklat för användning på öppna ytor och under bar himmel. Användningen kan påverkas negativt av träd och intilliggande byggnader. iPhone fortsätter att fungera under normala temperaturförhållanden.
  7. Batteritiden varierar beroende på mobilnät, plats, signalstyrka, funktionsinställningar, användning och många andra faktorer. De faktiska resultaten varierar. Batteriet har ett begränsat antal laddningscykler och kan så småningom behöva bytas ut. Batteritiden och antalet uppladdningar varierar beroende på användning och inställningar. Batteritesterna utförs med specifika iPhone-enheter. Mer information finns på apple.com/se/batteries och apple.com/se/iphone/compare.
  8. Surfabonnemang krävs. Samtal via 5G, Gigabit LTE, VoLTE och wifi är endast tillgängliga på utvalda marknader och hos utvalda mobiloperatörer. Hastigheterna baseras på teoretisk genomströmning och påverkas av lokala förhållanden och val av operatör. Kunderna kan kontakta sina operatörer eller besöka apple.com/se/iphone/cellular för mer information om stöd för 5G och LTE.
  9. Användaren kan ändra ett meddelande i upp till 15 minuter efter att det har skickats och återkalla ett meddelande i upp till två minuter efter att det har skickats. Användaren kan ändra ett meddelande upp till fem gånger och mottagarna kan ta reda på vilka ändringar som har gjorts.
  10. Delat iCloud-bildbibliotek kommer i en framtida mjukvaruuppdatering.
  11. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller områden. Se hela listan.

Presskontakter

Apples mediesupport

media.se@apple.com

08-703 30 48