Apple

Apple säljer tomten i Kungstrådgården

Thank God It's not Friday särskilt länge till

Apple har så slutligen fått såld tomträtten där man en gång i tiden fick nej på att bygga en Apple Store. Köparen är ett svenskt fastighetsbolag.

Det har gått över tre år sedan Apple fick nej av Stockholm Stad att smälla upp en stor butik i norra delen av Kungsträdgården i Stockholm. Efter att det blev klart att man från stadens håll inte heller var intresserad av att köpa tomträtten från Apple så har bolaget försökt sälja den på marknaden.

Nu är affären klar och bolaget Maelir har köpt rättigheterna att bygga på platsen. Till tidningen Fastighetsvärlden säger man

– De planer som vi har kommer att rymmas inom nuvarande detaljplan, säger Jakob Johansson till Fastighetsvärlden.

Vi kan alltså anta att man inte köpt tomten för att fortsätta hyra ut den till T.G.I. Friday som ligger där idag. Då man inte har för avsikt att försöka ändra detaljplanen så som Apple ville (man behövde tillstånd att bygga en del av tomten som räknades som parkmark) så är det en betydligt enklare process att riva och bygga något nytt. Men det betyder inte att man kan få bygga vad som helst.

Rendering på hur Apple Store Kungsträdgården hade kunnat se ut

Rendering på hur Apple Store Kungsträdgården hade kunnat se ut. Delar av den breder ut sig över delar av Kungsträdgården som ej får ha bebyggelse i dagsläget.

Platsen innehar nämligen inte den tydligaste detaljplanen i dagsläget. Tittar man tillbaka i gamla dokument pratas det om att verksamheten skall erbjuda “bricklunch”. Det tolkas i dag som att det går bra att bygga en nättare resturang eller ett kaffe. I den frågan anser vi på redaktionen att det aldrig kan finnas för många Espresso House.

Det går naturligtvis att förändra även detta och exakt hur det blir får en nära framtid utvisa.

Vad tycker du skulle passa där T.G.I. Friday ligger idag?

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!