Sök

KRÖNIKA

MIKAEL PAWLO: I höst skapas nästa Apple, Google och Spotify

Startups

Mikael Pawlo, Head of growth, Bokio och fristående krönikör. Foto: Press

Breakit

Breakit

Det finns även möjligheter i tuffare tider. Det skriver Mikael Pawlo som uppföljning – och svar, på sin förra "domedags"-text.

Samtidigt som många nu har det rejält tufft finns det skäl att påminna om ett gammalt ordspråk: den enes död, den andres bröd. Det går att utmana det ordstävet, då det bygger på ett zero-sum-tänk, det vill säga att för att det skall gå bra för någon, måste det också gå dåligt för någon annan. Så är det inte, men sällan har förutsättningarna varit bättre för att både investera och starta nya bolag. Börsen kan säkert gå ner många år till om vi har otur, ingen vet, men det betyder inte att alla verksamheter är värdelösa. Möjligheterna att starta nytt har samtidigt aldrig varit bättre.

Många läste min text för någon månad sedan om att vi är i en lågkonjunktur. En del var inte överlyckliga. Breakits vd Camilla Björkman skrev ett svar, med väsentligt positivare tongångar. Jag hade gärna haft fel, men det finns rätt många tecken på motsatsen. Samtidigt verkar många missat en passus i texten. Camilla Björkman skriver ”domedagsprofetiorna riskerar att bli självuppfyllande”. Nu tror jag att mina Breakit-krönikors inverkan på Sveriges konjunktur är begränsad, men låt mig ändå komma med lite hopp, som förvisso även nämndes i min förra text:

Det kommer sannolikt inte komma ett bättre tillfälle under vår generation att starta en verksamhet.

Det finns fortfarande riskvilligt kapital tillgängligt i affärsängelleden. Det är fortsatt tufft med riskkapital med några lysande undantag, men de som har särskilt svårt är de verksamheter som varit igång ett par år, inte fått ordning på unit economics eller affärsmodell eller product/market-fit ännu. För verksamheter som har stora nyheter, bevisat sig eller växer som ogräs finns det fortsatt kapital. För befintliga verksamheter har jag inte ändrat mig sedan sist, det är bara att djupandas och försöka landa planet innan det kraschar, men jag kan tycka att det särskilt kan finnas skäl till att vara positiv avseende nya möjligheter.

Att driva en startup har alltid varit att frivilligt bege sig in i dödsdalen. Förr eller senare hamnar du i princip alltid i ett läge där det är rejält kärvt. Jag har åtminstone inte hört talas om en enda framgångssaga där allt bara rullat på. Till och med nästan-tre-biljoner-dollar-bolaget Apple har hängt mot repen i sista ronden. Man kan välja avsnitt ur Bibeln ganska fritt för att få det beskrivet för sig hur det är att driva bolag. Oavsett om det handlar om att attackeras av gräshoppor, offra sin förstfödde eller vandra genom öknen är det precis så det är att driva en startup. Men det kan då vara värt att påminnas om att Moses hade det inte heller så kul.

Samtidigt finns det nu ljus i tunneln. Det kommer bli stor rörlighet på arbetsmarknaden när många av våra fixstjärnor tightar till sina organisationer. Antalet problem som behöver lösas har knappast minskat. Tvärtom är intresset för att lösa väsentliga och stora problem enormt och dessutom finansieringsbart. Investeringen för att bygga en MVP (minimal viable product) har aldrig varit lägre, särskilt i relativa värden. Det går dessutom att komma igång med tämligen små teknikteam, utan investeringar i hårdvara, för att bygga stora lösningar, en möjlighet som inte existerade på samma sätt i lågkonjunkturen 2008.

I höst skapas nästa Apple, Google och Spotify.

Jag inledde med ordspråk och kommer avsluta med ett citat som ofta tillskrivits 1700-talets baron Rothschild, men såsom alla bra sägningar på Internet är det är nog ganska osäkert vem som faktiskt sagt det. Men oavsett källa ligger det en del sanning i detta: ” Buy when there’s blood in the streets, even if the blood is your own.”

MIKAEL PAWLO
Head of growth, Bokio

LÄS MER: Lösningen för alla är inte att skära ner

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer